Döntöttek - Kizárták az ügyvédi kamarából Ruttnert

Publikálás dátuma
2017.09.27. 23:03
Ruttner Stohl András perén FOTÓ: Népszava
A Kúria szerdai döntése alapján véget ért Ruttner György ügyvédi pályafutása, miután jogerőssé vált a sztárügyvéd köztestületből való kizárása – írja a Magyar Nemzet.

A sztárügyvédet egy 2003-as eset miatt zárták ki a köztestületből. A döntés ellen hiába küzdött, a legfelsőbb bírói fórumon sem sikerült célt érnie. Ruttner tizennégy évvel ezelőtt egy idős ügyfele megbízásából külföldi örökséget hajtott be. Az örökség első részletét el is juttatta a jogosulthoz, a második részlet viszont már az ügyvédnél maradt. A jogász azt állítja, azért nem fizette ki az érintettnek a jussát, mert a kanadai pénzintézettől érkezett banki csekk címzettje az irodája volt, és semmi nem utalt arra, hogy az összeget ügyfelének küldték. Elmondása szerint azt gondolta, a pénz munkadíj gyanánt érkezett, őt illeti - írja a lap.

A cikk szerint később az ügyfél lánya jött rá, hogy hol van az örökség hiányzó része, megkereste Ruttnert, illetve panaszt tett a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (BÜK), amely meg is indította a fegyelmi eljárást. Az ismert jogász ekkor kifizette a szóban forgó összeget a jogosultnak. A kamarai eljárásban többek között azzal védekezett, hogy a panaszban foglalt cselekmény már elévült, de ezt az meglátást a bizottság nem osztotta. Megállapították, nem 2003-tól számítódik az ügyvédi törvényben foglalt három éves elévülési idő, az tudniillik nem indul el mindaddig, amíg a jogsértő állapot fennáll – tehát a pénz jogosultnak való kifizetéséig. Ráadásul ha az ügyvéd tévedésből valóban munkadíjként számolta volna el a banki csekken kapott összeget, az után számlát kellett volna kiállítania, ilyen számla azonban nem került elő. Közben annak gyanúja is felmerült, hogy Ruttner György hamis iratokat próbált saját védelmében előterjeszteni.

A kamara fegyelmi bizottsága szerint az ügyvédnek letétként kellett volna kezelnie a beérkezett összeget, így vétség miatt felfüggesztett kizárást szabtak ki. Csakhogy Réti László, a BÜK elnöke fellebbezett saját fegyelmi bizottságuk döntése ellen, mondván ha tényleg ilyen súlyos kihágás történt, annak – az ügyvédség társadalmi megítélésének védelmében – csak végrehajtandó kizárás lehet a következménye. Másodfokon a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága járt el, amely egyetértett a legsúlyosabb szankció szükségességével.

Szerző

Lattmann is színre lépett - Az MSZP szerint téved

Publikálás dátuma
2017.09.27. 22:30
Forrás: Facebook
Lattmann Tamás téved, mivel ő soha nem volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje - közölte a párt, mely szerint ezt a tényt bárki ellenőrizheti: a szocialistáknak ugyanis egyetlen testülete sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, így ilyen tartalmú döntés nem született. 

Az MSZP testületei és kongresszusa egyértelmű támogatással Botka Lászlót választotta miniszterelnök-jelöltnek, az ő programját fogadták el, és 2018 tavaszán a parlamentben a Botka-kormány megalakítására fognak szavazni - írták, hozzátéve: Lattmann "kiváló nemzetközi jogász", akinek szakmai tapasztalatát és demokratikus elkötelezettségét egyaránt nagyra értékelik.

A közleményt Molnár Gyula pártelnök, Hiller István az MSZP választmányi elnöke, valamint Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jegyezte, miután Lattmann kedden az ATV-ben beszélt arról, ő volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, a szocialista pártból Molnár Gyula, Hiller István, Tóth Bertalan és Molnár Zsolt keresték meg, november környékére született meg egy paktum, hogy ő lesz az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, de "2016 decemberében megjelent Botka és aktivizálódott." Lattmann egyébként a csütörtökön bemutatkozó, Tarjányi Péter által létrehozott Magyar Progresszív Mozgalomban is részt vesz, így színre lépését sokan inkább ehhez kötik.

Molnár Gyula ráadásul újságíróknak azt is kijelentette: valóban találkoztak Lattmannal, ám a jogásznak problémája lehet a magyar nyelv értelmezésével, ha egy pártelnökkel folytatott szakpolitikai beszélgetést miniszterelnök-jelölti felkérésként értelmez. Mindezek ellenére emlékezetes: a nemzetközi jogász január végén maga jelentkezett be baloldali miniszterelnök-jelöltnek, méghozzá nem előbb, hanem pár héttel azután, hogy Botka László maga is közölte ilyen irányú ambícióját.

Molnár rövidre zárta a témát, Gyurcsány nem lehetne nyitottabb
Botka László és az MSZP javaslata a választási együttműködésről továbbra is érvényes mindegyik demokratikus párt felé - közölte Molnár Gyula. A pártelnök a félrevezető, vagy félrevezető című hírekre reagálva azt írta: amennyiben az összes, tehát az MSZP-n kívüli másik hat párt számára megfelel Gyurcsány Ferenc személye a listán, akkor természetesen nyitottak lesznek az erről szóló tárgyalásokra is. Eközben a volt miniszterelnök már arról értekezett: a demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen az országgyűlési választásokon. Gyurcsány egy gyulai lakossági fórumon Botka László hétfői választási ajánlatával kapcsolatban azt mondta, csak az a konstrukció működőképes, amely nem kényszeríti a pártokat önmeghasadásra. Az egyetlen párt, amelyik senkinek semmilyen feltételt nem szab, az a DK - állította, hozzátéve: "Nem tudok ennél nyitottabb lenni". Mindennek fényében azonban nehezen érthető, hogy a DK csakis akkor hajlandó az összefogásra, ha Gyurcsány szerepel pártlistájukon.


Kedden lesz az első miniszterelnök-jelölti vita

Botka László és Vona Gábor jövő kedden egy asztalhoz ülnek, hogy ütköztessék érveiket - tudta meg lapunk. Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában fog ugyanis nyilvánosan vitázni egymással az MSZP, valamint a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Szerző

Gyurcsány szerint az összes körzetben veszíthet a baloldal

Publikálás dátuma
2017.09.27. 22:21
FOTÓ: Népszava
A demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen az országgyűlési választásokon - mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerdán Gyulán, lakossági fórumon.

A politikus Botka László hétfői választási ajánlatával kapcsolatban - amelyben az MSZP elnöke a listás választási helyek elosztására tett javaslatot a baloldali pártoknak - kifejtette, csak az a konstrukció működőképes, amely nem kényszeríti a pártokat önmeghasadásra. Az egyetlen párt, amelyik senkinek semmilyen feltételt nem szab, az a DK. "Nem tudok ennél nyitottabb lenni" - fogalmazott. Elmondta, sok vitás kérdés van a demokratikus ellenzéki pártok között, de abban nincs, hogy a 106 egyéni választókerületben indítandó jelöltekről meg kell egyezni.

Szerző