Előfizetés

Gera: A kapitány, aki még nem lesz százados

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.09.14. 07:51
Fotó: AFP/Jean Philippe Ksiazek
A rutinos középpályás szeretne visszatérni a pályára, hogy hasznos tagja lehessen az NB I-ben szereplő FTC labdarúgócsapatának. Az idén már aligha lesz válogatott.

A címeres mezt eddig 97-szer viselő, 38 esztendős ferencvárosi csapatkapitány a bajnokság 3. fordulójában sérült meg, ezért egy ideig még biztosan nem léphet pályára.

- Mikor láthatjuk legközelebb a pályán?

- Még nem tudom pontosan, hogy mennyi időt kell kihagynom. Elkezdtem a könnyített edzésmunkát, aztán majd meglátjuk, hogy alakul. Egyelőre külön csinálom a gyakorlatokat, nem olyan stabil még a lábam.

- Sérülése ellenére meghívót kapott a válogatott legutóbbi selejtezőire készülő keretébe, s amint azt Bernd Storck elmondta, Telkiben már a szakvezetők munkájába is bepillanthatott.

- Sok újdonságot nem tartogatott számomra az a hét. A szövetségi kapitány megmutatta, milyen felállásban szeretne játszani, milyen edzésmunkát végeznek a fiúk, néhány dologgal kapcsolatban kikérte a véleményemet. Jó volt ott lenni, de azért jobb lett volna játékosként készülni.

- Sajnálhatja, hogy a sérülések miatt legutóbb márciusban lehetett válogatott, hiszen Lettország ellen elérte volna a 100. válogatottságát.

- Sajnálom, hogy ezek a mérkőzések kimaradtak számomra, de ez van, ezt el kell fogadni. Valószínűleg a jövő hónapban sem fogok tudni játszani (október elején Svájcban és Feröer-szigetek ellen lép pályára a nemzeti tizenegy – a szerk.), ám ami a legfontosabb: szeretnék még egészségesen futballozni, ameddig lehet.

- Célba veszi Király Gábor válogatottsági rekordját?

- Nem szeretnék ezzel kapcsolatban elárulni semmit, hiszen a folytatásról még nem beszéltem a szövetségi kapitánnyal. Most az a lényeg, hogy újra egészséges legyek és tudjak játszani a Fradiban.

- Mi motiválja még?

- A legfontosabb, hogy szeretek futballozni. Sajnos a lehetőségek már nem adottak ahhoz, hogy a Premier League-ben játszhassak, egyrészt a korom miatt, másrészt akadályoznak azok a sérülések, melyeket a pályafutásom során elszenvedtem.

- Csalódott emiatt?

- Elfogadom a helyzetemet és a sorsomat. Én vállaltam, hogy az NB I-ben játszok és szeretnék minél jobban teljesíteni, ameddig lehet. Hasznos tagja akarok lenni a Fradinak, s még mindig motivál, hogy kiemelkedőt nyújtsak. Amint látom, hogy ez már nem megy, és csak erőlködöm a pályán, abbahagyom… Nem szeretném, hogy egyszer lekiabáljanak a pályáról.

- Az infrastruktúrát leszámítva hogy érzi, változott az NB I a két hazai időszaka között?

- Ezt nehéz megítélni, mert az én játékstílusom és a személyiségem is más volt akkor, amikor először voltam a Ferencváros játékosa. Napjainkban sokkal több olyan külföldi játszik az NB I-ben, aki a kétezres évek elején elérhetetlen volt a magyar kluboknak, e tekintetben fejlődött az élvonal. A színvonal és a játék minősége viszont biztosan nem változott, hiszen a nemzetközi kupákban továbbra sem szerepelünk jól. Bő másfél évtizeddel ezelőtt a ciprusi csapatokat még könnyedén legyőztük, ma már nem biztos, hogy így lenne… Látok fejlődést, de ezt meg is kell mutatni.

- Jól érzi magát a Ferencvárosnál?

- Igen, úgy érzem, itt megbecsülnek. A fiatalabb kerettagoktól is megkapom a maximális tiszteletet, de az idősebbek is elismerik a múltamat, az eredményeimet. Ezt egyébként elmondhatom az ellenfelek vonatkozásában is, ez jó érzés számomra.

- Egykori csapattársai közül többen már edzői pályára léptek. Tudható, hogy Önnek is ez a célja...

- Az edzősködés vonzó lehetőség, de az biztos, hogy a futball körül szeretnék maradni az aktív évek után is. Hogy ez milyen formában valósul meg, az még nem dőlt el teljesen. A közeljövőben el fogom végezni az edzői licencekhez szükséges tanfolyamokat, aztán majd meglátjuk, milyen lehetőségeim lesznek.

- Magyarországon tanulna?

- Az edzői papírokat – mivel mindenhol ugyanazt tanítják –, itthon szeretném megszerezni, hiszen az anyanyelvén jobban boldogul az ember. Angliába viszont biztosan fogok menni tanulmányutakra. Jó kapcsolatban voltam a kinti klubjaimmal, más egyesületekkel is, kihasználnám a lehetőségeimet.

