Előfizetés

Akkora, mint 7 elefánt

Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:16
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
A legnagyobb valaha élt szárazföldi állatot, egy dinoszauruszt azonosítottak a kutatók. A fajt egy argentin ásatáson találták meg, ahol hat különböző állattól összesen több, mint 150 csontra leltek.

A Patagotitan mayorum nevet kapta a világ legnagyobb dinoszaurusza - olvasható a fajt leíró friss tanulmányban. A titanosauria családban találhatóak a legnagyobb dinófajok, ide tartozik a legutóbb talált hatalmas dinoszaurusz is. A neve első része azt jelenti ,,patagóniai óriás", a második része pedig tiszteletadás a Mayo család előtt, övé volt az a farm, ahol 2013-ban megtalálták a csontokat.

Az ásatás csaknem 3 évet vett igénybe, három különböző kőzetrétegből kellett a csontokat kimenteni - írja a tisztajovo.hu. Több mint 150 leletet találtak. További két évbe telt az Egidio Feruglio Paleontológiai Múzeum munkatársainak, hogy kivizsgálják a talált csontokat és meghatározzák az új fajt.

"Ha egy új fajra bukkanunk egy ásatáson, az nem jelenti azt, hogy a múzeumba szállítva már fel is szenteljük. Az eljárás rendkívül hosszadalmas és bonyolult. Összevetettük a talált csontokat a szóba jöhető többi fajjal, azokkal akik akkor és ott éltek, és csaknem ilyen méretűek voltak. Sok, Argentína területén élő óriás dinoszaurusz maradvánnyal vetettük össze a fosszíliákat, és erősen szembetűnő különbségeket fedeztünk fel" - mondta José Luis Carballido, a kutatás vezetője.

A csontokat nagyon jó állapotban találták meg, így két módszert használva meg tudták határozni az állat súlyát. Először megnézték a lábait, hogy a csontszerkezet alapján nagyjából mekkora súlyt kellett, hogy elbírjon. Ezután rekonstruálták, hogyan is nézhetett ki az állat, és ezek alapján határozták meg a teste sűrűségét és összetételét. Az eredmény szerint az állat átlagosan 70 tonnás volt. Ezzel ez a legnagyobb szárazföldi állat, mégis eltörpül a valaha élt legnagyobb állat, a kék bálna mellett, ami akár 200 tonnásra is megnőhet.

Az állatról azt is meg tudták határozni, hogy csaknem 100 millió éve élt a vidéken. Teljes hossza 36 méter volt, magassága 14 méter, súlyát 76 tonna körül becsülik, ez kis híján egy tucat ázsiai elefántéval ér fel.

A hat dinó csontjai közül egyikük sem volt teljesen kifejlődve, így várható, hogy még nagyobb példányok is előkerülnek. A kutatók szerint az időjárási viszonyoknak köszönhető bőséges tápláléknövényzet, és az, hogy ilyen nagy állatoknak nem volt ragadozójuk tette lehetővé Patagóniában a hatalmas őslények létezését, de hogy miért csak ott, az még nem tisztázott.

Lenyűgöző dinó- és mamuttemetőt fedeztek fel Szibériában
Korábban csak nagyon kevés helyszínen került elő annyi dinoszaurusz- és mamutcsont, mint amennyi az orosz kutatók által azonosított lelőhelyen. A lelőhely a dél-szibériai Csulim folyótól nem messze található.
A maradványokat a szerencsének köszönhetően fedezte fel a Szergej Lescsinszkij, a Tomszk Állami Egyetem munkatársa által vezetett csapat. A helyszínen az alsóbb rétegekben növény- és húsevő dinoszauruszok fosszíliáit fedezték fel, feljebb pedig mamutok, gyapjas orrszarvúak és különböző ragadozó állatok csontjait.
A kutatók szerint a lelőhelyen feltárt mamutcsontok többsége törött, ugyanakkor nem találtak rajtuk ragadozóktól származó nyomokat – például harapások jelét. Ez arra utal, hogy a nagy testű növényevők emberek áldozatául estek, ami könnyen elképzelhető, hiszen őseink előszeretettel vadásztak mamutokra. A szakértők úgy gondolják, hogy a felfedezett dinoszaurusz-maradványok 120-100 millió évesek.

Szuperszámítógép az űrben

Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:15
Illusztráció. Fotó: Shutterstock

A SpaceX, Elon Musk vállakozása az űrbe juttatott egy ritka szállítmányt: egy szuperszámítógépet. A nemzetközi űrállomás lakói fogják használni, egy átlagos asztali gépnél 30-100-szor erősebb. Ez lesz a legnagyobb teljesítményű számítógép, amely az űrben dolgozik.

Felgyújtotta ismerősét egy mezőcsáti férfi

 A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a férfinek, aki felgyújtotta és bántalmazta ismerősét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton - közölte a bíróság szóvivője.

Horváth Dóra közleményében kifejtette: az eset még augusztus 12-én történt, amikor a gyanúsított a nála vendégeskedő ismerősének hátát minden előzmény nélkül éghető folyadékkal leöntötte és meggyújtotta, miközben azt kiabálta, hogy "most megdöglesz". A sértett az udvarra menekült, ahol lángoló ruháit egy felfújható medence vizében oltotta el, majd elhagyta az udvart. Bántalmazója azonban az utcára is követte, ott ütni, rugdosni kezdte, egy övet tekert előbb a nyakára, majd a kezére és úgy vezette tovább. Később az övvel a sértett megégett hátát is ütlegelte. A bántalmazásnak csak a kiérkező rendőrök tudtak véget vetni. A megégett, megvert ember nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottal szemben súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta - tudatta a szóvivő.

Az előzetes letartóztatás elrendelését egyrészt a bűncselekmény miatt kiszabható - akár 5 évig tartó - szabadságvesztés miatt a szökés, elrejtőzés veszélyére alapozta. Másrészt megállapította, hogy a bűnismétléssel is fokozottan számolni kell, hiszen a gyanúsított korábban már többször volt büntetve, vele szemben jelenleg is több büntetőeljárás folyik. A bíróság álláspontja szerint feltételezhető az is, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a tanúkat befolyásolná, valamint a bizonyítási eszközök elrejtésével veszélyeztetné az eljárás eredményességét. A végzés nem jogerős - közölte a szóvivő.