Otthonokért menetelnek

Publikálás dátuma
2017.10.14 07:05
Egyes becslések szerint a 35 ezret is elérheti azoknak a háztartásoknak a száma, ahol valós veszély a kilakoltatás. FOTÓ: MOLNÁR
Fotó: /
Újra utcára vonulnak ma azok, akik azt szeretnék, hogy mindenki emberhez méltó lakásban élhessen. Az ellenzéki oldalon közben szinte teljes az egyetértés: új jogszabályokra van szükségesség.

"A lakhatási válság ma milliókat érint Magyarországon. A hatalomban lévő döntéshozók mégsem tesznek semmit. Elveszik a gyerekeinket, mert nincs otthonunk. A családunkkal együtt lakoltatnak ki minket, mert a bérlőket nem védi semmi. Naponta kell választanunk az evés és a lakhatás között. Lakcím nélkül nem tudunk elintézni semmit. Hajléktalanszállón kell élnünk akkor is, ha dolgozunk, mert nincs megfizethető bérlakás. Elég volt! Az emberhez méltó, biztonságos lakhatás nem kiváltság, hanem alapvető emberi jog!" – így invitálja a tüntetőket a mai, hetedik Lakásmenetre A Város Mindenkié csoport.

A résztvevők szombat délután két órakor a Deák téren gyülekeznek, ahol ételosztás után beszédet mondanak a Rehab Critical Mass, az Ide tartozunk hálózat, a Budapest Pride, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, és A Város Mindenkié budapesti és pécsi aktivistái. Ezek után a menet elindul a Fővárosi Önkormányzat, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma érintésével a Parlamenthez. Az útvonalat azért így állították össze, mert a szervezők szerint ezek azok az intézmények, amelyek felelősek a lakásgondok megoldatlanságáért. Fél ötkor a menetből élőképet alakítanak ki az Országház előtt „Építs velünk házat”mottóval.

Noha az kétséges, hogy a menet segíthet-e a szegényellenes kormányzat intézkedések visszaszorításában, az már a megmozdulás előtt kiderült: a demokratikus ellenzék pártjai között szinte teljes az egyetértés ebben a szakpolitikai kérdésben. Szerdán ugyanis a lakhatási szegénység felszámolásáért küzdő A Város Mindenkié (AVM) csoport – a Lakhatási 6x6 nevű fórumon – egy színpadra ültette hat párt vezető politikusait, hogy egyértelműen kiderüljön, egyetértenek-e a civilek lakhatási javaslatcsomagjával.Hamar kiderült: a résztvevők között nincs koncepcionális véleménykülönbség.

– Nem juhok vagyunk, akiket be lehet terelni egy nagy akolba, ma túl sok a tömegszállás a hajléktalanellátásban – hangzott el mindjárt a fórum első felszólalásában. A fedél nélkül élő Balogh Gyula a kormánynak címezte szavait, amikor az Európai Unió Szociális Kartájának módosítására emlékeztetett. Ebben többek között az szerepel: a tagállamoknak lépéseket kell tenniük a lakhatás elősegítésére, a hajléktalanság megelőzésére, csökkentésére, és a lakáshoz jutás költségeinek visszaszorításáért. Ehhez képest a magyar költségvetés lakásügyi kiadásainak 82 százaléka nem a szociálisan rászorulókat segíti.

Somogyi Eszter, a Városkutatás Kft. munkatársa a szociális bérlakásrendszer bővítését sürgette, mert a magyar lakásállományon belül ma mindössze 2,5 százalékos ezek aránya, miközben a legtöbb fejlett országban legalább 15 százalék, de több helyen a lakások negyede tartozik ebbe a körbe. A szakértő emlékeztetett rá: az állam kivonult a szociális lakásrendszerből, az önkormányzatok kizárólagos feladatává tette a lakhatási gondok megoldását, ugyanakkor nem hozott egységes szabályozást arról, hogy ki és milyen feltételekkel juthat hozzá bérlakáshoz. A törvényre nagy szükség lenne, mert ma nem mindig egységes szabályok alapján történik például azok kilakoltatása, akik nem képesek megfizetni még egy ilyen lakás költségeit sem. A szociális bérlakásokban élők 30-40 százaléka tartozik ebbe a körbe, évente 1000-1200 családot költöztetnek ki anélkül, hogy bárki segítené őket a további lakhatásban.

