Előfizetés

Puccsoló külügyminiszter, bizonytalan kancellár

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:31
Fotó: Népszava
A volt koalíciós társak egymást fúrják Ausztriában, miközben a szélsőjobb hátradőlve várhat a biztos kormányzásra.

Utolsó napjait éli Ausztriában a szociáldemokratákból (SPÖ) és a kereszténydemokratákból (ÖVP) álló nagykoalíció, az október 15-ére előrehozott választások előtt már az utolsó kormányülést is megtartották. Formálisan már nincs tovább, de a második világháború óta hosszú évtizedekig együttműködött pártok még mindig elszántan harcolnak egymás ellen.

„Nincs megállás az utolsó pillanatig” – jelentette ki a 31 éves Sebastian Kurz, a néppárt új vezetője, aki minden közvéleménykutatás szerint megnyeri a választásokat, s beül a kancellári székbe. A kérdés csak az, hogy elegendő szavazatot tud-e összegyűjteni magának, vagy ami valószínűbb, valamelyik másik párttal, vélhetően a szélsőjobboldali szabadságpárttal (FPÖ) kell majd koalíciót alakítania. A Heinz-Christian Strache vezette szélsőségesek, akik tavaly csak kevéssel vesztették el az elnökválasztási küzdelmeket a Zöldek jelöltjével szemben, szép lassan csúsztak vissza az elsőről az elmúlt hónapokban a hol második, hol harmadik helyre. De mert nélkülük szinte lehetetlen lesz Ausztriában kormányozni, a kék színű szimbólumot viselő párt – kis túlzással – hátradőlve várja a küzdelem kimenetelét.

Amikor mégis politikai lövöldözésbe kezd, akkor elsősorban az esélyesebb pártot, a kereszténydemokratákat veszi célba. Nehogy az ÖVP túlnyerje magát, és semmilyen vagy roppant gyenge pozícióba nyomja a szabadságpártot. Így kezdett alig pár hete ügyes adagolásban titkos iratokat szivárogtatni az FPÖ elnöke, majd nyomában a bulvárlapok, állítva, hogy a külügyminiszteri tisztséget betöltő Kurz nem váratlanul állt pártja élére kancellárjelöltként idén májusban, amikor elődje, a 2014 óta pártvezető és alkancellár Reinhold Mitterlehner, elunva az ellene szervezett intrikákat ,minden tisztségéről lemondott. Akkor úgy tűnt, hogy az ifjú politikus, két napos gondolkodási idő után, kvázi önmagát feláldozva a közösségért, fogadta el a párttagok felkérését a megrendült ÖVP átvételére. Az először töprengő Kurz, miután döntött, gyors volt és eltökélt, teljes pártreformot jelentett be, a pártvezér hatalmának, sohasem volt megerősítését, személycseréket, sőt pillanatokon belül a nagykoalíció felmondását és idő előtti választások kiírását.

A titkos iratok szerint azonban nem spontán puccs, hanem 2016 nyara óta gondosan előkészített hatalomátvétel történt Ausztriában. Kurz stábja, elsősorban a külügyminisztérium munkatársai, 100 oldalnyi anyagot készítettek az elmúlt hónapokban, benne a hatalomátvétel részletes menetrendjével, új pártprogrammal, kormányprogrammal, személycserékkel. A lépéseket Kurz nyerő pozícióját egyértelműsítő közvélemény kutatások előzték meg, az ÖVP két vezető intrikusának – a frakcióvezető Reinhold Lopatkának és a belügyminiszter Wolfgang Sobotkának pedig azt a feladatot osztották, hogy a koalíciós pártok közötti hangulatot rontsák, Mitterlehnernek pedig elvegyék a kedvét a munkától. Magyarán, az eddig egyedül biztosnak tűnő elem, hogy tudniillik mikor lesz elege Mitterlehnernek, a gondosan felépített terv egyetlen bizonytalansága volt.

Sebastian Kurz, a titkos papírok szerint, az elmúlt esztendőben folyamatosan lódított, amikor eltökélten állította, hogy beéri a külügyminiszterséggel és nagyra tartja elődje tevékenységét. De a vád súlyához képest elég ügyesen mászott ki a csávából, arra terelve a szót, hogy akik neki segítettek a programkidolgozásban, azok szabadidejükben cselekedtek, s nem a hivatali idejüket herdálták.

