Kurz jobbról előzi az FPÖ-t

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:32
Fotó: AFP/Georg Hochmuth
Az előzőleg sejtettnél is jelentősebb mértékben csökkentené az Ausztriában élő külföldieknek biztosított juttatásokat az Osztrák Néppárt (ÖVP) fiatal elnöke.

A 31 esztendős Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke és az ország külügyminisztere, a héten tette közzé az október 15-én esedékes általános választásokra készített programjának első részét. Úgy kívánja csökkenteni az osztrák állampolgárok adóit, s a jólétet növelni, hogy az ehhez szükséges pénzt a külföldiektől veszi el. A költségvetés hiánya a programja szerint nem növekedhet, sőt hosszú távon az eladósodást 60 százalék alá kell szorítani.

A politikus, aki májusban puccsszerűen került a kereszténydemokrata néppárt élére, könyörtelenül fogalmaz: a bevándorlókat ki kell zárni az osztrák szociális juttatásokból, meg kell szüntetni az osztrák szociális rendszert célzó bevándorlást. A Kurz-papír azt javasolja, hogy a magas szintű osztrák szociális juttatásokhoz csak ötéves ausztriai tartózkodás után lehessen hozzáférni. Ezeket meg kell tagadni azoktól a külföldi állampolgároktól, akik a szabad munkavállalás uniós elvét csak a szociális segély megszerzésére használják ki, s a tartózkodásukhoz minimális anyagi háttérrel sem rendelkeznek.

A szélsőjobboldali osztrák szabadságpárt politikáját jobbról előző pártelnök a nagykoalíciós időkben már felmerült javaslatot is újra előhúzta: azok a gyerekek, akiknek a szülei Ausztriában dolgoznak, ők maguk azonban az anyaországukban élnek – esetleg szüleik ingáznak otthonuk és a munkahelyük között –, csak azt a családi pótlékot kaphassák, ami hazájukban jár nekik, nem pedig az ausztriait.

A lakosság jó része rosszallással figyeli a minimális biztosítás rendszerét, amelyet az „állami gondozásba” került menekülteknek juttatnak. Az összeg felső határa jelenleg átlagosan 830 euró fejenként, de az összeg tartományonként eltér. Kurz azt ígéri, ha ő kerül hatalomra, személyenként legfeljebb 560 eurót folyósíttat, minden tartományban egységesen, s a nagycsaládosok esetében sem haladja meg az összeg az 1500 eurós felső határt. A politikus szerint a pénz felhasználását pontosan meg kell majd szabni: a havi 560 euróból 365 eurót alapellátásra kell fordítani, 155-öt integrációra – például nyelvtanulásra –, a havi „zsebpénz” így 40 euró maradna. A könnyített kifizetés az első öt évre vonatkozna, a teljes értékű biztosításra csak akkor lenne bárki jogosult, ha öt éves időtartamra legalább 12 havi teljes értékű munkavégzést tudna igazolni.

Adócsökkentés is szerepel Kurz választási ígéreteiben: a 25 százalékos adókategóriából 20 százalékos lesz, a 35-ből 30, a 43 százalékosból 40. Az e fölötti összegekre kivetett adókategóriák nem változnak. A jövedelemadóra vonatkozó törvényt átdolgozzák, az adóbevallási rendszert tovább egyszerűsítik. Kurz 1500 euró adókedvezményt szán minden megszületett gyermek után, s akik első lakásukat veszik, azoknak nem kell a vásárlással együtt járó súlyos állami illetékeket befizetniük. Ez a kedvezmény akár 20 ezer euró megtakarítást is hozhat az első otthonukat vásárlóknak. A pártelnök egy centtel sem rövidítené meg a nyugdíjasokat, de örökösödési adót sem vetne ki, mint ahogy tulajdon vagy vagyon utáni adóztatásra sem gondol. Aki 68 éves korig hajlandó dolgozni, annak évi 5,5 százalékkal növelnék a fizetését a nyugdíjhatár felett, s 65 éves kortól nyugdíjbiztosítási hozzájárulást sem kellene fizetniük.

Bécs is megvonná Varsó szavazatát

Ausztria támogatná, hogy megvonják Lengyelország szavazati jogát az Európai Unióban az igazságügyi reform miatt, amely lényegében teljhatalmat biztosít a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára, mivel véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának. Wolfgang Brandstetter néppárti alkancellár, illetve igazságügyi miniszter szerint azért van szükség az alapszerződés 7-es cikkelyének életbe léptetésére, mert az Unió alapelveinek érvényesülése forog kockán. A politikus ezt az ÖVP politikai akadémiája brüsszeli rendezvényén mondta el.

Brandstetter emlékeztetett arra, hogy olyan alapelvekről van szó, mint a hatalmi ágak szétválasztása. Ez pedig egy demokráciában magától értetődik. Ha egy ország felvizezi ezeket, akkor annak megfelelően cselekedni kell – tette hozzá. Ez pedig nem a másik ország belügyeibe való beavatkozást jelenti. Emlékeztetett arra, hogy az európai közösség közös értékeit együttesen kell megvédeni.

