Márai életének szemtanúja

Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:46
Márai Sándor naplóiban ritkán említette feleségét, akiről eddig alig tudott valamit az utókor.
Márai Lola nem csupán feleség és szemtanú, de Márai Sándor írásainak első olvasója és véleményezője is volt.

Magyar írók feleségeiről, szeretőiről, élettársairól sokat tudunk. Elég utalni Lédára, Csinszkára, Török Sophie-ra (Tanner Ilona), Harmos Ilonára, Böhm Arankára, Gyarmati Fannira. Hátra is dőlhetnénk, hogy a kutatás az irodalom e peremvidékén (ha ez az) elvégezte a feladatát. Viszont legfeljebb csupán adatmorzsákat tudnánk említeni Márai Sándor feleségéről, Loláról.

Az ismerethiány leginkább magának az írónak róható fel, aki óvta a nyilvánosságtól a vele hatvanhárom évig házasságban élő – eredeti nevén – Matzner Ilonát. Ötvös Anna, kassai levéltáros-történész frissen megjelent Lola könyve című munkája segít abban, hogy jobban megismerhessük Márai feleségét. Az írói „felelősség” emlegetése nem véletlen, mert Márai, a lassan huszadik kötetnél járó, naplóiban (közel tízezer oldal) ritkán említette feleségét, és akkor is többnyire L.-ként. Márai mentségére: naplói legkevésbé családja mindennapjainak megörökítését szolgálták, ám Lola hiánya még ennek figyelembe vételével is feltűnő.

Módos kassai polgári (zsidó) családban született Lola, akinek apja az akkori egyetlen helyi napilapnak, a „Felsőmagyarországnak” volt a kiadója és tulajdonosa. A papa, csakúgy, mint Márai apja tagja volt a városi tanácsnak, és egy helybeli cég igazgatóságának is, de egyéb kapcsolat nem fűzte össze a két famíliát. A tizenöt éves Márai Sándor ebben a napilapban jelentette meg első cikkeit, ám amikor 1922-ben nagy szerelem szövődött az akkor már Berlinben tanuló és dolgozó Márai, valamint a laptulajdonos lánya között, akkor Matzner Sámuel mindent megtett, hogy a jó partinak nem nevezhető zsurnalisztát távol tartsa Lolától. Még magándetektívet is fogadott.

Nem meglepő, hogy Ötvös Anna kevés olyan embert talált, aki személyesen ismerte a Márainál egy évvel idősebb Lolát, aki 1899-ben született, az 1920-as években férjével együtt élt Német-, Francia- és Olaszországban, majd 1948-ban zokszó nélkül követte az írót abba az emigrációba, amelyből soha nem tértek haza, noha az asszony 1986-ban, férje 1989-ben halt meg. Ma már tudjuk, hogy e nélkül a csodálatos nő nélkül Márai nem lehetett volna az, aki lett. A művelt, okos nő első olvasója és véleményezője volt férje írásainak, elviselte a nehéz természetű férfit. Mindent együtt éltek át, tragédiák sorozatát, köztük kisfiúk elvesztését. Lola szemtanúja volt a múlt század egyik legnagyobb írója életének. Nemrégen derült ki, hogy férjéhez hasonlóan ő is naplót vezetett. Hamarosan ezek a kötetek is megjelennek.

Info:

Ötvös Anna: Lola könyve

Helikon Kiadó

212 oldal

Társulati tagságukért harcolnak a színészek

Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:45
NÉGYSZÖGLETŰ KEREKERDŐ - Lázár Ervin klasszikusa az egymás melletti kiállásról is szól
Vidnyánszky Attila osztályában frissen végzett fiatalok kapták meg négy kaposvári színész munkáját. A kirúgottak szerint a döntés egyik oka a koruk volt, a bíróság még nem döntött.

A Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter meghallgatásával folytatódott az évad végén, az érintettek szerint jogellenesen elbocsátott kaposvári színészek munkaügyi pere. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy törvényellenesen vált-e meg a művészektől a teátrum vezetése, amely négy, a Kaposvári Egyetem színész szakán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora osztályában frissen végzett fiatalt szerződtetett az elküldöttek helyére.

Kovács Zsuzsa, Horváth Zita, Fábián Zsolt és Lecső Péter évtizedek óta a Csiky társulatához tartozott. Februárban a színház vezetése jelezte nekik, a 2017-18-as évadban már nem számítanak a munkájukra, s így közös megegyezéssel megválnának tőlük. A kvartett tagjai ezt visszautasították, s miután hónapokig nem kaptak másféle jelzést, meglepetésként érte őket, hogy röviddel az évad vége előtt mindnyájuknak felmondtak.

