Visszakérheti az Unió a fizetős játszótér árát

Publikálás dátuma
2017.10.02 07:02
FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA
Fotó: /
Nem kell fizetni, elég regisztrálni a játszótér használatáért – magyarázkodik a hajdúhadházi önkormányzat. A helyiek most hallanak erről először.

Alaposan a zsebébe kell nyúlnia a hajdúhadházi önkormányzatnak, ha kiderül, hogy jogtalanul szednek pénzt az esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum használatáért. Elsőként a Népszava írta meg, hogy a pályázathoz csak „pántlikaként” használták a romákat, mert épp ők nem tudják igénybe venni a fizetőssé tett létesítményt. A sporttelepet fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő Hajdúvitéz Nonprofit Kft. cikkünk megjelenése után zavaros sajtóközleményben igyekezett megmagyarázni, hogy a létesítményt és a hozzá tartozó játszóteret bizonyos feltételekkel ingyen használhatják a helyiek.

Azt írták: a komplexum területén található játszótér egy kiegészítő elem a szabadtéri kosárlabda-, labdarúgó- és futópálya, továbbá a kondipark meg a vívóterem mellett. A játszótér használata – magyarázták – a hajdúhadházi lakosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció és az azt igazoló kártya birtoklása díjtalan. A sportkomplexum ingyenesen használható az üzemeltető Hajdúvitéz Nonprofit Kft.-vel köthető együttműködési megállapodás keretében, civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek számára. A családi bérlet ára 7500 forint évente, amely két szülő és két gyermek számára teszi lehetővé a sportkomplexum egy éves használatát. A játszótéren kívüli, szabadtéri sportolást szolgáló létesítményekre családi bérlet, felnőtt bérlet és napijegy váltható. Ez utóbbi – bár a közleményben nem szerepel – a városrészben élők szerint 500 forint.

A helyiek úgy vélik, az önkormányzat csak kibúvót keres azután, hogy nyilvánosságra került a botrányos eset. Több helybeli valamint Kovács Annamária, a Hajdúhadházi Fiatalok nevű csoport közösségszervezője, drámapedagógus és ifjúsági munkás is azt mondta érdeklődésünkre: most hallottak először arról, hogy regisztráció után ingyenes lenne a játszótér használata, szerintük ezt csak most, a kínos ügy kipattanása miatt találta ki az önkormányzat. Megerősítették, eddig csak az 500 forintos napijegy megvásárlásával mehettek be a létesítmény területére, így a játszótérre is.

– Az egyesületi tagság is csak kibúvó arra, hogy jogilag ne lehessen kérdőre vonni az üzemeltetőt – tette hozzá Kovács Annamária a Hajdúhadházi Fiatalok közösségszervezője. A csoport idén nyáron azért gyűjtött össze több mint 250 aláírást, hogy tegyék ingyenessé a sportkomplexum szolgáltatásait. – Kérdés, hogy a szóban forgó egyesületeknek van-e tagdíja, ruha- és eszközigénye, amit kötelező megvásárolni. S mi van, ha egy nagycsaládos anyuka gyerekei nem tudnak megfelelő ruházatban egy nívós egyesületbe bejutni, csak mondjuk néha a játszótérre szeretnének elmenni? Ha tényleg nyitott az egyesület, akkor bátorítsák és informálják az embereket a lehetőségeikről, mert így csupán az az érzésük marad, hogy ellenük van a létesítmény, mert ők szegények.

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA

Szavai szerint Hajdúhadházon már nemcsak a sportpálya, hanem a művelődési ház is fizetős, mert a közművelődési funkciókkal bíró köztereket is átvette a Hajdúvitéz Kft. Informális közösségeknek, ifjúsági kluboknak nagyon nehéz így elérhető, nyitott tereket találni.

– A világ minden táján meg tudják oldani, hogy akár olyan srácok is bemehessenek a játszótérre, akiktől amúgy tart az üzemeltető. Nehezen kezelhető, nehéz sorsú fiatalokat is be lehet vonni és érdekeltté tenni, hogy örömmel használják a lehetőségeket. Ehelyett rájuk fogják, hogy tönkreteszik a játszóteret. Pedig bevonhatnák őket, hogy ha már kimondottan az integrálódásukra épült, akkor kapjanak esélyt. Épp amiatt lehetett volna remek lehetőség a szociális városrehabilitáció és ez a sportkomplexum, mert rengeteg a szegény család, a korai iskolaelhagyó fiatal. De sajnos Hadházon az együttműködés helyett inkább a rendvédelmi eszközökben hisznek – mondta Kovács Annamária.

