Bevonná a kormány a választási harcba a kórházigazgatókat

Publikálás dátuma
2017.07.24 07:00
Úgy tűnik, a kormányt nem a helyzet javítása, hanem a bajt feltárók üldözése hozza lázba. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Közös politikai akcióra hívja a humán tárca az egészségügyi intézmények vezetőit: aláíratna velük egy levelet, amely nyílt hadüzenet az inkorrektséggel vádolt sajtónak.

Sorvezetőt adott a felháborodáshoz a kórházigazgatóknak főnökük, az állami tulajdonos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egy nyílt levelet készített, melynek aláírásával az intézményvezetők kifejezhetik rosszallásukat az egészségügyet ért, bár általuk konkrétan meg nem nevezett „igaztalan támadások” miatt. A Népszava úgy tudja: a „különös kérést” a múlt héten Lakatos Márk, az Emmi kommunikációs főosztályának vezetője el is juttatta a címzettekhez.

A levél szó szerint úgy szól:

„Nyílt levél a magyar média képviselőinek

Mi, az egészségügy kiemelt gyógyító intézményeit képviselő vezetők fokozódó aggodalommal szemléljük a kórházvilágot az elmúlt időszakban folyamatosan érő, egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat.

Hivatásunknál fogva mindenkinél jobban ismerjük az ágazat régóta tartó problémáit. Azt ugyanakkor – évtizedes szakmai múlttal a hátunk mögött – mindannyian tapasztaljuk, hogy a magyar egészségügy javuló pályára állt az elmúlt években. Az egészségügyi fejlesztések elsősorban vidéken, de Budapesten is érezhető mértékben járulnak hozzá a betegellátás javuló körülményeihez.

A még megoldásra váró problémák valós okainak feltárásához, a pontos diagnózis felállításához azonban higgadtság, a tények beható ismerete és objektivitás szükséges. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltuk, hogy a magyar média egy része ezt a kritériumot nem tartja tiszteletben. Az indulatok, az elfogultság és a tévhitek igazolására szolgáló meghamisított leletek, a szakmaiatlan és megalapozatlan politikai véleménynyilvánítás közvetítése bizalmatlanságot szül a beteg és a gyógyító intézmény között. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy megrendüljön az intézményeinkbe vetett évtizedes bizalom!

A kórház a gyógyítás és a gyógyulás intézménye, s a médiának kiemelt felelőssége van abban, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást adjon az ott folyó munkáról a magyar emberek számára.

Hangsúlyozzuk, hogy semmilyen mulasztást, hanyagságot vagy embertelenséget nem tűrünk meg intézményeinkben. De ugyanakkor kötelességünk megvédeni munkatársainkat az igazságtalan, nemtelen támadásoktól.

Felhívjuk a társadalmi élet és a magyar média minden szereplőjét, hogy hadüzenetek sugározása helyett korrekt tájékoztatással segítsék munkánkat.”

Az Emmi tehát egy rossz, konfrontatív levéllel a sajtó munkatársai ellen indít általános támadást ahelyett, hogy az esetlegesen tényleg sérelmet szenvedett egészségügyieket konkrétan megvédené. Eltorzítja azt a tényt is, hogy az egészségügy közelmúltbeli „botrányainak” döntő többségében nem a fronton dolgozó nővéreket, orvosokat érte kritika, hanem a rendszert fenntartó szervező, ellenőrző hivatalokat, lényegében az egészségpolitika alakítóit. Tény, hogy eközben több eset „túlpörgött”, napokig terjedhettek szakmai pontatlanságok, túlzó kombinációk, ám ebben nagyon súlyos szerepe volt annak is, hogy a kormányzat kifejezetten akadályozza az intézményvezetőket abban, hogy a kritikára gyorsan és tárgyszerűen reagáljanak, a miniszter gyakran empátiahiányos megszólalásai pedig csak mélyítik e krízishelyzeteket.

