Előfizetés

A multikulti büszke követe

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:46
Londonnak Európa fővárosának kell maradnia – véli Lindsay. FOTÓ: Vajda József
Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyar verseket szavaló budapesti nagykövete másfél éve érkezett Magyarországra. A skót diplomata magyarul és angolul mesélt dj-kről, kelet-európai vonzalmáról, s arról, hogy miként kommunikál a magyar kormánnyal vitás ügyekben.

- Úgy hallottam, hogy a Sziget fesztiválról érkezett. Milyen jó koncerteket látott?

- A Sziget fantasztikus, az ember sosem unatkozik. Láttam Jamie Cullumot. Sőt, interjút is készítettem vele. Tom Odellt is megnéztem. Persze nem csak brit előadók koncertjére mentem el. A Rudimental is nagyon jó volt. De érzem ám, hogy öregszem. Nagyon szeretem a dance, a trance és a techno zenét, ki is néztem pár fantasztikus dj-t a Szigeten, aztán megláttam, hogy éjjel 2-kor és 4-kor zenélnek.

- A nagykövetség a közelmúltban költözött Pestről Budára. A város melyik oldalát kedveli jobban?

- Hűha, nehéz kérdés (magyarul)! A mondás úgy tartja, „Mulass Pesten, aludj Budán”. Most Budán alszom és mulatok. Mindkét részt szeretem, bár hiányzik, hogy mindennap átmenjek a hídon. Mindig eszembe juttatta, milyen szerencsés vagyok, hogy itt élhetek. Sajnálom, hogy nem járok már annyit Pestre, hiányoznak a kávézók, a Centrál, a Gerlóczy, a Dunapark. Persze nem csupán kávéházakba járok! Hiányzik a zsidónegyed is, az Andrássy út és Újlipótváros. Imádom az ottani hangulatot.

- A kávézókban van alkalma gyakorolni a magyar tudását. Ha jól tudom, októberben nyelvvizsgázik.

- Igen, tavaly március óta ez lesz az első vizsgám. Nagy kihívás. Szeptember végén vissza is megyek Pécsre egy intenzív, kéthetes tanfolyamra.

- London mellett Pécsen és Debrecenben tanult magyarul, és helyi családoknál lakott. Diplomáciai berkekben nem éppen megszokott gyakorlat…

- Nálunk ez bevett dolog: ha mi britek komolyan vesszük a nyelvtanulást, mindig eltöltünk némi időt helyi családoknál. Ugyanígy tettem Romániában is. Pécsen egy orvos családnál laktam, Debrecenben tanároknál. A mai napig tartjuk a kapcsolatot.

- Hosszú időt töltött Romániában, a karrierje Lengyelországban kezdődött, odahaza a balti szekciót is vezette, másfél éve pedig Budapesten él. Honnan a vonzalom Kelet-Európa iránt?

- A skót városban, ahonnan származom, él egy lengyel közösség, második világháborús katonák alapították. Mindig jelen volt az életemben ez a régió. Úgyhogy örömmel jelentkeztem Magyarországra. A brit rendszer más, mint a legtöbb országban. Meg kell pályáznunk egy-egy posztot. Én ide akartam jönni.

- Miért?

- Szeretem ezt a vidéket, és szerettem volna visszatérni Európába. Hiszek az új és a régi Európa közti együttműködésben, noha ezeket a címkéket nem szeretem. Úgy vélem, mind európaiak vagyunk. De ezek a címkék léteznek, és Európa ezen a felén sokat szoronganak miattuk. Az itteniek úgy érzik, hogy másodrendű állampolgárokként kezelik őket Európa másik felén. Szerettem volna, ha szorosabbá válik a kapocs.

- Mostanság igen nagy változások mennek végbe Magyarországon is. A kormányt számos kritika érte, amiért szembemegy az ún. „európai értékekkel”. Említhetnénk a plakátkampányt, a menekültekkel szembeni bánásmódot, vagy a Közép-európai Egyetem (CEU) és a szabad sajtó elleni hadjáratot.

Pécsen és Debrecenben, helyi családoknál élve tanult magyarul.

