Előfizetés

Utcát neveztek el Körmöczy Zsuzsáról

Születésének 93. évfordulóján utcát neveztek el Pasaréten Körmöczy Zsuzsáról, a magyar tenisz legsikeresebb játékosáról. A Vasas pasaréti sportközpontjának szomszédságában, a Radna utcából nyíló lépcső kapta meg a francia nemzetközi bajnokság 1958-as győztesének nevét.

A pénteki névadó ünnepségen elsőként Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, a tenisz szerelmese és amatőr művelője rövid verssel emlékezett a 43-szoros magyar bajnokra. Ezután Hegyi Iván, a Vasas kommunikációs igazgatója elevenítette fel Körmöczy Zsuzsa életútját és sikerekben gazdag sportkarrierjét.

„Nem csupán a teniszben, hanem az egyetemes magyar sportban is a legnagyobb legendák között a helye” – fogalmazott Hegyi, aki szerint Körmöczy „emberi minőségében is a kolosszusok közé tartozott, a pályafutása pedig minden kétséget kizáróan monumentális”.

Emlékeztetett arra, hogy az alacsony termetű teniszező tőrvívóként is tehetséges volt, sportágválasztását végül az döntötte el, hogy 14 évesen legyőzte az amerikai felnőtt ranglista akkori harmadik helyezettjét. Kiemelte: a Vasas örökös bajnoka címmel kitüntetett sportoló 1953-tól tíz éven át szerepelt a világ legjobb tíz teniszezőnője között, s a legsikeresebb éve 1958 volt, amikor finom játékával a párizsi Roland Garroson győzött, Wimbledonban az elődöntőig jutott, a világranglistán pedig a második helyen zárt.

Kitért arra is, hogy Körmöczy legnehezebb meccsét nem a teniszpályán vívta, hiszen zsidó származása miatt 1941-ben nemcsak a válogatottból tették ki és a ranglistáról is törölték, hanem még ütőt és labdát sem vásárolhatott. Hamis papírokkal, Pintér Klára néven bujkált, így tudta túlélni a vészterhes korszakot.

Hegyi Iván megjegyezte, hogy a pályafutását 40 évesen befejező Körmöczy később szövetségi kapitányként segítette a magyar teniszt, majd másfél évtizeden keresztül vezette a Vasas teniszszakosztályát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy „ha a bűnös korszak nem tette volna lehetetlenné, hogy Körmöczy Zsuszsa a teniszben folyamatos pályát fusson be, akkor lehet, hogy ma arról beszélnénk, hogy egykor a világranglista első helyezettje volt”. Hozzáfűzte: amikor Körmöczy pályafutása a csúcsán, az '50-es évek végén kapott egy ajánlatot, hogy maradjon kint Angliában, ő akkor hazajött és itt élte le az életét.

„Ez az üzenet azt mondja nekünk, hogy bárhová is szülessünk, ha hiszünk abban, hogy tehetségesek vagyunk, és ha napról napra hozzá tudunk tenni valamit az életünkhöz, akkor igenis eredményesek tudunk lenni” – jelentette ki Varga Mihály.

Az ünnepségen részt vett többek között Markovits László, a Vasas elnöke, Köves Gábor korábbi Davis Kupa-játékos, a férfi válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, a klub több korábbi és jelenlegi sportolója, valamint a Vasas egykori kiváló teniszezőjéről elnevezett akadémia ifjú tehetségei.

Kajak-kenu vb - Újabb hat magyar hajó a döntőben

A péntek délelőtti előfutamok után újabb hat magyar egység készülhet a hétvégi döntőkre a csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon. Délután két, szombaton pedig további öt magyar hajóért lehet majd szorítani a középfutamban.

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajaknégyes döntőt érő reggeli sikere után további 11 magyar egység szállt vízre a második versenynap délelőtti előfutamai során.

