Hunnia;Andy Vajna;Magyar Nemzeti Filmalap;Corvin Filmstúdió;Fábri Zoltán;Mafilm Zrt.;

2017-09-08 07:45:00

Andy Vajna humoros arcát mutatta a Mafilm-partin (fotók)

A magyar filmipar legikonikusabb hazai helyszíne, a Hunnia, vagyis a „Gyár” idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A képre kattintva galéria nyílik!

Korda Sándor 1917 októberében Corvin Filmstúdió néven a Róna utcai telepen hozta létre a magyar filmgyártás első stúdió bázisát – így nem csoda, hogy a tegnap este a helyszínen tartott születésnapi bulin Korda volt az egyik nagy rendezőnk, akire a jelenlévők megemlékeztek. A másik, sajnos ennek jelen aktualitása is van, a nemrégiben elhunyt Makk Károly személye, akit a szervezők első körben felkértek, hogy tartsa meg a filmgyár születésnapi beszédét. A kényszerű kötelességet, jelesül a helyettesítést Szabó István vállalta, aki pazar anekdotákat mesélt az öregekről, kortársaikról és még a fiatalabb tehetségeinkről is. Érezhető volt az Oscar-díjas rendező elképesztő nagy tisztelete Fábri Zoltán iránt is. Talán egy történet hiányzott, amit magáról mesélt volna el…

De persze, ettől függetlenül igazi ünnep volt tegnap a filmgyárban. Mintha (vagy talán végre) béke lenne a magyar filmszakmában, hiszen mintegy nyolcszáz filmes jött össze. Ezt a szakmai összetartást szimbolizálja a nem mellékesen a filmgyár immár évszázados története: az elmúlt időszakban a telepen a történelem viszontagságai, világháborúk, tulajdonos- és, névváltások, csődök és újraépítések, felújítások és modernizálások közepette egyetlen egy dolog maradt állandó. A filmkészítői tevékenység.

Ezen a pesti stúdióterületen a kezdetektől fogva a mai napig filmgyártás zajlott, akár Corvinnak, akár Hunniának, MAFILM-nek, vagy, ahogy most Filmalap Mafilm Igazgatóságnak hívják, elvégre 2010 óta az a Fidesz-kormány által létrehozott intézmény részeként működik a Mafilm.

„Együtt ünnepelnek az öregek a fiatalokkal, az álmaink ugyanazok, hogy minél több jó magyar film szülessen” – mondta Havas Ágnes a Magyar Nemzeti filmalap igazgatója – a mozgóképes béke programját propagálva. Még Andy Vajna filmügyi kormánybiztos is alázattal beszélt a színpadon: kissé humoros módon önmagát egy hangyához hasonlítva a magyar filmtörténet élő és már nem élő nagyjai mellett. Ezek szerint van humorérzéke!

Fábri Zoltán névadó lett
Corvin, Hunnia, Mafilm. Időrendben így követték egymást az „állami filmgyár” nevei. Az első igazgatók, Korda Sándor és Pásztory M. Miklós azért választották az akkor frissen felparcellázott zuglói mezőt, mert nem volt messze a várostól és a hatalmas ingatlan ideális volt filmforgatás céljaira. A századik születésnap egyik kézzelfogható filmtörténeti ténye, hogy a hármas és a négyes műtermeket mostantól Fábri Zoltán nevét viselik.