- A Négyszögletű Kerek Erdő előadása előtt kaptuk kézhez a felmondást – mesélte Lecső Péter –, már jelmezben vártunk a kezdésre. El lehet képzelni, ezek után milyen állapotban léptünk színpadra…

A színház vezetésének indoklása szerint a felsőfokú végzettség hiánya, illetve a nem elégséges előadásszám miatt esett a választás a négy színészre. Utóbbiról a tárgyaláson az alperes teátrum jogi képviselője, és Fülöp Péter is azt állította: miután az előírt 80 fellépést a társulat nagy része nem teljesítette, így az csak másodlagos szempontnak számított.

- A színház teljes rekonstrukciója zajlik, ennek része a művészi gárda átalakítása, a fiatalítás is – jelentette ki az igazgató, aki elismerte: ugyan a döntést Bozsik Yvette művészeti tanácsadóval közösen hozták meg, a felelősség, mint munkáltató, értelemszerűen az övé. – Minőségi cserét hajtottunk-hajtunk végre: négy, diplomával nem rendelkező tag helyére diplomásokat szerződtetünk.

A színház vezetője a törvényre is hivatkozott, amely előírja, a társulat 60 százalékának szakirányú végzettségűnek kell lennie. Ebből komoly vita alakult ki, hiszen a felek másként értelmezték a jogszabályt: az alperes úgy vélte, az előírás egyértelműen diplomát ír elő, a felperesek viszont a MASZK Színészegyesület vizsgáját is elegendőnek tartják – utóbbival Kovács Zsuzsa kivételével mindnyájan rendelkeznek, s ő is 2021-ig haladékot kapott ennek megszerzésére a korábbi direktortól, Rátóti Zoltántól. Akiről kiderült, már az előző évad előtt közölte a színésznővel és Fábián Zsolttal, az idén szeptembertől nem számít a munkájukra, ám nem végzettségükre hivatkozott: Kovács esetében például azt kifogásolta, nem mosolyog eleget… Cseppet sem mellékesen, a társulat tagjai közül többeknek nincs színészdiplomája, ám ők maradhattak.

Fülöp Péter szerint azért a jelenlegi felperesek kaptak felmondást, mert a megfelelő végzettség nélküliek közül nekik volt a legkevesebb fellépésük az elmúlt évadban.

- Mivel csak egy darabban kaptunk szerepet, nehéz lett volna teljesíteni a feltételeket – mondta erre Lecső Péter, aki szerint többek között azért is nem kaptak szerepeket a következő évad tervezésénél, mert a rendezők nem látták őket játszani. Az igazgató viszont állította, a rendezők mindenki nevét megkapták, s saját döntésük volt, kikkel akarnak, illetve nem akarnak együtt dolgozni darabjaikban, ő ebbe nem szólt bele.

A felperesek viszont úgy vélték, ők nem szerepeltek az ajánlásokban, ezzel szemben az akkor még egyetemista – tehát szintén diploma nélküli – „újak” igen, nem véletlen, hogy utóbbiak mind több darabban kapnak lehetőséget szeptembertől.

- Jól hangzik, hogy a rendezők szabad kezet kapnak mindenben, de ez nem igaz – jelentette ki Lecső Péter, s az is elhangzott, akadt olyan közülük, akire darabjában Tóth Géza, rendező eredetileg testált szerepet, s a nevét csak később húzták ki. Fülöp Péter viszont nem látott ilyen szereposztást…

Az igazgató azt is cáfolta, koruk miatt váltak meg a művészektől, akik szerint viszont éppen a sokat emlegetett – Fülöp által marketingfogásnak mondott – fiatalítás miatt esett rájuk a választás, s ezzel a vezetés megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Ennek ellenkezőjét a bíróság állásfoglalása alapján az alperesnek kell bizonyítania , a színészeknek pedig – akik elsősorban szeretnének visszatérni a társulatba, de rosszabb esetben is egy évi járandóságukat követelik – azt kell alátámasztaniuk, hogy nem szerepeltek a rendezőknek leadott névsorokban – a tárgyalásvezető szeptember 10-ig adott erre határidőt.

- Ez így meglehetősen rövid – mondta az igazgató. – Kezdődik az évad.

- Amiben mi is szeretnénk játszani – jegyezte meg erre Lecső Péter…

Szerző

Kim Dzsong Un Washingtonra mutogat

Publikálás dátuma
2017.08.16. 07:31
Kim Dzsong Unt tájékoztatták tábornokai a Guam ellen tervezett támadásról. FOTÓ: AFP/KCNA VIA KNS
Kim Dzsong Un a tőle megszokott cinikus hangnemben közölte, hogy hajlandó időt adni az Egyesült Államoknak, és nem rendeli el az azonnali támadást.

