Mit takargatnak? - Titkolja a hivatal a rezsitartozást

Publikálás dátuma
2017.09.28 07:21
FOTÓ: Németh András Péter
Fotó: /
Amíg a rezsitartozások mértékét akár kedvező színben is fel lehetett tüntetni, a közműhivatal gyorsan kiadta az adatokat, ám ez évre még se kép, se hang.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) idén még nem sikerült számot adnia a rezsitartozások mértékéről. A vasat elsősorban a szocialista párt üti, amely a parlamentben évente legalább egyszer kikéri a tartozások mértékét az illetékes nemzeti fejlesztési tárcától. A közölt számadatok időszaka általában legfeljebb egy-három hónappal maradt el a válaszadás idejétől. Így még 2016-ban se volt szükségük két hónapnál többre az adatok feldolgozásához, de 2012-ben elég volt rá 13 nap is. Most viszont Tóth Bertalan frakcióvezető rendszeresen beadott kérdéseire rendre csak a tavaly decemberi adatokat kapják meg.

Javult a fizetési hajlandóság
Idén két százalékponttal 77 százalékra nőtt a számlájukat pontosan fizető magyarországi ügyfelek aránya - derül ki a német hátterű EOS Csoport felméréséből. Az átlagos fizetési határidő változatlanul 38 nap. A kiállított számlák 4 százalékának ellenértéke egyáltalán nem folyik be, ami egy százalékpontos javulás.

Fónagy János parlamenti államtitkár legutóbbi válaszában arra hivatkozik, hogy csak szeptember 30-ig kapják meg az idei adatokat a társaságoktól. A közműhivatal idén júniusban lapunknak azzal ütötte el a kérdést, hogy az előzetes adatok a tárgyidőszakot követő 2-3 hónap alatt állnak össze, valamint „metodológiai változások” miatt félévente tudnak havi bontású adatsort közölni. Az elmúlt háromnegyedév során azonban mindeddig egyetlen idei adatot se adtak ki. Ismereteink szerint ezért az ellenzéki párt hivatalos adatigényléssel fordult a hivatalhoz és hasonlót tervez a lakhatási feltételeket vizsgáló Habitat for Humanity Magyarország nevű civil szervezet is.

Mindennek oka csak sejthető. Nem kizárt, hogy a hideg tél miatt közel harmadával megugró fogyasztás – és így számla – miatt ismét emelkedésnek indulhatott a gáztartozások mértéke és ennek nyilvánosságra hozatala a Fidesznek kellemetlen. Ám ez cseppet sem biztos. Az áramtartozások mértéke ugyanis az E.ON-nál például idén három százalékkal tovább mértéklődött – tudtuk meg a német hátterű áramszolgáltató csoporttól. Az Elmű-ÉMÁSZ-nál a kintlévőségek mértéke a rezsicsökkentésnek, az általános jövedelem-emelkedésnek valamint a hatékony behajtásnak köszönhetően tartósan alacsony – tájékoztatta lapunkat Boross Norbert. A hazai víziközmű-ágazat követelésállománya 22 milliárd forint, ami évek óta nem mutat érzékelhető változást – közölte megkeresésünkre Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

Kérdésünkre Tóth Bertalan érthetetlennek és felháborítónak nevezte az adatok visszatartását. Meglátása szerint a kintlévőségeket a rezsi csökkentésével és a lakások leszigetelésével lehetne mérsékelni. Kováts Bence, a Habitat szakpolitikai munkatársa továbbra is jelentős problémának nevezte a lakossági közműtartozásokat és sürgette az ezzel kapcsolatos kimutatások közzétételét.

Az adatok nyilvánosságra hozatala azért is fontos, mert azok sok szempontból magyarázhatóak. A kormánypárti sajtó – amelynek a hivatal a Népszavával ellentétben korábban szintén megküldte a friss kimutatásokat – gyakorta helyezi a folyamatosan csökkenő tartozásokra a hangsúlyt. Azt azonban a Fidesz-propaganda már nem hangsúlyozza, hogy a tartozások mértéke az Orbán-kabinet 2010-es színre lépése után, 2012-re a 2009-es szint többszörösére ugrott. Azóta innen csökken a mérték - nyilván a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a jövedelmek emelkedése hatására -, ám az még mindig nem érte be a 2009-es szintet se. A díjhátralékos fogyasztók száma ráadásul 2015 óta áram esetében a milliós, gáz esetében pedig a félmilliós szint körül megrekedt, sőt némi emelkedés is kimutatható. A kikapcsoltak száma áram esetében kissé nőtt, gáznál és távhőnél halványan mérséklődött, de itt sincs számottevő változás.

Policy Agenda: ezzel támadható a Fidesz
Mivel a Fidesz szakpolitikai kérdésekben sem szeret kényszer hatására cselekedni, és mostanában alapvetően az MSZP követel rezsicsökkentést, ráadásul az energetikában tulajdonosi pozícióba kerülve a politikai logika helyett a pénzügyi szempontok kerülnek előtérbe, egyre inkább háttérbe szorul a rezsicsökkentés kérdése - véli a Policy Agenda. Emellett az elemzőközpont - téves - hivatkozása szerint a kormánypárti sajtóban a múlt héten jelent meg, hogy a kabinet a szociálisan nehéz helyzetűek rezsijét csökkentené. (Erről ugyanais a Népszava már májusban, illetve e hó elején is beszámolt, csak a friss kormányközeli dolgozatról valamiképp lemaradt a forrásmegjelölés.) A Fidesz-kabinet eddigi, elsősorban a középosztályt segítő intézkedései nyomán a Policy Agenda arra jut, hogy egy ilyen lépés nem állna összhangban a kormány eddigi politikájával. Leszögezik: miközben egy kéttagú család tavaly havonta átlag 21,8 ezer forintot költött energiára, az állami rezsiközpontra a Fidesz-kabinet 28 ezer forintot fordított ugyanezen család adóbefizetéseiből. Politikailag ez is támadhatóvá teszi a kormánypártot - szögezi le az elemzőintézet.