Cikkünk nyomán a K-Monitor blogja írta meg: „sanszos”, hogy törvénytelen a belépődíjas rendszer. A hajdúhadházi játszótérépítés célja ugyanis az eredeti pályázati kiírás alapján szociális városrehabilitáció volt, s "közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatásnak" minősül, ami száz százalékos támogatást kapott, így vélhetően nem számoltak árbevétellel a játszótér esetében. Márpedig ha így van, akkor az önkormányzat a belépőjegy-szedéssel megszegi a támogatási szerződést, ami az összeg, vagy annak egy részének visszafizetésével büntethető.

Úgy tűnik, még maga a polgármester sem tudja, hogy szednek-e pénzt a játszótér használatáért vagy sem. Hivatalosan ugyan immár másodszor sem reagált lapunk megkeresésére – miként az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt az ügyben küldött levelünkre –, ám saját közösségi oldalán Csáfordi Dénes lényegében elismerte a díjfizetést, s mellékesen „sorosozott” is egyet. „Semmi változás nem történt Hajdúhadházon a játszóterekkel. A belvárosi nagy, a Táncsics utcai és a Béke úti továbbra is ingyenesen használható. A Szederjes Sportközpont más, ott egy komplexumon belül van egy játszótér is. Ott van fizetendő díj, de az ingyenes használatnak ott is meg van a feltételrendszere. Szóval semmi nem változott városunkban, hacsak annyi nem, hogy a "sorosbérencek" nálunk is elkezdték "áldásos" tevékenységüket. Kétsége ne legyen senkinek, fizetett emberek lázítják a helyi cigányságot.”

Nos, ezek után végleg tanácstalanokká váltunk, hogy ha már a polgármester szerint is „van fizetendő díj”, akkor mégis kinek ingyenes a játszóteret is magába foglaló hajdúhadházi sportkomplexum?

2017.10.02 07:02

Randolph L. Braham: Tisztára akarják mosni a Horthy-korszakot

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:31

Fotó: Népszava/
A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója is beszállt a Sorsok Háza körüli vitába. Köves Slomóra utalva azt írja: még rabbi is akad, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét.
A Horthy-rezsim rehabilitálására irányuló hosszútávú terv részének tartja a Sorsok Háza múzeumot Randolph L. Braham, a New York-i City College és a City University of New York professzor emeritusa. A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója által Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelet a történész engedélyével S. Balogh Éva, a Yale Egyetem nyugalmazott történelem professzora hozta nyilvánosságra a Hungarian Spectrum blogon. Levelében Braham köszönetét fejezi ki a Mazsihisz vezetőinek, amiért védelmezik a magyarországi holokauszt történelmi integritását. Ezzel összefüggésben megalapozottnak nevezte a Sorsok Háza megnyitásának ellenzését. A projektben közreműködő Schmidt Máriát Braham – a neve említése nélkül – úgy jellemzi, hogy az „egykori barát holokauszt-kutatóból harcosan nacionalista holokauszt-torzítóvá vált”.
A kormány lépéseiről Braham azt írja, hogy azokkal tisztára kívánják mosni a Horthy-korszakot. Ennek érdekében az Orbán-kormány ki akarja radírozni a tankönyvekből és a nemzet kollektív történelmi tudatából azt a vitathatatlan tényt, hogy Sztójay Döme kormányának tagjai, akiket államfőként Horthy Miklós nevezett ki, meghatározó szerepet játszottak a magyarországi zsidóság elpusztításában. A levél így fogalmaz: „Még az SS-ek is csodálkoztak ezen vezetők készségessége és lelkesedése láttán, azon a sietségen, amellyel meg akarták valósítani a Végső Megoldást – még mielőtt megérkeztek volna a gyorsan előretörő szovjet csapatok.” Braham biztos benne, hogy Heisler András és a magyar zsidóság többi vezetője mindaddig ellenezni fogja a múzeum megnyitását, amíg annak anyaga nem tükrözi a történelmi valóságot – még akkor is, ha akad rabbi, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét. A professzor szerint ez nem csak a holokauszt története integritásának védelmében, de az áldozatok emlékének örök megőrzése miatt is közös kötelesség.
Szerző
2018.09.25 20:31

