Erdő Péter faképnél hagyta a Hír TV riporterét - Videó!

Publikálás dátuma
2017.10.01. 11:42
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Hajléktalan Jézus szobor átadásán idén tavasszal FOTÓ: Molnár Ádám
Erdő Péter a felelősségvállalásról beszélt az emberiség és a föld jövőjéért a Teremtés hetét lezáró budapesti konferencián, ám amikor a Hír TV riportere az Őcsényben történtekről kérdezte, a bíboros egy "nem tudom" kíséretében nemes egyszerűséggel elment a kamera elől.

Az esztergomi érsek a rendezvényen a természetvédelem fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy az ember nem önkényura, hanem gondozója a világnak. Amikor azonban külön interjúban a Hír TV riportere arról kérdezte, hogy nem tartja-e szükségesnek az egyházi figyelemfelhívást a menekültek ügyében is, az egyházi vezető nem válaszolt, ehelyett faképnél hagyva a riportert elment a kamera elől.

– Természetes dolog, hogy minden közösségi cselekvésben ott rejlik valamilyen gazdasági motívum. Ennek nem szabad önzőnek lenni, ennek nem szabad pusztán egy évi nyereséget figyelnie, mert akkor kiderül, hogy ebben az évben a mérleg pozitív, de lehet, hogy az a természetben olyan károkat okoz, hogy egy generáció alatt nem lehet helyrehozni. Tehát ez a felelősségérzet biztosan hozzátartozik az egyház üzenetéhez.

– Igen, de én az őcsényi települést kérdeztem öntől, hogy ezek az emberek… - kezdett volna mondandójába a tévés, amikor Erdő Péter kisétált a kamera képéből.

Emlékezetes, hogy a Tolna megyei Őcsényben menekült gyermekek táboroztatása ellen tiltakoztak a lakosok. A helyiek annyira felháborodtak, hogy a menekülteket elszállásoló panzió tulajdonosa kocsijának kerekeit is kiszurkálták. Az elszabadult indulatok miatt lemondott Fülöp János, a falu polgármestere. Orbán Viktor ezután támogatásáról biztosította a helybélieket. Közölte: „semmi kivetnivalót” nem talál ebben. Okfejtése szerint „a magyar ember szereti a gyerekeket”, szívesen segíti az elesetteket, de „annyit hazudoztak migránsügyben”, hogy nem hiszi el, tényleg csak gyerekek fognak jönni. 

Schilling Árpád a történtek után úgy üzent Erdő Péternek, hogy a bíboros „adjon ki egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy a Magyar Katolikus Egyház a jövőben semmiféle együttérzést nem vállal az elesettekkel, a nyomorgókkal, az elhagyottakkal”. A Krétakör színház Jászai Mari-díjas alapítója szerint "ha már úgysem érdeklődik az ilyen esetek iránt, ha már laza vállrándítással utasítja el, hogy a kiszolgáltatottak védelmében kiálljon, akkor legyen annyira bátor, hogy ezt egyházvezetői minőségében, hivatalosan is megteszi. Legyen végre egyértelmű, hogy a magyar katolikusok nem óhajtanak sem könyörületesek, sem emberségesek lenni: a hazánkban jogosultan tartózkodó idegeneket érseki áldással gyűlölik. Ámen!" - üzente Erdő Péternek a rendező.

Erdő Péter "menekülés" előtti beszéde
Erdő Péter bíborosFOTÓ: Molnár Ádám

Erdő Péter bíboros FOTÓ: Molnár Ádám

Erdő Péter a konferencián arról prédikált: a világmindenség, aminek az ember is része, értelmetlenül létezik, nincs célja és értéke, akkor "nem tudjuk megindokolni, hogy miért vagyunk felelősek érte", és miért érték az emberi élet. Ez esetben "brutális egyszerűséggel" merülhet fel a kérdés, hogy miért jobb, ha létezik az emberiség, mint ha nem létezik, és miért jobb, ha nagyon sokáig fennmarad, mintha egy-két évszázad alatt eltűnik a kozmoszból.
Hozzátette: hasonló problémához jutunk a természet fogalmát vizsgálva. Az élőlények a természet törvényei szerint léteznek, amelynek része a pusztulás. Felmerülhet az a kérdés, hogy miért értékesebb egy állatokkal és növényekkel gazdagon benépesített bolygó egy puszta kősivatagnál, és van-e az állati és növényi fajok gazdagságának más értéke, mint a pillanatnyi hasznosságuk az ember számára.
A bíboros kiemelte: Ferenc pápa tanításában fontos elvként jelenik meg "minden teremtmény önmagában való értékessége". 

