A Kúria is kimondta: tilos a szegregáció

Publikálás dátuma
2017.10.04 14:13
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava
Európai szinten is precedens értékű ítélet született a Kúrián: minden körülmények között tilos a roma és nem roma gyerekek iskolai elkülönítése. Kaposváron is.

A Somogy megyei Kormányhivatal, a Klebelsberg Központ, valamint Kaposvár önkormányzatának felülvizsgálati kérelmét is elutasította szerdán, a Kúria a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskolájának ügyében. A város peremén található intézmény szegregált, csak a Szentjakab telepen élő roma szülők gyerekei járnak oda. A szegregáció tényét korábban több bíróság is megállapította, legutóbb, 2016-ban a Pécsi Ítélőtábla jogerős bírósági ítéletben erősítette meg a jogsértés tényét, elrendelve az iskola felmenő rendszerben történő bezárását.

Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát és hatályon kívül helyezését kérték a fent nevezett alperesek, szerintük ugyanis az a szabad iskolaválasztás jogába ütközik. Álláspontjuk szerint a különböző jogok között nincs hierarchia, így az egyenlő bánásmódhoz való jog nem írhatja felül a szabad iskolaválasztás jogát. Úgy látják, a roma gyerekeket épp az érintené hátrányosan, ha "szétosztanák" őket a belvárosi iskolákban. Kitartottak amellett, hogy a roma iskola fenntartásával nem követtek el jogsértést, a másodfokú bíróság ítéletének végrehajtását pedig lehetetlennek nevezték.

Kegye Adél, a felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogi képviselője rámutatott: a szabad iskolaválasztás jogát ebben az esetben némiképp árnyalja, hogy a gyerekeknek még buszjegyre, bérletre sincs pénzük, így még akkor sem tudnának a belvárosi iskolákba járni, ha szeretnének. - Hogy mennyire szabad az iskolaválasztás Kaposváron, azzal magam is szembesültem, amikor a telepről már elköltözött cigány gyereket kellett ügyvédi meghatalmazással felvetetnem a körzetes belvárosi iskolájába, mert amikor a szülők önállóan próbálkoztak, a Pécsi utcai iskolába irányították őket - idézte fel tapasztalatait Kegye Adél.

Az elhangzottak mérlegelése után a Kúria úgy döntött: fenntartja a jogerős másodfokú ítéletet. A bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy az alperesek nem tettek hatékony lépéseket a jogellenes helyzet felszámolására, és a szabad iskolaválasztásra hivatkozás sem állja meg teljes mértékben a helyét. Azzal, hogy egy intézményt bezárnak, még nem szűnik meg a szabad iskolaválasztás joga. Noha igazat adtak az alpereseknek abban, hogy az alapjogok között nincs értékhierarchia, a bíróság folytathat érdekmérlegelést, ebben az esetben az egyenlő bánásmód elve sokkal súlyosabban sérül, mint a szabad iskolaválasztás joga. A Kúria rávilágított arra is, hogy a másodfokú döntés nem végrehajthatatlan, amit az is bizonyít, hogy már megindult Kaposváron az iskolai körzetek átalakítása, deszegregációs terv is készült.

Érdekesség, hogy az ügyben ugyancsak érintett Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem adott be felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtábla döntése ellen. Sőt, miután nyáron a fideszes vezetésű kaposvári önkormányzat egy alapítványon keresztül próbálta volna folytatni a szegregált oktatást, végül az Emmi parancsolt megálljt ennek. Emögött minden bizonnyal a szegregáció miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás ügyében zajló tárgyalások állnak. Úgy tudni, hamarosan hazánkba látogat Vera Jourová igazságügyi uniós biztos, hogy személyesen tájékozódjon az eljárás állásáról, a romák integrációjában bekövetkezett változásokról - nemcsak a jogalkotás, de a jogalkalmazás területén is.

Kegye Adél az ítélethirdetés után lapunknak elmondta: a Kúria döntésével egy európai szinten is precedens értékű ítélet született; Európában magyar bíróság rendelt el először komplex iskolai deszegregációt.

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.