Reaktorok árnyékában

Publikálás dátuma
2017.09.14. 07:33
Fotó: AFP/Oliver Berg/DPA
A hatóságok biztonságosnak tartják a belgiumi atomerőműveket, a környék lakói nem.

Szeptember eleje óta ingyen osztogatják a jódtablettát a németországi Aachen lakóinak. A belga határtól 60 kilométerre fekvő város önkormányzatának döntése értelmében a helyiek november 30-ig ellenszolgáltatás nélkül juthatnak hozzá a készítményhez, amelynek szedése megelőzheti a radioaktív szennyezés miatt kialakuló pajzsmirigy-rákot.

Először a gyerekek, az édesanyák, a szoptatós kismamák és a 45 éven aluliak kaphatnak a tablettából, de csak akkor kell beszedniük, ha a hatóságok felszólítják őket erre. Az aacheniek félnek, hogy a német-belga határ túloldalán fekvő atomerőmű előbb-utóbb súlyosan meghibásodik, és a légkörbe kerülő radioaktív anyagok egészségkárosodást okozhatnak. A létesítmény 20 kilométeres körzetében élő belgákat már 2016 óta rendszeresen ellátják jódtablettákkal.

A német város lakói jó ideje tiltakoznak a belgiumi Tihange-ban működő reaktorok élettartamának a meghosszabbítása ellen. Június végén az érintett határszakaszon 50 ezer belga, holland és német polgár 90 kilométeres élőláncot alkotva követelte az erőmű bezárását. Aachenben járva gyakran találkozni az autók szélvédőjére és a házak ablakaira ragasztott matricákkal, amelyek a városhoz közeli Tihange veszélyeire figyelmeztetnek.

A sorozatos tiltakozó akciókat sokan alaptalan hisztériázásnak tartják, köztük Hans-Josef Allelein, az aacheni műszaki egyetem nukleáris biztonsággal foglalkozó szakértője is. A szakember szerint nem az erőmű biztonságával van baj, hanem a belgiumi üzemeltetőkkel és hatóságokkal, amelyek ritkán és hiányosan tájékoztatják a lakosságot, és nem sietnek eloszlatni az aggodalmaikat.

Nem csak a vallóniai Tihange, hanem az Antwerpen közelében lévő kelet-flandriai Doel atomerőmű jövője is borzolja a kedélyeket. Mindkét létesítmény elavult, egyes reaktoraik több mint negyven éve működnek, nem ritkák a meghibásodások.

A kormányban helyet foglaló Zöldek nyomására a belga kormány még 2003-ban úgy döntött, hogy a két erőmű reaktorait 2015-2025 között fokozatosan kivonják az energiatermelésből.

A döntés helyességét támasztotta alá egy 2012-ben elvégzett vizsgálat, amelynek során a szakemberek ezernyi apró repedést fedeztek fel a létesítmények egy-egy blokkjában. Mindkét reaktort leállították majdnem három évre; addig tartott, amíg az illetékes belga szövetségi hatóság – nemzetközi szakemberek bevonásával – átnézte, majd biztonságosnak nyilvánította azokat. 2014-ben több és nagyobb repedéseket találtak a reaktoredényeken, rövid szünet után mégis engedélyezték az újraindításukat. 2015 végén a belga kormány – a zavartalan energiaellátás biztosítására hivatkozva – úgy döntött, hogy tíz évvel meghosszabbítja azoknak a reaktorblokkoknak az élettartamát, amelyeket a korábbi határozatnak megfelelően be kellett volna zárni.

A jelenleg hatályos törvények értelmében a nukleáris energiatermelést 2025-ig fokozatosan leállítják Belgiumban. Általános a várakozás, hogy a belgiumi szövetségi és tartományi kormányok összefogásával ez év végén megszülető energiapaktum ismét el fogja odázni az erőművek halálos ítéletének a végrehajtását. Erre biztatja a döntéshozókat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is, amely 2016-ban kiadott országjelentésében azt írta: a kijelölt határidő után is működtetni kell az atomreaktorokat, ha megfelelnek a biztonsági követelményeknek.

„Az európai nukleáris ipar számára a biztonság a legfontosabb. A nukleáris létesítmények biztonságát szigorú törvények írják elő és minden országban független szabályozó hatóságok ellenőrzik a betartásukat. Nincs okunk megkérdőjelezni a belga szövetségi hatóság álláspontját, amely szerint mindkét reaktor 'biztonságosan működik' – nyilatkozta lapunknak Yves Desbazeille, a nukleáris ipar európai ernyőszervezetének, a brüsszeli székhelyű Foratomnak az igazgatója.

A jódtablettákat ennek ellenére azért osztogatják az érintett térségekben lakóknak…

Két erőmű, hét reaktor
Belgiumban jelenleg két atomerőmű működik hét reaktorral. A kapacitásuk 5943 megawatt. Ez az ország villamos energia termelésének 39 százaléka. Tihange a Mosel folyó partján fekszik, Liége tartományban. Három reaktora 1975-ben, 1983-ban illetve 1985-ben állt működésbe. A Doel erőmű Kelet-Flandriában található, négy reaktora 1975, 1982, illetve 1985 óta működik.