Az ismert, hajléktalanokkal foglalkozó szakember, Győri Péter a tartozásokra alapozva 35 ezerre tette azoknak a háztartásoknak a számát, amelyeket kilakoltatás fenyeget. Azt követelte, hogy hozzák vissza a 2015-ben megszüntetett lakásfenntartási és adósságrendezési támogatást, a fővárosban a lakásrezsi támogatást, mert ezek a kis összegű juttatások a legszegényebb félmillió háztartáson segítettek. Számításai szerint évi 30-40 milliárd forintba kerülne a rendszer korszerűbb formában történő felélesztése.

A lakásgondokon már az is segítene, ha az üresen álló lakásokat bátrabban mernék kiadni és bérbe venni az emberek, de ma a magánbérleti rendszer jogilag nem szabályozott, ezért a legbizonytalanabb lakhatási forma. A Habitat for Humanity egyik munkatársa, Kováts Bence ezért a bérbeadás legalizálását sürgette, és azt, hogy adókedvezményekkel szorítsák le az árakat, enyhítsenek a lakhely bejelentés szabályain, rögzítsenek hosszabb felmondási időt.

A gyermeket nevelő családok védelme lenne a legfontosabb, el kellene érni, hogy az önkormányzatok kötelezően gondoskodjanak a család elhelyezéséről akkor is, ha díjhátralék miatt kiteszik őket a szociális bérlakásból. Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület vezetője emlékeztetett rá: bár a gyermekvédelmi törvény alapján pusztán anyagi ok miatt egyetlen gyermeket sem lehetne elválasztani a családjától, napi gyakorlat, különösen a szegregátumokban élőknél, hogy már a kórházból sem tudják hazavinni a szülők a kicsit, mert nincs hová.

Néhány év alatt annyit sikerült elérni a lakhatási gondok enyhítésén fáradozó civil szervezeteknek, köztük a legharcosabb AVM-nek, hogy ma már a rendőrség nem bünteti rendszeresen az életvitelszerűen a közterületeken élő hajléktalanokat, de az önkényes lakásfoglalóknak is megoldást kellene kínálni – ismertette végül a következő nagy csoport gondjait Lakatosné Jutka, a civil szervezet aktivistája. Elmondása szerint tavaly 1730 eljárás indult az önkényes lakásfoglalók ellen, 359 ember került börtönbe, mert csak így tudott átmenetileg fedelet biztosítani a családjának.

A helyzetismertetést követő hatpárti politikai vitában a fenti kérdésekre vártak válaszokat a szervezők, de éles párbeszéd nem alakult ki az ellenzék vezetői között. Így a beszélgetés végére teljesen egységes kép alakult ki: a civilek lakhatási követeléseivel a meghívott hat párt egyetért és kormányzati pozícióban annak megvalósítását vállalja. A Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely emlékeztetett rá, hogy ők Zuglóban már a gyakorlatban is erre törekszenek, a Momentum elnökségi tagja, Orosz Anna a párt holnapi gyűlésére ígért átfogó lakásprogramot, Korózs Lajos pedig október 28-ra. Az MSZP elnökségi tagja, a parlament népjóléti bizottságának alelnöke a szocialisták önkormányzati vezetőinek hozzáállását bíráló szavakra reagálva azt is megígérte, november 15-ig meggyőzi párttársait, változtassanak a hajléktalan-mentes övezetek szigorán. A DK nevében Niedermüller Péter EP képviselő egy befogadóbb társadalom létrehozásának keretébe helyezte a lakhatási kérdéseket, míg Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje pedig azt emelte ki, hogy a felvetett kéréseket rögzítő javaslataikat sorra adják be a parlamentnek, de a kormánypártok rendre elutasítják azokat. A lakhatási kérdések megoldását természetesen mindenki a kormányváltásban látja, ezért is támogatják az AVM kezdeményezésére tartandó mai lakásmenetet.

A Város Mindenkié csoport 6 pontja
1. A lakhatás alapvető emberi jog
2. Szociális bérlakásokat!
3. Országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást!
4. Biztonságos, megfizethető magánbérleti szektort!
5. A gyermekes családok lakhatáshoz való jogának intézményesítését!
6. Kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatást a hajléktalan embereknek!

