Előfizetés

Magyarosch toborzó

Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter 2017. július 25-én. Erre az "áldozatkészségre" pedig nevelni kell az állampolgárt, ha belegebedünk is.

"Úgy gondoljuk, hogy a haza számára nem az szabja meg egy polgár értékét, hogy vállal-e fegyveres katonai szolgálatot, vagy sem. (...) A mi elgondolásunk szerint a nevelésnek nincsen helye a hadseregben bármilyen természetű lenne is az (...), bármilyen fajta nevelésnek a helyét nem találjuk, nem látjuk a hadseregen belül." Ezt pedig Orbán Viktor mondta 1990. október 16-án a Parlamentben. Akik akkor szolgáltak, emlékeznek rá, hogy ezt a koncepciót át is verte az országgyűlésen, a szabályzatainkból ki kellett húzni a nevelés szót.

Polgár! Te legyél áldozatkész! A többi a mi gondunk. Ha te áldozatkész vagy, mi garantáljuk, hogy áldozattá is váljál. Nekünk ez nem gond, legyen szó Szigetvárról, Isonzóról, Urivról, vagy a -25 fokban a kerítésről, netán a 50 fokos kánikulában a Hortobágyról. A cél teljesül: van kellő mennyiségű áldozat, de félre kétségbeesés, nekünk, a hatalomnak, van technikánk arra, hogy a megmaradottaknak elmagyarázzuk: a hatalmi baromságok áldozatai nemzeti hősök. Annyira hősök, hogy a leendő áldozatoknak dicső elődei is lehetnek.

Mit tud ajánlani Simicskó miniszter a 20 ezer főre tervezett önkéntes területvédelmi tartalékos hadnak, amely ármádia megteremtése a Zrínyi 2026 program egyik elsőrendű célja? Képzeljük el, vegyünk egy elrettentő példát.

„Tisztelt nemzeti érzelmű Várpalota járásbeli honfiúk és honleányok! Vár benneteket a várpalotai vitéz Maderspach Viktor territoriális és területvédelmi önkényes tartalékos század. Gyere, jöjj vélünk, légy a vendégünk, csatlakozz a legjobbakhoz! Kemény fizikai felmérés: 1600 méter séta, potom két hét megfeszített kiképzés!

Első nap: ünnepélyes megnyitó és eskü a Trianon múzeumban. A Bakony Harckiképző Központ bakonykúti bázisán található Maderspach Viktor kilátónál a névadó emléktáblájának megkoszorúzása. Második nap: Találkozás vitézekkel, lovagokkal, hagyományőrzőkkel a Thury várban. Harmadik nap: a "jobbra át!" gyakorlása Negyedik nap: "balra át!" gyakorlása. Ötödik nap: megtanuljuk a csapott célgömbbel célzást. Hatodik nap: AK 47 szétszerelése. Hetedik nap: AK 47 összerakása. Nyolcadik nap: esővédő felvételének gyakorlása, vízáteresztő képességének vizsgálata. Kilencedik nap: a bv-sek által összetákolt magasfigyelőbe felmászás gyakorlása. Tizedik nap: határmenti kerítésépítés gyakorlása. Tizenegyedik nap: homokzsák töltés gyakorlása. Tizenkettedik nap: indulás Püspökszilágyiba éleslövészet vizsgára. Közben Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokság tábornoki kar sumo bemutatójának megtekintése. Rövid megállás Pákozdon, turul röptetés. A lőtéren három lőszer a mellalakra, kilenc az állóra. Éjszaka a Hadik szállóban. Tizenharmadik nap: Terror Háza Múzeum meglátogatása. Délután találkozás a Bánki (Löwinger) Donát kadétiskola hadapródjaival, akik a találkozás alkalmával felveszik a vitéz Maderspach Viktor Kadét Iskola nevet. Tizennegyedik nap: avatás és gyakorló csapatszolgálat Röszkén. Beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Az avatás előtt a tartalékos jelölteknek le kell adniuk az olvasmánynaplót Maderspach Viktor: Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig című könyvének elolvasását bizonyítandó. Ünnepélyes szerződéskötés, a szerződöttek még aznap megkezdik első, egy hónapos határgyakorlatukat Katymáron, mert nyilvánvaló, hogy Várpalota, Inota és Pét védelmét legjobban Katymáron lehet begyakorolni. Gyere, jöjj vélünk!”