Úgy tűnik, a kormányt nem a helyzet javítása, hanem a bajt feltárók üldözése hozza lázba. FOTÓ: Népszava

Úgy tűnik, a kormányt nem a helyzet javítása, hanem a bajt feltárók üldözése hozza lázba. FOTÓ: Népszava

A kórházigazgatók tollába adott felháborodásnak különös ízt ad az is, ahogyan a Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusványoson beszélt a 2018-as választások tétjéről: "A helyzet az, hogy az előttünk álló kampányban nekünk elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban." Nagyon is szembeötlő ahogyan a legyőzendő, politikai ellenfélnek kiszemelt sajtót az ágazati propagandisták máris igyekeznek a betegek, a választók ellenségeinek is feltételezni.

Különösen visszataszító ez a kísérlet, ha figyelembe vesszük, hogy a kórházfenntartó olyanoknak ajánl csatlakozást egy hűségnyilatkozathoz, akiknek vezetői egzisztenciáját teljes egészében kézben tartja. A Népszava úgy tudja: az intézményvezetők zömének (kereken száznak) július 31-én jár a vezetői megbízatása, ám szóban azt az ígéretet kapták, hogy a megújítására nem lesz pályázat. A kinevezésüket meghosszabbítják további egy évre. Nyilván az sem véletlen, hogy a meghosszabbításról szóló szóbeli ígéretet írásban még nem erősítették meg.

Szerző
2017.07.24 07:00

Változékony időre készüljön, újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2018.10.21 21:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn északon, északnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol változóan, főként kezdetben erősen felhős idő valószínű, de gyenge eső csak néhol fordulhat elő. Kora reggel 4-10, délután 14-18 fok várható.
Kedd hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, de csak északon, északkeleten okozhat néhol kisebb esőt. Délelőtt naposabb időre készülhetünk, majd délutántól újabb erős felhősödés kezdődik, de csapadék estig nem várható. Az északnyugati, majd nyugati szél többfelé megerősödik. Napközben 12-17 fokra van kilátás. Szerdára egy újabb, erősebb hidegfront éri el hazánkat viharos széllel, többfelé esővel, záporokkal. Délutánra nyugat kivételével felszakadozik a felhőzet. A csúcshőmérséklet 10 és 15, délnyugaton 16 és 18 fok között alakul. Csütörtökön szeles, változóan felhős időre van kilátás, helyenként előfordulhat gyenge eső, egy-egy zápor. Hajnalban -1, +6, délután 9-15 fok várható. Pénteken élénk déli-délnyugati széllel, többórás napsütéssel melegszik az idő, délután 14-20 fok valószínű.
Szerző
2018.10.21 21:23

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen EP-képviselője

Publikálás dátuma
2018.10.21 19:09

Fotó: Népszava/
Kilép az LMP-ből Meszerics Tamás, a párt egyetlen európai parlamenti képviselője – tudta meg az Index.
portál úgy tudja, a politikus levélben tájékoztatta elhatározásáról és annak okáról a párt elnökségét, amiben azt is közölte: hétfői hatállyal lép ki, és kedden, a Facebookon hozza nyilvánosságra a döntést. Meszerics azt írja, az LMP-kongresszus eredményének ismeretében, hosszú, alapos megfontolás után döntött arról, hogy elhagyja az LMP-t. Szerinte a párt az elmúlt időszakban új stratégiai irányba állt, amit nem előztek meg jelentősebb politikai viták, ráadásul utolsó döntéseivel „komoly politikai kockázatot vállalt”. Ez olyan kockázat és olyan irány, amit „nem kívánok, de jó lelkiismerettel nem is tudnék védeni a nyilvánosság előtt.” 
Az EP-képviselő szerint mostanra olyan jelentőssé vált a távolság politikai meggyőződésem és a párt irányvonala között, hogy az LMP-tagságát október 22-én megszünteti. „Kérlek ne hívjatok, ne akarjatok meggyőzni” – zárul az elnökségnek írt levele.
Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette az Index vasárnapi értesülését az MTI-nek.
2018.10.21 19:09
Frissítve: 2018.10.21 19:19