Elbaltázott kémvád - Eldől Kovács Béla sorsa

Publikálás dátuma
2017.10.06. 07:04
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hatvan napon belül eldől, vádat emel-e az ügyészség Kovács Béla jobbikos uniós képviselő ellen, ám a legújabb információk alapján az igencsak zavaros ügy felgöngyölítésére aligha van esély.

Idő előtt állította le a kormány az Európai Unió elleni kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselővel szemben folytatott felderítést – írta meg az Index. A portál szerint az uniós választási kampány, valamint Kovács ügyeinek nyilvánosságra hozatala lehetett az érdek, így az orosz kapcsolatai miatt Kovácsot régóta szemmel tartó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) azelőtt fejezte be a titkos megfigyelést, hogy bármilyen tettenérésre sor kerülhetett volna. Enélkül viszont később gyakorlatilag már lehetetlen bizonyítani bármilyen kémvádat.

Sem az AH-t felügyelő Belügyminisztérium, sem a 2014 óta nyílt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem kommentálta ezt a felvetést, a KNYF csupán annyit közölt, hogy kétszer harminc napon belül dönt a vádemelésről. Kovács Béla és védője, Szikinger István ugyanakkor nemrégiben átnézte a nyomozás iratait. Az ügyvéd lapunknak azt mondta, a KNYF gyanúsításában nem szerepel semmi, ami azt bizonyítaná, hogy a védence illegális tevékenységet folytatott volna. Korábban az ügyet megszellőztető Index azt írta: a vádhatóság szerint Kovács konspiráltan találkozott orosz diplomatákkal. Az ügyvéd szerint azonban a gyanúsításban csak egyetlen, 2014-es találkozó szerepel, ám a képviselő egy nyilvános helyen találkozott egy orosz diplomatával, a beszélgetés során pedig semmilyen kémkedésre utaló információ nem hangzott el.

Az Index mostani cikke szerint Kovács Béla nemcsak orosz diplomatákkal, hanem a korábban az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val is hírbe hozott Győrkös István nemzetiszocialista vezetővel is kapcsolatot tartott. Sőt, a portál több forrásból is úgy értesült: Győrkös felesége Kovácsék háztartásában dolgozott. "Soha életemben nem láttam Győrkös Istvánt, azt sem tudom, hogy ő kicsoda" – mondta lapunknak Kovács Béla, hozzátéve: arról sem tud, hogy Győrkös felesége valaha is dolgozott volna náluk.

A hírportál szerint dacára, hogy Kovács állítása szerint a kilencvenes években Oroszországban üzletelt, nincs semmiféle nyoma az orosz cégregiszterben. A képviselő lapunknak azt állította: emlékezete szerint három cégben is volt érdekeltsége. Kérdésünkre konkrétan megnevezte a "Naura-K" nevű vállalkozását, amelynek Oroszországban ő volt a tulajdonosa, de ugyancsak az ő érdekeltsége volt a "Selena" nevű cég is, amit ugyan a felesége vezetett, viszont Kovács Béla maga is a cégnél dolgozott. Az EP-képviselő közlésének ellenőrzése folyamatban van.

Megint meghekkelték Pintérék meghallgatását a fideszesek

Publikálás dátuma
2017.10.06. 07:02
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlésben FOTÓ: Molnár Ádám
Hazudoznak összevissza, majd a bíróság előtt beszámolhatnak a letelepedési kötvényekről - reagálta a Népszavának Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője, miután a fideszesek a héten másodjára is elszabotálták az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülését.

Csütörtökön ugyanis határozatképtelen volt a testület, mert a kormánypárti képviselők nem mentek el rá. A Fidesz-frakció annyit közölt: nem asszisztálnak a reménytelen helyzetben lévő szocialista képviselők kétségbeesett kísérletéhez, hogy eltereljék a figyelmet pártjuk újabb komikus válságáról. Ezt egyébként arra reagálva írták, hogy az MSZP kezdeményezte több miniszter meghallgatását is a parlamenti bizottságokban - köztük a költségvetésiben - arra hivatkozva, hogy egy törvénymódosítás révén offshore cégekkel is szerződhetnek a magyar nagykövetségek.

A fideszesek azt viszont „elfelejtették”, hogy a bizottság első napirendi javaslata a letelepedési magyar államkötvényekről szólt. A szocialista Mesterházy Attila vezette testület ugyanis már nyolcadszor kezdeményezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balogh László az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) Igazgatóságának elnöke és Barcza György János az ÁKK vezérigazgatója tájékoztasson a botrányos programról.

Hétfőn is próbálkoztak, akkor Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke azt indítványozta, ezt a napirendi pontot ne tárgyalják. Demeter Márta szerint a fideszesek a választások közeledtével egyre jobban „bezárkóznak” és kiüresítik a bizottságok munkáját. Erre az LMP politikusa szerint az ellenzék alternatív megoldásokkal válaszolhat, példaként azt az árnyékbizottságot említette, amely megállapította, hogy Rogán Antal propagandaminiszter ötlete felveti a pénzmosást is.

Szerző

"Ez itt a töredelmes vallomások ideje" - Lendvai Ildikó üzent a Facebookon

Publikálás dátuma
2017.10.05. 22:49
Népszava fotó
Most aztán végem. Likvidálható (likvidálandó?) vagyok, Földi László kormányzati nemzetbiztonsági fő-fő szakértő megmondta. "Kollaboránsok, hazaárulók, nincs jogállásuk, szabadon likvidálhatók" a menekülteket segítő szervezetek tagjai - kezdi a posztot a szocialista politikus.

 Ez itt a töredelmes vallomások ideje - folytatja Lendvai Ildikó. A nagy menekülthullám idején bekapcsolódtam a Migration Aid munkájába, igen fontos szendvicskenő és adományszortírozó beosztásban, sőt azóta is kapcsolatom van a szervezetből kinőtt, már nemcsak a menekülteknek, hanem a hazai szegényeknek segítő csoportokkal. Szörnyű, de még a határmenti táborok egyikébe is segítettem élelmiszert vinni. Nem beszélve arról, hogy eljárok az Amnesty International és más jogvédő szervezetek rendezvényeire, még tüntettem is velük. Tuti, hogy ez már halmozott likvidálási ok. Ideje végrendeletet írnom. De minden rosszban van valami jó. Mennyivel rövidebb és egyszerűbb munka ez nekem, mint ha mondjuk Mészáros Lőrinc és egyéb barátok, rokonok, üzletfelek válnának a kérlelhetetlen Földi László célpontjává!!

(Földi szakértő László, a kormánypropaganda egyik bástyája szerint a menekülteket segítő civilek háborús bűnösök, hazaárulók és mint ilyenek likvidálhatók. A Fidesz hallgat.) 

Szerző