Alternatív valóság

Németországban az élet lassan kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Angela Merkel potenciális koalíciós partnerei - a liberális FDP, a Zöldek, de ide sorolhatjuk a folyamatosan lázadozó CSU-t is - már nem azzal vannak elfoglalva, milyen veszélyt jelent a szélsőjobb megjelenése a parlamentben. Különféle feltételeket határoznak meg, melyek nem teljesülése esetén - állításuk szerint - nem lépnének be Angela Merkel negyedik kormányába.

A legnagyobb kérdés az, képes lesz-e további politikai tőkét kovácsolni az AfD parlamenti jelenlétéből. Minden jel arra vall, az AfD ugyanarra a sorsra jut majd, mint az egykor nyíltan neonáci ideológiát hirdető NPD: felfalja magát, szétesik. Bár az Alternatíva a menekültválság nyomán vált jelentősebb politikai erővé, s kimondottan erős bázisra támaszkodhat a volt NDK területén, azokban a tartományokban azonban, ahol már bekerült a helyi törvényhozásba, képtelen normális munkára. Képviselői arról vitáznak szüntelenül, milyen irányba haladjon tovább a párt.

Az AfD ugyanis nem kiforrott politikai erő, a képviselőket csak a menekültek befogadásának elutasítása tartja össze. Szövetségi parlamenti frakciója rendkívül vegyes lesz: bár többségben vannak a jobboldali radikálisok, olyanok is akadnak, akik elutasítják a szélsőséges ideológiát. Az AfD szétesése ráadásul már azelőtt megkezdődött, hogy honatyái egyáltalán beültek volna a Bundestagba. Frauke Petry volt pártelnök ugyanis kedden bejelentette: bár egyéni körzetben mandátumot szerzett, nemcsak az AfD frakciójának nem lesz tagja, a pártból is kilép. Távozásával biztos, hogy felerősödnek a viták: még inkább jobbra forduljon-e a párt, vagy konstruktív ellenzék legyen.

Hasonló folyamatoknak lehetünk tanúi Franciaországban. A Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen ugyan a szélsőjobb szempontjából rekord mennyiségű szavazatot szerzett a májusi elnökválasztáson, mostanra azonban pártja teljesen megosztottá vált. Hiába szerzett vasárnap számos voksot az AfD is, 2017 Németországban sem lett a „lázadás éve”, s nem is lesz az.

Szerző

BL - Ajtót mutattak Ancelottinak, Párizs pedig hadat üzent Európának

Publikálás dátuma
2017.09.29. 07:56
Fotó: AFP/Christophe Simon
A PSG rendkívül simán verte a Bayernt a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 2. fordulójában, a 3-0-s vereség pedig a németeket felkészítő olasz szakember állásába került.

Carlo Ancelotti hiába háromszoros BL-győztes, belebukott a szerdai fiaskóba.

A bajor klubvezetés már a mérkőzés után leszögezte, hogy nem marad következmények nélkül az arcpirító párizsi vereség, a játékot követő sajtótájékoztatón pedig mindennél árulkodóbb volt a kispadról 20 percre beszálló Arjen Robben megnyilvánulása. A vendégcsapat holland szélsője – aki a gárdát jól ismerők szerint Frank Ribery mellett az öltöző hangadója – fájdalmas vereségről beszélt, a játékosok és a vezetőedző viszonyával, valamint a kezdő tizeneggyel kapcsolatban sejtelmesen fogalmazott.

„A kezdőcsapatról, amit az edző összerakott, inkább nem is mondanék semmit. Egyetlen szó is sok lenne" – közölte Robben.

