Fogatlan, apró delfinfajt fedeztek fel

Publikálás dátuma
2017.08.23. 19:31
A kései, bájos utódok - Forrás: Delfinárium Budapest/Facebook
Egy csaknem 30 millió évvel ezelőtt élt apró termetű, bajszos és fogatlan delfinfaj egy példányának megkövesedett koponyáját fedezték fel a kutatók. Az Inermorostrum xenops névre keresztelt faj egyedeinek testhossza alig haladta meg az egy métert, vagyis nagyjából feleakkorák voltak, mint egy palackorrú delfin - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál nyomán az MTI.

A szakemberek a dél-karolinai Charleston közelében, egy folyóban bukkantak rá az állat megkövesedett koponyájára, amely alapján rekonstruálni tudták a "pisze orrú" emlős evolúcióját, pofájának jellegzetességeit, és megállapították, hogy mivel táplálkozhatott. Az Inermorostrum xenops a cetek rendjébe tartozó tengeri emlősállatok egyik alrendje, a fogascetek (Odontoceti) egyik korai sarja volt. A fogascetek különleges képessége, hogy a visszhang alapján tájékozódnak. A másik alrend, a sziláscetek képviselőinek nincsenek fogaik. Apró állatokkal táplálkoznak, amelyeket a szájpadlásukról lógó szarulemezek, a szilák segítségével szűrnek ki a vízből.

A brit természettudományi akadémia, a Royal Society folyóiratában (Proceedings B) megjelent tanulmány szerint mindössze négymillió évre volt szükség ahhoz, hogy a pontosan egymásra fekvő fogakkal rendelkező ősi bálnákból kialakuljon a fogatlan, a táplálkozáshoz szívótechnikát alkalmazó Inermorostrum. Az evolúciós mértékkel nézve röpke négymillió év alatt az Inermorostrum xenops elvesztette gyöngyházfényű fogait, az orra és a szája összezsugorodott, és szuperizmos ajkakat növesztett.

Valószínűleg ez az utóbbi sajátosság a legkülönlegesebb - emelte ki a tanulmányt vezető Robert Boessenecker, a Charlestoni Egyetem professzora, aki a kiterjedt lágyszövetek fenntartásához szükséges vérerek jelenléte alapján következtetett az erőteljes "szívószájra".

A rövid orr azokra a fogascetekre jellemző, amelyek alkalmazkodtak ahhoz, hogy fel kell szívniuk a táplálékot - és minél kisebb a szájnyílás, annál nagyobb a szívóerő" - fejtette ki közleményében a szakember. Fogazat hiányában az Inermorostrum xenops étrendjét szinte kizárólag apró halak, tintahalak és puhatestű élőlények alkothatták. Mivel az orra kissé lefelé hajlott, a kutatók úgy sejtik, hogy az óceán fenekén kutathatott zsákmány után.

Szerző

Itthon megelőzhető lett volna a tojásszennyezés

Az LMP országgyűlési képviselője szerint megelőzhető lett volna a magyarországi tojásszennyezés, ha az Országgyűlés kormánypárti többsége hozzájárult volna az ellenzéki tömörülés tavaszi kezdeményezéséhez.

Sallai R. Benedek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja korábban egy olyan országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Ház elé, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megerősítésével, forrásainak növelésével, az általa elvégzett vizsgálatok körének és számának növelésével javította volna az élelmiszerbiztonságot. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar hatóság a belga hatóságok bejelentése után egy hónappal mutatta ki magyarországi termékeken is a káros anyagot, amelyet az unió már 2003-ban betiltott. 

A Nébih egy hónapos bűnös mulasztása veszélyeztette a fogyasztókat- szögezte le Sallai R. Benedek, aki egyúttal cáfolta azt az állítást, hogy csak a szennyezett termék nagy mennyiségű fogyasztása lenne veszélyes. Azt mondta: gyengébb immunrendszerű kisgyermekekre nézve már kevesebbnek is lehetnek következményei.

A képviselő a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az LMP országos elnöksége felszólítja a Fidesz és a KDNP frakcióit, hogy kezdeményezzenek parlamenti vitanapot a devizahitelesek megsegítéséről, ha már nem vettek részt az Országgyűlés erről szóló hétfői rendkívüli ülésén. Az LMP ugyanis úgy látja: a problémát a kormánypártok nem oldották meg, sőt a legnehezebb helyzetben lévőket hagyták cserben.  Szerző

Háztartási gépcsere - Ennyi volt a Közép-Dunántúlon

Publikálás dátuma
2017.08.23. 14:54
A kép illusztráció. Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Felfüggesztik az Otthon Melege Programban a háztartási nagygépes pályázatok beadási lehetőségét szerdán 13 órakor - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tájékoztatás szerint a Közép-Dunántúlról a reggeli nyitás óta több mint 7 ezer kérelem érkezett be, ezért a pályázatokat 2017. augusztus 23-án 13 óráig várják a régióból, ezt követően a benyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett, háztartási nagygépek - hűtő vagy fagyasztó készülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek - energiamegtakarítást eredményező cseréjét támogató alprogramra hat régióból mostanáig összesen közel 50 ezer pályázat érkezett be.

A folytatásban a közép-magyarországi régióban élők nyújthatnak be pályázatot 2017. augusztus 28-én (hétfő), reggel 8 órától, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül.

Szerző