Veszélyes szerepe volt a fehér özvegynek

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:34

„Végre megszabadultunk tőle” – így kommentálta az 50 éves egykori punk énekes, Sally Jones valószínű meggyikolásának hírét a brit kormány. A világ egyik legkeresettebb terroristájával, aki fehér özvegyként vonult be a köztudatba, még júniusban, a szíriai Rakka közelében végzett az amerikai légierő Predator típusú drónja egy légitámadás során – írta a héten elsőként a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun. A beszámoló szerint a drónok gyakran hetekig követik türelmesen potenciális célpontjaikat, s kivárják azt a pillanatot, amikor polgári személyek életének kockáztatása nélkül lecsaphatnak.

A szenzációszámba menő akció sikeréről mindeddig hallgattak az Atlanti-óceán két partján működő titkosszolgálatok. Ennek egyik oka az lehet, hogy a női terroristák toborzásával megbízott Jones holttestéről nem vettek DNS-mintákat, hiszen ahhoz szárazföldi egységeket kellett volna küldeni a térségbe. A kenti származású nő gyilkosa egy amerikai légitámaszpontról irányította a drónt, egy Washingtonban és Londonban hónapok óta tervezett hadművelet során.

Sally Jonest akkor látták utoljára életben, amikor Rakkából Al-Majadin felé menekült. Egyelőre bizonytalan, vajon a légi csapás során életét vesztette-e Jones 12 éves fia, JoJo, aki annak ellenére nem számított célpontnak, hogy évek óta ki volt téve az Iszlám Állam propagandájának. A Nagy-Britanniában élő nagyszülők döbbenten azonosították a fiút egy a közösségi médiában megjelent fotón, amelyen pisztollyal a kezében állt narancssárga kezeslábast viselő, kivégzésükre váró foglyok mögött.

Az iszlámra áttért Sally Jones 2013-ban tette át székhelyét a festői Kent grófságból Szíriába, ifjú szerelmével, a birminghami hekkerből dzsihádistává lett Junaid Husszeinnel együtt. A korábban szociális segélyekből élő kétgyermekes anya az Iszlám Állam külföldi harcosokból álló zászlóaljának női szárnyáért volt felelős. Az egységet az amerikai titkosszolgálat fontos célpontjai között szereplő férje állította fel. Ő már 2015-ben életét vesztette egy légitámadás során, de korábban, Sally Jones-szal együtt három földrészen is szervezte az iszlám fundamentalisták terrorista merényleteit. Egyik meghiúsult összeesküvésüknek II. Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg volt a célpontja, akiket két évvel ezelőtt, egy háborús megemlékezésen akartak felrobbantani.

Egy évvel később, már hitvese halála után Jones Londonban, Glasgowban és Cardiffban élő muszlim, sőt radikális keresztény nőket környékezett meg titkos üzenetekkel, hogy a muzulmánok szent hónapja, a Ramadán idején kövessenek el terrorista támadásokat.

A fehér özvegy számos megnyilvánulásával borzasztotta el kétségbeesett családját és a brit közvéleményt. 2016-ban hírhedtté vált az a propaganda üzenete, melyben „szép nyarat” kívánt, hozzátéve: „Nem ajánlom, hogy júniusban vagy júliusban bárki is beutazzon London belvárosába. Sőt, hogy ha őszinte akarok lenni, egyáltalán nem közlekednék ott metróval”. 2016 szeptemberében hallatott magáról utoljára a közösségi médiában. Egyes hírek szerint „belefáradt” a radikalizmusba, és szívesen tért volna vissza Nagy-Britanniába, de már a lehetőség hallatán is több mint 18 ezren írtak alá egy petíciót ennek megakadályozására.

Sally Jones feltételezett haláláról Frank Gardner, a BBC biztonsági tudósítója úgy vélekedett, hogy az nem jelent változást az Iszlám Állam katonai kilátásai terén. „Hiába pózolt Jones rendszeresen egy Kalasnyikovval és egy pisztollyal a kezében, s vezetett állítólagosan egy női dzsihádistákból álló zászlóaljat, a csoport számára inkább ikonikus, mint katonai fontossággal bírt. Ez a szerepe viszont egyértelműen veszélyes volt”.

