Putyin megígérte: nem nyúl Leninhez

Publikálás dátuma
2017.08.10. 07:35
Fotó: AFP/Dmitry Serebrykov

Gennyagyij Zjuganov az orosz kommunista párt elnöke egy legutóbbi ifjúsági fórumon bejelentette, hogy ígéretet kapott Vlagyimir Putyintól, hogy nem fogja engedélyezni sem Lenin, sem a Kreml falánál nyugvó politikusok újratemetését.

Az ígéret előzménye, hogy a kommunista vezető utána járt, hozzájárulnának-e az eltemetett politikusok hozzátartozói az elhunytak áthelyezéséhez, és arról győződött meg, hogy sem Georgij Zsukov, sem Konsztantyin Rokoszovszkij, vagy Alekszandr Vasziljevszkij marsallok rokonai nem támogatnának egy ilyen kezdeményezést. Zjuganov nem véletlenül emelte ki e neveket, a második világháborúban kulcsszerepet játszott, kiemelkedő képességű katonatisztek iránt sok orosz ma is tiszteletet táplál. A Kreml falában több mint 400 olyan szovjet közéleti személyiség nyugszik, akik egyike-másika fogalommá vált. Egy a sok közül az első űrhajós, Jurij Gagarin.

Az 1917-es forradalom évfordulójához közeledve vált ismét megkerülhetetlen témává Lenin újratemetése. A társadalmat a nyolcvanas évek vége óta foglalkoztatja a kérdés, csakhogy sem Jelcinnek, sem Putyinnak nem érte meg, hogy népszerűségét kockáztassa egy ilyen döntéssel. Úgy látszik, sok mellébeszélés után, most Putyin rászánta magát, hogy kimondja, méghozzá, ha lehet hinni Zjuganovnak, elég nyersen: „Amíg én ülök itt, semmiféle barbárság nem következik be a Vörös téren”. Magyarul, az újratemetés barbárság lenne.

Tavasszal a pravoszláv egyháznak a forradalom után külföldön létrehozott szervezete robbantotta ki az újabb vitát azzal, hogy felhívásban szólított fel a Vörös tér megtisztítására a „XX. század fő üldözőjének és kínzójának a maradványaitól”. A szervezet a Leninről elnevezett városokat, megyéket, utakat is átkeresztelné. A felhívást minden egyházközségben felolvasták az istentiszteleteken.

A sors fintora, hogy a kommunista Zjuganov, aki pont az ellenkező véleményen van, ugyanúgy vallási magyarázkodásba kezdett a téma kapcsán. Arra hivatkozott, hogy Lenin mauzóleumban tartása nem ellentétes a keresztény kánonnal. Úgy tűnik, ma Oroszországban senki nem mer újat húzni a pravoszláv egyházzal, ugyanakkor a közvélemény hangulata mindent felülírhat. Márpedig Lenin az emberek jelentős részének a tiszteletét élvezi. Úgy kell, tehát, keresni az egyház kegyeit, hogy a közvélemény támogatását se veszítse el a politikus. A Levada Központ tavaszi felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka Lenin újratemetése mellett foglalt állást, méghozzá több mint a felük a Kreml falánál temetné el, mások Szentpéterváron. Elég nagy azonban azoknak a száma, akik hagynának mindent a régiben (31 százalékuk). Ez az arány nagyjából változatlan tíz év óta. Ami pedig a Lenin-emlékműveket illeti, a többség, 79 százalék, azokat a helyükön hagyná. Sokatmondó adat, hogy pozitív történelmi szerepét a többség ma is elismeri. Ilyen körülmények között süket fülekre találtak azok a képviselők, akik az 1917-es forradalom évfordulóját felhasználnák arra, hogy a törvényhozás végre tegyen pontot a kényes vita végére.

Szerző

Márton Anita - Parádés ezüstérem

Publikálás dátuma
2017.08.10. 01:00
Fotó: DPA/Sven Hoppe
Márton Anita az utolsó sorozatban elért 19,49 méteres eredménnyel a második helyen végzett súlylökésben a londoni atlétikai világbajnokságon.

Szakadó esőben, nagyon nehéz körülmények között rendezték a női súlylökés döntőjét. Márton Anita az első sorozatban 18,50-nel kezdett és negyedik volt, a másodikban 18,89-cel már második volt, a harmadikban 18,65 métert lökött, és harmadikként zárta az első szakaszt, ami után nyolcan maradtak a tizenkettes mezőnyből. A negyedik sorozatban 18,33, az ötödikben 18,54 következett, és a magyar atléta visszaesett a negyedik helyre. A legendás utolsó sorozatban - ahol többször ért már el legjobb eredményt - Márton túlnőtt önmagán, és 19,49 méteres dobással odaért a második helyre, megelőzve az olimpiai bajnok Michelle Cartert. A győzelmet a kínai Li-csiao Gong szerezte meg 19,94 méterrel, aki ebben az évben minden versenyt megnyert, ahol elindult.