- Magyarország a szövetségesünk és a partnerünk, és mint ilyen, úgy kezeljük, ahogy egy barátot szokás. Amikor felmerül egy probléma, ismertetjük a nézeteinket. Nem maradunk némák, viszont mi zárt ajtók mögött tárgyalunk a barátainkkal. Nem rohanunk a sajtóhoz. Ha az ember barátja bajba kerül, nem szalad rögtön a kocsmába, hogy mindenkinek elmondja: „a barátom nagy butaságot csinált, és szeretném, ha mind tudnátok, hogy nem értek vele egyet”. Az ember nem tesz ilyet egy közeli baráttal. Nem csupán Magyarországra, hanem minden partnerünkre igaz ez. Ami a CEU-t illeti, amikor korábban erről kérdeztek, megmondtam, hogy jeleztem az aggodalmamat. Amikor a brit no-go zónákról volt szó, akkor is megmondtam, hogy sajnos, a magyar kormány téved, ilyenek nincsenek. Úgyhogy nem maradunk csendben, de vannak olyan témák, amelyeket jobbnak látunk magunk között megbeszélni. Egyébként remélem, hogy a CEU-val kapcsolatban megállapodás születik, és ez a nagyszerű egyetem folytatni tudja a működését.

- A barátok általában meghallgatják egymást. Ezt tapasztalta a magyar kormány részéről?

- Abszolút. Anélkül hogy belemennék a részletekbe, elmondhatom, hogy Magyarország is tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, ahogy mi is… az elmúlt ülés alkalmával volt 2-3 olyan alkalom, amikor megosztottuk véleményünket a magyar kormánnyal, és bizonyos ügyekben – nevezzük így – kedvezőbb végkifejlet irányába tudtuk befolyásolni a hozzáállását.

- A tavaly júniusi Brexit-népszavazás előtt azt mondta, hogy rossz hatással lenne a magyar-brit kapcsolatokra, ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból. Hát, megszavazták: megsínyli a két ország közötti viszony?

- Azt hiszem, úgy fogalmaztam, hogy a kilépés rossz hatással lehet, attól függően, hogy miként állunk hozzá. A 20. század jelentős részében a britek és a magyarok nem voltak épp a legjobb barátok.1989 óta, különösen az utóbbi 6-7 évben azonban megváltozott a helyzet. Olyan kulcsfontosságú ügyekben, mint az EU reformja, Magyarország mögöttünk állt. Továbbá soha korábban nem élt annyi magyar Nagy-Britanniában, és annyi brit Magyarországon, mint most. Mintegy negyedmillió magyarról, és tízezer britről beszélünk… az EU-ból való kilépéssel nyilvánvalóan erősebb bilaterális kapcsolatokat kell kiépítenünk minden uniós tagállammal. Szeretném, ha az országaink között szorosabb együttműködés alakulna ki a felsőoktatás, a kutatás, a fejlesztés, és a gazdaság terén. Nagyon hiszek az emberi erőforrásban. Negyedmillió magyar él nálunk, ők napi kapcsolatban vannak britekkel a munkahelyükön, az egyetemen, s ez egy jó dolog, mindenki számára.

- Nem épp mindenki gondolja így. A Brexit után a korábbinál is jobban felerősödött a bevándorló-ellenesség, verbális és fizikai atrocitások is értek külföldieket, kelet-európaiakat…

- Tagadhatatlan, de úgy vélem, ami a gyűlöletbeszédet, a gyűlölet-bűncselekményeket illeti, ezek egy szűk kisebbség nézetei. A mienk egy multikulturális társadalom, és büszkék vagyunk rá. Megértem, hogy egyesek, akik nem ilyen társadalomban élnek, nehezen értik ezt meg, de mi bizony büszkék vagyunk erre. A Brexit után felerősödtek bizonyos félelmek, de az emberek megértették, hogy a világ nem változik meg egy pillanat alatt. Voltak olyan félelmek is, hogy a magyaroknak majd el kell menniük Nagy-Britanniából. Mostanra mindenki tudja már, hogy egy uniós állampolgárnak sem kell elmennie, ha már 5 éve ott él, hiszen letelepedésért folyamodhat. Ha valaki 2019-ben (a munkaerő szabad áramlása 2019 márciusa, a kilépési folyamat befejezése után véget ér – A szerk.) még csak-egy két éve él ott, akkor sem kell aggódnia, hiszen 5 év elteltével letelepedhet. Nem kell elmenni Nagy-Britanniából, szívesen látjuk önöket.

- A Brexitet megelőző kampány azért mégiscsak ennek az attitűdnek a szöges ellentétéről szólt. A fő kampánytéma a bevándorlás volt, és sokak szerint főképp ez döntött a kilépéspárti tábor javára.

