Előfizetés

"Amerika készen áll porig rombolni Észak-Koreát"

Publikálás dátuma
2017.09.19. 19:42
Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump az ENSZ Közgyűlésének 72. ülésszakán, New Yorkban, 2017. szeptember 19-én - Fotó: Jewel
Donald Trump, az Egyesült államok elnöke az ENSZ-közgyűlésen közölte: Washington kész porig rombolni Észak-Koreát, ha "rakétaember" Kim Dzsong Un folytatja provokációit- tudósít az Euronews.

Az USA kénytelen lesz teljesen megsemmisíteni Észak-Koreát, ha Phenjan nem hagy fel nukleáris provokációival.  A rakétaember öngyilkos missziót vezet maga és rezsime ellen - hangoztatta a harcia beszédben Trump. A bejelentés hallatán hangos morajlásba kezdtek a teremben jelenlévők, mivel ez volt eddig az elnök Trump legdirektebb fenyegetése Észak-Korea felé.

Mint megírtuk: péntek reggel szirénák zúgására, és a veszélyre figyelmeztető sms-ekre ébredtek az emberek Japánban: Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki a szigetország irányába. Aligha lepődtek meg a helyiek, hiszen néhány héten belül ez volt a második ilyen irányú phenjani rakétakilövés. A szakértők szerint ez alkalommal egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta repült át Japán fölött – bár egyes megfigyelők nem zárják ki, hogy interkontinentális ballisztikus rakéta volt –, sokkal magasabban és hosszabban, mint a korábbi. A Reuters beszámolója szerint elérte a 770 km-es magasságot is, mielőtt 3700 km után Hokkaido szigetétől keletre becsapódott volna a tengerbe. Észak-Korea hangsúlyozta, hogy katonai akciót tervez a régióban, s ez volt az első lépés.

Az észak-koreai erődemonstrációra alig néhány nappal azután került sor, hogy az ENSZ szigorúbb – első sorban az olajimportot és a textilexportot sújtó – szankciókat fogadott el a rezsimmel szemben. A büntetőintézkedések ellen Phenjan péntek reggelig csak dühös közleményekben intézett kirohanást. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson a rakétakilövést elítélő közleményében hangsúlyozta, hogy Phenjan újfent szembe ment az ENSZ-szel, és Kínát valamint Oroszországot, Észak-Korea fő gazdasági partnereit okolta, amiért nem parancsolnak megálljt a kommunista rezsimnek. „Meg kell hozniuk bizonyos döntéseket, jelezvén, hogy nem tolerálják a rakétakilövéseket” – hangsúlyozta Tillerson. A beszámolók szerint számos ország hajlott rá, hogy keményebb szankciókkal – teljeskörű olajembargóval – sújtsa az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Koreát, ám orosz és kínai nyomásra az enyhébb büntető intézkedéseket szavazták meg. Az ENSZ-BT pénteken újabb rendkívüli ülésen vitatta meg az észak-koreai helyzetet.

Baleseti gócpontokat korrigálnak - Ezért nem jár majd a 3-as villamos

Publikálás dátuma
2017.09.19. 19:29
Forrás: BKK
 A Nagy Lajos király útján baleseti gócpontnak számító, jelzőlámpás szabályozás nélküli, Ilosvai utcai, Gyarmat utcai, Benkő utcai és Bonyhádi utcai, valamint a keresztutcához nem kapcsolódó, Komócsy utca és Szugló utca között található villamosátjárót véglegesen lezárják - informál honlapján a változásokról a BKK. 