Szerző
Frissítve: 2017.10.01. 20:43

Kósa leteszi miniszteri esküjét a Házban

Publikálás dátuma
2017.10.01. 11:25
FOTÓ: Tóth Gergő
Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülést tart a következő két hétben. Az első ülésnapon Kósa Lajos a tervek szerint leteszi miniszteri esküjét, kedden pedig Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről is szavazhatnak.  

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követheti Kósa Lajos miniszteri eskütétele.

A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.     

Kedden várhatóan tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa 2020. június 4-i határidővel kezdeményezi az átnevezést, meghagyva Szegedet megyeszékhelynek. A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a névváltoztatást.

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalják meg a képviselők. Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

Szerző
Témák
Kósa Lajos

Fábry keményen bírálta az Orbán-rezsim káderpolitikáját

Publikálás dátuma
2017.10.01. 10:50
Forrás: Facebook/Fábry Most
Finoman szólva is ízlésem ellen való a jelenlegi rezsim káderpolitikája, úrhatnámsága, rongyrázása vagy az elszámoltatások elmaradása – jelentette ki Fábry Sándor humorista, aki hosszú idő óta nem nyilatkozott aktuálpolitikáról, most azonban élesen bírálta az Orbán-kormányt a Blikknek adott interjújában.

Az interjúban szóba került a humorista 90-es évek elején készített műsora Soros Györggyel, amikor egy budapesti kabaré színpadán krumplit hámoztatott az amerikai származású üzletemberrel. Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Soros most ördögi mosollyal óriásplakátokról néz vissza ránk, azt mondta:

– Na látja, ez is egy ok, ami miatt manapság kevesebb a közéleti megnyilvánulásom. Egykoron azt hittük, a politikacsinálás értelmiségi feladat. Mára kiderült: nem az. A Fidesz az értelmiség körében rendkívül sok szavazót vesztett. Az egyszerű üzenetek, a migránsozás, a sorosozás viszont megszólít egy teljesen más típusú szavazóréteget. És ez Orbánnak jó, mert politikai hasznot hoz.

Fábry a mostani kormány urizálására a Rákóczi téri metrómegállót hozta fel példának. "Az ember egy metróból jöjjön fel csendesen, nem véletlen, hogy az angoloknak jó egy lépcső is erre. Nem úgy nekünk. Mi építünk egy síugrósáncnak kinéző, hatalmas borzalmat, amitől ráadásul nem is látod a gyönyörű vásárcsarnokot. Ebben a szörnyű feljáróban benne van a felesleges pénzköltés, a kelet-európai kivagyiság, már-már Sztálin moszkvai metrójára hajaz. De elszomorított a magyar–orosz teniszmeccsen a közönség kiabálása, a Ria-ria, hungáriázás. Könyörgöm, ez egy teniszmeccs, itt nem ordibálunk!" - árulta el Fábry a legfrissebb rossz tapasztalatait.

"Attól még, hogy letettem a voksom a mostani kormányzat mellett, nem csukom be a szemem és a fülem. Finoman szólva is ízlésem ellen való a jelenlegi rezsim káderpolitikája, úrhatnámsága, rongyrázása vagy az elszámoltatások elmaradása" - jelentette ki a humorista, aki azért pozitív tapasztalatait sem sajnálta megosztani: "örülök például a Seuso-kincsek hazahozatalának, hogy nem bontották le a kitűnő akusztikájú Erkel Színházat, gyönyörű a Várkert Bazár, és szuperül sikerült a vizes vébé, még akkor is, ha eszement drága volt, és soha nem tudjuk meg, mennyire" - szúrt oda kicsit ismét a kormánynak.

A műsorvezető beszélt arról is, azért politizál kevesebbet, mert barátságok, emberi kapcsolatok sínylik meg a politikai szembenállást. Maga is járt így: Gálvölgyi János és Farkasházy Tivadar már nem dolgozik vele, bár utóbbival nemrég beszélgetett telefonon. "Úgy éreztem, örült a hívásomnak, kellemesen el is beszélgettünk, majd hirtelen rájött, hogy de hiszen mi rosszban vagyunk, és gyorsan elköszönt" - mesélte a humorista.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Szerző