- Az embereket sok minden motiválta, vissza akarták szerezni az irányítást számos dolog felett. Ezek egyike a bevándorlás volt. Talán a saját sikerünk áldozatai vagyunk. Ha valakit okolni kell, akkor csak magunkat okolhatjuk, ugyanis nagyon ügyesen csábítottuk magunkhoz a külföldieket. De vidéken, a kisvárosokban az emberek élete drámaian megváltozott a 2004-es EU-bővítés óta. Sokkal többet változott az életük ebben az időszakban, mint az azt megelőző 20-30 évben. Az emberek vissza akarták szerezni az irányítást a bevándorlás fölött. Az irányított migráció irányába haladunk, hasonló rendszer felé, mint a kanadai, az amerikai vagy az ausztrál. Továbbra is szükségünk van tehetséges emberekre. Globális országnak kell maradnunk, Londonnak meg kell maradnia Európa fővárosának. Nem azt mondjuk, hogy ne legyen bevándorlás, csupán azt mondjuk, hogy nekünk kell kontrollálni. Szükségünk van tehetséges magyarokra.

- Skóciában született és nőtt fel, de 1980 óta már nem él ott. Számos alkalommal láthattuk azonban, hogy erős skót identitással rendelkezik. Mennyire tartja jogosnak az újabb függetlenségi népszavazást követelő hangokat?

- 2014-ben már volt egy népszavazás. Az emberek 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon. Az volt a mondás, hogy egyszer lesz ilyen szavazás egy emberöltőben. A legnagyobb jóindulattal sem lehet 3 évet egy emberöltőnek nevezni…

- Valóban, de a körülmények némiképp megváltoztak.

- A közelmúltban zajlottak le a választások. A skót nacionalisták elvesztették a mandátumaik 40 százalékát. Az emberek, azt hiszem, kinyilvánították az akaratukat egy újabb népszavazás tekintetében. A közvélemény-kutatások szerint az arányok nem nagyon változtak, a többség szerint nem kell újabb népszavazást tartani… Skót vagyok, úgyhogy számomra ez nem egy száraz politikai ügy, de úgy vélem, hogy a parlamenti választás eredménye megmutatta, hogy az embereket nem izgatja a referendum vagy a függetlenség. Egyébként is elég bizarr lenne a skót kormánytól, ha megszavaztatná az embereket, miközben még mindig tárgyalunk a kilépés feltételeiről. Az emberek azt sem tudnák, hogy mire szavaznak.

Robotkőműves a láthatáron

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:22
A földmunkagépeket már inkább – akár évekre is –, bérlik a cégek. FOTÓ: ÉBSZ
 Robbanásszerű az építőipar bővülése. Ám csak a vállalkozás maradhat versenyben, amelyik hajlandó áldozni a géppark és technológiai fejlesztésre.

Sok építési vállalkozó a megrendelések idei robbanásszerű növekedése miatt korszerűsíti eszközparkját, mert a gépesítéssel mérsékelhető a szakemberhiány okozta gond. A konjunktúrát a lízingpiacon is érzékelik. Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest, egyben ez a legmagasabb összeg az utóbbi években - közölte a Magyar Lízingszövetség a részletes féléves adatok elemzése alapján. Az építőgépeknél 2013 óta az első féléves finanszírozott összegek 3,4-7,7 milliárd forint között mozogtak.

Az építőipari gépek lízingje iránti kereslet az ágazat fellendülésével magyarázható - kommentálta az adatokat Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Az építőipar ugyanis 2017 első félévében 27 százalékos növekedést ért el. Ha pedig az ágazat növekedése tartós marad, akkor a következő 1-2 évben az építőipari gépek finanszírozása jelentősen növekedhet a Lízingszövetség előrejelzése szerint.

A gépek iránti keresletet magyarázza az is, hogy egyre több vállalkozó ismeri fel, a technológiai fejlesztések nélkül kihullhat a rostán. Nyugat-Európában már a kőművesmunkák automatizálása is a kézzel fogható jövő - nyilatkozta a Népszavának egyebek mellett Csorba Kázmér, az Építőgép-Forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) elnöke.

Az építőipar mostani élénkülése elsősorban a magasépítést és annak gépesítését érinti, azonban várhatóan az ágazat más területein is beköszönt a konjunktúra. Az ÉBSZ tagjai elsősorban a mélyépítés/földmunka gépeiben érintettek, emellett magasépítéshez használt gépcsoportok is megtalálhatók a szövetség tagjainál. A nehézgépek forgalmazói, bérbeadói 2018-tól számítanak fellendülésre. Már csak azért is, mert megkezdődnek az újabb autópályaszakaszok, illetve gyorsutak építései is, például az M4-es autópálya hossza 30 kilométerrel bővül, az R67-es kétszer két sávos gyorsút ugyanekkora hosszban készülhet el.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar vállalkozók sokkal inkább előnyben részesítik a saját tulajdonú eszközöket, mint nyugati társaik, még mindig idegenkednek a lízingeléstől, bérléstől. Ennek ellenére vannak olyan gépcsoportok, mint például a homlokzati szerelőállványok, ahol már ma is jóval több a bérelt eszköz, mint a saját, de érezhető a tendencia a mini kotróknál, kézi tömörítő eszközöknél is. A nagyobb földmunkagépeknél is növekszik a bérlési igény. Ezeket általában évekre kölcsönzik a vállalkozók. Összességében a gépek egyharmadát bérlik a vállalkozók, a vásárlások - a lízinget is ideszámítva - fedik le a piac kétharmadát - tette hozzá az ÉBSZ elnöke.