2017.10.14 07:05

Két nap után visszavették a kardiológiai intézetbe a kirúgott szívsebészt

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:50

Fotó: / Kállai Márton
Székely állítólag csak három hónapig marad, utána a Honvéd Kórházban folytatja munkáját.
Megegyezett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója, Andréka Péter és az általa elbocsátott ismert szívsebész professzor, Székely László, így az orvos tovább maradhat az egészségügyi intézményben – tudta meg a a Pesti Srácok. A portál információi szerint Székely csak három hónapig marad a kardiológiai intézetben, utána a Honvéd Kórházban folytatja munkáját. Az orvosnak szerdán mondtak fel az intézményben, elbocsátásának oka, hogy fél évvel ezelőtt egy betege műtétje alatt több olyan kollégája közreműködését kérte, akik nem voltak szerződésben az intézménnyel. Úgy tudjuk: a behívottak közül egy, a beavatkozás alatt szivárgó mellimplantátumot cserélte ki. A másik két orvos súlyos életveszélyes szövődmény elhárításában működött közre. Székely László az a szívsebész, aki egy úgynevezett minimal invazív eljárással nagy műtéteket kis bemetszéssel végzi. A Népszava korábban úgy értesült, hogy a főorvos elbocsátása miatt csúszik egy súlyos keringési elégtelenséggel küzdő beteg műszív beültetése is. A főigazgató, dr. Andréka Péter korábban lapunk kérdésére küldött írásos válaszában az elbocsátással kapcsolatban azt írta: sajnálattal ugyan, de egy súlyos jogi-etikai vétség miatt volt kénytelen Székely László főorvost felmenteni a munkavégzés alól. A döntésében egy teljes szakértői és jogi apparátus segítette.  
2018.09.21 14:50
Frissítve: 2018.09.21 15:09

Kósa neve is felbukkan a csengeri nő új vallomásában

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:38

Fotó: Népszava/ Vajda József
Az asszony továbbra is kitart amellett, hogy létezik az eurómilliárdos vagyon, ami őt illeti. Azt állítja, a politikus kiutazott vele Svájcba.
Pénteken délelőtt újabb, ezúttal írásos vallomást tett az állítólagos, ezermilliárdos vagyon örököseként ismertté vált csengeri asszony, Sz. Gáborné – tudta meg a zoom.hu. A nő ügyvédje, Helmeczy László a portál kérdésére válaszolva azt mondta:
„most jöttem tőle, több oldalas, írásos vallomást adott át nekem”.
A csalással gyanúsított Sz. Gáborné utoljára bő két hete tett vallomást. Az ügyvéd szerint az asszony újabb vallomásában is kitart amellett, hogy létezik az eurómilliárdos vagyon, ami őt illeti. A portál felidézi: a nőt nyomozók azzal gyanúsítják, hogy közel félszáz embert csapott be és tőlük jelentős összegeket – volt, akitől tíz év alatt, több tételben százmilliót – kért kölcsön arra hivatkozva, hogy csak rövid időre van szüksége rá, mert hamarosan hozzáférhet az apja után neki járó ezermilliárd forintos, külföldön fellelhető örökséghez. Azt az asszony sem tagadja, hogy kölcsönkért kisebb-nagyobb összegeket, de – mint Helmeczy szerint friss vallomásában is leírta –, abból csak a hagyatéki eljárási költségeit akarta fedezni, és mindent vissza akart adni, ha hozzájut az örökségéhez.
„Ennek tudatában kért kölcsön, mert abban a hiszemben volt, miután mátészalkai ügyvédje is állította neki, hogy az örökség létezik, és ő ahhoz hozzájuthat”
– mondta Helmcezy.
Az ügyvéd a portálnak arról is beszélt, hogy várhatóan zár alá veszik Sz. Gáborné vagyonát, ilyenkor ugyanis ez elkerülhetetlen. Ugyanakkor szerinte a nőnek „nem sok vagyona van” – hacsak ide nem vesszük az állítólagos örökséget –, amit zárolni lehetne. Helmeczy megjegyezte, hogy várhatóan a nő szeptember 7-én elrendelt, 30 napos előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kéri majd a vádhatóság.

Megint kérte, hogy hallgassák meg Kósát

A csengeri asszony évek óta azt állítja magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt. Az asszony befektetési tanácsokat kért Kósa Lajostól, a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. Kósa Lajos azt is tagadja, hogy a befektetési tanácsokért 800 milliós ajándékozási szerződést írt volna alá az állítólagos örökösnővel, az erről készült közjegyzői dokumentumot pedig hamisítványnak tartja. A portál azt írja, a fideszes politikus neve a csengeri asszony friss vallomásában is felbukkan, mert a nő szerint Kósa kiutazott vele Svájcba is intézni a hagyatékot. Éppen ezért Sz. Gáborné az újabb vallomásában is kérte – amit korábban ügyvédje is indítványozott –, hogy tanúként hallgassák meg Kósát. Az ügyvéd szerint neki is lenne néhány kérdése a politikushoz. Például azt, hogy ha szerinte nem volt hagyaték, akkor miért kötött az asszonnyal különböző megállapodásokat, szerződéseket.
2018.09.21 14:38
Frissítve: 2018.09.21 14:48