- Mi az, amit még mindenképpen szeretne elérni a pályán?

- Összességében nem vagyok elégedetlen a pályafutásommal. Jó volna még egy bajnoki címet ünnepelni a Fradival, főleg, mert az lenne a harmincadik a klubnak, amely biztosan nagy élmény lenne. Szerettem volna világbajnokságon szerepelni, de ez már nem fog megadatni, úgyhogy nagy célokat már nem fogalmaznék meg magam számára.

Bajnokok Ligája - Eldöntetlen lipcsei csata

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.09.14. 01:43
FOTÓ: JOHN MACDOUGALL/AFP
Gulácsi Péter az RB Leipzig kapuját őrizte a tavalyi elődöntős Monaco ellen, míg Sallai Roland az APOEL színeiben kapott 60 percnyi lehetőséget a címvédő Real Madrid ellen.

Lipcsében 1813-ban (népek csatája) már sikerült egyszer megállítani a franciákat, akik ezúttal sem diadalittasan térhettek haza. A 33. percben Emil Forsberg szerezte meg a vezetést az RB Leipzignek, egyúttal klubja fennállásának első találatát is jegyezte a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A németek öröme azonban szűk két percig tartott, lévén Youri Tielemans gyorsan egalizált. A 20 esztendős középpályás első fejesét még védte Gulácsi Péter, ám a labda visszapattant a belgához, aki közelről a hálóba kotort, s egyben beállította az 1-1-es végeredményt. Az este másik szereplője, Sallai Roland 60 percig volt pályán a Real Madrid ellen, amely magabiztosan tartotta otthon a pontokat.

A játéknap egyik slágermeccsének ígérkező Tottenham–Dortmund összecsapás megfelelt az előzetes várakozásoknak. Az első 15 percben háromszor is zörrent a háló, s szebbnél szebb találatokat csodálhattunk. Előbb Szon bombázott a rövid felsőbe, majd Jarmolenko egalizált mesteri csavarással. A vendéglátó viszont négy perc elteltével visszaszerezte a vezetést, Kane dél-koreai csapattársának mintájára, Bürki feje fölé bikázta a labdát. A térfélcsere után sorra dolgozta ki a helyzetetek az angol együttes, majd Aubameyang zörgette meg a hálót a másik oldalon, ám a játékvezető lesállás miatt – tévesen – érvénytelenítette a találatot. A 60. percben aztán Kane második gólja pecsételte meg a németek kilátásait.

Szintén pikáns összecsapásnak tűnt a Liverpool és a Sevilla párharca. A vendégek öt perc elteltével már vezettek, ám az angolok a 37. percben meg tudták fordítani az állást. Alig később meg is törhették volna a spanyolokat, ám Roberto Firmino a megítélt büntetőt elhibázta, a kapufát lőtte telibe. Mindez sokba került, hiszen Correa góljával pontot csent a Sevilla.

A Manchester City 10 perc elteltével már kétgólos előnyben volt a Feyenoord vendégeként, Pep Guardiola tanítványai pedig négy találatig meg sem álltak.

A Bayern München kedden sima 3-0-s győzelmet aratott az Anderlecht ellen, ám a bajoroknál nem mindenki volt elégedett. Franck Ribéry már a 11. percben összekülönbözött Paolo Tagliavento játékvezetővel, aki – előbb a Kumsnak szánt pirosat tévesen neki mutatta fel – sárgával fegyelmezte. A 78. percben aztán Carlo Ancelotti, a Bayern trénere lecserélte, a francia szélső pedig hisztis óvodásként hagyta el a pályát. Ribéry végül szerdán hivatalos Instagram-oldalán bocsánatot kért viselkedése miatt.

 1. Barcelona-Juventus...................3-0  
 2. Olympiakosz-Sporting CP..............2-3  
 3. Manchester Utd.-Basel................3-0  
 4. Benfica-CSZKA Moszkva................1-2  
 5. Celtic-Paris SG......................0-5  
 6. Bayern München-Anderlecht............3-0  
 7. Roma-Atl. Madrid.....................0-0  
 8. Liverpool-Sevilla....................2-2  
 9. Maribor-Szpartak Moszkva.............1-1  
10. Feyenoord-Manchester City............0-4  
11. Sahtar Doneck-Napoli.................2-1  
12. Porto-Besiktas.......................1-3  
13. RB Leipzig-Monaco....................1-1   
14. Tottenham-Dortmund...................3-1  

Párizs a 2024-es olimpiára készül

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése – amely szerdától ülésezik Limában – egy korábbi megállapodás következményeként rábólintott arra, hogy hét év múlva Párizsban, négy esztendővel később pedig Los Angelesben legyen az olimpia. Mindkét város harmadszor rendez majd ötkarikás játékokat.

A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól. A NOB történetében másodszor fordult elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentettek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, Amszterdam pedig az 1928-as olimpiát kapta meg.

Kapcsolódó
Olimpia - Budapest végleg ki- és elszállt