Madrid bekeményített a függetlenség ügyében

Publikálás dátuma
2017.10.20 07:31
A Barcelona szerdai meccsét is tiltakozásra használták a függetlenség hívei Fotó: Miquel Llop/Citizenside
Fotó: /
Az eddigi bizonytalanság semmi ahhoz képest, ami holnaptól következik, amennyiben Madrid tegnapi ígéretéhez hűen megkezdi a katalán önrendelkezés felfüggesztését.

„A feszültség éleződését csak az akadályozhatná meg, ha Carles Puigdemont katalán vezető kinyilatkoztatná, hogy eláll a függetlenedési szándéktól, de mindkét fél nagyon merev. A spanyolok azt követelik, hogy a katalánok térjenek vissza a törvényes állapothoz, és mondják ki, hogy nem lesznek függetlenek. Madrid csak ezek után hajlandó tárgyalni velük.“ Így írta le a Népszavának a Spanyolország és Katalónia közötti patthelyzetet Éltető Andrea, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az események csütörtökön mozdultak el az előző napokra jellemző holtpontról. Carles Puigdemontnak tegnap reggel 10 óráig kellett egy a spanyol kormánynak címzett levélben nyilatkoznia, hogy a múlt kedden kikiáltotta-e a függetlenséget a katalán parlamentben. A választ eredetileg egy héten belül várták az egykori újságírótól, de az első levelében kitérő választ küldött. Tegnap már egyértelműbben fogalmazott és azt írta: nem kiáltotta ki a függetlenséget, és továbbra is abban bízik, hogy párbeszéddel tudják rendezni a krízist a spanyol kormánnyal. Puigdemont azért fenyegetésképp hozzátette, ha Madrid nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, s kitart az „elnyomás” politikája mellett, akkor még bármikor kikiálthatják a függetlenséget.

A fenyegetőzés ellenére Puigdemont hátralépett egyet azzal, hogy azt írta, nem kiáltotta ki a függetlenséget. A spanyol kormányt azonban nem hatotta meg. Mariano Rajoy néppárti (PP) miniszterelnök bejelentette: szombaton összeül a szenátus, hogy elindítsák a katalán autonómia felfüggesztését jelentő 155. cikkely élesítésének folyamatát. A kormány közleménye szerint erre azért van szükség, mert Puigdemont nem tett eleget Madrid feltételeinek, és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy visszaálljon az alkotmányos rend. „A kormány álláspontja az, hogy nem kaptak egyértelmű választ. Ők nem fogadják el azt, amit a Puigdemont mond, hogy tárgyalni szeretne” – magyarázta a döntést Éltető Andrea.

Fotó: AFP/Pau Barrena

Fotó: AFP/Pau Barrena

A spanyol kormány döntésében az is szerepet játszhatott – mutat rá beszámolójában az El País –, hogy a néppárt és a szocialisták (PSOE) kérése ellenére Puigdemont hallani sem akart rendkívüli választások kiírásáról Katalóniában. Pedig szerdán a PP jelezte: eláll a 155. cikkely élesítésétől, ha regionális választásokat írnak ki.

A kérdés jelenleg az, hogy a katalánok még szombat előtt kikiáltják-e a függetlenséget, vagy holnap, a 155. cikkely élesítése után teszik-e meg. Akármi történik is, Éltető szerint érdekes helyzet alakul ki, hiszen egyszerre lesz egy autonómiától megfosztott régió, és egy független katalán köztársaság.

„Nagy kihívás lesz a jogászoknak is. Azért van egyébként ilyen óvatoskodás mindkét részről, mert teljesen ismeretlen területen járunk. Nem volt még független katalán köztársaság, és nem alkalmazták a 155-ös cikkelyt sem… Maga a kormány sem egészen tudja, hogy mit kell ilyenkor csinálni” – tette hozzá a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napok forgatókönyvére hatással lehetnek az utcai tüntetések. Unió- és függetlenségpárti csoportok egyaránt bejelentették, hogy utcára vonulnak. Óriási tömegekre lehet számítani, hiszen mindenki érzi, hogy a hét végén lehet a válság csúcspontja.

Razziázott a spanyol csendőrség
A spanyol csendőrség csütörtökön házkutatást tartott a katalán rendőrség kommunikációs központjában. A csendőrség az október 1-jén rendezett függetlenségi referendum idején lebonyolított hívások tartalmára volt kíváncsi. Az El Mundo szerint az akciót jóváhagyó lleidai bíró elrendelte, hogy a hívásokról készült felvételeken túl dokumentumokat is lefoglaljanak. A bíró azután indított vizsgálatot hogy panasz érkezett a katalán rendőrökre, mondván, a referendum idején passzívak voltak, s a parancs ellenére nem tettek meg mindent, hogy megakadályozzák az alkotmánybíróság által korábban felfüggesztett népszavazás lebonyolítását.

