Előfizetés

Mégsem jön létre a német Jamaica-koalíció?

Valószínűtlennek tartja, hogy az uniópártok meg tudnak állapodni a liberális FDP-vel és a Zöldekkel az új német koalícióról. Ezt Alexander Dobrindt, a Keresztényszociális Unió (CSU) képviselőcsoportjának vezetője jelentette ki. 

A Funke médiacsoportnak adott interjújában kifejtette, az új kormány megalakulása egyelőre nyitott kérdés, s jelenleg nagyon távol állnak a megállapodástól. A legnagyobb különbségeket a Zöldeknél látja. Szerinte a környezetvédők programjában egy sor olyan téma szerepel, amely köszönő viszonyban sincs az uniópártok elképzeléseivel.

Dobrindt úgy véli, a Zöldeknek meg kell érteniük, hogy lehetőségük nyílt egy „polgári kormányba” való belépésre. Hozzátette, nem fognak tolerálni semmilyen baloldali cselszövést.

Angela Merkel kancellár közben felelős tárgyalásokra kérte a potenciális koalíciós partnereket. Az úgynevezett Jamaica-koalíció létrejöttéről szóló tárgyalások hivatalosan várhatóan a jövő hét közepén kezdődnek el. 

Vírusirtóval kémkedtek az orosz hackerek

Publikálás dátuma
2017.10.11. 11:53
Illusztráció: Shutterstock
Rendkívül súlyos vádakkal álltak elő izraeli kémek. Állításuk szerint orosz hackerek a világ egyik legjobb vírus- és kémprogramirtójának tartott Kaspersky segítségével férkőztek be amerikai hivatalok számítógépes rendszerébe- írta a New York Times.

A Washington Post is megerősítette az értesülést. A patinás lap azt közölte, hogy a kémek olyan programokra bukkantak, amelyek kizárólag az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak. Utóbbi megállapította azt, hogy egyes számítógépes eszközeit sikerült megszereznie az orosz kormányzatnak.

A New York Times megkérdezte az ügyről az amerikai elnöki hivatalt, valamint az izraeli nagykövetséget, ám nem voltak hajlandóak állást foglalni az ügyben. A patinás lap az orosz nagykövetségnél is próbálkozott, de nem tudta elérni.

Az izraeli kémek már két évvel ezelőtt figyelmeztették a veszélyre az amerikaiakat – tette hozzá a New York Times. Egyelőre kérdés, hogy az orosz hackerek milyen információkhoz jutottak a Kaspersky programja révén.

Az orosz vállalat minden vádat visszautasított. „A Kaspersky Lab sosem segített egyetlen kormánynak sem kibertevékenység során, s ezt soha nem is fogja megtenni” – olvasható állásfoglalásában. A cikk roppant kellemetlen lehet a cég számára, hiszen eddig rendkívül népszerű volt szoftvere. Világszerte mintegy 400 millió előfizetője van. Az amerikai kormány szeptember 13-án döntött úgy, hogy törli gépeiről a Kaspersky szoftverét, mert azt Moszkvából irányíthatják, és nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet.

Színésznőket erőszakolt meg a filmmogul - Reagált Obama és Clinton

Publikálás dátuma
2017.10.11. 11:39
Harvey Weinstein FOTÓ: RON SACHS / CONSOLIDATED / DPA
Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, valamint Barack Obama volt amerikai elnök és felesége is elítélte a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein filmmogult cselekedetei miatt.

Hillary Clintont "sokkolta és megdöbbentette", Barack Obamában és feleségében pedig "undort keltett" mindaz, ami Harvey Weinsteinről, Hollywood egyik legbefolyásosabb filmproduceréről, demokrata politikusok bőkezű támogatójáról kiderült. A volt demokrata párti elnökjelölt és a volt elnöki házaspár megszólalását már napok óta sürgették publicisták és elemzők. Kedden Clinton Twitter-bejegyzésben, Barack és Michelle Obama pedig közleményben hozta nyilvánosságra véleményét. 

"Tűrhetetlen a panaszaikkal előálló nők által leírt viselkedés. Bátorságuk és a többiek támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy gátat vessünk az ilyen magatartásnak" - írta Hillary Clinton. Az Obama-házaspár leszögezi: "bármely férfit, aki nőket alacsonyít le és foszt meg méltóságától el kell ítélni és felelősségre kell vonni, függetlenül gazdagságától vagy társadalmi státuszától". 

Közleményt tett közzé Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője is. A kaliforniai politikus Weinstein viselkedését hitványnak nevezte, amely "valamennyi elfogadott mércét megsértette". Egyikük sem említette Weinstein korábbi pénzadományait, miközben az amerikai sajtóban megjelenő elemzések emlékeztetnek arra, hogy a bukott filmmogul bőkezű támogatója volt mind Hillary Clinton, mind Barack Obama kampányainak, és mindannyian kifejezetten baráti kapcsolatokat ápoltak vele.

Több demokrata párti vezető politikus - köztük Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Kristen Gillibrand, Elizabeth Warren, Patrick Leahy, Cory Booker - már a hét elején megszakította kapcsolatait Weinsteinnel, és tucatnyinál is többen jelentették be, hogy a tőle kapott adományokat különféle civil szervezeteknek fizetik be. Kedden újabb ismert színészek - például Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie - hozták nyilvánosságra, hogy Weinstein szexuálisan zaklatta őket, három nő nemi erőszakról számolt be, és a The New Yorker című hetilap nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyet az egyik színésznő titokban készített, amikor Weinstein fogdosni akarta őt. 

Georgina Chapman divattervező, Harvey Weinstein jelenlegi felesége bejelentette: elválik a férjétől. A 65 éves Harvey Weinsteinről a múlt csütörtökön közölt két kolumnás oknyomozó riportot a The New York Times című lap, amely szerint a producer hatalmával és befolyásával visszaélve évtizedeken keresztül szexuálisan zaklatott színésznőket. A producer először bocsánatot kért, aztán be akarta perelni az újságot, de a hét végén lemondott védelméről az ügyvédje, Lisa Bloom is. Weinsteint vasárnap este azonnali hatállyal elbocsátották a The Weinstein Company nevű filmes cégtől, amelynek társalapítója volt, és amely most névváltoztatásra készül.