Áder ódát zengett Orbánról - Az ellenzék csendesen tüntetett

Publikálás dátuma
2017.08.20. 21:56
Ellenzéki tüntetés a Szabad Sajtó úton FOTÓ: Tóth Gergő
Noha Soros György nevét magukban tartották, minden mást szó szerint vett át saját, előzetes kommunikációs sorvezetőjéből a kormány. Az ellenzék csendesen tiltakozott.

"Ismét védenünk kell határainkat" - jelentette ki Áder János a Kossuth Lajos téren tartott augusztus 20-i tisztavatáson. A köztársasági elnök ünnepi beszédében arról értekezett: csaknem három évtizeddel szabadságunk visszanyerése után „újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni”. Áder lényegében Szent László történetének, s szerinte a király Szent Istvánt követő politikai szerepvállalásának felelevenítésével csaknem ódát fogalmazott - az ott jelen nem lévő - Orbán Viktornak, aligha lehetett ugyanis félreérteni szavaiban a kormányfő jobb színbe hozásának igyekezetét. Áder beszéde végén úgy fogalmazott: hiába sárgultak meg a krónikák lapjai, hiába telt el annyi idő, született és halt nemzedékek sora, és változott annyit a világ, a hazaszeretet fölött nem járt el az idő. „Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a közös hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt”.

A tisztavatáson beszédet mondott Simicskó István is, aki szerint csak az a keresztény hit, amelyet Szent Istvántól kaptunk, vihet előre minket. A honvédelmi miniszter már konkrétabban utalt a kormány menekült- és Brüsszel-ellenességére: „Brüsszel feladja hitét, elveszíti fundamentumát” – jelentette ki. Eközben a kancelláriaminiszer Lázár János Hódmezővásárhelyen ünnepelt, ahol szintén a határvédelemről regélt: „Az emberek többsége egyetért azzal, hogy Európa vezetőinek már régen nem a migránsok elosztásának módján kellene a fejüket törni, hanem azon, hogyan lehetne a kontinens megszállásának véget vetni. Különben néhány emberöltő alatt hátrányos helyzetű kisebbséggé válunk saját hazánkban, sőt a saját kontinensünkön.”

Erdő Péter bíborosnak adta át a Szent István Rend díjat az államfő, amiért "mindig a nemzet pótolhatatlan méltóságát szolgálta"

Erdő Péter bíborosnak adta át a Szent István Rend díjat az államfő, amiért "mindig a nemzet pótolhatatlan méltóságát szolgálta".

Erre Kósa Lajos sem nagyon tudott rákontrázni: "Magyarország az elmúlt több mint ezer évben a Szent István-i utat járva sikeres ország maradt Európa huzatos szívében" - mondta a Fidesz-frakcióvezető Debrecenben, ahol Brüsszeltől féltette Európát, s a kereszténység védelméhez keresett szövetségeseket. Sok dolga Kövér László beszédírójának sem volt: a kormánypárti házelnök már szombati interjújában lényegében elküldött mindenkit melegebb éghajlatra, aki nem fideszes, de az ünnep fényét Kövér azzal is emelte, hogy Zalaegerszegen szó szerint fölolvasta a kommunikációs sorvezetőt. Eszerint: ahogy kétezer évvel ezelőtt, úgy most is politikai és eszmei küzdelem zajlik az európai nemzetállamok felszámolása érdekében. (Megjegyeznénk, hogy kétezer évvel ezelőtt vélhetően sem a nemzet, sem a nemzetállam fogalma nem létezett.)

Kövér ezután meglepőt húzott: nem mondta ki Soros György nevét, csupán a pénzügyi spekulációval állította szembe az unortodox magyar gazdaságpolitikát, na meg a határok védelmére szólított fel. A hétvége sztárja ugyanakkor egyértelműen a már szombaton fölszólaló Lezsák Sándor volt. Az Országgyűlés alelnöke ugyanis a Magyarok Nagyasszonyához szólva azt mondta: "Nehéz időt élünk, Istenünket becsmérlő és tagadó emberáradat özönlik felénk, amelyet tévelygő európai vezetők, gátlástalan pénzváltók, szellemi kufárok hipnotizálnak, (...) de ebben a nehéz időben is nyugodt erőt képviselünk, mert hittel valljuk, hogy az egészséges veszélytudat szervezi a történelmi megbékélést szerte a fenyegetett Európában".

Vásáry Tamás zongoraművész "távolba mutató, magas célokat állított maga elé.

Vásáry Tamás zongoraművész "távolba mutató, magas célokat állított maga elé.

"A magyar emberek többsége joggal érezheti, hogy Szent István álma beteljesületlen maradt" - jelentette ki mindezekkel szemben Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden tartott ünnepi beszédében ki is mondta: vissza kell térnünk Európához, mert csakis akkor tudunk boldog, összetartozó nemzete lenni a Kárpát-medencének, ha nagyobb felelősséget vállalunk egymásért határon innen és túl is. "Az államalapítás ünnepének szellemiségétől nem idegen tiltakozni azokkal szemben, akik nem jó irányba kormányozzák Magyarországot" - utalt az Orbán-kormány politikájára Botka. Szeged polgármestere szerint Magyarország tele van igazságtalanságokkal és lesújtó történetekkel, márpedig a hazafiság azt jelenti, hogy "a következő nemzedéknek is megóvjuk történelmi, kulturális örökségünket, szétszakadó társadalmunkat pedig ismét egybeforrasztjuk".

Eközben Gyurcsány Ferenc arról írt, hogy az Orbán-rezsim "saját képére akar formálni bennünket, valódi államalkotónak csak önmaga meggyőződését osztó, az őt hűen követőket fogadja el. Így lettünk mi saját hazánkban Orbán államának ellenségei. Hazátlanok a hazában. Ezért nem ünneplek velük, hanem harcolok ellenük" - fogalmazott a DK elnöke.

Állam, álom, álnokság
Néhány százan tüntettek az ünnepen a Szabad sajtó útján az Együtt és Párbeszéd kezdeményezésére a sajtó szabadságáért, vagyis annak maradványaiért. A délutáni napsütés azonban sokakat más helyszínre csábíthatott, a lanyha hangulatot pedig a szervezők sem igazán tudják fokozni.
Elsőként Porcsin Zsolt, aki korábban a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt, beszélt, természetesen a sajtó elnyomásáról. Az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztőjeként átfogó képet adott a hazai sajtóviszonyokról, amelyek alapján érthetetlen, miért is akar újabb médiaháborút Orbán Viktor kormányfő.
Felszólalt Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akinek beszédét meglehetős mértékletességgel is semmitmondónak nevezhetnénk. Vele szemben Lukácsi Katalin kereszténydemokrata politikus, volt KDNP-tag kifejezetten tartalmi gondolatokat közölt, arról beszélt például, hogy a nép nem hallgattatható el, s amikor bármely politikus negligál, vagy bojkottál újságírókat, azzal tulajdonképpen nem médiumokat, hanem a teljes magyar nyilvánosságot, a társadalmat veszi semmibe.
Őt követve Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje a Szent István által megálmodott állam bukásáról és fölszámolásáról beszélt, s arról, ami utána maradt: az álnokság rendszeréréről. Hitet tett amellett, hogy lehet lépni az Orbán-kormány 2018-as megbuktatásáért, s ezért a célért párbeszédre szólította az ellenzéket: "már nincs sok időnk, hogy rendezzük a sorainkat".
Végezetül Vágó Gábor, a KELLESZ - Korrupció Ellenes Szövetség alapítója beszélt: "felelősségünk van abban, hogy olyan államot hozzunk létre, amely minket szolgál, s nem Orbán Viktort" - mondta, tettre hívta az állampolgárokat, majd kiemelte: az összekötő erő a hazaszeretet.Szerző

Holttest a Hungária körúton - Mentő vitt el több embert

Publikálás dátuma
2017.08.20. 19:44

Magatehetetlen férfihoz hívta ki a mentőket egy járőr a Stadionoknál vasárnap délelőtt, de már nem tudtak rajta segíteni. Értesítették a rendőröket is, mert több, zavartan viselkedő embert szállítottak kórházba a helyszínről. 

A jelzések alapján új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt indult nyomozás, egyelőre ismeretlen tettes ellen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu kérdésére.

A portál úgy tudja, nem sokkal délelőtt 11 előtt egy járőr a Stadionoknál, a Hungária körúton egy földön fekvő  embert talált, aki nem mutatott életjeleket. Értesítette a mentőket, de már nem tudták megmenteni a férfi életét. A haláleset kapcsán nem merült fel idegenkezűség gyanúja, a körülményeket közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Azokat, akik rosszul lettek, ugyancsak a Stadionok környékéről vitték el a mentők. Vélhetően – ahogy az a rendőrség közleményéből is sejthető – az érintettek dizájnerdrogot fogyaszthattak.

Az Országos Mentőszolgálat hétfőre ígért tájékoztatást az ügyben.

Szerző

Telitalálat a hatos lottón! - Valaki milliárdos lett

Publikálás dátuma
2017.08.20. 19:16
Illusztráció: Shutterstock
Volt telitalálat a hatos lottón, több mint egymilliárd a főnyeremény.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

 2 (kettő)
22 (huszonkettő)
23 (huszonhárom)
30 (harminc)
43 (negyvenhárom)
45 (negyvenöt)
    
Nyeremények: 

6 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 043 445 500 forint;
az 5 találatos szelvényekre 533 445;
a 4 találatos szelvényekre 9690;
a 3 találatos szelvényekre 1890 forintot fizetnek.

Szerző