Adót vethetnek ki a népszerű szigetre

Publikálás dátuma
2017.08.01. 21:01
FOTÓ: Shutterstock
Turistaadó bevezetését fontolgatják a skóciai Skye szigetén, hogy így mérsékeljék a látogatók áradatát.

A Skócia északnyugati partjainál fekvő sziget a Hebridákhoz tartozik, a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja. Úti célként az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé, köszönhetően annak, hogy olyan filmekhez nyújtott festői hátteret, mint A barátságos óriás, a Prometheus és a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth. Kanye West és Harry Styles pedig videoklipet forgatott a szigeten.

A Skye iránti hatalmas érdeklődés azt jelenti, hogy a sziget tízezres lakossága augusztusban, a turistaidény csúcsidőszakában több mint 70 ezresre duzzad.  Ezért fogant meg a helyi lakosok egy részének fejében az ötlet, hogy - elsőként az Egyesült Királyságban - adót vessenek ki a látogatókra. A befolyó összegből akarják fejleszteni a tűrőképessége határán lévő infrastruktúrát. Európában több nagyváros, például Velence, Firenze, Párizs, Berlin és Barcelona alkalmazza sikeresen valamilyen formában ezt a fajta adót - emlékeztetett a The Times című brit lap kedden.

A Skye-szigeti kampány vezetőjét idézve azt írták, a sziget látnivalói és egysávos útjai nem bírják el a turistabuszok és a lakókocsik jelentette terheket. Roger Booth üzletember szerint a látogatókra a szállodákban vagy a panziókban töltött minden éjszaka után fizetniük kellene. "Csak drasztikus eszközökkel lehet megoldani a problémákat" - mondta, hozzátéve, hogy akár 1 font (339 forint) is lehet az adó, az is számít. 

Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a londoni parlamentben és Ross, Skye, valamint Lochaber parlamenti képviselője óvatosabban fogalmazott, szerinte minden lehetőséget mérlegelni kell annak érdekében, hogy enyhítsék a szigetre nehezedő terheket. 

A helyi vállalkozásokat és utazási irodákat magában foglaló Skye Connect vezetője ugyanakkor rossz ötletnek tartja az adó bevezetését, mert szerinte több kárt okozna, mint hasznot. "A turistákat már a repülőtereken megadóztatják, az üzemanyagárakban is van adó, nem is beszélve a magas áfakulcsról - jelentette ki Shirley Spear, hozzátéve, hogy turistaadóra már végképp semmi szükség. Skóciában Edinburgh - amely szintén nehezen birkózik meg a látogatók nagy számával - 2011-ben már javasolta a turistaadó bevezetését, de az ötletet elvetették.

Szerző

Budapest nem szállt ringbe az új székhelyért

Publikálás dátuma
2017.08.01. 20:13
Illusztráció: Shutterstock
Huszonhárom város pályázott a londoni központú és Brexit miatt költöző uniós ügynökségek új székhelyére - tudatta kedden az Európai Unió Tanácsa. 

A tagállamok július 31-ig nyújthatták be a pályázatukat, az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) tizenkilenc, az Európai Bankhatóságért (EBA) pedig nyolc város szállt versenybe. A pályázók listáját ismertető Politico brüsszeli hírportál meglepetésként értékelte, hogy Ciprus és Magyarország nincs a jelentkezők között. Az Európai Bizottság októberig értékeli az ajánlatokat a tagállamok által elfogadott kritériumok alapján.

Szerző

Tiltakozás Erzsébetvárosban - Nyílt levelet írtak a polgármesternek

Publikálás dátuma
2017.08.01. 18:07
A múlt heti vonulás a bulizók ellen FOTÓ: Tóth Gergő
Tovább forrnak az indulatok Belső-Erzsébetvárosban a zajos éjszakai élet miatt. Miután múlt héten körülbelül kétszázan tiltakoztak a bulinegyedben lévő tarthatatlan közállapotok ellen, a lakók most a polgármesterhez fordultak.