„Ha a bolond jenkik mégis provokálnak, elrendelhetem a rakéták kilövését Guam irányába” – első olvasásra talán nem úgy tűnik, de ezekkel a szavakkal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden némileg enyhítette a feszültséget Washington és Phenjan között.

A helyzet így is aggasztó, ám az mindenképp előrelépés, hogy a rezsim szócsöve, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden nem azonnali támadásról írt. Épp ellenkezőleg. „Az Egyesült Államok hozott először a közelünkbe különböző stratégiai nukleáris felszereléseket. Így Washingtonnak kellene először helyes döntést hoznia, és tettekkel bizonyítani, hogy enyhíteni akarja a feszültséget a Koreai-félszigeten, s hogy meg akar előzni egy veszélyes katonai összecsapást” – idézte a KCNA Kim Dzsong Un-t, aki hozzátette: egy ideig még figyeli a „bolond, ostoba jenkik viselkedését”, és csak azután dönti el, hogy parancsot ad-e a rakéták kilövésére.

A híranyagban két hét elteltével most egy fényképet is közöltek Kimről. A körültekintően megkomponált fotón a vezető egy térkép előtt ül, amelyre egy vonal van felrajzolva: minden bizonnyal a Guam felé becélzott rakéták várható röppályája.

A KCNA órákkal azután publikálta a híranyagot, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter figyelmeztette a rezsimet: „nagyon gyorsan háborúvá fajulhat a helyzet”, ha Phenjan rakétatámadást intéz valamely amerikai terület ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok úgyis „pillanatokon belül” tudomást szerezne arról, ha csendes-óceáni külbirtoka, Guam felé tartana egy rakéta, így azonnal „le tudnák szedni”. A CNN szerint Mattis ezzel a két támaszpontnak is otthont adó sziget köré kiépített rakétavédelmi rendszerre utalt.

A feszültség enyhülése ellenére azonban továbbra sem megnyugtató a helyzet, névtetelenséget kérő amerikai katonai források ugyanis hétfőn azt nyilatkozták, hogy megfigyeléseik szerint a közepes hatótávolságú észak-koreai rakétarendszert mozgatták, ám azt nem tudták megmondani, hogy egy esetleges kilövés előkészületeiről van-e szó.

Mindeközben kiderült, hogy Ukrajna vagy Oroszország nélkül nem jöhettek volna létre a múlt hónapban végrehajtott észak-koreai rakétakísérletek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által kiadott friss jelentés szerint Phenjan vélhetően illegális ukrán vagy orosz forrásokból szerezte be azokat a rakétahajtóműveket, amelyeket a júliusi interkontinentális ballisztikus rakéták teszteléséhez használtak. Az IISS szakértői megállapították, hogy a júliusi kísérletek során teljesen más hajtóműveket szereltek be, mint ami addig megszokott volt, s az újak túlságosan is a szovjet tervezésű hajtóművekre emlékeztetnek, csak némileg módosították őket. Ez a fajta szakértelem az oroszországi Energomash energiaipari cégnél, és az ukrán KB Yuzhnoye-nél van meg. „Nem lehet másra következtetni, mint hogy a módosított hajtóművek ezekből a gyárakból származhatnak" – mondta az IISS egyik rakétaspecialistája, Michael Elleman.

Napokon belül kezdődik a hadgyakorlat
A korábbinál enyhébb retorika ellenére Kim Dzsong Un kijelentette, azonnal elrendeli a négy, Hwasong-12 típusú, közepes hatótávolságú rakéta kilövését Guam irányába, ha az amerikaiak kitartanak „rendkívül veszélyes, vakmerő” politikájuk mellett a Koreai-félszigeten és a szomszédságban. Azt azonban már nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. A The Guardian azonban rámutat, hogy augusztus 21-én kezdődik a szokásos, kéthetes hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea erőinek részvételével. Bár a két szövetséges szerint ez kizárólag védelmi célokat szolgál, Phenjan úgy értékeli, hogy a két ország ilyenkor Észak-Korea megszállását készíti elő. Ennek megfelelően a hadgyakorlat előtti hetekben a rezsim rendszerint szavakkal és tettekkel – kísérletekkel – is igyekszik minél fenyegetőbben fellépni. Ennek megfelelően az észak-koreai állami hírügynökség hétfőn közleményében arra figyelmeztetett, hogy az USA-nak alaposan mérlegelnie kell következményeket, a hadgyakorlat ugyanis „háborúhoz vezethet”.