A 3-as villamos 2017. szeptember 23-án és 24-én (szombaton és vasárnap), valamint 2017. szeptember 30-án és október 1-jén (szombaton és vasárnap) rövidített útvonalon, a Gubacsi út/Határ út és az Örs vezér tere M+H között közlekedik. Ennek oka, hogy a villamosközlekedés gyorsítása és a közlekedés biztonságának javítása érdekében a Nagy Lajos király útján a korábban baleseti gócpontnak számító, jelzőlámpás szabályozás nélküli, Ilosvai utcai, Gyarmat utcai, Benkő utcai és Bonyhádi utcai, valamint a keresztutcához nem kapcsolódó, Komócsy utca és Szugló utca között található villamosátjárót véglegesen lezárják. A villamost keresztező forgalom a szomszédos megmaradó átjárókban továbbra is lehetséges lesz. A kivitelezés miatt az Örs vezér tere M+H és a Mexikói út M között 3-as jelzéssel villamospótló autóbusz közlekedik. A pótlás ideje alatt a 25-ös autóbusz le- és felszállóhelye a Mexikói úti végállomáson a 225-ös autóbusz megállóhelye lesz. A 32-es autóbusz pedig ideiglenesen az Árpád híd M irányban az Örs vezér tere M+H megállóhelyen is megáll az Árkád bevásárlóközpont előtt.

A Nagy Lajos király útja keleti oldalán szervízút épül a lezárt átjárók és a legközelebbi használható átjárók között:

az Ilosvai utca és a Czobor utca;
a Gyarmat utca és a Kerékgyártó utca között;
valamint a Benkő utca és a Komócsy utca között.
A Bonyhád utcát  a Nagy Lajos király útjához közeli Heveder utcán át lehet megközelíteni.

Gyurcsány: nincs "behódolás", így döntött a DK tagsága

Publikálás dátuma
2017.09.19. 18:44
Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook
A DK bármikor kész egyeztetni a 106 egyéni képviselőjelöltről a demokratikus ellenzék pártjaival, nem hajlandó azonban föladni önállóságát - jelentette ki a Gyurcsány Ferenc kedden Szegeden. Elengedhetetlen, hogy a 106 egyéni választókerületben megállapodás szülessen és a Fidesszel szemben mindenhol egy demokratikus jelölt induljon, egy ilyen megállapodásra a DK bármikor készen áll - tudósít a  a párt szegedi irodájában tartott sajtótájékoztatóról az MTI. 

Amíg ez nem történik meg, a DK önálló pártként készül a választásokra - közölte az elnök, aki be is mutatta a párt két, a szegedi központú egyéni választókerületben induló jelöltjét, Binszki Józsefet és Molnár Zoltánt.  Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy egy késői megállapodás is jobb, mint egy meg nem kötött. A politikus kifejtette, technikailag közvetlenül a választások előtt is lehetőség van a jelöltek visszaléptetésére, de szerinte legalább a kampány legintenzívebb szakaszára, januárra meg kellene állapodni, elképzelhető azonban, hogy az MSZP belső szabályai miatt erre már novemberben szükség lehet.

A pártelnök kitért arra is, a DK lezárta belső szavazását, amely egyértelmű döntést hozott: a tagság elutasítja, hogy szakítsanak önálló politikájukkal, vezetésükkel. "Sajnálva de tudomásul vesszük, hogy (.) az MSZP-vel - az ő követeléseik miatt - nem lesz közös listánk" - mondta. Ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy a közös lista jobb, mint a legalább 5 százalékot elérő pártok önálló listája. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a vita nem az ő személyéről, hanem a polgári Magyarország elveinek tiszteletben tartásáról szól. A DK tagsága úgy döntött, nem hajlandó behódolni semmilyen feltételnek sem.

"Hatalmas felelőssége van annak, aki ennek az oldalnak a vezetőjének jelentkezett" - mondta a politikus. Ez a vita akadályozza meg a demokratikus ellenzéki pártokat abban, hogy el tudják mondani, milyen Magyarországot szeretnének. A pártelnök úgy látja, a DK a 2018-as választás nagy meglepetése lesz. "Mi leszünk az egyetlen párt, amelyik meg fogja többszörözni képviselői számát" - közölte. Hozzáfűzve, 2014 óta a DK volt az egyetlen párt, amely legalább megkétszerezte támogatói számát, ez pedig önbizalmat ad, visszaigazolja politikájuk sikerét.