Adót is kellett volna fizetnie Orbánnak az ajándék repülések után

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:21

Fotó: Átlátszó/ Németh Dániel
Garancsi István ajándékai a szakértő szerint a személyi jövedelem törvény értelmében adóköteles juttatások, és ekként a vagyonnyilatkozatban nem ajándékként, hanem jövedelemként kellett volna feltüntetnie a miniszterelnöknek.
– Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadhatta volna el ajándékként ezeket a nagy összegű juttatásokat, mert kormányfőként legfeljebb egyhavi parlamenti képviselői juttatásnak megfelelő összegű ajándékot kaphat – szögezte le lapunknak Ligeti Miklós.
A Transparency International Magyarország jogi igazgatóját azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy szerdán a miniszterelnök sajtósa lapunknak megerősítette: a kormányfő állami megrendelésekkel ellátott „kötélbarátja", Garancsi István fizeti Orbán Viktor luxusrepülős utazásait. Ligeti Miklós arra is rámutatott, hogy Orbán Viktornak az egyhavi összeg tizenkettedét meghaladó értékű ajándékot be kellene vallania a vagyonnyilatkozatában. - A miniszterelnök ugyanakkor arra is hivatkozhat, mint amit annak idején Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is hangoztatott, mégpedig hogy nem parlamenti képviselőként kapta ezeket az ajándékokat. Ebben az esetben a bevallási kötelezettségről szóló előírást máris kikerülte. A szakértő egyébként úgy véli, ezek az ajándékok a személyi jövedelemről szóló törvény értelmében adóköteles juttatások, és ekként a vagyonnyilatkozatban nem ajándékként, hanem jövedelemként kellett volna feltüntetni, és adót is kellett volna fizetni utána. Ez alól is van azonban kivétel – folytatta Ligeti – , mégpedig az, ha a juttatás magánszemélytől érkezett, ingyenesen. Tehát ha magánember pénzt ajándékozott. Ezzel próbálkoztak annak idején Semjén Zsolték is. Utóbbi eseteben egyébként az a csapda a jogi igazgató szerint, hogy ha nem adóköteles jövedelem volt, hanem magánszemélytől származó ajándék, akkor az amúgy adót meghaladó mértékű illetéket (ajándékozási, ingyenes vagyonszerzési illetéket) kell utána fizetni.
– Bűncselekményt az eddig nyilvánosságra került információk szerint nem lehet gyanítani, de a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségek megsértése valószínű, és ebből következően a jövedelembevallási és a közteherviselési kötelezettségek is sérülhettek - hangsúlyozta Ligeti Miklós.
Ligeti Miklós arra is rámutatott: ha Orbán Viktor köztisztviselő lenne és nem állami vezető, akkor a köztisztviselők etikai kódexe alapján eleve tilos lenne neki ajándékot elfogadni. Az Átlátszó.hu oknyomozó portál által kirobbantott ügyben érintett repülőgép egyébként újonnan tizenhétmilliárd forintba kerül. A csúcs-luxusjárműnek számító Bombardier Global 6000-et kifejezetten a világ elit döntéshozói – csúcspolitikusok, multinacionális cégvezérek – számára tervezték, akiknek gyorsan kell eljutniuk a világ egyik végéből a másikba. A nagy távolsági repülésre tervezett luxusgép egyetlen tankolással Budapestről el tud jutni például Japánba vagy Dél-Amerika déli csücskébe. 
A Bombardier Global 6000-rel röpködni azonban finoman szólva sem olcsó mulatság, ellenkezőleg: egy átlagos nagygép bérleti és üzemeltetési költségeinél jóval többet kell fizetni ezért a gépért. A Prijet.com adatai szerint csak luxusgép üzemeltetési költségei meghaladhatják óránként a 10 ezer dollárt, ami középárfolyamon számolva 2,7 millió forint, ám a repülőgépért fizetendő bérleti díjjal együtt ez eléri a 3 milliót. A Budapest-Szófia távolság – a kormányfő ezzel a géppel ment a Mol Vidi idegenbeli mérkőzésére Bulgáriába – repülési ideje másfél óra, így – hozzászámolva a gép a szófiai repülőtéren való várakozásának a díjait – nem túlzás azt állítani, hogy a végül döntetlenre végződő Mol Vidi-Ludogorec meccsre való eljutásért tíz millió forintot megközelítő összeget fizethetett Garancsi. Igaz, egyelőre nem tudni, hogy ebből egy-egy vendégre mennyi jutott, azaz, hogy hányan utaztak az egyébként 14 üléses luxusgépen.
A Népszava kérdésekkel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez is, miután kiderült, hogy Garancsi István, a MOL-Vidi FC tulajdonosa repteti a csapat külföldi mérkőzéseire a miniszterelnököt. Az MLSZ egy nagy piros nemmel válaszolt, amikor arról érdeklődtünk, hogy a szervezet Garancsihoz hasonlóan fizeti-e Orbán meccsre járását. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője még ennyire sem volt közlékeny lapunkkal. Nem reagált ugyanis arra a kérdésünkre, hogy összesen hányszor volt a MOL-Vidi FC külföldi mérkőzésein Orbán, mióta Garancsi a tulajdonos, és arra sem, hogy miért nem tüntette fel ezeket a kormányfő a vagyonnyilatkozataiban. Azt a kérdésünket is figyelmen kívül hagyta a miniszterelnöki sajtós, hogy Orbán tervezi-e a lemondását amiatt, mert a gesztust tevő Garancsi, érdekeltsége, a Market Zrt. tavaly csaknem 70 milliárd forintot nyert közbeszerzéseken.

Miből?

Ki fizette, illetve miből tellett oroszországi utazására - ezt a kérdést még júliusban tette fel írásban Orbán Viktor miniszterelnöknek az oroszországi futball világbajnokságra való látogatása kapcsán Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. Dömötör Csaba államtitkár válasza szerint az egész utazást – magánrepülő bérlésével, szállás és a jegy költségeivel együtt – a miniszterelnök saját maga fizette. A válasz a jobbikos politikus szerint azért is volt döbbenetes, mert Orbán Viktor vagyonnyilatkozata alapján csak 993 ezer forint megtakarítással rendelkezett, amiből lehetetlen kihozni egy ilyen luxus utazást.

Ennyiből nem menne

Orbán Viktor valamennyi miniszterénél kevesebbet keres, bruttó 1 millió 500 ezer forintot. Emellett felveszi a bruttó 224 ezer forintos képviselői alapilletményét, és havi 16 ezer forintos cafeteriát is kap. Vagyonbevallása szerint a pártelnöki fizetésének utalását felfüggesztették, más jövedelme pedig nincsen. A gépkocsival kapcsolatos sor nincs kitöltve, de a miniszterelnök köztudottan egy Volkswagen Multivannal közlekedik. Ennek árát a Terrorelhárítási Központ biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el.

Máshol kevesebb is elég volt a bukáshoz

Noha a Orbán Viktorszóvivője, Havasi Bertalan természetes egyszerűséggel közölte, hogy főnökét az a Garancsi István hordja magánrepülőgépen a Mol Vidi labdarúgó-csapatának mérkőzéseire, kulturáltabb politikai környezetben egy ilyen bejelentés felér egy korrupciós vallomással. Németországban például Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök, majd szövetségi elnök kényszerült magyarázkodásra, miután kiderült, elfogadta, hogy az Air Berlin légitársaság ingyen a business class kategóriába sorolja jegyfoglalásait. A különböz mindösszesen 719,4 euróra – nagyjából 230 ezer forintra – rúgott, de Wulff azonnal visszafizette az összeget, amikor kirobban a botrány (az elnöki posztról később, plágiumügye miatt kényszerült távozni). 
Izraelben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen az elmúlt két évben öt ügyben indult eljárás, s ebből kettő már vádemelésig jutott. A legnagyobb botrányt az a hír okozta, hogy a politikus, felesége és fia rendszeresen drága ajándékcsomagokat kaptak egy filmproducertől és egy milliárdostól különböző ügyintézési „szívességekért” cserébe. Az ügy kipattanását Netanjahu politikai támadásnak minősítette, emellett különféle politikai elterelő akciókba kezdett, mint a civil szervezetek megbélyegzése, vagy a palesztin konfliktusok kiélezése. Európai szintű botrányt okozott Günther Oettinger tavalyelőtti budapesti látogatása. Az energetikáért felelős német EU-biztos ugyanis a komoly orosz befolyással rendelkező német üzletember, Klaus Mangold magángépén érkezett Budapestre, noha az unió etikai szabályai alapján maximum 150 eurós ajándékot fogadhatott volna el. Japánban Akira Amari japán gazdasági miniszternek azután kellett lemondania posztjáról, miután kiderült: egy építőipari cégtől kapott ajándékot. A miniszter annak ellenére bukott meg, hogy a támogatói adományt pontosan lekönyvelték. Portugáliában Pedro Passos Coelho kormányának korrupciós ügyét az úgynevezett aranyvízumok jelentették: a kabinet 2012-14 között 1775 külföldi – elsősorban kínai – üzletembernek adott öt év után állandó tartózkodási engedélyt érő vízumot egymilliárd eurónyi befektetésért cserébe, ám utóbb kiderült, nemcsak tőkeimporttal, de ingatlanvásárlással is hozzá lehetett jutni a papírhoz. Szlovéniában Janez Jansát egykori kormányfőt – aki mellett az idei választásokon Orbán Viktor nagy erővel kampányolt – 2014-ben két év börtönre ítélték, mivel nem tudta igazolni, hogyan került a számlájára 210 ezer euró – nagyjából 67 millió forint – éppen akkor, amikor hazája páncélozott járműveket vásárolt egy finn cégtől.
2018.09.25 20:21