Tantrend lesz a hazafiság

Publikálás dátuma
2017.10.04 07:03

Egyebek mellett tankönyvekben, múzeumpedagógiai foglalkozásokon jelenhetnek meg hangsúlyosan a hazafias nevelés elemei - mondta lapunknak Sipos Imre a most induló TanTrend.hu oktatási portált bemutató sajtótájékoztatón. 

A miniszteri biztos szerint ez azért is fontos, mert 1990 után a diákok nemzeti identitásának kialakítása háttérbe szorult a magyar köznevelésben, igaz, az utóbbi négy-öt évben már nagyobb figyelmet szenteltek neki. - Ennek kapcsán fogalmazódott meg, hogy az új Nemzeti alaptantervnek (NAT) is tartalmaznia kell ezeket a célokat.

Sipos Imre a múlt heti, Hazafiság iskolája elnevezésű rendezvényen úgy nyilatkozott: nem születhet olyan új tartalmi szabályozás, amelyben ne lenne hangsúlyos a hazafias nevelés. Mint mondta, cél, hogy az iskolákban is tudatosítsák a tanulókban a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, felelős állampolgárrá neveljék őket.

- A NAT a célok szintjén tudja ezt megfogalmazni, illetve ajánlásokat tud tenni bizonyos pedagógiai programokra, amit az iskola a helyi lehetőségekhez mérten meg tud valósítani. Nyilván nem a NAT fogja leírni, hogy a székesfehérvári gyerekeket vigyék ki Pákozdra, ahol a katonai emlékparkban eltöltenek egy napot, vagy hogy Budapesten a Nemzeti Múzeumban tartsanak múzeumpedagógiai órákat. Erre vannak a helyi kerettantervek - fogalmazott lapunknak Sipos.

Érdeklődésünkre, hogy ő maga részt vesz-e az új NAT fejlesztésében, a miniszteri biztos úgy válaszolt: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatójaként figyelemmel kíséri az eseményeket, de a kutató-fejlesztő munkában nem vesz részt. - Ha megkérdeznek, természetesen elmondom a véleményemet - tette hozzá.

Sipos Imre azt is elmondta, hogy a TanTrend.hu-ra felkerülnek majd a NAT-tal kapcsolatos szakmai anyagok, ám úgy tudja, hamarosan egy új internetes fórum is létrejön, ami csak az új Nemzeti alaptantervvel foglalkozik. A TanTrend egy átfogó, leginkább pedagógusoknak szóló online hírmagazin, ahol szakmódszertani cikkek, ötletek jelennek meg, illetve az aktuális eseményekről, a tanév rendjéről is tájékozódni lehet.

CEU-ügy: várni kell a megállapodásra
Nem tudni, hogy az idén meglesz-e a megállapodás a CEU magyarországi működéséről, a magyar kormány nem tud arról, hogy az amerikai képzés akkreditációja megtörtént volna - mondta az atv.hu-nak Palkovics László oktatási államtitkár annak kapcsán, hogy az Országgyűlés tegnap elfogadta a szintén amerikai McDaniel College itteni működéséről szóló megállapodást. A felsőoktatási törvény módosítása szerint a CEU akkor működhetne tovább, ha az anyaországban, vagyis az Egyesült Államokban is folytat képzést. A hírek szerint a CEU együttműködési megállapodást kötött a New York állambeli Bard College-dzsal, hivatalos információk még nem jelentek meg ezzel kapcsolatban.
A CEU kedd este kiadott egy közleményt, amiben azt írták: az elmúlt hónapok során tárgyalások folytak New York állam és Magyarország kormánya között a CEU budapesti jövőjéről. A CEU szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét. A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok megteremtették a megegyezés alapját. Az eredmények fényében a CEU úgy ítélte meg, hogy egyetértési megállapodást írhat alá az intézménnyel több évtizede szoros partneri kapcsolatot ápoló Bard College-dzsal, annak érdekében, hogy az Egyetem oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Abban bízunk, hogy ez a megállapodás, ami nem zárja ki a hasonló jövőbeli együttműködéseket más New York-i intézményekkel, a helyzet gyors megoldásának alapját jelentheti. Várjuk, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt - írták.Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.