Nem lehet közös az ország?

Publikálás dátuma
2017.10.13 07:00
EGY ASZTALNÁL - Nyolc párt képviselője írt alá szeptember 24-én megállapodást, már akkor terv volt a közös ünnep
Fotó: /
Mégsem lesz teljes az ellenzéki egység az október 23-i ünnepi megemlékezésen: az LMP kihátrált, emiatt pedig a Momentum sem lesz ott.

Kimarad a közös ellenzéki október 23-i ünneplésből, nem áll egy színpadra más ellenzéki pártokkal a Lehet Más a Politika (LMP). Az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását követeli majd közös tüntetésen a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Liberálisok, a Modern Magyarország Mozgalom, az MSZP, a Párbeszéd és a civil szféra prominensei a forradalom évfordulóján, méghozzá a Közös Ország Mozgalom (KOM) hívására. A civil szerveződés azzal invitálta a Kossuth térre "a választási rendszer megalkotásában részt vevő pártokat és azokat a civileket, akik eddig is az igazságtalanságok megszüntetésén munkálkodtak, hogy közösen határozzák meg azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom egy új, igazságos hatalommal szemben támaszt".

Míg a választási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatot közösen kidolgozó pártok szinte azonnal – már annak aláírásakor – elfogadták a meghívást, a Momentum Mozgalom ahhoz a feltételhez kötötte a részvételét, hogy mindenki ott legyen a közös színpadon. Ehhez képest az LMP tegnapig várt, majd kissé váratlanul az ATV-ben Hadházy Ákos társelnök bejelentette: nem vesznek rész a 23-ára tervezett közös ellenzéki tüntetésen.

– Előre jeleztük, hogy csak akkor megyünk el a közös október 23-ai tüntetésre, ha az összes párt ott van, aki részt vett a választási rendszer reformálásában – mondta a Népszavának Papp Gergő, a Momentum szóvivője. Nem így lesz, ráadásul a Momentum Mozgalom már korábban bejelentette aznapra saját tüntetését is, így a frissen alakult párt nem vesz részt a közös rendezvényen. A szóvivő szerint a KOM alapítóinak, Gulyás Mártonéknak az volt az eredeti célja, hogy ha a parlament nem fogadja el a módosításokat, akkor 23-ától polgári engedetlenségi akcióba kezdenek.

HÁROM HETE - Optimistán tekintettek a jövőbe - Forrás: Molnár Gyula Facebook oldala

HÁROM HETE - Optimistán tekintettek a jövőbe - Forrás: Molnár Gyula Facebook oldala

A demokratikus ellenzék többi pártja, nem fogadta jól a visszautasítást. – Van, aki az országot építi, s a kormányváltásért küzd, van, aki viszont saját magát – kommentálta lapunknak az LMP döntését Molnár Gyula. Az MSZP elnöke szerint szomorú, ha egy elvileg ellenzéki párt arcvesztésként éli meg, hogy egy színpadra álljon más mozgalmakkal, méghozzá azokkal, amelyek elkötelezettek az Orbán-kormány leváltásában, s egy igazságos, közös, egyenlőségelvű Magyarországért dolgoznak. Itt nem választási együttműködésről, hanem egy közös megemlékezésről szólt a megállapodás, ráadásul Gulyás Márton hetekkel ezelőtt felkérte a Agórán résztvevő pártokat erre, az LMP-nek tehát már korábban lett volna ideje jelezni, hogy aggályai vannak. "Kibújt a szög a zsákból, az elmúlt napok, hetek stratégiaváltásának lelepleződése lehet ez, hiszen az LMP most már, úgy tűnik, nem viseli el, hogy rajtuk kívül más is színpadra, vagy a mikrofonhoz lépjen" – fogalmazott Molnár, hozzátéve: ettől még a demokratikus ellenzék ott lesz október 23-án, s továbbra is arra biztatják a szavazókat, így a kormányváltást akaró LMP-szimpatizánsokat is, hogy vegyenek részt a közös megemlékezésen.

– Szomorú, hogy az LMP és a Momentum kihúzta magát a közös ünneplés alól – mondta a Népszavának Tordai Bence. A Párbeszéd szóvivője szerint a KOM-nak sikerült 8 ellenzéki pártot egy asztalhoz ültetni, találni egy kompromisszumos megoldást, aminek részese volt az LMP és a Momentum is. „Ahelyett, hogy folytatnánk ezt az egyébként termékeny és gyümölcsöző együttműködést, a két párt egymásra vár, hogy melyik tud a másikra hivatkozva kibújni egy közös ország megteremtése elől” – vélekedett a Párbeszéd szóvivője. Tordai szerint a nemzeti ünnepnek az összetartozást kellene megjelenítenie, nem pedig a széthúzást, ám a Fidesz-érában ez régóta nem gyakorlat. „Ha egy konkrét ügy kapcsán tudunk együttműködni, közös nyilatkozatot tenni, akkor miért nem tudunk október 23-a kapcsán is kiállni és megmutatni az ellenzék erejét?” – tette fel a kérdést Tordai, aki szerint az LMP és a Momentum szerencsétlen döntést hozott.

– Gulyás Márton nem tegnap jelentette be, hogy szeretne közös október 23-át, hanem akkor, amikor minden párttal közösen aláírtuk a választási törvényről szóló konszenzusos dokumentumot – emlékeztette lapunkat Juhász Péter. Az Együtt elnöke szerint akkor mindenki tájékoztattak, így furának tartja, hogy ennyi idő kellett bárkinek is jelezni a távolmaradását. „Az LMP és a Momentum mostani döntésétől függetlenül a civilekkel és a többi párttal együtt szívesen ünnepelnénk” – hangsúlyozta Juhász.

A DK is sajnálja az LMP döntését, mert "ezzel az a látszat keletkezik, mintha a Fideszt támogatná" – mondta Gréczy Zsolt. A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint az, aki nem vesz részt az együttműködésben, a 106 közös jelölt indításában, valójában Orbán Viktor hatalmon tartását szolgálja. Hasonlóképp csalódottságának adott hangot Bokros Lajos, a MoMa elnöke ugyanis lapunknak úgy fogalmazott: "Őszintén sajnáljuk, hogy az LMP és a Momentum nem vesz részt a demokratikus ellenzék szövetségében. Felhívjuk a figyelmüket, hogy aki megosztja az ellenzéket, az a Fidesz-önkényuralom malmára hajtja a vizet".

– Tiszteletben tartom az LMP döntését, de úgy vélem, politikai hibát vétett a párt – mondta lapunknak Fodor Gábor. A Magyar Liberális Párt elnöke az LMP távolmaradását azért is fájlalja, mert szerinte a KOM óriási eredményt ért el azzal, hogy a választási törvény reformja ügyében bebizonyította, mégiscsak képesek együttműködésre a demokratikus ellenzék pártjai. – Ez az eredmény válik most kétségessé a LMP visszalépése nyomán – tette hozzá Fodor.

Kommunikáció zavar

Még a televíziós bejelentést megelőzően érdeklődtünk az ellenzéki párt szóvivőjénél, részt vesznek-e a közös megemlékezésen. Csakhogy Kanász-Nagy Máté a Népszavának nem tudott tájékoztatást adni, mivel akkor még tartott az LMP elnökségi ülése, csupán annyit közölt: Szél Bernadett a párt miniszterelnök-jelöltje a Hír Tv esti műsorában jelenti be a döntést. A pártnál végül senki nem nyilatkozott lapunknak az ügyben, távolmaradásukat pedig Hadházy Ákos jelentette be.

Szerző
2017.10.13 07:00

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52