Ezek és Azok

Publikálás dátuma
2017.08.12 09:40
FOTÓ: AFP/ARTUR WIDAK/NURPHOTO
Fotó: /

Öcsém, nem érted te a csíziót! Jönnek Ezek, akár a barmok. Nem néznek, nem látnak semmit, csak vonulnak. Örülhetünk, ha végigsepernek rajtunk, mert így nem fészkelik be magukat az országba. Mondják Azok, minek izgulunk. Hiszen ezer, legfeljebb ötszáz mifajtánkra egy. Minden ezredik, ötszázadik ember lenne olyan. Helyesebben nagyon nem olyan, mint mi. Valójában nem is ember. Annyira más. Nálunk összehasonlíthatatlanul vadabb, erőszakosabb. Barbár. Dolgozni nem szeret, különben is Ezeknél a férfi csak üldögél, szívja a vízipipát, no meg – esetleg! – vadászik vagy vigyáz a nyájra. Itt hol vadászna? Ragadozó csupán az állatkertekben, rácsok mögött. Szabadon kóboroltatható nyájaink sincsenek.

Ezeknél asszonyból is több van. Ha háromnál kevesebb feleség esik egy családfőre, annak nincs becsülete Ezeknél. Na, hány családi pótlékot fog igényelni tőlünk egy Ezek-férfi? Szóval, jobban járunk a végigzúdulásukkal. Ráadásul úgy hírlik, letelepedni összetömörülve szoktak. És akkor már bárhol, bármelyik utcában vagy környéken, meg bármikor, ők lesznek ötször-tízszer annyian, mint mi. Üvöltözve-ordibálva, jobb esetben hangoskodva-lármázva. Mert - állítják - háború tombol náluk, feldúlják, lerombolják falvaikat, városaikat. Lehet, nem vitatom. Viszont ők egymás ellen harcolnak, nem valamiféle - nem provokált - kívülről jövő támadás áldozatai! Harcolni pedig mindig szerettek. A múltban damaszkuszi acéllal, manapság stingerrel, vagy mi a fenével. Jussanak békességre, s otthon maradhatnának.

Az Azok ellenben fölhánytorgatják, félszázada mi kilincseltünk a nyugati határainkon túli portákon. Ez igaz, azonban nem erőszakoltuk meg befogadóink lányait, nem loptunk-raboltunk tőlük. Az övékével azonos istent imádtunk, a belé vetett hitet nem akartuk elpusztítani. Megköszöntük jótevőinknek mindent, amit kaptunk. Ahelyett, hogy bombát robbantottunk vagy lövöldöztünk volna rájuk. Aztán van ez a fő-Azok. Tudod, az Azok fejese. Ez a pacák a korábbi Ezekhez tartozik. Te is ismered őket. Akik mindenkinél okosabbak, minden nem hozzájuk tartozót becsapnak, kihasználnak. Nem véletlenül mutogattunk rájuk, mielőtt a csillagot megkapták. Megérdemelten. Természetesen azok az Ezek ebből is boltot csináltak. Hogy ennyit meg annyit leöltünk közülük, ilyen meg olyan cuccukat elvettük. Mégis megint terpeszkednek rajtunk, vagyis szövegük sántít. Új fifikájuk is van. Pénzelik, segélyezik a másik, szintén régi, itthoni Ezeket, a zömükben tanulatlan és csóró Ezeket, nevüket nem mondom, mert fajgyűlölőnek neveznének. Maradjunk abban, hogy a brazilokat. Ezek az Ezek nagy részben kerülik az iskolát meg a munkát, egyikhez sincs fegyelmük, nomádként keringenek fel s alá, mint a legújabb, határainkra most özönlő Ezek. Visszatérve az előbb említett régebbi Ezekből származó fő-Azokra, észben kell tartanunk, hogy ő hívta ránk ezt a mai Ezek-áradatot. Bosszúból állítólag meggyilkolt rokonaiért.

Ez a megtestesült Gonosz egész országokat ront le, népeket tesz tönkre, panamáival, tőzsdézésével az egész világ gazdasági urai közé lökte föl magát. Politikacsináló. Meg akarja szabni, hogyan érezzünk, éljünk. Elvárja, hogy kövessük. Teljesítsük a parancsait. Egész Európát, valami Brüsszel központtal, a lába alá próbálja hajtani. Szerencsére van egy nagyszerű vezetőnk. Vezérünk. Aki nem enged egyik Ezeknek-Azoknak se. Ő a mi csodatévő legkisebb fiúnk. Mi tagadás, már megpocakosodott, megidősödött, kicsit butult, de a mienk. A vérünkből való. Néha nekünk is füllent, azonban ennyire nem adunk. Kitartunk mellette. Még ha ki is látszik némelyikünk micsodája a gatyából! Elvégre – a tévék-rádiók szerint – az egész világ bámulatára rendezett vizes versenyeket a napokban. Hogy egykor, a régmúltban mi voltunk amolyan igazi Ezek, akikről rettegve imádkozták az akkori Azok, hogy „Ments meg Uram minket Ezeknek nyilaitól!”?... Mi puhítottuk nyereg alatt a húst? Leíjaztunk öreget-nőt-gyereket is, ha úgy alakult? Ebben lehet valami. Abban, öcsém, hogy mindig voltak és lesznek Ezek meg Azok, ömlenek is egymásba, nemcsak váltogatják egymást. Mik vagyunk mi? Mi vagyok én most? Ne kérdezd, az ember feje belezavarodik. Ezek-Azok-Amazok-Emezek. Ki a tudója, hogy miből lesz a cserebogár? Sárga cserebogár…

2017.08.12 09:40

Negyvenkétmillióért hirdet Mészároséknál a székesfehérvári médiacég

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:30
Harmónia: Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyomtatást és hirdetést is vállal a fehérvári médiacégnél
Fotó: Népszava/
A Mediaworks nyomtatja a FehérVár Magazint, talán természetes, hogy ők nyerték meg a helyi médiacentrum hirdetési közbeszerzését is.
Lépten-nyomon Mészáros Lőrinc érdekeltségébe botlik a Fehérvári Médiacentrum Kft.; a közbeszerzési értesítőből derül ki, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. 42 millió forintért vállalta, hogy egy évig maximum 70 oldalnyi hirdetési felületet biztosít a székesfehérvári médiacégnek.
A közbeszerzési dokumentum szerint a pályázat értékét előzetesen 42 millió forintra becsülték – a becslés bejött, hiszen a Mediaworks oldalanként nettó 600 ezer forintért vitte el a munkát.  
Nem ez az egyetlen egybeesés a pályázat kapcsán: a tenderben előfeltétel volt, hogy a nyertes ajánlattevőnek a pályázat idején rendelkeznie kell egy vagy több olyan nyomtatott sajtótermékkel, ami az ország legalább 6 megyéjében, köztük Fejér Megyében is megjelenik, megyénként minimum 5000 előfizetéses és értékesített példányszámban. Ennek az elvárásnak a Mészáros-féle érdekeltség hézagmentesen megfelel, tekintve, hogy már korábban lenyelte a megyei lapok többségét.   
Ha a ez nem lenne elég, a Mediaworks Hungária Zrt. nyomtatja a FehérVár Magazin példányait, a közéleti hetilapot pedig a Médiacentrum adja ki. Közérdekű adatszolgáltatásuk alapján a centrum már tavaly is vásárolt hirdetési felületet a Mediaworks-tól, akkor 30 millió forint értékben szerződtek. 
2018.07.19 20:30
Frissítve: 2018.07.19 20:32

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01