Kivizsgáltatná az EP az azeri korrupciós botrányt

578 igen szavazattal és 19 ellenében elfogadta szerdán az Európai Parlament, hogy kivizsgálják az azeri korrupciós hálózat működését. A Guardian korábban megírta: az azeri rezsim egy 3 milliárd dolláros fekete keretből politikusokat, újságírókat vásárolt meg azért, hogy Európában kedvezőbb kép alakuljon ki a Közép-ázsiai diktatúráról.

Ennek is szerepe volt abban, hogy az Európa Tanács 2013-ban leszavazta az Azerbajdzsánt bíráló jelentését. Mára kiderült: az ET néppárti frakciójának volt alelnökének, az Orbán Viktor illiberális beszédét megvédő olasz Luca Volonténak is dollármilliókat fizetett az azeri diktátor.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon is megfordultak különös azeri pénzek: egy itteni bankszámlára 7 millió dollár érkezett és tűnt el, pont akkor, amikor Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak a baltás néven ismert, gyilkosságért elítélt Ramil Safarovot.

Szerző

Hurrikán - A legnagyobb kihívás a romok eltakarítása

Publikálás dátuma
2017.09.13. 20:27
Fotó: AFP/Gaston De Cardenas
A lakók lassan visszatérnek a Florida legdélibb részén fekvő Keys-szigetcsoportra is, amelyet a 4-es erősségű hurrikán a leginkább sújtott.

A lakosok megkezdték a visszatérést a zsúfolt utakon otthonaikba, de a víz-, szennyvízelvezetés-, energia-, telefon- és orvosi szolgáltatás és az üzemanyag ellátás még mindig korlátozott Floridában és a Keys-szigetcsoporton. Ez utóbbin az első becslések szerint a házak mintegy 25 százaléka lakhatatlanná vált és 65 százalékuk komoly helyreállításra szorul. Az NBC televízióban az Islamorada szigetére visszatérők azt mondták, hogy házaik úgy gyűrődtek össze, mint az összenyomott kólás dobozok, a Key Westre visszatérő egyik házaspár pedig arról beszélt, hogy a sziget úgy fest, mintha háború pusztított volna. Tavernier szigetén a mobilházak fémpántjait felszakította a szél, a bútorok, ruhák, használati tárgyak szanaszét hevernek a romok között.

Az USA-ban eddig 22 a halálos áldozatok száma. Floridában kedden a késői órákban 2,3 millió otthonban helyre állt az áramszolgáltatás, de még mindig 4,4 milliónyian vannak áram nélkül, s meglehet, a nyugati partvidéken szeptember 22-ig nem is sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

Miamiban az utcákról kezd visszahúzódni az áradat, de Fort Lauderdale és Jacksonville még vízben úszik. Rick Scott kormányzó riportereknek azt mondta: Jacksonville-ben sok olyan negyed is víz alá került, amelyről korábban soha, senki nem gondolta volna, hogy áradás áldozata lehet. A kormányzó közölte azt is, hogy az államban a vihar tíz halálos áldozatot követelt. A tampai kikötőbe egymás után érkeznek az üzemanyagot szállító tankerhajók. A szomszédos szövetségi államok segítik ki Floridát üzemanyaggal.

Florida több nagy repülőtere, köztük a miami nemzetközi légikikötő, ha korlátozottan is, de kedden már indított és fogadott gépeket.

Közben Irma lecsendesedett és trópusi viharként Georgiában, Dél-, és Észak-Karolinában pusztít.

Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Fotó: YAMIL LAGE / AFP

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump elnök a First Ladyvel együtt csütörtökön Floridába, a katasztrófa sújtotta területekre látogat.

Kubában legalább tízen haltak meg, ahol nem számítottak arra, hogy a vihar középpontja végigvonul a városon. A pusztuló történelmi épületek nem voltak képesek ellenállni a hurrikán támadásának. Bár Kubában az emberek háromnegyede állami alkalmazott és a bürokratikus rendszer lassan és rosszul működik, katasztrófák esetén mégis a leghatékonyabb a Karib szigetek között. Mivel hotelek tucatjai váltak használhatatlanná, milliók vannak még mindig áram nélkül, és több ezer hektárnyi cukornád ment tönkre, nehéz lesz a károk helyre állításának finanszírozása, mert az embargó miatt Kuba nem csatlakozhat az IMF-hez, a Világbankhoz, és más térségbeli pénzintézetekhez sem, amelyek kölcsönöket folyósíthatnának számára.

Fotó: CHRISTOPHE ENA / POOL / AFP

Fotó: CHRISTOPHE ENA / POOL / AFP

Milliárdos adomány
Mintegy 14,5 millió dollárt (3,7 milliárd forint) adományoztak a nézők a Harvey és az Irma hurrikánok károsultjainak megsegítésére egy nagyszabású amerikai televíziós gyűjtésen, amelyben többek között Beyoncé, George Clooney, Julia Roberts, Selena Gomez, Jamie Foxx és Leonardo DiCaprio buzdított jótékonyságra. - MTI

Szerző