Előfizetés

Döntött a Kúria - Indulhat az aláírásgyűjtés a Római-parti mobilgátról

Publikálás dátuma
2017.10.10. 14:33
FOTÓ: Népszava
A Kúria kijelölt tanácsa hitelesítette az Együtt és a Párbeszéd közös, a Római-part megvédésére szolgáló népszavazási kezdeményezését. A két ellenzéki párt egy héten belül megkezdi az aláírásgyűjtést, amihez várják civil szervezetek és további pártok segítségét is. Harminc nap alatt kell majd több mint 138 ezer budapesti választópolgár aláírását összegyűjteni - hívta fel a figyelmet az Együtt és a Párbeszéd közös közleményében.

"A mobilgát ügye ma már túlmutat önmagán. Arról szól, hogy egy szűk kisebbség érdeke fontosabb-e a többségénél. Végre Budapest újra megmutathatja, hogy nem hagyja magát! Az álszakértői véleményekkel alátámasztott mutyigyanús ügyletek nem lehetnek a fővárosban, ahogy azt a NOlimpia aláírásgyűjtés közös ellenzéki sikere is bizonyította.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 27-i ülése egyértelművé tette, hogy sem a folyamatos civil tiltakozás, sem a hangjukat egyre nagyobb számban felemelő független szakértők nem érnek el eredményt, sem a tervek megváltoztatásában, de abban sem, hogy az ellenvéleményeket legalább tisztességesen meghallgassák. Éppen ezért a Római-part megvédésére az egyetlen reális lehetőséget ez a népszavazás jelenti" - olvasható az ellenzék közleményében, amiben arra hívják fel a figyelmet:  az Együtt oldalán elérhető az az internetes felület, amelyen az akár egy alkalmat vállaló aktivisták be tudnak jelentkezni a számukra ideális helyszínen és időpontban zajló kitelepülésekre. A Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban felállított 15 állandó kitelepülőponton gyűjtött aláírások mellett a két párt nagymértékben számít a budapestiek aktivitására, amelynek keretében a kitelepülésekről elviszik vagy kinyomtatják az íveket, és a saját környezetükben, családjuk, barátaik, szomszédjaik körében gyűjtenek össze néhány aláírást.

Aktivistának ide kattintva lehet jelentkezni!

Emlékezetes, hogy a budapesti római-parti mobilgát ellen október 1-én tüntettek civilek, hogy beton védművet a parttól távolabb, a Nánási út–Királyok útja magasságában építsenek. Szerintük ez biztonságosabb, és így megmaradhatna az egyetlen beépítetlen fővárosi Duna-part is.  

A civilek érdemi párbeszédet szeretnének a nyomvonalról. „Reméljük, hogy elkészülhet valamilyen alternatív nyomvonalról hatástanulmány. Mi szeretnénk, hogyha ezt a Nánási útról is elkészítené az önkormányzat. És szeretnénk megmutatni, hogy mennyi olyan ember van, aki szeretné, hogy megmaradjon így a Római, és hogyha olyan döntés születne a fővárosban, ami lehetővé teszi, hogy ez az 55 ezer ember, aki a csillaghegyi öbölben él, biztonságban érezze magát” – mondta korábban Tömör Miklós, a Fák a Rómain Csoport koordinátora.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén szavazta meg egy, a parti nyomvonaltól eltérő nyomvonal vizsgálatát. Erre a Greenpeace Magyarország zöldterület-kampányfelelőse úgy reagált: ötvenötezer ember biztonságáról és Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partjáról van szó - nem lehet a budapestiek akaratával és a független vízügyi szakma véleményével szembe menve dönteni egy ilyen horderejű kérdésben. Ők is azt várják, hogy állítsák le a parti mobilgát engedélyeztetési folyamatát, és találják meg azt a megoldást a Római-part árvízvédelmére, mely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és megőrizni a partszakasz természeti értékeit.