Messze nem volt ennyire talpra esett a jelenlegi kancellár, az SPÖ-t vezető Christian Kern, akiről a múlt héten szivárogtattak ki - vagy 20 oldalon – kellemetlenségeket. Egészen pontosan egy idén februárból származó elemzésről van szó, amelyet részben az Izraelben augusztusban letartóztatott, eladdig Kern választási tanácsadójaként dolgozó Tal Silberstein illetve az ő kérdéseire választ kereső osztrák szakértők dolgoztak ki. Ez utóbbiak a Kern előtt „kettővel” volt kancellár, a lobbistává átalakult, Silbersteinnel szuper viszonyt ápoló Alfred Gusenbauer irodájában dolgoznak.

A kézről kézre járt, majd teljes terjedelmében az Österreich című napilapnál landolt és közzétett anyag szerint az SPÖ választási kampánya erőtlen, gyengék, alkalmatlanok a párt vezetői, különösképpen a pártelnök. Az elemzés szerint a kancellári-pártelnöki székbe 2016 májusában került Kern tapasztalatlan, nincs karizmája, mindazonáltal nem bízik egyáltalán a munkatársaiban. Elképzeléseit sűrűn váltogatja, nagyon hiú, a politikai témákban puha és bizonytalan, a bírálatokat viszont egyáltalán nem viseli el. Frusztrált és könnyen pánikba esik.

A szociáldemokrata kormánytagok lecseréléséről is konkrét javaslatokat tett elemzés ráadásul az SPÖ saját fészkéből származik, hozzáértők a kemény szövegben időnként a volt kancellár, Gusenbauer stílusát is felismerik. Az Österreich című újság szerkesztői a dehonesztáló anyag mellé tették a Kurz emberei által kikutatott, lejáratásra szánt információkat. Például, hogy Kern csuklóján egy 28 ezer eurós óra ketyeg vagy hogy a baloldali vezér a kislányát katolikus privátiskolába járatja. Christian Kern annyira felbőszült a „status quo elemzése” címet viselő szöveg közzé tételén, hogy lemondta a televíziós csatornát is működtető Österreichnél az esti fellépést. A drága percekben mért kampányfinisben!

Nem mond le a kancellár
Christian Kern osztrák kancellár nem mond le azután, hogy kiderült: a sajtóban indult antiszemita és Sebastian Kurz néppárti politikus elleni kampány mögött a nagykoalíció nagyobbik pártja, a szociáldemokrata SPÖ áll. Különféle Facebook oldalakon azt állították, hogy az ÖVP elnöke a "Soros-hálózat" tagja. Lapértesülések szerint az akciót az SPÖ izraeli kampánytanácsadója, Tal Silberstein irányította. Az ÖVP szerint felmerül Kern felelőssége.

Lövöldözés Las Vegasban - Reagált az EU és a NATO

Az Európai Unió és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfőre virradóra Las Vegas-ban elkövetett tömegmészárlás után.

Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az "alávaló támadás" sebesültjeinek. "E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett" - írta az unió külügyi szolgálata.

Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: "az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen". Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat. A legalább ötven emberéletet követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Elsötétül éjszaka az Eiffel-torony

Publikálás dátuma
2017.10.02. 20:32
FOTÓ: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére - jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.

 "Ma este leoltjuk az Eiffel-torony fényeit éjféltől, a Marseille-i és a Las Vegas-i támadások áldozatainak emlékére. Egységesek vagyunk" - írta a városvezető.

A dél-franciaország Marseille főpályaudvarán vasárnap délután egy magát korábban tunéziainak valló, de hivatalosan még nem azonosított férfi halálra késelt két fiatal nőt, miközben azt kiabálta, hogy "Allah Akbar!". 

Las Vegasban legalább 58-an meghaltak és több mint ötszázan megsebesültek, amikor egy 64 éves helyi lakos, Stephen Craig Paddock egy koncerten fegyverrel támadt az emberekre.

Mindkét támadást az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a hatóságok egyelőre nem állapítottak meg semmilyen kapcsolatot az elkövetők és  terrorszervezetek, illetve iszlamista radikálisok között.