A hazai építőipar gépesítése, az arra alapozott technológia meglehetősen vegyes képet mutat, azonban elmondható, hogy a nagy márkák mind jelen vannak, és piaci részesedési arányuk hasonló a nyugat-európaihoz. Gyakori azonban, hogy a tendernyertesek alvállalkozóknak, azok pedig további alvállalkozók adják ki a munkát. A sor végén levő cégeknél általában nagyon régi, elavult, alacsony termelékenységű gépek is működnek, amelyek ráadásul nem is üzembiztosak. Ebből azután határidő csúszások és láncfizetési gondok is adódnak - mutatott rá az ÉBSZ elnöke.

Az alvállalkozói rendszer miatt a gépesítés építési költségre gyakorolt kedvező hatása is nehezen mérhető. Természetesen az igaz és könnyen kiszámolható, hogy egy új, modern, üzembiztos gép termelékenysége többszöröse egy régi, elavult eszközének. Ám a kis és középvállalkozók (kkv) esetében az alultőkésítés és a bizonytalanság gátja az új gépek beszerzéseknek. Nem látnak előre 5-6 évre, márpedig egy új gép megtérülésénél legalább ennyivel kell számolni – jegyezte meg Csorba Kázmér.

A lemaradás hatásai beláthatatlanok. Az egyik nagy nyugat-európai építőipari konszern asztalán már olyan a géptervek fekszenek, amelyek önállóan, emberi kéz nélkül, komplett házak falazatát képesek felhúzni. Az elektronizálás, az informatika felhasználása, a gépek online rendszerű figyelése viszont már szinten mindenhol gyakorlat. Ritka az a gyártó, amelyik ezzel a trenddel szembemegy és az üzembiztonságot az egyszerűségben látja.

Seregszemle
Hogy melyek az aktuális építőgép trendek, azt a hazai építési vállalkozók is megismerhetik szeptember 14-17 között, amikor is az ÉBSZ szervezésében a tököli repülőtéren mintegy 50 nemzetközi építőgépgyártó vonultatja fel termékeit. Méretét tekintve nem lehet összehasonlítani a BAUMÁ-val, melyet Németországban szintén 3 évente rendeznek meg, ám ez a kiállítás más jellegű - jegyezte meg Csorba Kázmér. A szakma csúcsrendezvényének tartott, immár hatodik alkalommal megrendezett kiállításon életszerű helyzetekben lehet látni, kipróbálni a gépeket, amire kevés hasonló seregszemlén van példa. Emellett a gyártók a nagyközönségnek is készítenek látványos bemutatókat. Az előző események tapasztalatai alapján 4-5 ezer látogatóra számít a szervező ÉBSZ.

Robotkőműves a láthatáron

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:22
A földmunkagépeket már inkább – akár évekre is –, bérlik a cégek. FOTÓ: ÉBSZ
 Robbanásszerű az építőipar bővülése. Ám csak a vállalkozás maradhat versenyben, amelyik hajlandó áldozni a géppark és technológiai fejlesztésre.

Sok építési vállalkozó a megrendelések idei robbanásszerű növekedése miatt korszerűsíti eszközparkját, mert a gépesítéssel mérsékelhető a szakemberhiány okozta gond. A konjunktúrát a lízingpiacon is érzékelik. Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest, egyben ez a legmagasabb összeg az utóbbi években - közölte a Magyar Lízingszövetség a részletes féléves adatok elemzése alapján. Az építőgépeknél 2013 óta az első féléves finanszírozott összegek 3,4-7,7 milliárd forint között mozogtak.

Az építőipari gépek lízingje iránti kereslet az ágazat fellendülésével magyarázható - kommentálta az adatokat Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Az építőipar ugyanis 2017 első félévében 27 százalékos növekedést ért el. Ha pedig az ágazat növekedése tartós marad, akkor a következő 1-2 évben az építőipari gépek finanszírozása jelentősen növekedhet a Lízingszövetség előrejelzése szerint.