Cserbenhagyja a Fidesz Tarlóst?
Lapunk korábban arról írt, hogy a választások közeledtével a fővárosi Fidesz kihátrálna a mind népszerűtlenebb Római-partra tervezett mobilgát vízparti nyomvonala mögül, cserben hagyva az ezt erőltető Tarlós István főpolgármestert. Bús Balázs óbudai polgármester szeptember végén a fővárosi közgyűlésben nagy hirtelen előállt egy, a vízparttól távolabb, a sétány belső oldalán húzódó gátvonal lehetőségével is, amit tervtanulmányban vizsgáltatna most meg a közgyűlés. Igaz, Tarlósék hangsúlyozták, hogy kitartanak az áprilisban már elfogadott vízparti mobilgát mellett, mire Bús is emelt a téten: a városvezető a Klubrádiónak már azt ígérte, hogy a kerület nem fog rábólintani semmilyen, parti gáttal kapcsolatos engedélyre, amíg nem látja a kerítésvonalon húzódó védvonalról készített tervtanulmányt.
Óbuda is készít egy saját tervtanulmányt a kerítésvonali változatról, mintha éppenséggel nem bíznának a főváros tervtanulmányában. Megfigyelők szerint a konfliktus azzal magyarázható, hogy a Fidesz rájött: egy ilyen, több száz fa kivágásával járó, rendkívül népszerűtlen beruházás nem csak az országgyűlési választásokon lehet zavaró a kormánypártnak, de beárnyékolhatja 2019-es fővárosi önkormányzati választások esélyeit is.
Az újabb tervtanulmány íratásával a kormánypárt a választásokig mindenképpen jegelheti az ügyet. Ez viszont a politikai széljárást nehézkesen lekövető Tarlós szemét is csípheti: a főpolgármester ugyanis évek óta a legsürgősebben megoldandó feladatok között említi a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét. A környezetvédők és az ellenzék úgy látja: a kormánypárt csak kivárásra játszik az egésszel.

Hadházy feljelenti Orbánt

Publikálás dátuma
2017.10.10. 14:16
FOTÓ: Népszava
Az LMP társelnökét ugyanis a miniszterelnök az országgyűlés hétfő ülésén - Hadházy kérdésére válaszolva -   korrupcióval vádolta meg. A Független Hírügynökség kereste meg a képviselőt, reagál-e a vádakra, és ha igen, miként. 

Hadházy Ákos tegnap a dupla áron beszerzendő lélegeztetőgépekről kérdezte az azonnali kérdések órájában Orbán Viktort, kiemelve, hogy információi szerint egy másik cég lényegesen kedvezőbb árajánlatot adott. A miniszterelnök válaszában először elismerte, hogy ebben az ügyben közbeszerzési vita van, majd korrupcióval vádolta meg az LMP társelnökét. Orbán végül vizsgálatot is szorgalmazott, hogy kiderüljön: hogy történhet meg, hogy valaki nyíltan lobbizik egy külföldi cégért a Parlamentben.

Hadházy a vita után Facebook-oldalán azt írta: "szegény "Főnöknek" nem jutott jobb eszébe, kis gondolkodás után nekifutott és rúgott egyszerre (!) három méretes öngólt. 1) ezzel az elképesztő agymenéssel nagyon sokat segített abban, hogy minél többen halljanak a lopás sorozatuk egyik legdurvább állomásáról: a haldokló kórházaktól akarnak milliárdokat kilopni 2) azt mondja, hogy én folyamatban levő közbeszerzést akarok befolyásolni - pech, de bizony ez az eljárás már jogerősen lezárult azzal, hogy törvénytelenség miatt elkaszálta a Döntőbizottság. 3) Én semmi mást nem tettem, csak megkérdeztem, hogy kinek van igaza: Lázárnak, aki disznóságnak mondta a projektet vagy Rétvárinak, aki szerint minden rendben volt. Ha valakit vádolnia kellene azzal, hogy közbeszerzést akar befolyásolni, az Lázár, hiszen ő nyilatkozta, hogy valamit le kell vágni annak, aki így akarta a közbeszerzést buherálni - írta az LMP társelnöke közösségi oldalán.

