Feljöttek a kis pártok

Publikálás dátuma
2017.09.20 11:13
Merkel Schulz-szal FOTÓ: AFP
Fotó: /
A német választás finisében egyre inkább jönnek fel a kis pártok, a Zöldek kivételével. Ez derül ki a Spiegel internetes kiadásának felméréséből. Ez a trend töretlennek mondható azóta, hogy szeptember 10-én televíziós vitát folytatott egymással Angela Merkel és szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz. Bár a felmérések azt mutatták ki, hogy a vitát a kancellár nyerte, valójában ő sem igazán tudott profitálni a vitából. 

Az azóta eltelt időben, nem túl biztató módon, éppen a jobboldali radikális, euroszkeptikus Alternatíva erősödése figyelhető meg, amely 11 százalékon áll, ami egyetlen hét alatt 2,6 százalékos növekedésnek felel meg. Ez azért is érdekes, mert néhány hónapja inkább még az volt a kérdés, bejutnak-e egyáltalán a parlamentben a radikálisok. A jelek szerint azonban a negatív kampányra a német választók egy része is fogékony. Az AfD ezzel a harmadik helyen áll a felméréseket magabiztosan vezető CDU/CSU és a szociáldemokraták mögött, ami szintén aggasztó fejlemény. Az a veszély természetesen nem fenyeget, hogy az AfD kormányzati tényező legyen, de minél jobban szerepel a párt, annál nagyobb az esélye annak, hogy a CDU is jobbra tolódik. Angela Merkel ugyan nem híve az irányváltásnak, de a pártból nyomást gyakorolhatnak rá.

Enyhén emelkedett a szabaddemokrata FDP és a Balpárt népszerűsége is. A két politikai erő 9,6-9,6 százalékon áll. A Zöldek azonban továbbra is komoly válságban vannak, a környezetvédőkre csak a megkérdezettek 7,6 százaléka adná a voksát.

A Zöldek mellett egyébként az uniópártok tekinthetőek a hét nagy veszteseinek, mert a Spiegel Online szerint csak 35,9 százalék voksolna Angela Merkel szövetségére. A jelek azonban arra utalnak, hogy a szavazók nem vándoroltak át az SPD-hez, mert 22 százalékon áll a Martin Schulz által irányított politikai erő.

E számok alapján matematikailag két variáció képzelhető el egy jövőbeni kormányra. Vagy a nagykoalíció folytatódik, vagy a CDU/CSU, a szabaddemokraták és a környezetvédők együttműködése. A matematika persze nem minden. Mint már korábban is beszámoltunk róla, az SPD tagsága ellenezné a nagykoalíció folytatását, illetve a Zöldeknél sem biztos, hogy nagyon népszerű lenne a kormányzati szerepvállalás gondolata, ha a környezetvédők nagyon rosszul szerepelnek.

Az adatokból az is kiderül, hogy a CDU elsősorban Kelet-Németországban esett vissza. Az országnak ebben a régiójában majdnem három százalékkal csökkent a népszerűsége egyetlen hét alatt. A kancellárt több keletnémet fellépésén fütyülték ki, paradicsommal dobálták meg őt és stábját. Ezeket az akciókat az Alternatíva aktivistái szervezték. Ez s azt jelzi, hogy a negatív kampány sajnos hatékony tud lenni.

Az AfD népszerűségének növekedése is elsősorban a keletnémet tartományokban figyelhető meg: több mint 2,5 százalékkal nőtt azok száma, akik az euroszkeptikusokra adnák a voksukat a volt NDK területén. Összességében megállapítható, hogy az úgynevezett protesztpártok népszerűbbek keleten, mint nyugaton. Igaz, ez már tradíciónak is nevezhető Németországban.

Szélsőjobbosok többségben
Felmérések szerint az Alternatíva körülbelül nyolcvan képviselőt juttathat majd a 630 tagú parlamentbe. Számítások szerint nyolc százalékos eredmény esetén 60, tíz százaléknál pedig már legalább 80 mandátumot szerezhet a jobboldali radikális politikai erő. A második világháború óta nem először lesz példa arra, hogy jobboldali radikálisok ülhetnek a Bundestagban. Az ötvenes években két kisebb szélsőjobb erő is bekerült a parlamentbe. A jelöltek alapján már most megállapítható, hogy az AfD frakcióját a jobbszárny uralja majd.

 

2017.09.20 11:13
Frissítve: 2017.09.20 21:28

Gyümölcsösben esett áldozatának egy hargitai medve

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:36
Illusztráció
Fotó: AFP/
A sérült férfi tehenét akarta hazahajtani, mikor szembekerült az állattal. Esélyes, hogy kilövik a támadó medvét.
Ismét emberre támadt egy hargitai medve kedden - írja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán. A támadás Kobátfalván történt: az áldozat a faluhoz közel eső gyümölcsösből akarta hazahajtani a tehenét, amikor találkozott az állattal.
"A medve harapdálni kezdte, ő pedig rúgással védekezett, így sikerült megmenekülnie, majd vérző sebekkel szaladt el"
- részletezi az esetet Borboly. A 40 éves férfit a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán látták el, innen a csíkszeredai kórház fertőző osztályára szállítják megfigyelésre, sérülései miatt nem tud dolgozni. Már készül a szükséges dokumentáció a medve kilövése érdekében Borboly azt reméli, a helyzet a csíkszeredai esethez hasonlóan végződik majd.
2018.08.21 19:36

Ismét a klímakatasztrófáért felelős erőműveket hozná helyzetbe Trump

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ Pete Saloutos
Megszűnhet a szén-dioxid-kibocsátást egyszer már jelentősen korlátozó Tiszta Energia Terv.
A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kedden terjesztette elő az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának újraszabályozására vonatkozó terveket - írja az MTI. 
A Trump-adminisztráció ezzel megszüntetné az előző elnök, Barack Obama klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseinek egyik fő elemét, az úgynevezett Tiszta Energia Tervet.
A Környezetvédelmi Hivatal új szabályozása lehetővé tenné, hogy a tagállamok a maguk belátása szerinti szabályokat dolgozzanak ki szénerőműveikre. Sőt, ha úgy látják jónak, akár engedélyt is kérjenek a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásának megszüntetésére.
A javaslat ismét jelentősen megnövelné a szén-dioxid-kibocsátás egyszer már korlátozott mértékét, és lehetőséget teremtene a tagállamoknak arra, hogy a környezetet kevésbé szennyező gáz-, szél-, és napenergia felhasználása helyett a szénerőművek fejlesztésére összpontosítsanak.
Az EPA egyelőre vitára bocsátja a tervezetet, és várhatóan jövő év elején dönt a végleges formájáról, majd a bevezetéséről.
2018.08.21 17:48