Gerendaiék visszavásárolhatják a Szigetet

Publikálás dátuma
2017.08.19. 07:21
Andy Vajna és Gerendai Károly a buli idejére közös nevezőre hozták eltérő értékrendjeiket FOTÓ: TÚRY GERGELY/HVG
Gerendai Károly határozottan cáfolta lapunknak azt a sejtetést, hogy fideszes gazdasági körök kerülgetnék a Szigetet. 

Azt ugyan természetesnek nevezte, hogy új, 70 százalékos tulajdonosuk, az amerikai Providence Equity Partners, mint bármely más befektető, akár értékesítheti is részesedését. Ellenben úgy fogalmazott: a Sziget jelenlegi szervezői bizonyosan nem látnák szívesen, ha valamely homályos, politika-gyanús befektető jelenne meg házuk táján. Sietett hozzátenni, hogy e tárgyban nem csak a Fideszre céloz. (Gerendai Károly sose rejtette véka alá a jelenlegi kurzus politikai értékrendjével kapcsolatos ellenérzéseit, ugyanakkor annak számos képviselőjével látványosan jó személyes kapcsolatot ápol.)

Noha egy politika-közeli tulajdonos esetén szerinte a szervezők „lelkesedése is alábbhagyna”, ennél keményebb biztosítékokat is beépítettek az év eleji szerződésbe: egy cégeladás esetén ugyanis jelenlegi kistulajdonosokként elővásárlási joguk van – árulta el lapunknak a Sziget-alapító. A Providence amúgy feléjük semminemű politikai igényt nem támasztott, pusztán további korrupcióellenes biztosítékokat kértek.

Mint arról korábban beszámoltunk, az év eleji szerződés 2020-ig garantálja a jelenlegi Sziget-vezetők irányítói posztját. Ezt követően a Providence már leválthatja és ki is vásárolhatja őket. Ennek pontos esélyeit és feltételeit firtató kérdéseinkre a befektető nem reagált, a Sziget Kft.-nél pedig azt nyomatékosították, hogy ez csak egy lehetőség. Míg a cég tavalyi, kiugró, másfélmilliárdos nyereséget még Gerendaiék vihették haza, az idei, várhatóan félmilliárd alá csökkenő eredmény 70 százalékáról már a Providence dönthet. Bonyolítja a képet, hogy Gerendai Károly már idén látványosan kivonult a fesztiválszervezésből és inkább más üzletei, illetve a megérdemelt pihenés iránt táplál érdeklődést.

Gerendai Károlynak a Sziget-többség ez év eleji eladásából számítások szerint több mint ötmilliárdos bevétele származhatott. A fennmaradó, hasonló összegen szervezőtársai, Takács Gábor, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert osztozhatnak. Gerendai Károly – aki egy félreértés nyomán idén csak egy kisebb trükkel juthatott be a szerdán zárult rendezvényre - korábban azt is felfedte, hogy az összeg jó részét nem nagyberuházásra szánja, azt befektetési szakértőkre bízta. Igaz, a Lupa-tó melletti strandövezet kialakítására már több mint egymilliárdot fordított, de ennek nagyságrendjét maga se hasonlítja a Szigetéhez.

Szerző

Keveset ajánlott a Tesco

Nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és "sebtiben kommunikált" szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak - írja a Magyar Idők pénteki online kiadásában.

A lap írása szerint jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tescónál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés.

Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy a multicég ajánlata messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől. A Tesco ajánlata szerint az áruházi dolgozók bére bruttó 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ami nagyjából nettó 7-7,5 ezer forint emelést jelent. A raktárakban dolgozó úgynevezett kommisiózók bére 169 ezerről 181 ezerre emelkedne, a targoncásoké pedig az eddigi 195 ezer helyett 209 ezer forintra nőhet.

A KDFSZ elnöke úgy fogalmazott a lapnak, hogy ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha ezek nem teljesülnek a következő tárgyaláskor, bejelentik a dolgozók körében teljes támogatottságot élvező sztrájkot - szögezte le Bubenkó Csaba.

Az elnök szerint a nap folyamán megtévesztő kommunikációt folytatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József ugyanis annak ellenére nyilatkozta a 24.hu portálnak, hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, mert megállapodás körvonalazódik a lánccal, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna - írja a Magyar Idők.

Szerző

Eladási hangulat a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,14 pontos, 0,59 százalékos csökkenéssel, 36 969,15 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama csökkent az előző napi záráshoz képest.
Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsde alacsony forgalom mellett követte a kedvezőtlen nemzetközi hangulatot. A magyar piacon az eladók voltak többségben, hazai befektetők nem nagyon voltak jelen.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője kiemelte, hogy BUX csütörtökön még történelmi csúcson zárt, pénteken azonban már nem tudta magát kivonni a rossz nemzetközi hangulat alól, ugyanakkor az OTP papírja továbbra is 10 000 forint fölött maradt.

A Mol 205 forinttal, 0,88 százalékkal 23 150 forintra csökkent, 771,8 millió forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 85 forinttal, 0,84 százalékkal 10 030 forintra esett, forgalmuk 4,7 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 474 forintra gyengült, forgalma 140,1 millió forint volt.
A Richter papírok árfolyama 1 forinttal, 0,02 százalékkal 6550 forintra csökkent, a részvények forgalma 994,3 millió forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2894,20 ponton zárt pénteken, ez 5,23 pontos, 0,18 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Szerző