A Vattamány Zsoltnak címzett nyílt levelet az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Vattamány Zsolt Polgármester úr!

Kértünk Öntől közmeghallgatást, de elutasította. Ezután, több alkalommal is kértük, hogy jöjjön el, vegyen részt az Élhető Erzsébetváros civil csoport rendezvényein. Vártuk Önt Polgármester úr, reméltük, hogy eljön és szóba áll a lakókkal, de nem jött.

Vattamány Zsolt Forrás: Facebook

Vattamány Zsolt Forrás: Facebook

Sajnáljuk, hogy elutasított minket. Sajnáljuk, hogy nem jött el. Sajnáljuk, hogy eddig nem állt szóba velünk.

Polgármester úr a Magyar Nemzetben 2017.07.15. napján megjelent cikk elején elismeri, hogy valós problémát feszegetnek a Belső-Erzsébetvárosban uralkodó áldatlan állapotok ellen tiltakozók.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, ha Polgármester úr így gondolja, miért nem tesz semmit az áldatlan állapotok ellen?

Polgármester úr azt állítja a cikkben, már tárgyalt a civilekkel.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, kik azok, akikkel Polgármester úr tárgyalt ebben az ügyben?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, nem tudja, milyen erőt képviselnek a civilek.

Az Élhető Erzsébetváros válasza az, mi azok a kerületben élő lakók vagyunk, akiknek elege van abból, hogy a fejük felett döntenek, ezért minden nap egyre nagyobb erőt képviselünk.

Polgármester úr azt mondja a cikkben, évekkel ezelőtt a lakók nyugalmának érdekében korlátozásokat hoztak.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése, Polgármester úr legyen kedves, nevezze meg, kik és miért szavazták meg a 9/2013 számú rendeletet, az úgynevezett „csendrendeletet”?

Továbbá tisztelt Polgármester úr, legyen kedves tájékoztasson minket, hogy a 9/2013 rendelet hatályba lépését követően a lakóktól éveken keresztül érkezett negatív visszajelzések után miért nem vonták vissza a „csendrendeletet”?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy ezrek élnek a „bulinegyedből”.

Az Élhető Erzsébetváros válasza erre a következő: egyrészt úgy élnek ezrek a „bulinegyedből”, hogy azzal tönkre teszik az itt élők nyugalmát, és a világörökség részét képező belvárost is, másrészt a döntéshozók elfelejtették megkérdezni az itt élőket, mielőtt a „csendrendeletet” megalkották.

Továbbá tisztelt Polgármester úr, legyen kedves tájékoztasson minket, hogy Ön kit képvisel? Az itt élőket, vagy azokat, akik a „bulinegyedből” élnek?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy a világörökségi részen az önkormányzatnak nincs beleszólása a szabályozásba.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, Polgármester úr, ha ez valóban így van, akkor legyen kedves, tájékoztasson minket, hogyan volt lehetséges megalkotni a „csendrendeletet”?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, hogy nem akarják ellehetetleníteni a vállalkozókat.

Az Élhető Erzsébetváros kérdése az, Polgármester úr, az itt élőket miért lehetetlenítették el?

Polgármester úr azt mondja a cikkben, a következőket tették: köztéri illemhely telepítés, saját biztonsági szolgálat, térfigyelőkamera-rendszer bővítés, rendőrőrsnyitás, 100 millió forintért takarító járművek vásárlása.

Az Élhető Erzsébetváros erre azt mondja, bőven elég lenne a „csendrendeletet” visszavonni.

Polgármester úr azt mondja a cikkben, reméli, hogy a csütörtöki (2017.07.13.) lakossági fórumot nem abból a célból szervezték, hogy egyesek politikai tőkét kovácsoljanak belőle.

Az Élhető Erzsébetváros válasza az, hogy mi itt élünk a kerületben. Polgármester úr hol él?

Felszólítjuk Polgármester urat, hogy a „csendrendelet” mielőbbi visszavonása érdekében tegye meg a szükséges lépéseket! - írták a lakók nyílt levelükben.

Szerző