Az osztrák alkancellár egyúttal azt is hozzátette, hogy az Európai Unió nem zárhatja be kapuit Ausztria előtt, hanem továbbra is párbeszédre kell törekednie. „Olyan jelzéseket kell tennünk, amelyeket Lengyelországban támogatnak azok, akik a varsói kormány lépéseit kritikusan szemlélik” – fejtette ki. Reményét fejezte ki, hogy a Brüsszel és Varsó között kialakult konfliktust megnyugtatóan tudják rendezni. Első ízben indulna eljárás, amely egy tagország szavazati jogának megvonásához vezetne. Ehhez azonban minden ország támogatására szükség lenne. Budapest már többször kijelentette, kiáll illiberális barátja mellett.

Bomlik a Fidesz a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:06
A XV. kerületi önkormányzat épülete Forrás: Google Street View
Merk Péter, a 3. számú választókerület fideszes képviselőjeként ment be kedden a XV. kerület képviselő-testület ülésére, ám onnan már a maga alkotta Tiszta szívvel, tiszta kézzel Rákospalotáért nevű mozgalom, független képviselőjeként távozott. Azzal indokolta kilépését a Fidesz-frakcióból, hogy az helytartó-tanácsként működött, aminek a munkájában nem kíván részt venni a továbbiakban. Az ülésen felrótta ex-frakciótársainak, hogy éveken át akadályozták feladata ellátásában, a rákospalotai polgárok képviseltében.

Az eddig kormánypárti önkormányzati képviselőnél akkor telt be a pohár, amikor a képviselő-testület két köztéri szobor állítását tárgyalta. Merk alkotóművészként ajánlott ugyanis fel két műtárgyat a kerületnek a Rákospalotáról elhurcoltak emléke előtt tisztelegve, ez állt szemben az előterjesztésben szereplő nyílt pályázat szükségszerű kiírásával. Végül a szobrok ügyében nem is hoztak döntést, viszont a Fidesz képviselőjének frakciójával szemben támadt, indulatos kirohanásai emlékezetessé tették az éjszakába nyúló ülést.

Merk Péter ráadásul a Fideszt maga mögött hagyva, nem sokkal később már ellenzéki erényeket is villantott: a Fidesz-frakciót egymás ellen fordítva sikerült megfúrni egy másfél milliárdos, fedezet nélküli projektet. A XV. kerület ugyanis évtizedek óta kesereg azon, hogy nincs városközpontja, ám ötletpályázattól messzebb nem jutott a megvalósításban. Ezt lovagolta volna meg Lehoczki Ádám (Fidesz), aki az ülésre sürgősséggel terjesztette be a rákospalotai múzeum, könyvtár és rendezvényközpontról szóló előterjesztését. Ebben a 1,5 milliárd forintra becsült beruházás tervpályázatának 16 millió forintos honorálásához kérte a képviselők támogatását.

Merk egy módosító javaslattal azonban keresztbe tett a nagyívű elképzelésnek. A képviselők 11-5 arányban azt szavazták meg, a múzeum ne a központban, a Kossuth szobor közelében létesüljön, hanem a főváros egyetlen még helyreállítható, a Liva-család néhai vízimalmánál jöjjön létre a Szilas-pataknál. A Fidesz-frakción belüli szétesést jelezte, hogy volt, aki megszavazta a módosító javaslatot. Hogy nem figyelmetlenségből tette, arról a megismételt szavazás is árulkodott, akkor is többséget kapott a fideszes előterjesztést lenullázó módosítás.

A saját maguktól elhatárolódó kormánypártiak ellenkezésében volt ésszerűség, az előterjesztés ugyanis arról nem szólt, honnan lesz erre 1,5 milliárd forintja a kerületnek. A projekt költségeit becslő hatástanulmány hitelessége ráadásul erősen megkérdőjelezhető. A Fidesz helyi szervezete eddig László Tamás országgyűlési képviselőnek engedelmeskedett, akinek befolyása nem volt megkérdőjelezhető, egészen keddig. László tekintélyét ezúttal saját pártársai kezdték ki, amikor diktátuma ellenére megjelentek a képviselő-testület ülésén, majd pedig leszavazták a projektet. László, akire a helyi Fidesz-frakcióvezető is az újpalotai közösségi ház projekt motorjaként hivatkozott, akár egy árnyékpolgármester tevékenykedik Hajdu László fölött.

Az országgyűlési képviselő augusztus végén a Magyar Időkben jelentette például be: a frakció mindaddig nem jár testületi ülésekre, amíg a DK-s Hajdu László polgármester nem meneszti Lamperth Mónika jegyzőt. Kedden ezzel szemben a Fidesz-frakció minden tagja megjelent az ülésen, ahogy a polgármester bizalmát továbbra is bíró Lamperth is. Egyelőre László Tamás azon fenyegetése sem teljesült, hogy augusztus 30-án rendkívüli testületi ülésen fegyelmi vizsgálatot indítsanak a polgármesterrel szemben. Ennek eredményeként hatásköreitől megfosztanák, azokat bizottságoknak adnák, szolgálati autóját elvonnák, csak egy BKV bérletet hagynának neki. Információink szerint ugyanakkor hétfőre a polgármester jó eséllyel összehívja a személyét érintő testületi ülést, s bízik abban, hogy a helyi fideszesek a kerület javára járnak majd el.

