Horváth gazda igazsága

Publikálás dátuma
2017.09.06. 07:07
Horváth János három napra kerülhetett volna rács mögé. FOTÓ: Kállai Márton
Majd két évig hadakozott, kis híján börtönbe is vonult egy somogyi gazdálkodó, de most kimondták: jogszerűtlenül büntették meg, miután részt vett egy földmutyi elleni tüntetésén.

Törvényt sértett a Somogy Megyei Kormányhivatal tabi járási hivatala akkor, amikor bírságot szabott ki Horváth János bábonymegyeri gazdálkodóra – mondta ki jogerős határozatában a Siófoki Járásbíróság. Mindez azt jelenti, hogy a somogyi gazdának nem kell börtönbe vonulnia. Miként korábban megírtuk, azért fenyegette három napnyi elzárás a gazdát, mert nem volt hajlandó befizetni a bírságot, egy olyan tettért, amit nem követett el.

„Előfordulhat-e, hogy bár bírósági papírja van róla, hogy nem volt vétkes a demonstráló gazda, mégis börtönbe kell vonulnia?” – Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is ezt a kérdést tette fel az ügyben nemrég Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője. Horváth Jánossal közös történetük kezdetét így írta le a minisztereknek: „2015. november 23-án, Kaposváron, a környező állami földek árverése elleni tiltakozásul jómagam, néhány aktivista jelenlétében (köztük Horváth János bábonymegyeri gazdálkodó passzív részvételével) egy billenőplatós járműről három köbméternyi tárgyát borítottam le az úttestre és a járdára. A rendőrség garázdaság címén eljárást indított Horváth János ellen is, ekkor még tévesen azzal vádolva őt, hogy ő volt az elkövető”.

Később a vád úgy enyhült, hogy Horváth segédkezett a képviselőnek a trágyaborításban. Emiatt 15 ezer forintos szabálysértési bírságot szabtak ki rá, amit nem fizetett be, mert nem ismerte el vétkességét. Bírósághoz fordult, és a Siófoki Járásbíróság 2016. októberi ügydöntő határozatában azt mondta ki: a bábonymegyeri gazda nem követte el a terhére rótt szabálysértést, tehát nem kell fizetnie.

Horváth János azonban nem sokáig örülhetett. Újabb szabálysértést róttak a terhére, ugyancsak a trágyaborításra hivatkozva: ezúttal környezetszennyezésért szabott ki rá 15 ezer forintos büntetést a megyei kormányhivatal tabi járási hivatala. Úgy tűnt ebben az ügyben veszthet, mert késve fellebbezett, de végül megint a bíróság mondta ki a végső szót, s nem úgy, ahogyan a kormányhivatal indítványozta. Az ugyanis a be nem fizetett szabálysértési bírság miatt a gazda elzárását szorgalmazta (a 15 ezer forintot figyelembe véve feltehetően három napra kellett volna rács mögé vonulnia). A Siófoki Járásbíróság azonban e helyett a Horváthot megbüntető határozatot hatályon kívül helyezte elévülés miatt, és a hatóságot új határozat meghozatalára kötelezte.

Az LMP-s országgyűlési képviselőnek egyébként Lázár János és Pintér Sándor is azt válaszolta: a járási hivatal a törvények messzemenő tiszteletben tartásával járt el. Ehhez képest a friss bírósági határozat azt mondja ki: a kormányhivatal tabi kirendeltsége törvényt sértett, amikor elévülés miatt az eljárás megszüntetése helyett pénzbírságot szabott ki Horváthra.

Sallai egyébként azt is firtatta: nincs-e szándékosság az állami hatóságok részéről abban, hogy a földügyek ellen folyamatosan demonstráló gazdát „valamiért mindenképpen meg akarják büntetni”?

Vesztésben az állam
A bábonymegyeri gazdák amúgy éppen nyerésre állnak az állammal szemben, hiszen a Siófoki Járásbíróság a napokban a somogyi falu egy másik gazdálkodója javára is döntött, igaz, ott még csak első fokon. Paksi István és tíz társa még a kilencvenes években egy állami gazdasági privatizáció során részesült egykori dolgozóként földjuttatásban, ám osztatlan közös területüket a földhivatal nem jegyezte be a nevükre. Az állami földek árverésekor a Bábonymegyerrel szomszédos Som külterületén található földjüket az állam eladta egy környékbeli gazdálkodónak. Paksi István emiatt pert indított, melyben most első fokon kimondták: a földet közel húsz évig művelő bábonymegyeri gazdát illeti a tulajdonjog.

Kosárlabda Eb - Magyarország-Románia 80-71

Publikálás dátuma
2017.09.05. 23:22
Vojvoda Dávid b) és a román színekben játszó Kuti Nándor. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kosárlabda-válogatott bejutott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe, ugyanis keddi, utolsóelőtti csoportmeccsén 80-71-re legyőzte a házigazda román együttest Kolozsváron.

Szerző

Kosárlabda Eb - Magyarország-Románia 80-71

Publikálás dátuma
2017.09.05. 23:22
Vojvoda Dávid b) és a román színekben játszó Kuti Nándor. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kosárlabda-válogatott bejutott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe, ugyanis keddi, utolsóelőtti csoportmeccsén 80-71-re legyőzte a házigazda román együttest Kolozsváron.

Szerző