Előfizetés

Felmérik a gyerekek úszástudását

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:00
A vizes világbajnokság fontosabb volt a kormánynak, mint a gyerekek sportolása FOTÓ: KORMÁNY.HU/ÁRVAI KÁROLY
Miközben összesen már ötven tanuszoda megépítésére tett ígéretet a kormány, ezek közül eddig kettőt sikerült átadni, Mezőkövesden és Csengeren. Az úszásoktatás terjesztéséért a vízimentők viszont tesznek.

Nem mindennapi akcióba kezdett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ): alapos, mindenre kiterjedő felmérést készítenek az iskoláskorúak úszástudásáról - értesült lapunk. A kutatásban az úszásoktatás hozzáférhetőségét, a gyerekek és a szülők hozzáállását, az egyéni felelősség kérdését is vizsgálnák. Bagyó Sándor VMSZ-elnök egyelőre nem árult el részleteket, csupán annyit, hogy a felmérés augusztus első hetében kezdődött, a munkában pedig a tanintézmények segítségét is kérni fogják. Eredményekre az ősz folyamán lehet számítani.

A fiatalok - de ugyanígy az idősebbek - úszástudásának helyzetére az elmúlt hetek tragédiái hívták fel ismét a figyelmet. Megírtuk: az elmúlt tíz évben egyszer sem történt olyan sok baleset, mint idén, augusztus 2-ig 13 ember vesztette életét a Balatonban, s azóta is többen vízbe fúltak Magyarországon. Az egyik legutóbbi esetben egy 18 éves fiú fulladt bele a Balatonba, aki mintegy 400 méterre a parttól, egy vízibicikliről ugrott a vízbe, holott a vízibicikli utasai közül senki, így a fiatal fiú sem tudott úszni.

A VMSZ szóvivője, Tar Mihály érthetetlennek nevezte az esetet, Bagyó Sándor pedig Facebook-posztban jelezte: szerinte nem teszünk meg mindent a tragédiák bekövetkezése ellen, "óvodás kortól felnőtt korig mindenkit be kell vonni a párbeszédbe és azonnal cselekednünk kell". A Népszava megkeresésére már ekkor felvetette, amellett, hogy az embereket rá kell ébreszteni egyéni felelősségükre, végig kellene gondolni azt is, hogy az úszásoktatás miként kaphatna nagyobb hangsúlyt a képzési rendszerben.

- Mindez nem az elmúlt néhány év sajátja, több évtizedes probléma vár megoldásra - hangsúlyozta Bagyó. A VMSZ egyébként minden évben szervez vízimentő gyermektábort, ahol arra készítik fel a gyerekeket, mit kell tudni a vizek veszélyeiről, mit kell tennie, ha bajba kerül, illetve ha egy társa kerül hasonló szituációba, hogyan tud segíteni. Emellett egy külön prevenciós programot is hirdettek, melynek lényege, hogy szervezett előadásokon, beszélgetéseken hívják fel a figyelmet a vízben, vízparton tartózkodás veszélyeire és arra, hogy minden baleset elkerülhető, ha az ember megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel közelít a vízhez.

Az iskolai úszásoktatás erősítésének szükségességét mintha a kormány is érezte volna, 2014-ben 24 tanuszoda megépítésére tettek ígéretet. Ezek közül eddig kettőt sikerült átadni, Mezőkövesden és Csengeren. Noha több településen (ahol nincs uszoda, vagy a jelentkezők létszáma miatt nem tudják mindenkinek biztosítani az úszásoktatást) elindultak az építkezések, máshol csak az ünnepélyes alapkőletételig sikerült eljutni, de például a Vajszlóra tervezett létesítmény esetében még egy kapavágás sem történt.

Az uszodaépítés előfeltétele, hogy az arra szolgáló ingatlant az önkormányzat ingyenesen átadja az államnak. Közben a Magyar Nemzet kiszúrta, hogy egy júniusi kormányhatározat szerint újabb 26 településre ígérnek tanuszodákat, ezekre legalább 10,44 milliárd forintot biztosítanának. Legtöbbjük átadását a 2017-2018-as tanévre - tehát a kampányidőszakra - időzítik.

Tovább drágul a vizes vb
Mindössze egy perces lesz az a 230 millió forintból készülő film, amit Kuna Tibor cégei készítenek a FINA utókommunikációjának részeként - írta a Magyar Nemzet. A videó készítésére a vizes vb vége előtt négy nappal írtak ki közbeszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül, így arra csupán előre kiválasztott cégek pályázhattak. A majdnem negyedmilliárdos költség egyébként valószínűleg nem csupán a gyártás, hanem a videót övező kampány költségeit is fedezni fogja. A film augusztus 21-én kerül majd adásba, ezt követően online is látható lesz.

Gól nélküli döntetlen Belgrádban

Publikálás dátuma
2017.08.18. 01:03
Visszavágó jövő csütörtökön Felcsúton. FOTÓ: Népszava

Gól nélküli döntetlent ért el a Partizan Belgrád otthonában a Videoton a labdarúgó Európa Liga rájátszásának első mérkőzésén. A találkozót a szerb drukkerek korábbi rendbontásai miatt zárt kapuk mögött rendezték, 200 fehérvári szurkoló lehetett a helyszínen, a fanatikusok az első perctől szünet nélkül buzdították a magyar bajnoki ezüstérmest. Nagyon kemény, kiegyenlített küzdelemben a Videoton végig egyenrangú ellenfele volt az előzetesen esélyesebbnek tartott riválisnak, és fegyelmezett, szervezett játékkal sikerült kapott gól nélkül lejátszania a találkozót, sőt, a 93. percben a győztes találatot is megszerezhette volna. A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Felcsúton, a 3500 néző befogadására alkalmas Pancho Arénába már nem lehet jegyet kapni, minden belépő elővételben elkelt.

Orbán mindenkinek juttat valamit a közösből

Orbán Viktor nemcsak az oligarcháira és a saját nyugdíj megtakarítására gondol, ha közpénzekről van szó, hanem a családjára is – reagálta az MSZP a Direkt36 cikkére. 

Ahogy lapunk tegnap már beszámolt róla, az oknyomozó portál szerint az Orbán család cégei a Vértesi Hőerőmű révén ismét egy milliárdos állami megrendelés közelébe kerültek, szigorúan csak beszállítóként és nem fővállalkozóként. „Orbán mindenkinek juttat valamit a közösből, a szűkebb családnak, a közpénzekből saját lábán álló vejének, az unokatestvéreinek és a sógorának is” - vélekedett az MSZP, hozzátéve: a miniszterelnök azonban évről évre szegényebb a vagyonnyilatkozata szerint, papíron.