A fentiek után a Párizsból tegnap hazatérő vezérkar nem húzott váratlant azzal, amikor délután bejelentette, hogy a korábban az AC Milan együttesét – kétszer – és a Real Madridot egy ízben a klubfutball csúcsára vezető, a bajoroknál tavalyi színre lépése óta bajnokságot és két szuperkupát nyerő Ancelottinak nincs maradása Münchenben. A közlemény a várakozásokat alulmúló idényrajttal és a francia fővárosban látottakkal magyarázta a lépést, amely megnyitotta az utat a klub korábbi játékosa, Willy Sagnol előtt: átmenetileg a 40 esztendős egykori bekk veheti át Ancelotti helyét, akinek megüresedő pozíciójára hosszútávon a nyáron a Borussia Dormundtól menesztett Thomas Tuchel lehet az elsőszámú jelölt.

A bajor belviszály ugyanakkor mit sem von le a Paris Saint-Germain érdemeiből: a nyáron elcsábított Kylian Mbappé és a Párizsban „régi bútordarabnak” számító Edison Cavani, valamint az uruguayi támadó mellett a korábbi "összezörrenés" után ezúttal megférő Neymar összeszokott társaság benyomását keltették. Daniel Alves második percben szerzett góljához Neymar fürgesége, Cavani és a brazil találatához pedig Mbappé passza volt elengedhetetlen. Ha itt megemlítjük, hogy az első játéknapon, Skóciában 5-0-ra nyerő PSG öt találatából négyen – az egyik öngól volt – szintén a világsajtó által újabban kedvelt hárombetűs névvel ellátott MCN-trió (úgy, mint Mbappé, Cavani és Neymar – a szerk.) osztozott, kijelenthető: a Bayern felülmúlásával az évek óta nemzetközi áttörésre váró PSG nemes egyszerűséggel hadat üzent Európának.

A skót és a német bajnok mindenesetre máris lenullázva.

Csoportkör, 2. forduló, szerdai eredmények:

A csoport

Basel–Benfica 5-0

CSZKA Moszkva–Man. United 1-4

B csoport

Paris Saint-Germain–Bayern München 3-0

Anderlecht–Celtic 0-3

C csoport

Qarabag–Roma 1-2

Atlético Madrid–Chelsea 1-2

D csoport

Sporting CP–Barcelona 0-1

Juventus–Olimpiakosz 2-0

E csoport

Sevilla–Maribor 3-0

Szpartak Moszkva–Liverpool 1-1

F csoport

Napoli–Feyenoord 3-1

Man. City–Sahtar Doneck 2-0

G csoport

Besiktas–RB Leipzig 2-0

Monaco–Porto 0-3

H csoport

Dortmund–Real Madrid 1-3

APOEL–Tottenham 0-3

Szerző

Haraszti Zsolt: büszkék vagyunk a klubunkra

Publikálás dátuma
2017.09.29. 07:51
Forrás: paksifc.hu
A paksi labdarúgó klub megalakulása,- majd 2006-os élvonalba jutása óta arra törekszik, hogy keretét csak honi labdarúgók alkossák. Nemzetközi szinten is ritkaságnak számít már, hogy egy együttes keretét csak saját nemzetiségű játékosok adják.

A PAKSI FC ügyvezetője, Haraszti Zsolt a Népszavának arról beszélt, milyen a hazai bajnokságban úgy szerepelni hosszú évek óta, hogy nem foglalkoztatnak más nemzetiségű futballistákat, csak a honi vonalat erősítik.

- Feljutásukat követően miért döntöttek úgy, hogy csak magyarokkal folytatják az élvonalban is?

- Úgy gondoltuk, a csapat, amely megnyerte a másodosztályt, megérdemli, hogy az NB I-ben is kipróbálhassa magát. Nem lett volna sportszerű, ha nem azok a játékosok kapják meg a lehetőséget, akik ezt kivívták. Olyan játékosokban gondolkodtunk egyébként mindig, akik hosszú távon a Paksi FC sikeréért küzdhetnek majd. Végül úgy építettük fel a klubot, hogy egyértelműen csak magyar játékosaink legyenek, azok is lehetőleg Paksról vagy környékéről, és akik családjuknak érzik ezt a klubot. Erre az is jó példa, hogy az utóbbi években több mint tíz saját nevelésű fiatalunk is bemutatkozott az élvonalban.

