Hagyó-per - Megkezdődött a másodfokú tárgyalás

Publikálás dátuma
2017.09.07. 13:03
MTI Fotó: Rosta Tibor
Még februárban megírtuk, szeptember 7-re, 14-re és 21-re tűzte ki a BKV-ügy másodfokú tárgyalását a Szegedi Ítélőtábla - tudta meg akkor a Magyar Nemzet Kádár Andrástól, Hagyó védőjétől. És valóban. 

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ma megjelent az ellene és társai ellen hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények ügyében indult per másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében.

Hagyót tavaly a Kecskeméti Törvényszék hűtlen kezelés miatt két év felfüggesztett börtönre ítélte. A bíróság a BKV-nak okozott kár miatt több év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottat kötelezett különböző összegű kártérítésre. Az ügyészség az ítéletet túl enyhének találta, fellebbezett, sokkal súlyosabb büntetést kért a vádlottakra, akik az utolsó szó jogán is ártatlanságukat hangoztatták.

Kaszáné Horuczi Zsuzsanna ügyész csütörtökön több mint kétórás perbeszédében hat vádlott - köztük Hagyó Miklós - esetében megalapozatlanságra hivatkozva az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta. A többi vádlott esetében a bűnösség kimondását, a büntetőjogi felelősség szélesebb körben történő megállapítását és súlyosabb büntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

Az ügyész azt mondta, az elsőfokú ítélet egyes vádpontok esetében megalapozatlan, a tényállás felderítetlen, hiányos, és a törvényszék az indokolási kötelezettségének is csak részben tett eleget. Több vádpont esetében a bizonyítási eljárás szinte teljes megismétlésére lenne szükség - hangsúlyozta.

Kaszáné Horuczi Zsuzsanna kifejtette, az elsőfokú bíróság úgy látta, a vádlottak egyéni érdekek alapján, alkalomszerűen követtek el bűncselekményeket, tevékenységüket nem hangolták össze. Az ügyészség szerint azonban a vádlottak bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket. 2007 januárjától 2008 decemberéig a hét érintett vádlott között alá-fölérendeltségi viszony alakult ki, és a BKV Zrt. vezetői a vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve a cégnek vagyoni hátrányt okoztak.

A védői fellebbezésekkel kapcsolatban az ügyész kifejtette, a felmentésre irányuló indítványok kizárólag a bíróság mérlegelési tevékenységét támadják, így azoknak szerinte nem adhat helyt az ítélőtábla.

Kádár András védőbeszédének elején leszögezte, az ügyben a Fővárosi Törvényszéknek kellett volna eljárnia. Az ügyvéd elmondta, alaptalannak tartja az ügyészség hatályon kívül helyezést kérő indítványát. Hangsúlyozta, az ügyészég fellebbezésében nem szerepel olyan indok, amely valóban szükségessé tenné a több mint nyolc éve folyó bírósági eljárás megismétlését.

A bíróság ésszerű magyarázatát adta annak, hogy miért mentette föl több vádpontban Hagyó Miklóst - mondta Kádár András. Részletesen kifejtette, az ügyészég hatályon kívül helyezést, okiratok beszerzését, vádlottak, tanúk újbóli meghallgatását kérő indítványai azt a célt szolgálják, hogy a megismételt eljárásban mód legyen a teljes bizonyítási anyag újramérlegelésére. Erre azonban nincs törvényes lehetőség.

A tárgyalás szeptember 14-én Kádár András védőbeszédének befejezésével folytatódik, majd a többi védő fejtheti ki álláspontját. Az ügyben a táblabíróság Mezőlaki Erik vezette tanácsa várhatóan szeptember 21-én hirdethet határozatot.

Szerző
Frissítve: 2017.09.07. 17:24

Vitára hívta Orbánt - Kipaterolták a teremből ( videó)

Publikálás dátuma
2017.09.07. 12:04
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Átadták a 250 ezredik Széchenyi Kártyát - Ebből az alkalomból mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Bank Centerben lévő konferenciatermében. A feszülten figyelő, (?) székeken ülő hallgatóság mögött, hátul, a kamerák között feltűnt egy nagy fehér papírra írt szöveg: egy invitálás Magyarország miniszterelnökének. 
Miniszterelnök úr, kérjük fogadja el a meghívásunkat az Agórába!

Maga a papír, vagy az azon lévő udvarias, tisztelettudó szöveg, netán az azt feltartó fiatal, a Közös Ország Mozgalom aktivistája lehetett annyira zavaró, hogy ki kellett vezetni a teremből, nem tudni. Az azonban tény, hogy ez megtörtént.  

100 millió forintra emelik a hitelkeretet - Miután eltűnt minden zavaró akadály Orbán Viktor bejelentette: A Széchenyi kártya program legtöbb hiteltípusában 100 millió forintra emelik a felvehető maximális hitelkeretet. Azt is mondta, hogy a kis- és közepes vállalkozások (kkv) hitelezése a magyar kormány számára nem piaci ügylet, hanem nemzetstratégiai fontosságú ügy.

Szerző

Munkába sietett? Vagy hazafelé? - Halálra gázolta egy autóbusz

Publikálás dátuma
2017.09.07. 11:33
A helyszín: Csókakő, Kossuth utca - Goggle Street View
Óhatatlan, hogy mindig elgondolom, mi lehet egy-egy ilyen, számszerűségében, gyakoriságában sajnos mindennapos, ám minden egyes alkalommal egyéni tragédia mögött...

A ma kora reggeli, egy emberélet kioltásával végződő baleset hajnali 5 óra 20 perc körül történt. Látom sokszor Budapesten a hajnali munkába indulókat, az álmosan álldogálókat a buszmegállókban, a gyalog nekilendülőket, szemmel láthatóan nincsenek még figyelmük, érzékeik teljes birtokában. Vagy épp hazafelé tartott valami késő esti búfelejtésből, de már soha többé nem nyitja ki az otthona ajtaját? Vagy a buszsofőr? Keveset aludt? Túl sokat dolgozik? Elkalandozott a figyelme?

Ahogy a rendőrségi hír írja, eddig tiszázatlan körülmények között történt a  baleset.  

A police.hu híre: 

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2017. szeptember 7-én 5 óra 20 perc körüli időben Csókakő belterületén, a Kossuth utcában. Eddig tisztázatlan körülmények között egy autóbusz elütött az úttesten egy férfit. A baleset során a gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a baleset bekövetkezésének körülményeit.

 

Szerző
Frissítve: 2017.09.07. 16:39