Az egy kilométeres távon a K-1-ben érdekelt Bodonyi Dórának és a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettősnek is volt lehetősége bejutni a döntőbe, de ezzel csak előbbi versenyző tudott élni, igaz, neki elég volt az első három között zárnia, míg a kenupárosnak győznie kellett volna az egyenes ági továbbjutáshoz. Az egy hónapja, Plovdivban ebben a számban Európa-bajnok Bodonyi második helyével bekerült a fináléba, míg az oroszok mögött ugyancsak másodikként célba érkező Korisánszkyék szombaton délután a középfutamban folytatják szereplésüket.

Kétszáz méteren az egyformán friss Eb-ezüstérmes kenus Devecseriné Takács Kincső és kajakos Horváth Bence is magabiztos győzelemmel tette le a névjegyét, de a mezőny nagysága miatt ez csak bemelegítésnek volt jó, mivel ezekben a számokban nem lehetett megspórolni a középfutamot. Hozzájuk hasonlóan az Európa-bajnok kajakos Lucz Dóra is szombaton délután harcolhatja ki a legjobb kilenc közé kerülést, ő előfutamában második lett a címvédő és olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött, de itt sem lehetett egyből bekerülni a fináléba. A sprinterek páros számaiban viszont igen, s a Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajakos, valamint a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenus duó ki is használta ezt: előbbi egység nyert, míg utóbbi egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a döntőbe.

A négy 500 méteres szám közül az egyesekben a kenus Fekete Ádám és az Eb-bronzérmes kajakos Kopasz Bálint volt érdekelt. Az UTE 23 éves sportolója, Fekete remekül helytállt, harmadik lett a csehek kedvence, a címvédő Martin Fuksa és az üzbég Vagyim Menkov mögött, de ezzel együtt délután, a középfutamban is vízre kell szállnia. A 20 éves algyői Kopasz Bálintra is vár még egy pálya pénteken, ő egy győzelemmel nyitott ezen a távon, de a sok nevező miatt ez is kevés volt ahhoz, hogy kihagyhassa a második fordulót, amelyben mindenkinek versenyeznie kell.

Az olimpiai kajaknégyesekben Magyarország friss Európa-bajnokként érkezett Racicébe, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán férfi és a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta női kvartett is nyert júliusban, Plovdivban, azzal a különbséggel, hogy utóbbi hajóban akkor a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur helyett Lucz Dóra ült. A férfiak most egy második hellyel mutatkoztak be, s szombaton délután vár még rájuk egy középfutam, míg a nők - a csütörtökön még gyengélkedő, de már nagyjából felgyógyult Medveczykvel és a vezérevezős pozícióban Takáccsal - győztek első pályájukon, s ezzel már finalisták.

Döntős a férfi 1000 méteres kenunégyes is - Vasbányai Henrik, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid -, miután ebben a számban éppen kilenc hajó nevezett.

A pénteki versenynap délutáni programjában mindössze két magyar, Fekete és Kopasz lesz érdekelt.

A további program:
később:
500 és 1000 m-es középfutamok 16.30
szombat:
A döntők 10.30 (férfi K-2 és C-1 200 m, férfi C-2 és K-2 500 m, férfi K-1, C-1 és K-2 1000 m, női K-1, K-2 és C-2 500 m, női K-2 1000 m)
200, 500 és 1000 m-es középfutamok 15.25
vasárnap:
A döntők 10.00 (férfi K-1 és C-2 200 m, férfi K-1, C-1 és K-4 500 m, férfi C-2, K-4 és C-4 1000 m, női K-1, C-1 és K-2 200 m, női K-4 500 m és női K-1 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30

Belga Nagydíj - Räikkönen volt a leggyorsabb

Publikálás dátuma
2017.08.25. 14:35
FOTÓ: JOHN THYS/AFP
Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj pénteki első szabadedzésén.

A Ferrari 2007-as világbajnoka mögött Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája autózta a második legjobb időt, míg a harmadik a jelenlegi pontversenyben éllovas, négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel lett.

Eredmények (a formula1.com alapján):
1. szabadedzés:

1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:45.502 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:45.555
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:45.647
4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:46.302
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:46.352
6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:46.424

A további program:

2. szabadedzés 14.00 óra
szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00
vasárnap:
futam 14.00

Kapcsolódó
Újra indul a száguldó cirkusz