Elbaltázott kémvád - Eldől Kovács Béla sorsa

Publikálás dátuma
2017.10.06 07:04
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hatvan napon belül eldől, vádat emel-e az ügyészség Kovács Béla jobbikos uniós képviselő ellen, ám a legújabb információk alapján az igencsak zavaros ügy felgöngyölítésére aligha van esély.

Idő előtt állította le a kormány az Európai Unió elleni kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselővel szemben folytatott felderítést – írta meg az Index. A portál szerint az uniós választási kampány, valamint Kovács ügyeinek nyilvánosságra hozatala lehetett az érdek, így az orosz kapcsolatai miatt Kovácsot régóta szemmel tartó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) azelőtt fejezte be a titkos megfigyelést, hogy bármilyen tettenérésre sor kerülhetett volna. Enélkül viszont később gyakorlatilag már lehetetlen bizonyítani bármilyen kémvádat.

Sem az AH-t felügyelő Belügyminisztérium, sem a 2014 óta nyílt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem kommentálta ezt a felvetést, a KNYF csupán annyit közölt, hogy kétszer harminc napon belül dönt a vádemelésről. Kovács Béla és védője, Szikinger István ugyanakkor nemrégiben átnézte a nyomozás iratait. Az ügyvéd lapunknak azt mondta, a KNYF gyanúsításában nem szerepel semmi, ami azt bizonyítaná, hogy a védence illegális tevékenységet folytatott volna. Korábban az ügyet megszellőztető Index azt írta: a vádhatóság szerint Kovács konspiráltan találkozott orosz diplomatákkal. Az ügyvéd szerint azonban a gyanúsításban csak egyetlen, 2014-es találkozó szerepel, ám a képviselő egy nyilvános helyen találkozott egy orosz diplomatával, a beszélgetés során pedig semmilyen kémkedésre utaló információ nem hangzott el.

Az Index mostani cikke szerint Kovács Béla nemcsak orosz diplomatákkal, hanem a korábban az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val is hírbe hozott Győrkös István nemzetiszocialista vezetővel is kapcsolatot tartott. Sőt, a portál több forrásból is úgy értesült: Győrkös felesége Kovácsék háztartásában dolgozott. "Soha életemben nem láttam Győrkös Istvánt, azt sem tudom, hogy ő kicsoda" – mondta lapunknak Kovács Béla, hozzátéve: arról sem tud, hogy Győrkös felesége valaha is dolgozott volna náluk.

A hírportál szerint dacára, hogy Kovács állítása szerint a kilencvenes években Oroszországban üzletelt, nincs semmiféle nyoma az orosz cégregiszterben. A képviselő lapunknak azt állította: emlékezete szerint három cégben is volt érdekeltsége. Kérdésünkre konkrétan megnevezte a "Naura-K" nevű vállalkozását, amelynek Oroszországban ő volt a tulajdonosa, de ugyancsak az ő érdekeltsége volt a "Selena" nevű cég is, amit ugyan a felesége vezetett, viszont Kovács Béla maga is a cégnél dolgozott. Az EP-képviselő közlésének ellenőrzése folyamatban van.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző