Előfizetés

E-autók - Kormányzati álmok

Napokon belül közzéteszik az 1700 elektromosautó-töltőpont létesítését lehetővé tevő állami keretszerződést – jelentette be tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az állami hátterű Emobility Forum 2017-en. 

Lepsényi István felhívta a figyelmet: az önkormányzatok számára biztosított töltőberendezés-telepítési pályázatra több mint 70 helyhatóság mintegy 200 állomással, több mint 400 töltőpont kialakításával jelentkezett. Emlékeztetett a Mol, az E.ON és a Nissan által EU-támogatásból megvalósítandó közel öt tucat, illetve az OMV által tervezett mintegy 11 töltőre is. A tavaly óta rendelkezésre áll 2 milliárdos központi keretből mintegy 700 milliót költöttek körülbelül félezer tisztán elektromos gépjármű egyenként mintegy másfél millió forintos állami támogatására. Kiemelte az állami kör számára megnyílt, közel 200 e-autó megvásárlását lehetővé tevő, már szintén lezárult közbeszerzést. Most közel ezer tisztán elektromos gépjármű fut a hazai utakon, ami a térségben lakosságarányosan kiemelkedő, de Ausztria mögött messze elmarad.

A konferencián bemutatta elképzeléseit többek között az Elmű-ÉMÁSZ, a Nissan, a Siemens, a Mol, valamint az állami MVM és e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. is. Kerekasztal-beszélgetésükön egyértelművé váltak a töltés körülményeit - így például árát - illető szabályozási hiányosságok. A szaktárca a témában külön törvényt alkot. Az Elmű-ÉMÁSZ jelenleg országosan félszáz töltőt üzemeltet és idén további hasonló mennyiséget alakítanak ki. Ugron Gáspár, az e-Mobi vezetője jövő év májusáig – az önkormányzatiakon kívül - 330 egység telepítését helyezte kilátásba. Antalóczy Tibor, a villanyautosok.hu képviselője felszólalásában az eddigi tapasztalatok alapján borúlátóan nyilatkozott az elhangzott ígéretek megvalósultának esélyeit illetően.

A 4. paksi blokkról év végéig döntenek

Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:24
Népszava fotó

A paksi atomerőmű első három blokkja már megkapta az engedélyt a további működéshez, a negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása folyamatban van, az eljárás még idén lezárulhat - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint  Bécsben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 61. közgyűlésén. Az államtitkár bejelentette, hogy a Paks 2 projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt, áprilistól pedig tárca nélküli miniszter látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

Kamat nélküli diákhitel

Eltörli októbertől a kormány a Diákhitel2 kamatát, míg a szabadfelhasználású Diákhitel1 összegét jövő februártól az eddigi 50 ezer forintról 70 ezer forintra emeli -jelentette be tagnapi sajtótájékoztatóján Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Közlése szerint a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg a tanulók helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. Az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik, a fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban résztvevők a Diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot felvehetnek majd havonta. Emellett 2018-tól a Diákhitel2-t már az önköltséges idegennyelvi képzésekben résztvevők is igényelhetik - tette hozzá az államtitkár. További változásként említette, hogy a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe, a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében pedig az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja majd a kamat megfizetését az ügyfél helyett.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, tekintettel a változtatásra, szeptember 15. helyett szeptember 30-ig lehet még igényelni a Diákhitel2-t. Azok akik saját forrásból már befizették az önköltséges díjukat és a kamat átvállalásáról szóló módosítás miatt mégis a Diákhitel2 mellett döntenek, akkor október 15-ig lehetőségük lesz a hiteligénylésre, és október 31-ig visszautalják nekik a korábban már befizetett összeget - közölte a vezérigazgató.