Mindemellett természetesen elképzelhető lenne a toborzás "B" verziója is. A következőképpen. "Tisztelt diplomások! Mint tudják, a NATO lépést váltott, vele a Magyar Honvédség is váltani készül. 2024-re a védelmi kiadások GDP aránya el fogja érni 2 százalékot, a terv összesen 5000-5500 milliárdos forrásbővüléssel számol a 2015-ös állapotokhoz képest. Ez történelmi lehetőség, hogy a rendszerváltás óta elmaradt átfegyverzést végrehajthassuk. Egy 12-13 ezer fős, teljesen amerikai fegyverzetű és szervezetű hadosztály létrehozása mellett döntöttünk a szárazföldi csapatoknál. A hadosztály tiszti, altiszti állományát a már aktív katonákból és katonai szolgálatot még nem teljesített diplomásokból toborozzuk. A katonák képzése 6 hónapos tanfolyamokon, a civilek képzése két ütemben történik (3 hónap katonai alapképzés, 9 hónap altiszt, tiszt képzés) a US ARMY kiképzési központjaiban. A jelentkezéshez elengedhetetlen itthon az Elite Challenge tanfolyam elvégzése. A felállítandó új hadosztálynak mintegy 6000-6500 szerződéses legénységi állományra is szüksége lesz. A meglévő állományból és a katonai szolgálatot még nem végzett állományból toborzunk. A képzés a haditechnikai eszközök beérkezése előtt németországi amerikai kiképzési bázisokon történik, 3 hónapos ciklusokban. 30 nap egyéni felkészítés, 15 nap raj felkészítés, 15 nap szakasz gyakorlás, 15 nap század összekovácsolás, 15 nap a zászlóalj rendszerbe állítására a közben az amerikai kiképző központokból beérkező tisztekkel, altisztekkel. Két gépesített zászlóalj, egy harckocsi zászlóalj és egy tüzér osztály felkészítése történik meg.

Ezt követően hazai bázison folytatódik a zászlóalj szintű szervezetek felkészítése mintegy 50-50 fős amerikai mentor csoport vezetésével, a már rendszerbe állítottak besegítésével úgy, hogy 2020 január elsejére rendszerbe álljanak az első ezred szintű szervezetek. 2024-re rendszerbe áll a gépesített hadosztály, további beszerzésekkel és tartalékos felkészítésekkel 2026-ig megteremtjük a hadosztály hadtestté alakításának feltételeit. A jelentkezők a világ legmodernebb technikájának kiszolgálói lesznek. A kilépők sem vesztesei a folyamatnak, komoly rekonverziós rendszer biztosítja a zökkenőmentes visszailleszkedésüket a civil szférába."

Kétségeink sem lehetnek afelől, melyik változat mellett döntenek.

Jubilál a KiSTeHéN

Publikálás dátuma
2017.08.23. 07:50
Fotó: Őrsi András

Idén 15 éves a KiSTeHéN zenekar. Az évfordulót az együttes hatalmas, két és fél órás, jubileumi koncerttel ünnepli a nyár utolsó estéjén. A Budapest Parkban augusztus 31-én csaknem mindenki színpadra áll, aki valaha megfordult az alternatív rock zenekarban A jelenlegi tagok - Kollár-Klemencz László, Vajdovich Árpád, Jancsovics Máté, Weil András - mellett Farkas Róbert a Budapest Bárból, Bacsa Gyuszi és Varga Laca a Hiperkarmából, illetve Dorogi Péter, Nádasdi Janó és Gálos Ádám az Intim Torna Illegálból is fellépnek a nagy jubileumi koncerten.

Kapcsolódó
Kollár-Klemencz: együtt fociztam Orbánnal

Jubilál a KiSTeHéN

Publikálás dátuma
2017.08.23. 07:50
Fotó: Őrsi András

Idén 15 éves a KiSTeHéN zenekar. Az évfordulót az együttes hatalmas, két és fél órás, jubileumi koncerttel ünnepli a nyár utolsó estéjén. A Budapest Parkban augusztus 31-én csaknem mindenki színpadra áll, aki valaha megfordult az alternatív rock zenekarban A jelenlegi tagok - Kollár-Klemencz László, Vajdovich Árpád, Jancsovics Máté, Weil András - mellett Farkas Róbert a Budapest Bárból, Bacsa Gyuszi és Varga Laca a Hiperkarmából, illetve Dorogi Péter, Nádasdi Janó és Gálos Ádám az Intim Torna Illegálból is fellépnek a nagy jubileumi koncerten.

Kapcsolódó
Kollár-Klemencz: együtt fociztam Orbánnal