MI5-főnök: többdimenziós a terrorizmus

Nagy-Britannia "többdimenziós", egyre gyorsabb ütemben átalakuló és mind nehezebben felderíthető terrorfenyegetéssel kénytelen szembenézni - mondta kedden a brit elhárítás (MI5) vezetője. Andrew Parker Londonban tartott háttérbeszélgetést a brit sajtónak, és utána több interjút is adott a médiának. 

Részletek nélkül elmondta: a brit biztonsági szolgálatok jelenleg "ötszáznál jóval több" aktív elhárítási műveletet folytatnak, és e műveletek hozzávetőleg háromezer olyan személyt érintenek, akik valamilyen módon szélsőséges tevékenységek részesei.
Az MI5 vezérigazgatója szerint az elmúlt négy évben húsz, az utóbbi hét hónapban hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletnek sikerült elejét venni. Mindegyik meghiúsított támadási terv az iszlám szélsőségességhez volt köthető.

Szerző

Összecsaptak a rendőrökkel a kijevi tüntetők

Publikálás dátuma
2017.10.17. 20:45
FOTÓ: SERGEI SUPINSKY / AFP
Több ellenzéki ukrán párt és társadalmi szervezet közös tüntetést kezdett kedden a kijevi parlament előtt, a politikai reformok folytatását követelve.

A megmozduláson a tüntetők egy csoportja megpróbált áthatolni a rendőrök által a parlamentnél felállított fémkordonon, és eközben összecsaptak a rendfenntartókkal.

A 112.ua hírportál közlése szerint a tüntetést Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök Új Erők Mozgalma néven létrehozott pártja kezdeményezte, de csatlakozott a megmozduláshoz több ellenzéki parlamenti párt, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics), Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, valamint a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) aktivistái is.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság felállítása és a választási rendszer megváltoztatása.

Sajtójelentések szerint délig több mint négyezer tüntető gyűlt össze a parlament előtt. Délután a tüntetők sátrakat kezdtek felállítani a demonstráció helyszínén. Újságíróknak úgy nyilatkoztak, hogy csütörtökig maradnak, mivel aznap tervezi a parlament követeléseik megvitatását.

A hatóságok rendkívüli erőkkel vonultak ki, az ukrán főváros központjában három és fél ezer rendfenntartó - zömében nemzeti gárdista - teljesít szolgálatot. A belvárosban korlátozták a forgalmat, a kormánynegyed utcáit - ahol a parlament a kormány és az elnöki hivatal épülete van - lezárták. Közvetlenül a parlamentet mintegy félezer gárdista védi. A szervezők mintegy tízezer tüntetőt várnak a parlament épülete elé.

A demonstráció miatt Andrij Parubij házelnök délelőtt felfüggesztette a parlamenti frakciók közötti egyeztetést a törvényhozás e heti plenáris napirendjéről. Az előzetes tervek szerint a parlament kedden tárgyalta volna második olvasásban a Donyec-medencei szakadár területek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló, első olvasásban már megszavazott törvényt is.

Szaakasvili - aki szeptember 10-én gyalog érkezett Lengyelországból Ukrajnába, hívei gyűrűjében áttörve az ukrán határőrségen - már előre jelezte, hogy október 17-én visszatér Kijevbe híveivel az általa szükségesnek ítélt ukrajnai reformok ügyében.

A politikus 2004 és 2013 között volt Georgia államfője. 2013-ban távozott - gyakorlatilag száműzetésbe - külföldre, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, 2016 novemberéig pedig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el.

Szaakasvili és Porosenko elnök között azonban megromlott a viszony, ami ahhoz vezetett, hogy a georgiai politikus tavaly novemberben lemondott tisztségéről, majd új pártot alapított, amely előrehozott választásokat akar kikényszeríteni Ukrajnában.

Szerző