A gépek iránti keresletet magyarázza az is, hogy egyre több vállalkozó ismeri fel, a technológiai fejlesztések nélkül kihullhat a rostán. Nyugat-Európában már a kőművesmunkák automatizálása is a kézzel fogható jövő - nyilatkozta a Népszavának egyebek mellett Csorba Kázmér, az Építőgép-Forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) elnöke.

Az építőipar mostani élénkülése elsősorban a magasépítést és annak gépesítését érinti, azonban várhatóan az ágazat más területein is beköszönt a konjunktúra. Az ÉBSZ tagjai elsősorban a mélyépítés/földmunka gépeiben érintettek, emellett magasépítéshez használt gépcsoportok is megtalálhatók a szövetség tagjainál. A nehézgépek forgalmazói, bérbeadói 2018-tól számítanak fellendülésre. Már csak azért is, mert megkezdődnek az újabb autópályaszakaszok, illetve gyorsutak építései is, például az M4-es autópálya hossza 30 kilométerrel bővül, az R67-es kétszer két sávos gyorsút ugyanekkora hosszban készülhet el.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar vállalkozók sokkal inkább előnyben részesítik a saját tulajdonú eszközöket, mint nyugati társaik, még mindig idegenkednek a lízingeléstől, bérléstől. Ennek ellenére vannak olyan gépcsoportok, mint például a homlokzati szerelőállványok, ahol már ma is jóval több a bérelt eszköz, mint a saját, de érezhető a tendencia a mini kotróknál, kézi tömörítő eszközöknél is. A nagyobb földmunkagépeknél is növekszik a bérlési igény. Ezeket általában évekre kölcsönzik a vállalkozók. Összességében a gépek egyharmadát bérlik a vállalkozók, a vásárlások - a lízinget is ideszámítva - fedik le a piac kétharmadát - tette hozzá az ÉBSZ elnöke.

A hazai építőipar gépesítése, az arra alapozott technológia meglehetősen vegyes képet mutat, azonban elmondható, hogy a nagy márkák mind jelen vannak, és piaci részesedési arányuk hasonló a nyugat-európaihoz. Gyakori azonban, hogy a tendernyertesek alvállalkozóknak, azok pedig további alvállalkozók adják ki a munkát. A sor végén levő cégeknél általában nagyon régi, elavult, alacsony termelékenységű gépek is működnek, amelyek ráadásul nem is üzembiztosak. Ebből azután határidő csúszások és láncfizetési gondok is adódnak - mutatott rá az ÉBSZ elnöke.

Az alvállalkozói rendszer miatt a gépesítés építési költségre gyakorolt kedvező hatása is nehezen mérhető. Természetesen az igaz és könnyen kiszámolható, hogy egy új, modern, üzembiztos gép termelékenysége többszöröse egy régi, elavult eszközének. Ám a kis és középvállalkozók (kkv) esetében az alultőkésítés és a bizonytalanság gátja az új gépek beszerzéseknek. Nem látnak előre 5-6 évre, márpedig egy új gép megtérülésénél legalább ennyivel kell számolni – jegyezte meg Csorba Kázmér.

A lemaradás hatásai beláthatatlanok. Az egyik nagy nyugat-európai építőipari konszern asztalán már olyan a géptervek fekszenek, amelyek önállóan, emberi kéz nélkül, komplett házak falazatát képesek felhúzni. Az elektronizálás, az informatika felhasználása, a gépek online rendszerű figyelése viszont már szinten mindenhol gyakorlat. Ritka az a gyártó, amelyik ezzel a trenddel szembemegy és az üzembiztonságot az egyszerűségben látja.

Seregszemle
Hogy melyek az aktuális építőgép trendek, azt a hazai építési vállalkozók is megismerhetik szeptember 14-17 között, amikor is az ÉBSZ szervezésében a tököli repülőtéren mintegy 50 nemzetközi építőgépgyártó vonultatja fel termékeit. Méretét tekintve nem lehet összehasonlítani a BAUMÁ-val, melyet Németországban szintén 3 évente rendeznek meg, ám ez a kiállítás más jellegű - jegyezte meg Csorba Kázmér. A szakma csúcsrendezvényének tartott, immár hatodik alkalommal megrendezett kiállításon életszerű helyzetekben lehet látni, kipróbálni a gépeket, amire kevés hasonló seregszemlén van példa. Emellett a gyártók a nagyközönségnek is készítenek látványos bemutatókat. Az előző események tapasztalatai alapján 4-5 ezer látogatóra számít a szervező ÉBSZ.