Szlovákia;Új Szó;sajtószabadság;Szalay Zoltán;Petit Press;Napi Extra;Napi Extra;

2017-09-27 07:38:00

A Népszabadság sorsától féltik az Új Szót

Veszélybe került Szlovákia egyetlen magyar, a Fidesszel szemben kritikus napilapja. Egyre többen aggódnak, mióta új tulajdonos tűnt fel a láthatáron.

Néhány hete jelentették be, hogy a Petit Press kiadó eladja az Új Szót, az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, valamint a Vasárnap című hetilapot. A vevő a Penta pénzügyi befektető vállalathoz tartozó News and Media Holding (NMH). A Pentáról azt kell tudni, hogy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós botránya mögött állt: a zsebében volt majdnem a teljes politikai elit, azaz évekig majdnem minden úgy történt, ahogy ők akarták.

A Gorilla fedőnevű akta hitelességét ugyan még senki sem bizonyította – és egyhamar nem is fogja, mert a vizsgálat csigalassúsággal halad –, de az tény, hogy a Pentának lapokra is fájt a foga: 2014-ben 45 százalékos tulajdonrészt szerzett a Petit Pressben, amelynek zászlóshajója az igen csak kormánykritikus szlovák SME napilap volt. E hír hallatán mintegy 40 újságíró távozott a SME-től, és új napilapot alapítottak, a Dennik N-t. Egykori munkáltatójuk kénytelen volt zöldfülűekkel feltölteni a szerkesztőséget, amitől példányszámuk jócskán csökkent, az új lapé viszont nem ezzel egyenes arányban nőt. 

Az Új Szó és a Vasárnap munkatársai akkor még nem háborogtak, tették a dolgukat. Senki sem szólt bele fentről a lap szerkesztésébe, hiszen kis halnak számítottak ők a Petit Press birodalmában. A Penta nem őket, hanem a SME márkanevet akarta megszerezni. Bár az is igaz, hogy üzleti szempontból az utóbbi években a kiadó magyar divíziója teljesített a legjobban a cég lapjai közül. A nyomtatott sajtó iránti kereslet Szlovákiában is folyamatosan lefelé tendál, a magyar lapok előfizetői azonban hűségesebbnek bizonyultak, mint a szlovákok. Az 1948-ban alapított Új Szó máig az egyetlen országos szlovákiai magyar napilap. Állítólag épp a viszonylagos stabilitás, a napi 16-17 ezres példányszám miatt tetszett meg az NMH-nak, amely 2015-ben alakult, és több szlovák sajtótermék kiadója. Ígéretük szerint nem kívánnak beleszólni a tartalomba, csak a gazdasági eredmények érdeklik. 

Szalay Zoltán, az Új Szó főszerkesztője saját lapjában azt nyilatkozta, szeretne külön garanciát is kapni az új tulajdonostól az újságírói szabadság szavatolására. Elmondta, amikor kérték függetlenségük biztosítását, az illetékes pentás erre azt felelte, nem avatkoznak be a lap munkájába, hiszen nem beszélnek magyarul. 

Kérdés, mi az NMH valós célja a két magyar lappal, amelyek közül az Új Szó a Fidesz legnagyobb szlovákiai kritikusa, de nem kímélik a Fidesz-szimpazáns szlovákiai Magyar Közösség Pártját sem. Ez a párt, amióta kiszorult a szlovák parlamentből, látványosan lóg Orbánék csöcsén (támaszkodik a magyar kormányra), ami azért fontos, mert nyilván jól jönne nekik egy nagy olvasottságú szlovákiai szócső. Mivel az új tulaj érzelmileg egyáltalán nem kötődik a két magyar laphoz, ki tudja, hogy reagálnának egy kecsegtető árajánlatra. 

A Népszabadság gyors beszántása óta a szerkesztőség eléggé szkeptikus, és persze azt is látják, hogy már a a határon túli magyar lapok zömét is megszerezte a Fidesz. Keveseket nyugtatott meg Alexej Fulmek, a két magyar lapot 17 éve kiadó Petit Press vezérigazgatója, aki egy interjúban elmondta: elegendő garanciát lát arra, hogy a Penta nem spekulatív célból vette meg Új Szót. Beismerte viszont, hogy korábban már voltak próbálkozások a lap megvételére. Ám mivel a meg nem nevezett érdeklődők szerintük nem voltak megbízhatóak, nem tárgyaltak velük. 

Az NMH-ról persze jelenleg senki sem tudja, kivel tárgyalt és tárgyal. Mint kiderült, a Petit Press kiadóval már januártól megbeszéléseket folytatott a magyar lapok eladásáról, akkora titokban, hogy a két szerkesztőségnek csak pár hete jutott tudomására ez a tény. Azt pedig csak néhány napja tudják a lap munkatársai, hogy november végén új szerkesztőségbe költöznek. Egy olyan pozsonyi irodaépület kilencedik emeletére, ahol jelenleg két másik szerkesztőség is működik, azaz most el sem férnének ott.