Houston - Már látják a napot, de újabb veszély közeleg

Publikálás dátuma
2017.09.01. 07:40
Fotó: AFP/NASA GOES PROJEKT
Houston egy része továbbra is víz alatt áll, több tízezer ház lakhatatlanná vált. Csütörtökig 38-ra emelkedett a halálesetek száma.

Houston egy részén már visszavonulóban a hurrikán okozta ár, a napot is látják már, de újabb veszélyek jelentkeztek. A városon kívüli területen lévő olajfinomítókat és vegyi üzemeket ugyan bezárták, de Richard Rowe, az Arkema vezérigazgatója szerint megakadályozhatatlan, hogy a gyárban robbanások történjenek.

Ennek az az oka, hogy a szerves peroxidok hidegen tartását az áramellátás összeomlása, és a pótgenerátorok tönkremenetele miatt nem tudták megoldani. Amikor ezeknek az anyagoknak a hűtése megszűnik, melegedni kezdenek és ez gyorsan robbanáshoz vezet. Az üzem Huston központjától 40 kilométernyire észak-keleten, Crosbyban található. A hatóságok a dolgozókat már korábban elküldték, 11 munkás maradt a helyszínen, akik a veszélyes anyagot dizelmotorral hűtött kamionokba próbálták átszállítani, de több azok közül is elromlott.

Két robbanás fekete füstfelhőt kibocsátva csütörtök hajnalban 2 óra körül következett be. A közelben lakókat több mint két kilométeres körben már korábban kitelepítették, egy embert szállítottak kórházba, aki irritáló gázt lélegzett be, kilencen kivizsgálásra érkeztek.

Hat környékbeli olajfinomítóban már a károk felmérése folyik, kettőben csökkentett üzemben termelni is kezdetek. Egy nagy olajfinomítót Port Arthurban szerdán bezártak, miután termelését egy nappal korábban 40 százalékra csökkentették. A Harvey napi 4,4 millió hordó olaj finomítását tette lehetetlenné.

Drónok lepik el Texast
A Harvey az elmúlt évtized legpusztítóbb vihara, ami az USA-ra csapott le. Jelenleg még nincsenek pontos adatok, csak becslések a károk mértékét illetően, az S&P Global Ratings szerint a biztosított kár 6 milliárd dollárra tehető, a JPMorgan szerint inkább 10-20 milliárd között áll majd meg. Ennek nagy részét a biztosítók fogják viselni. Lesz, akinél nem csak az éves profit, de a tőke is megszenvedi majd a károk kifizetését. Ráadásul ez csak elenyésző része a költségeknek, hiszen ehhez hozzájönnek még a mentési munkálatok, gyorssegélyek, nem biztosított és biztosíthatatlan károk.
A károk felmérése, így a kártalanítás is minden eddiginél gyorsabban történhet majd, mivel a Harvey kiváló alkalmat teremt arra, hogy a drónok segítségével történő felmérési folyamatot teszteljék a biztosítók. Az Allstate úgy számol, hetente több ezer repülést tud majd végrehajtani drónflottája a kárt szenvedett, nehezen hozzáférhető helyek felett.

Közben a Harvey már csak trópusi viharként tovább vonul Louisiana észak keleti része és Északnyugat-Mississippi felé. Csütörtökig 38-ra emelkedett a halálesetek száma. Houston két repülőtere már megnyílt, limitált forgalom és humanitárius célú repülések számára.

Texasban mintegy 30 ezer embert sikerült a 230 menekültközpontban elhelyezni, legalább 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Texas több mint 50 megyéjében van érvényben szükségállapot - mondta a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal igazgatója, Brock Long. Akár még évekig is szükség lehet önkéntes segélymunkások jelenlétére a térségben. Eddig 195 ezer texasi iratkozott fel a vihar elvonulta utáni újjáépítéshez kormányzati segítséget kérők listájára.

Tom Price egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg az életek mentése az elsődleges, de gondoskodni kell azokról, akik valamilyen súlyos vagy krónikus betegségben szenvednek. Houstonban és másutt is a vihar miatt leálltak a műveseállomások, bezártak gyógyszertárak. A vöröskereszt már megkezdte az inzulin és a legfontosabb gyógyszerek szállítását a térségbe.

Egekbe szökhet a benzinár
Az olajpiacon két fő kategória létezik: a nyersolaj és a kőolajszármazékok (benzin, gázolaj, kerozin, műanyagok). A két termékfajta ára általában párhuzamosan fut, de a hurrikán által teremtett helyzetben eltérő mozgást mutatnak. Mivel a finomítók nem működnek a nyersolaj iránti kereslet csökken, az ár esik. Ugyanakkor a származékok mennyisége is csökken, ezért az áruk emelkedik, mert a kereslet irántuk megmarad. Ha a finomítók nem állítják gyorsan helyre termelésüket, és a szállítási problémákat nem oldják meg, a benzin ára magasra szökhet és tartósan ott is maradhat. Az USA tartalékainak csökkenése is az árak emelkedését eredményezi. A katasztrófa előtt a finomítók szinte teljes kapacitással, a nap huszonnégy órájában működtek, és e mellett ott voltak a tartalékok is. Ugyanakkor hiába áll helyre a termelés, tartalékok hosszú idő alatt töltődnek fel, így ez is magasan tartja majd az árakat.

Szerző

Korunk malacperselye

A Credit Suisse olyan digitális malacperselyt mutatott be, amely gyerekek számára készült. A program használatával célokat lehet kitűzni, arra gyűjteni, ellenőrizni a számla egyenlegét, és végül felvenni a pénzt. Egy felmérés szerint, a szülők 90 százaléka szeretné, ha gyermeke így megtanulna bánni a pénzzel.

Szerző

Korunk malacperselye

A Credit Suisse olyan digitális malacperselyt mutatott be, amely gyerekek számára készült. A program használatával célokat lehet kitűzni, arra gyűjteni, ellenőrizni a számla egyenlegét, és végül felvenni a pénzt. Egy felmérés szerint, a szülők 90 százaléka szeretné, ha gyermeke így megtanulna bánni a pénzzel.

Szerző