Szerző

Bomlik a Fidesz a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:06
A XV. kerületi önkormányzat épülete Forrás: Google Street View
Merk Péter, a 3. számú választókerület fideszes képviselőjeként ment be kedden a XV. kerület képviselő-testület ülésére, ám onnan már a maga alkotta Tiszta szívvel, tiszta kézzel Rákospalotáért nevű mozgalom, független képviselőjeként távozott. Azzal indokolta kilépését a Fidesz-frakcióból, hogy az helytartó-tanácsként működött, aminek a munkájában nem kíván részt venni a továbbiakban. Az ülésen felrótta ex-frakciótársainak, hogy éveken át akadályozták feladata ellátásában, a rákospalotai polgárok képviseltében.

Az eddig kormánypárti önkormányzati képviselőnél akkor telt be a pohár, amikor a képviselő-testület két köztéri szobor állítását tárgyalta. Merk alkotóművészként ajánlott ugyanis fel két műtárgyat a kerületnek a Rákospalotáról elhurcoltak emléke előtt tisztelegve, ez állt szemben az előterjesztésben szereplő nyílt pályázat szükségszerű kiírásával. Végül a szobrok ügyében nem is hoztak döntést, viszont a Fidesz képviselőjének frakciójával szemben támadt, indulatos kirohanásai emlékezetessé tették az éjszakába nyúló ülést.

Merk Péter ráadásul a Fideszt maga mögött hagyva, nem sokkal később már ellenzéki erényeket is villantott: a Fidesz-frakciót egymás ellen fordítva sikerült megfúrni egy másfél milliárdos, fedezet nélküli projektet. A XV. kerület ugyanis évtizedek óta kesereg azon, hogy nincs városközpontja, ám ötletpályázattól messzebb nem jutott a megvalósításban. Ezt lovagolta volna meg Lehoczki Ádám (Fidesz), aki az ülésre sürgősséggel terjesztette be a rákospalotai múzeum, könyvtár és rendezvényközpontról szóló előterjesztését. Ebben a 1,5 milliárd forintra becsült beruházás tervpályázatának 16 millió forintos honorálásához kérte a képviselők támogatását.

Merk egy módosító javaslattal azonban keresztbe tett a nagyívű elképzelésnek. A képviselők 11-5 arányban azt szavazták meg, a múzeum ne a központban, a Kossuth szobor közelében létesüljön, hanem a főváros egyetlen még helyreállítható, a Liva-család néhai vízimalmánál jöjjön létre a Szilas-pataknál. A Fidesz-frakción belüli szétesést jelezte, hogy volt, aki megszavazta a módosító javaslatot. Hogy nem figyelmetlenségből tette, arról a megismételt szavazás is árulkodott, akkor is többséget kapott a fideszes előterjesztést lenullázó módosítás.

A saját maguktól elhatárolódó kormánypártiak ellenkezésében volt ésszerűség, az előterjesztés ugyanis arról nem szólt, honnan lesz erre 1,5 milliárd forintja a kerületnek. A projekt költségeit becslő hatástanulmány hitelessége ráadásul erősen megkérdőjelezhető. A Fidesz helyi szervezete eddig László Tamás országgyűlési képviselőnek engedelmeskedett, akinek befolyása nem volt megkérdőjelezhető, egészen keddig. László tekintélyét ezúttal saját pártársai kezdték ki, amikor diktátuma ellenére megjelentek a képviselő-testület ülésén, majd pedig leszavazták a projektet. László, akire a helyi Fidesz-frakcióvezető is az újpalotai közösségi ház projekt motorjaként hivatkozott, akár egy árnyékpolgármester tevékenykedik Hajdu László fölött.

Az országgyűlési képviselő augusztus végén a Magyar Időkben jelentette például be: a frakció mindaddig nem jár testületi ülésekre, amíg a DK-s Hajdu László polgármester nem meneszti Lamperth Mónika jegyzőt. Kedden ezzel szemben a Fidesz-frakció minden tagja megjelent az ülésen, ahogy a polgármester bizalmát továbbra is bíró Lamperth is. Egyelőre László Tamás azon fenyegetése sem teljesült, hogy augusztus 30-án rendkívüli testületi ülésen fegyelmi vizsgálatot indítsanak a polgármesterrel szemben. Ennek eredményeként hatásköreitől megfosztanák, azokat bizottságoknak adnák, szolgálati autóját elvonnák, csak egy BKV bérletet hagynának neki. Információink szerint ugyanakkor hétfőre a polgármester jó eséllyel összehívja a személyét érintő testületi ülést, s bízik abban, hogy a helyi fideszesek a kerület javára járnak majd el.

Szerző