2017.10.20 07:31

A Vidi megállította a Honvédot

Publikálás dátuma
2018.08.18 22:10
Hadzic Anel (b) és Huszti Szabolcs, a MOL Vidi gólszerzői
Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A címvédő MOL Vidi FC 3-0-ra legyőzte a pályaválasztó Budapest Honvédot a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójában, így már nincs százszázalékos csapat az élvonalban.
A kispestiek otthonuk, a Bozsik Stadion újjáépítése miatt most először fogadták soros ellenfelüket az MTK-pályáján, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A Bajnokok Ligája-selejtező utolsó fordulójára készülő székesfehérváriak továbbra is veretlenek ebben az idényben, szerdán az AEK Athént látják vendégül a Groupama Arénában. OTP Bank Liga, 5. forduló: Budapest Honvéd-MOL Vidi FC 0-3 (0-2)  Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2007 néző, v.: Farkas gólszerzők: Kovács I. (26.), Huszti (39.), A. Hadzic (51.) piros lap: Batik (37.) sárga lap: Uzoma (9.), Batik (14., 37.), Lukács (72.), illetve Vinícius (3.), Juhász (4.), Lazovic (34.), Berecz (86.) Budapest Honvéd:    Gróf - Batik, Baráth, Skvorc - Heffler, Vadócz, Gazdag (Lukács, a szünetben), Nagy G., Uzoma (Kukoc, 37.) - Holender, Danilo (Májer, 77.) MOL Vidi FC:    Kovácsik - Nego, Juhász (Fiola, 54.), Vinícius, Stopira - Nikolov, A. Hadzic, Pátkai - Huszti - Kovács I. (Berecz, 70.), Lazovic (Sós, 78.) A Honvéd kezdte lendületesebben a mérkőzést, mégis a Vidi FC előtt adódott igazi gólszerzési lehetőség, de Huszti Szabolcs kihagyta a megítélt büntetőt. Nem sokkal később Kovács István jóvoltából mégis megszerezték a vezetést a vendégek. A kapott gól ellenére a kispestiek irányították a játékot, de egy téves játékvezetői ítélettel megakasztott támadásuk után indított gyönyörű ellenakció végén Huszti kijavította hibáját, s megduplázta a fehérváriak előnyét. Ezt követően még reménytelenebb helyzetbe került a Honvéd, ugyanis utánrúgásért Batik Bencét második sárga lappal kiállította a játékvezető. Innentől a Vidi FC kézben tartotta a találkozót a szünetig. A folytatásra sem változott a játék képe: az emberhátrányban lévő fővárosiak mentek előre, a Vidi FC viszont sokkal pontosabb volt, és a harmadik góllal végérvényesen eldöntötte a három pont sorsát. A hátralévő negyven percben komoly tétje nem maradt a meccsnek, mégis mindkét kapu előtt akadtak helyzetek, egyszer például Lazovic a kapufára fejelte a labdát, míg a Vidi FC védelme egy ízben a gólvonalról mentett, de több találat már nem született. 

Először győzött a Diósgyőr

A szombat esti találkozón a hazai csapat az első győzelmét aratta a mostani bajnokságban, melyben eddig egyetlen ponttal az utolsó előtti helyen állt. Sikerével a kilencedik helyre lépett előre és pontszámban beérte a szombathelyi együttest.    Diósgyőri VTK-Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)

Egy pontot szerzett a Kisvárda Felcsúton

A Kisvárda története első élvonalbeli gólját megszerezve 1-1-es döntetlent ért el Felcsúton, a Puskás Akadémia vendégeként.   Puskás Akadémia FC-Kisvárda FC 1-1 (0-0)

A hajrában percben mentett pontot az Újpest

Az Újpest 1-1-es döntetlent játszott a vendég Mezőkövesddel szombaton. Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (0-1)   Az Újpest és a Mezőkövesd kilencedszer mérkőzött meg egymással, a hazai csapat továbbra is csak egyszer nyert: még az első találkozón 2013-ban a lila-fehérek 6-1-re. Azóta a további hat vendéggyőzelem mellett másodszor végeztek döntetlenre. Ez a találkozó volt a Mezőkövesd századik fellépése az élvonalban.

A tabella

1. Ferencváros 5 4 1 - 14- 4 13 pont 2. Budapest Honvéd 5 4 - 1 9- 5 12 3. MTK Budapest 5 3 1 1 9- 8 10 4. Debreceni VSC 5 2 3 - 8- 5 9 5. MOL Vidi FC 4 2 2 - 9- 2 8 6. Újpest FC 5 1 3 1 5- 6 6 7. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 5- 4 5 8. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 7-10 4 9. Diósgyőri VTK 5 1 1 3 4- 9 4 10. Paksi FC 5 - 3 2 4- 7 3 11. Puskás Akadémia 5 - 2 3 5- 8 2 12. Kisvárda Master Good 5 - 1 4 1-12 1

Szerző
2018.08.18 22:10

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08