- Volt egy sikeresebb időszakuk is, mondhatjuk, hogy elkönyvelhető a siker?

- Alapvetően igen. Nálunk a tudatos munka nyomon követhető. Öt év alatt jutottunk fel az NB III-ból az NB I-be, majd újabb 5 év alatt nyertünk ezüstérmet és ligakupát is a 2010/11-es szezonban, ezután az EL-ben a 3. fordulóig jutottunk. Ott a törést az okozta, hogy fő szponzorunk, a Magyar Villamossági Művek (MVM) kivonult a háttérből. A legnagyobb sikerek közepette, kis költségvetésű klubként mellbevágó volt ez. A meghatározó játékosokat el kellett adnia a klubnak, mint például Bödét Dániel és Fiola Attilát, olyanokat, akik meghatározó játékosai voltak csapatunknak. Ebből is sikerült azonban felállnunk, megint egy masszív játékoskeretünk van, ami tavaly egy 5. helyet hozott.

- Mennyire nehéz kis költségvetésű klubként egy magyar játékos leigazolása?

- A mostani szezonban a játékosok értéke felerősödött, nehéz megszerezni őket. Mi olyan tehetséges fiatalokat szoktunk igazolni,- illetve kinevelni, akik pályafutásuk ezen szakaszában megfizethetőek számunkra, és elfogadják, hogy nálunk van egy fizetési sapka. Meggyőződésem, hogy a többi csapatban magasabbak a fizetések, de itt az elmúlt évek alatt kialakult, egy fontos dolog. Az itt folyó komoly szakmai munka mellé a szavahihetőség, és a megbízhatóság párosult. Játékosaink szeretnek itt focizni, hosszú távban gondolkodnak, s mi is hosszú távra tervezünk velük. Ami szintén fontos, ha egy játékos sok évig szolgálja a klubot, akkor a labdarúgás utáni időszakát is próbáljuk megtervezni, tehát a klubban tovább dolgozhat.
Családiasabb a sportélet Pakson, mint máshol? Mennyire örülnek a szurkolók annak, hogy csak magyar játékosaik vannak?
Úgy gondolom, hogy Paksi FC-t az egész országban tisztelik, főleg ezért a gondolkodásmódért. A városban, s a régióban is büszkék a labdarúgó csapatra. Fontos tényező, ha netán bajba kerülünk, nehezebben megy a csapat szereplése, látni lehet, hogy a klubban az összes alkalmazott összekapja magát a játékosokkal együtt, és küzdünk azért, hogy jobb helyre kerüljünk.

- Ritkaság azért, hogy egy klubban csak saját nemzetiségű játékosok legyenek.

- Fontos elmondani, hogy nem vagyunk idegenlégiós ellenesek. Ugyanakkor azt valljuk, hogy csak olyan minőségi külföldi futballistát érdemes szerződtetni, aki előre viszi a magyar labdarúgás szekerét. Hozzáteszem, hogy a határon túl élő magyar játékosoktól mi sem zárkózunk el.

- Mi az, amit mindig elvárnak a játékosaiktól?

- Elvárjuk, hogy a klubért mindent megtegyenek. Nekünk különös az átigazolásunk is, hiszen ha valakit szeretnénk megszerezni, nem csak azt kell néznünk, ki a legjobb, hanem, hogy elfogadják-e a klub filozófiáját. Azt, hogy Pakson élnek, hogy nálunk a klub „mindig az életéért küzd”, mert ezek a játékosok viszik a zászlónkat. Nekik tudniuk kell, hogy mekkora felelősséggel jár a paksi mezt felhúzni. Elvárjuk, hogy a játékosaink példaképek is legyenek az utánpótlásaink szemében. Szerencsére tudnak ezzel azonosulni, ezért is vagyunk rájuk büszkék.

Frissítve: 2017.09.29. 10:40