Ezekiel Kemboi, minden idők legeredményesebb akadályfutója a szám kedd esti döntője után bejelentette, hogy többet nem versenyez ezen a távon és a jövőben az utcai futásra koncentrál. A 35 éves kenyai sztár utolsó vb-jén 11. lett. „Nem vagyok csalódott, örülök, hogy részt vehettem a nyolcadik világbajnokságomon"– jelentette ki Kemboi.

Ő az egyetlen, aki sorozatban hét világbajnokságon szerzett érmet, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben egyaránt ezüstöt, majd 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben aranyat. Kemboi a 3000 méteres akadályfutás egyetlen többszörös világ- és olimpiai bajnoka, ugyanis a 2004-es athéni és a 2012-es londoni játékokon is diadalmaskodott.

„Hosszú karrier áll mögöttem. Kipruto még 10 éves sem volt, amikor megnyertem az első nagy címemet" – utalt Kemboi a kedden vb-t nyert honfitársára, a 22 éves Conseslus Kiprutóra, aki már 40 méterrel a cél előtt elkezdte ünnepelni a sikerét, miközben üldözője, a marokkói Szufiane Elbakkali csak pár méterrel volt mögötte.

A szám legendás alakjának, Kemboinak konkrét tervei vannak a jövőjével kapcsolatban, két héten belül már egy 10 kilométeres utcai versenyen áll rajthoz, decemberben félmaratonit, jövő áprilisban pedig maratonit szeretne futni.

A férfiak 800 méteres döntőjében meglepetésre a francia Pierre-Ambroise Bosse győzött, a 25 éves atléta junior Eb-t nyert korábban, a felnőttek között egy Eb-bronz volt az eddigi legjobb eredménye. A második helyen is európai futó, a lengyel Adam Kszczot végzett, aki eddig fedett pályán jeleskedett: a dohai vb-n bronzérmes lett, a párizsi Eb-t (még 2011-ben) megnyerte. A harmadikként beérő kenyai Kipyegon Bett sem lehetett csalódott, a 19 éves sportoló tavaly megnyerte ezen a távon az U20-as világbajnokságot, a felnőttek között bronzzal zárta első kiemelkedő versenyét.

A férfi 400 méteres síkfutás döntőjében elmaradt a meglepetés, a riói olimpiai bajnok dél-afrikai Wayde van Niekerk közel fél másodperc előnnyel győzött a bahamai Steven Gardiner és a katari Abdalelah Harun előtt. A rajtnál csak heten voltak, a botswanai Isaac Makwala ugyanis ételmérgezést kapott a szállásán, ezért vissza kellett lépnie. Ebben a számban nem került európai futó a fináléba.

A férfi rúdugrást Sam Kendricks nyerte, az amerikai hadsereg alhadnagya a lengyel Piotr Liseket utasította maga mögé, aki a 2015-ös pekingi vb-n bronzérmet szerzett, tavaly Rióban negyedik volt. Harmadik lett a 616 cm-rel világcsúcstartó francia Renaud Lavillenie, aki Eb-n fedettpályán 2009, szabadtéren 2010 óta nem talált legyőzőre, a 2012-es londoni olimpiát megnyerte, Rióban második volt. A 30 éves Lavillenie szabadtéri világbajnokságokon 2009. óta mindig dobogós, de nyernie még nem sikerült, egy ezüst mellett négyszer volt bronzérmes, fedettpályán két vb-arany tulajdonosa.

A női gerelyhajítóknál a kétszeres olimpiai bajnok cseh Barbora Spotáková bizonyult a legjobbnak.

Babos Tímea meccset nyert

Publikálás dátuma
2017.08.09. 22:12
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Kilenc egymást követő vereség után Babos Tímea ismét meccset nyert, miután 6:4, 6:1-es győzelmet aratott a kanadai Bianca Andreescu ellen (6:4; 6:1) a torontói kemény pályás WTA-verseny 1. fordulójában. A magyar játékos saját honlapján úgy fogalmazott, örül, hogy végre újra győzni tudott. Következő ellenfele a 10. helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska lesz.

Szerző