Előfizetés

Együtt, külön: vajúdnak a fajvédők

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:05

Két új párt bontogatja szárnyát a szélsőjobboldalon. Az egyiket már bejegyezték, a másikat még nem. Az egyik extrém módon, de nem etnikai törésvonalak mentén képzeli el a „neoliberalizmus elleni szabadságharcot”, a másik kifejezetten a fajvédő vonalat viszi.

Az új mozgalom nem a két alapító szervezet egységes formája, hanem a két alapító szervezet által létrehozott teljesen új mozgalom, amely megkívánja a teljes körű energiabefektetést – a szélsőjobboldali Identitesz közgyűlésén László Balázs ezzel indokolta, miért mond le az elnöki posztról. Az új mozgalom a közelmúltban Vecsésen jelentette be megalakulását, Erő és Elszántság néven. A zászlóbontó gyűlés káoszosra sikeredett, az alapítók az indulás előtt összevesztek egymással.

A Betyársereg és az Identitesz zokon vette, hogy az úgynevezett érpataki modellt jegyző Orosz Mihály Zoltán polgármester a tudtuk nélkül bejegyeztette az általa elnökölt Rend és Igazságosság Pártja nevű formációt. Orosz állítja, hogy tájékoztatta a többieket. Kétségtelen viszont, hogy akadtak „elvi ellentétek”. Az érpataki polgármester terjedelmes közleményben hangsúlyozta, hogy (szemben a Betyársereg és az Identitesz vállaltan fajvédő, rasszista nézeteivel) a maga részéről nem tartja elfogadhatónak a „nácizmusnak semmilyen átírt, absztrahált vagy karikírozott” változatát. A vége az lett, hogy az érpataki modellt kihagyták az új szélsőjobboldali mozgalomból, az alapító szervezetek száma háromról kettőre csökkent. Orosz Mihály Zoltán konstatálta, hogy „útjaink elváltak”, egyúttal sok sikert kívánt a másik két szervezetnek a „rövid időn belül bejegyzendő pártjukhoz”.

A zászlóbontás hírére a vecsésiek közül többen kiléptek a Jobbikból, de a fideszes sajtóban vizionált jobbikos pártszakadástól messze vagyunk. A Jobbik átvészelt már valóban válságos időszakokat, a mostani szervezkedés azonban nem megrengette, hanem – egyelőre legalábbis – csak megkarcolta a pártot. A jelek szerint Róna Dániel politikusnak volt igaza, aki a vecsési gyűlés előtt a Népszavának elmondta: nem számít rá, hogy az új mozgalomhoz tömegével csatlakoznak majd a kiábrándult jobbikosok. Még az is kérdés – jegyezte meg a politológus –, hogy a személyi ellentétek rögtön az elején nem zilálják-e szét a társaságot.

A Jobbik saját néppárti vonalának erősítésére próbálja felhasználni a helyzetet. Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes például kijelentette, nem tart attól, hogy szavazókat veszítenek, hisz a Jobbik sosem volt a szélsőjobboldal pártján. A korábban „cigányozásban, zsidózásban, buzizásban” utazó Jobbik tehát még azt is szeretné, ha a választók kitörölnék emlékezetükből a párt szélsőjobboldali múltját - ahogyan Orbán Viktor rajongótábora is elfeledkezett arról, hogy a Fidesz egészen az ezredfordulóig a Liberális Internacionálé tagja volt.

Az Erő és Elszántság Mozgalom közben országjárást hirdetett, és vezetőséget is választott: az alelnök az Identitesztől érkező László Balázs, az elnök a betyársereges Tyirityán Zsolt lett.

Zoltai Andrea: "Soha nem írnék olyan szövegeket"
Úgy néz ki, kamuprofil alapján tett feljelentést egy „magánszemély” Zoltai Andrea antirasszista civil aktivista ellen. Az illető szerint Zoltai „magyar- és keresztényellenes tevékenységet folytat”, az Instagramon vissza-visszatérő téma nála a palesztinok kiirtása, valamint a trianoni békediktátum kérdése, azonban nem ellenzi, hanem helyesli azokat – olvasható a Betyársereg honlapján.
Zoltai Andrea a Facebook-oldalán cáfolta, hogy bármifajta köze lenne a neki tulajdonított (amúgy valóban vállalhatatlan) bejegyzésekhez. A nevén lévő oldal nem az övé, nincs is fent az Instagramon: „Soha nem írtam, és nem is írnék olyan szövegeket.” Lapunknak azt is hozzátette. „A nácik hazudnak. Próbálnak megfélemlíteni, de ez nem fog sikerülni nekik.”

Sportlövő Eb - Péniék messze voltak a döntőtől

Mindhárom magyar messze volt a döntőtől a férfi kisöbű szabadpuska fekvő számban a Bakuban zajló sportlövő Európa-bajnokság hétfői versenynapján. A 68 fős mezőnyben Péni István 612,6 körrel a 18., Sidi Péter 612,4-gyel a 20., míg Szabián Norbert 607,4 körrel az 50. helyen zárt.

Vívó-vb - Ezüstérmes a férfi kardcsapat

Publikálás dátuma
2017.07.24. 22:02
Fotó: AFP/Robert Michael
Ezüstérmet nyert a magyar  férfi kardválogatott a lipcsei vívó-világbajnokságon.

Izgalmakban bővelkedő nap végén végén ezüstérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat a lipcsei vívó-világbajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat könnyed, 45-13-as győzelemmel kezdett hétfőn a guatemalaiak ellen, majd szorosabb mérkőzéseken jutott el a döntőig: előbb 45-43-ra verte a fehéroroszokat, aztán 45-42-re az irániakat, az elődöntőben pedig 34-40-ről fordítva 45-44-re az olaszokat.

A fináléban a dél-koreaiakkal csaptak össze a magyarok, de a kilenc asszóból csak egyet sikerült megnyerniük, így az ázsiaiak magabiztosan, 45-22-re nyertek.

Szatmári, az egyéni verseny győztese az első asszóban 5-1-re kikapott Oh Szang Uktól, de ekkor még a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi tudott javítani azzal, hogy 9-3-ra verte Gu Bon Gilt. A harmadik párban Gémesit 7-2-re verte Kim Jung Hvan, s a folytatásban is mindegyik párharcot a gyorsabb és határozottabb dél-koreaiak nyerték. Ahogy nőtt a különbség, a magyarok egyre inkább elbizonytalanodtak, nem sikerültek a védéseik és a támadások sem voltak dinamikusak.

A döntőben Szilágyi ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott, Szatmári és Gémesi mínusz tízes, a harmadik körre utóbbi helyére beálló Decsi mínusz hármas találataránnyal zárt.

A kardválogatott egy éve is ezüstérmes volt, bő egy hónapja viszont már a mostani összeállításban lett harmadik az együttes a grúziai Európa-bajnokságon, Tbilisziben.

A kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Lipcsében azután, hogy Szatmári pénteken győzött egyéniben, majd szombaton a párbajtőröző Rédli András harmadik lett.

A Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Lupkovics Dóra, Knapek Edina összeállítású magyar női tőrcsapat a kilencedik helyen végzett azután, hogy egy tussal kikapott a japán együttestől. Kedden, a világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatok versenyét rendezik.