Döntöttek - Kizárták az ügyvédi kamarából Ruttnert

Publikálás dátuma
2017.09.27 23:03
Ruttner Stohl András perén FOTÓ: Népszava
A Kúria szerdai döntése alapján véget ért Ruttner György ügyvédi pályafutása, miután jogerőssé vált a sztárügyvéd köztestületből való kizárása – írja a Magyar Nemzet.

A sztárügyvédet egy 2003-as eset miatt zárták ki a köztestületből. A döntés ellen hiába küzdött, a legfelsőbb bírói fórumon sem sikerült célt érnie. Ruttner tizennégy évvel ezelőtt egy idős ügyfele megbízásából külföldi örökséget hajtott be. Az örökség első részletét el is juttatta a jogosulthoz, a második részlet viszont már az ügyvédnél maradt. A jogász azt állítja, azért nem fizette ki az érintettnek a jussát, mert a kanadai pénzintézettől érkezett banki csekk címzettje az irodája volt, és semmi nem utalt arra, hogy az összeget ügyfelének küldték. Elmondása szerint azt gondolta, a pénz munkadíj gyanánt érkezett, őt illeti - írja a lap.

A cikk szerint később az ügyfél lánya jött rá, hogy hol van az örökség hiányzó része, megkereste Ruttnert, illetve panaszt tett a Budapesti Ügyvédi Kamaránál (BÜK), amely meg is indította a fegyelmi eljárást. Az ismert jogász ekkor kifizette a szóban forgó összeget a jogosultnak. A kamarai eljárásban többek között azzal védekezett, hogy a panaszban foglalt cselekmény már elévült, de ezt az meglátást a bizottság nem osztotta. Megállapították, nem 2003-tól számítódik az ügyvédi törvényben foglalt három éves elévülési idő, az tudniillik nem indul el mindaddig, amíg a jogsértő állapot fennáll – tehát a pénz jogosultnak való kifizetéséig. Ráadásul ha az ügyvéd tévedésből valóban munkadíjként számolta volna el a banki csekken kapott összeget, az után számlát kellett volna kiállítania, ilyen számla azonban nem került elő. Közben annak gyanúja is felmerült, hogy Ruttner György hamis iratokat próbált saját védelmében előterjeszteni.

A kamara fegyelmi bizottsága szerint az ügyvédnek letétként kellett volna kezelnie a beérkezett összeget, így vétség miatt felfüggesztett kizárást szabtak ki. Csakhogy Réti László, a BÜK elnöke fellebbezett saját fegyelmi bizottságuk döntése ellen, mondván ha tényleg ilyen súlyos kihágás történt, annak – az ügyvédség társadalmi megítélésének védelmében – csak végrehajtandó kizárás lehet a következménye. Másodfokon a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága járt el, amely egyetértett a legsúlyosabb szankció szükségességével.

Szerző

Habony embere újabb kommunikációs feladatokat kapott Botka László városában

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:29

A szegedi egyetem szerint Kobza Miklós a toborzásban és a népszerűsítésben segít.
A Fidesz egyik meghatározó kommunikációs szakembere tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) dolgozik, írja a narancs.hu. Kobza Miklós foglalkoztatását az egyetem megerősítette lapunknak, mondván: a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzásban vesz részt, illetve intézi az intézmény országos sajtómegjelenéseit, és építi az egyetem nemzetközi imázsát. Politikai szempontból azért pikáns, hogy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (most már Budapesti Metropolitan Egyetem) végzett kommunikációs tanácsadót alkalmazza a független és autonóm intézmény, mert Kobzáról tavaly ősszel derült ki: a Fidesz helyi stratégiáján is dolgozik, amelynek célja az MSZP és Botka László polgármester leváltása az őszi önkormányzati választáson. A szakembernek több mint egy évtizede meghatározó szerepe van a Fidesz kampányaiban, fontos alakítója a párt kommunikációjának, tagja a miniszerelnök főtanácsadója, a Habony Árpád vezette stábnak. Egy ideig szerkesztette a pártelnök-miniszterelnök nagy rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalát, majd Orbán hivatalos fotósa volt. Tavaly májusig két éven keresztül ő volt a közmédia sajtófőnöke. Kobza alkalmazása azért is pikáns, mert az akkor még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában álló Délmagyar január elején arról számolt be, hogy Zakar Péter rektorhelyettes és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár egy kerekasztal-beszélgetésen arról értekeztek, hogy a szegedi egyetemnek végre „nemzeti lábra” kéne állnia, továbbá nem elég jó a viszonyuk a helyi városvezetéssel, nem ártana, ha ebben változás történne a választásokat követően. Igaz, Zakar egy Facebook-posztjában utólag azt állította, a Délmagyar cikke félrevezető, mert ő nem beszélt az egyetem „nemzeti lábairól”, azt viszont elismerte, hogy bírálta az önkormányzatot, amiért „az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel”.  

Oda a luxusvilla és a luxusautó - így változik Vajna Tímea élete

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:02
Vajna Tímea (középen) férje temetésén
Fotó: Facebook
Céges terepjáróját elvették, most pedig a férjével bérelt budai palotából is ki kell költöznie Andy Vajna özvegyének – állítja a Bors.
Több mint nyolc éven át tartó fényűzés után véget érhet Vajna Timi meseszerű élete. A fiatal özvegy egyik barátnője szerint a néhai filmügyi kormánybiztos neje nemcsak lelkileg, anyagilag is megszenvedte Andy Vajna elvesztését - írja a Bors. A bulvárlapnak az özvegy egyik barátnője nyilatkozott: a nő szerint Tímea Andy nélkül nem találja a helyét, ráadásul egy perc nyugta sincs, mert a problémák sorra szakadnak a nyakába. Amíg az özvegy Amerikában volt, addig az Audi terepjáróját visszavették tőle, mert az egy cég tulajdona. Most Andy egykori autójába kellett átülnie. De ami ennél is nagyobb probléma számára, hogy július elsején lejár a közös otthonuk bérleti szerződése, úgyhogy hamarosan el kell hagynia a házat.
 Félretett pénze, úgy tudom, nincsen – mondta a barátnő. – Sürgősen lejjebb kell adnia az eddigi igényeiből, mert a jelenlegi helyzet szerint egyszerűen nincs más választása. A lap állítja, megpróbálták felvenni a kapcsolatot Vajna Tímeával, de nem tudták elérni. 
A lap hozzáteszi, Vajna Tímea autói többet értek, mint egy átlagos lakás, így az a negyvenmilliós R8-as Audi, amamelyet Tímea cége, a Beauty Enterprises Hungary Kft. lízingelt. De szép otthont lehetne építeni a 70-80 milliót érő Lamborghini Huracán Spyder típusú sportautóból is. Alig néhány hónap járatás után azonban az olasz autócsodát is lecserélte egy Q7-es Audira, amelynek kormánya mögül többször is szelfizett. 
Vajna – akkor még Palácsik – Tímea 2010-ben került először az érdeklődés kereszttüzébe, miután akkori párja, Damu Roland többször is fizikailag bántalmazta. Az egykori sorozatszínész emiatt három évet ült a tököli büntetés-végrehajtási intézetben. Andy Vajna ekkor, Tímea életének legnehezebb korszakában bukkant fel a lány mellett.   A korábban Gattyán György online cégénél hirdetési menedzserként, majd a Sanoma kiadónál ügyintézőként dolgozó Tímeát később sokan azzal vádolták, hogy érdekházasságot kötött, és kizárólag az anyagi jólét reményében ment hozzá a producerhez, aki élete végéig a tenyerén hordozta.