Hadházy a portálnak elmondta, senki mellett nem lobbizott, és elfogadhatatlannak tartja Orbán kirohanását. „Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt”. Hozzátette, hogy ő még ilyet a magyar Parlamentben nem tapasztalt.

Összeült az MSZP a DK-val

Publikálás dátuma
2017.10.10. 13:35
Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc FOTÓ: Molnár Ádám
Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezetője a Hír Tv Egyenesen című műsorában jelentette be, hogy tárgyalóasztalhoz ült az MSZP és a DK. Szerintük lesz megállapodás a két ellenzéki párt között. Közben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn este a Dob utcai Spinoza színháztermében szintén értékelte az első egyeztetést, de beszélt a vezető nélkül maradt baloldalról is.

A DK részéről Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Varju László, az MSZP-ből Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan tárgyalt hétfő este. Hiller István szocialista választmányi elnök a műsorban azt mondta, a 106 egyéni körzetben meg tudnak állapodni, de ez nem jelenti azt, hogy később a választási listáról ne születhetne egyezség. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc személye akadály-e még, Hiller azt mondta, "javaslatokkal és nem feltételekkel érkeztünk." Arról is beszélt, normál esetben a párt elnöke a listavezető, aki pedig a választásokig Molnár Gyula lesz.  Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke a műsorban megerősítette, "világosan látszódott, hogy lesz megállapodás, nagyon gyors."

A DK alelnöke a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: nagyon normális, hasznos tárgyaláson vannak túl. "Nem volt Gyurcsányozás vagy bármilyen kizáró feltétel" - mondta. A listákról nem, csak az egyéni körzetekről tárgyaltak, gyakorlatilag mind a 106 körzetben átnézték a jelölteket, nevekről is beszéltek. Szerinte egyértelmű a szándék arra, hogy minden körzetben megállapodást kössenek, ez szerinte pár héten belül megtörténik. Az MSZP tudomásul vette, hogy a DK külön listát állítana - tette hozzá Molnár -, amiből következik, hogy technikailag nem közös jelöltek lesznek, hanem koordináltan indulnak. A helyeket nem osztották le, arányokról sem volt szó, csak az igényeket tisztázták. 

Gyurcsány: jó hangulatú volt a tárgyalás

Gyurcsány Ferenc tegnap este jó hangulatúnak értékelte az MSZP és a DK első egyeztetését, hogy „ez Botkával elképzelhetetlen lett volna korábban”. A DK elnöke hozzátette, hogy a következő tárgyalásra, amire egy héten belül sor kerül, már nem megy el. „Túl nagyvonalú vagyok” – indokolta. Bejelentette, hogy lesz külön tárgyalás a már egymás között megállapodást kötött Együttel és Párbeszéddel is, két héten belül pedig háromoldalú (MSZP–DK–Együtt-P) tárgyalásokat ígért.

Külön kitért az LMP-re is, akiknek a szemére vetette, hogy 2014-ben, amikor a párt nem állt be az Összefogásba, a demokratikus ellenzék 11 egyéni helyet vesztett el pár szavazatnyi különbséggel. „Ha akkor az LMP együttműködőbb, nincs kétharmada a Fidesznek” – mondta. Most azt reméli, hogy néhány jelöltben meg tudnak állapodni a Szél Bernadett vezette párttal. A DK elnöknek beszédéből kiderült, hogy szerinte Botka László gátja volt annak az ellenzéki együttműködésnek, ami távozásával megszűnni látszik, de az MSZP mindezzel együtt nem fog megszűnni. A párt viszont válságban van és meg fogja fizetni a hibás politizálás árát.