Rendrakás a hivatalokban

Publikálás dátuma
2017.08.22 07:04
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Zöld számot indított tegnap a közszféra hivatalaiban működő szakszervezet, hogy a dolgozók bejelenthessék, ha az állami vagy önkormányzati munkáltató nem tartja be a munkajogi szabályokat. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) másfél éve harcol a közszféra életpályáiból kihagyott helyi tisztviselők béremeléséért, de a kormány csak a legutóbbi hetekben volt hajlandó tárgyalást kezdeni a kérdésről.

A trükközés azonban nem ért véget, a Belügyminisztérium eddig nem fogadta el az érdekvédők javaslatát az illetményalap 60 ezer forintra emeléséről, vagy a három év alatt megvalósuló 50 százalékos béremelésről és azt sem tudni, mi lesz a sorsa a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ) vezető Schmidt Jenő javaslatának, ami októbertől 20, jövő januártól újabb 8, majd 2019 januárjától még 10 százalékos emelést hozna az önkormányzati tisztviselőknek. A csütörtöki kormányülés előtt legalább meg kellene ismerniük, mit tartalmaz a tárca javaslata, de az egyeztetésre lapzártánkig nem kaptak meghívót az érdekvédők és önkormányzati szövetségek.

„Tartsd be a 8 órás munkaidőt, törjük át közösen a hallgatás falát!”, „Tegyünk rendet a munkahelyeken!" – kéri az MKKSZ a közigazgatásban és közszolgálatban dolgozóktól. Akár névtelenül is telefonálhat bárki a 06-1-338-4271-es zöld számra, ha azt tapasztalja, hogy munkahelyén két jelenléti ívet vezetnek, ha krónikus a létszámhiány, ha nem szabályosan rendelik el vagy nem fizetik ki a túlmunkát, vagy bármilyen más jogsértésre utaló körülményeket észlel.

A szervezetet vezető Boros Péterné elmondta, az összegyűlt panaszokat folyamatosan továbbítják a nemzetgazdasági tárcához tartozó Munkavédelmi és Foglalkoztatási Felügyelethez, illetve annak megyei kormányhivatalokban működő kirendeltségeihez, és időről-időre a sajtóban is közreadják a tapasztalatokat. Azt remélik, hogy az egyelőre október 7-ig, a „Tisztes munka-tisztes munkabér” szakszervezeti világnapjáig szervezett akciójuk mindenki előtt világossá teszi, hogy a törvényeket még az államnak is be kell tartania és meg kell fizetnie a dolgozóit.

Szerző
2017.08.22 07:04

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy átadták egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó Európa megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 11:12

Hét tonna tűzijáték borítja fénybe Budapestet

Publikálás dátuma
2018.08.20 10:44
Tűzijáték 2017. augusztus 20-án, Budapesten
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Két hónapig dolgoztak a produkción az augusztus 20-ai tűzijáték szervezői: 21 ezer látványos fényeffekt robban hétfőn este a főváros felett.
Hatvan ember majdnem kéthavi munkája zárul ma este kilenc órakor. Ekkor indítják Budapesten a hagyományos augusztus 20-ai tűzijátékot, az időjárás pedig kifejezetten kedvez az ünneplésnek - írja összefoglalójában az atv.hu.
A pirotechnikai show több szempontból is a legek gyűjteménye lesz: összesen hét tonna tűzijáték – ebből 2500 kilónyi robbanóanyag – repül hétfőn este a a levegőbe.
A fényjátékban a magyar trikolór színei és az arany dominálnak, a 21 ezer effekt pedig különféle virágformákat, fűzfa ligetet formáz majd, de kirajzolódik majd arany színnel a korona is.
a technikusok annyi kábelt használtak fel, hogy az gond nélkül lefedné a Budapest-Hatvan távolságot.

Nézelődni jó lesz, utazni kevésbé

2018.08.20 10:44