2017.09.28 07:21

Újra kiadhatják Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi elfogatóparancsot

Publikálás dátuma
2018.11.18 08:12

Fotó: / Németh András Péter
Horvátország javára döntött az Interpol végrehajtó bizottsága szombaton Dubajban, és lehetővé tette Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs megújítását - közölte honlapján a horvát belügyminisztérium.
A közlemény szerint az ügyben Horvátország és Magyarország írásban alátámaszthatta indokait, miután az Interpol Horvátországgal és Magyarországgal konzultációkat is folytatott. Végezetül mindkét állam részéről lehetőség volt arra, hogy bizonyítékul felhozza állításait az Interpol végrehajtó bizottságának dubaji ülésén, amely után a szervezet Horvátország javára döntött,és megszüntette az összes korábban kiszabott tilalmat - olvasható a közleményben. A Mol Nyrt. az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: meglepetést okozott Magyarországon az Interpol végrehajtó bizottságának döntése, amely Hernádi Zsoltot visszahelyezi a vörös körözési listára. A döntés nem veszi figyelembe az ENSZ égisze alatt működő választott bíróság 2016-os döntését, miszerint nem történt bűncselekmény, valamint a 2018 augusztusi magyar bírósági döntést, amely megtagadta a Horvátország által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtását, mert a bíróság szerint - az előzményeket és a körülményeket ismerve - a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója nem számíthat tisztességes eljárásra Horvátországban. A döntés azért is keltett meglepetést, mert 2014 óta Horvátország az ügyben semmilyen újdonsággal nem állt elő. Sajnálatos, hogy Horvátország még mindig nem tartja tiszteletben a nemzetközi bírósági döntéseket, és továbbra is úgy törekszik sajátos céljai elérésére, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a számára kedvezőtlen érdemi ítéleteket. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet budapesti ülésén elhangzott beszédében a magyar-horvát kapcsolatokról szólva a Mol problémát is érintette. Kifejtette: eddig azt a stratégiát folytatta a miniszterelnöki tárgyalásokon, hogy a Mol-vitát Magyarország gazdasági és cégvitának, nem pedig kormányközi kérdésnek tekinti.
"Igyekeztem elmagyarázni nekik, hogy ha a Mol-problémát felemeljük horvát-magyar államközi kapcsolatok szintjére, az a magyar állam részéről erőteljesebb fellépést fog indokolni és az mérhetetlenül le fogja rontani a horvát-magyar kapcsolatokat"
- jelentette ki.
A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért. A Zágráb megyei bíróság 2016 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, amiért Magyarország, Németország és Ausztria nem vette figyelembe a Hernádi Zsolt ellen kiadott horvát elfogatóparancsot. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el 2011 júliusában. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. A magyar bíróság 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint a parancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette. A horvát alkotmánybíróság 2015 júliusában hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely azt is kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A Mol elnök-vezérigazgatója 2016 októberében véglegesen lekerült az Interpol körözési listájáról, mivel a szervezet elutasította a horvát államnak azt a kérését, hogy újítsák meg az ellene kiadott elfogatóparancsot. Az ügyben Horvátország korábban már a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL) fordult, amely 2016. decemberi döntésében Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította. Horvátország ennek ellenére úgy döntött, folytatja a horvátországi büntetőeljárást és közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldte el a Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot, valamint 2018 augusztusában újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg a Mol elnök-vezérigazgatója ellen korábban kiadott körözést. A horvát rendőrség ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió Bírósága júliusi döntése szerint az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet tanúként kihallgatták. A magyar Fővárosi Törvényszék augusztus 23-án ismét megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását. A törvényszék a döntését azzal indokolta, hogy "fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása".
2018.11.18 08:12

Így semmisítheti meg az állam az utolsó percben kötött lakástakarék-szerződéseket

Publikálás dátuma
2018.11.17 18:53

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Megtámadhatja a véghajrában (értsd: a lakástakarékok állami támogatásának eltörléséről szóló törvény hatályba lépése előtti pillanatokban) kötött lakástakarék-szerződéseket az állam. Deák Dániel egyetemi tanár szerint ennek nincs akadálya de reméli, hogy ilyesmire nem kerül sor. Ám ha a kormány felszívja magát, két jogi lehetőség is a rendelkezésére áll írja az atv.hu. Emlékeztetőül: az említett törvény hatályba lépése előtti 48 órában 140 ezer új szerződést kötöttek - Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, lehet, hogy nem mindegyik kontraktus készült tisztességes módon. Deák Dániel ügyvéd szerint az állampolgárok természetes és jogszerű reakciója volt, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek tető alá hozni a kontraktusokat. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, mert nem biztosított átmeneti időszakot. Az állam, magyarázta Deák, megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy úgynevezett tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat. Öröm az ürömben, hogy a jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani, és Deák eleve azt feltételezi: nem is történt ilyesmi. Azt reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket. Egyes állítások szerint vannak olyan szerződések, amelyek határidőn túl kötődtek, és visszadátumozás történt. Deák Dániel erre azt mondta, ez bűncselekmény, okirathamisítás, és nyilvánvaló, hogy ilyen kockázatot nem vállal sem az ügyletkötő, sem az állampolgár.  A kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált, az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.
2018.11.17 18:53