Előfizetés

Tanárhiány - értelmetlen helyettesítések

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:02
Fotó: Shutterstock

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által fenntartott középfokú szakképző intézményekben a nevelési-oktatási feladatellátás zavartalanul biztosított - közölte megkeresésünkre az NGM, miután arról érdeklődtünk, a szakképző iskolák hogyan küzdenek meg az országszerte tapasztalható pedagógushiánnyal. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az NGM fenntartásában működő intézményekben mennyi a betöltetlen pedagógus álláshely, ám erről nem kaptunk tájékoztatást.

Megírtuk: a Klebelsberg Központ adatai szerint az általuk fenntartott iskolákban 1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a tanárok. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint - mivel egyetlen pedagógus heti óraszáma 22-26 óra - ez tízezernél is több tanórai helyettesítést is lehet hetente, miközben a PSZ úgy tudja, túlórapénzt az esetek többségében nem kapnak a pedagógusok.

Az NGM közlése ellenére a szakképző intézményekben is vannak gondok. A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnöke szerint a minisztérium nem állított valótlant, ám nem bontotta ki a valóság minden részletét. Tóth József lapunknak elmondta: a feladatellátás valóban biztosítva van, ám a tanárhiány miatt ez sokszor a minőség rovására megy.

- Mindig is volt, most is van pedagógushiány ezen a területen. Ám míg régebben lehetett tervezni a túlórákkal, sőt egyesek örültek is, hogy több pénzt kaphatnak, ma ez már nincs így. Túlórapénzt nem fizetnek, és a 22-26 órás felosztás bonyolítja a helyzetet. Ha a tantárgy felosztásban mindenki számára egyenlően 22 óra szerepelhetne, jobban lehetne tervezni, nem lennének ekkora gondok - állítja az MKSZSZ elnöke.

Tóth József szerint a tanárhiány akkor mutatja meg "igazi arcát", amikor több pedagógus van távol betegség miatt. Ilyenkor a helyettesítés csak akkor oldható meg szakszerűen, ha van megfelelő szaktanár, ám a legtöbbször az a helyzet áll fenn, hogy nincs. - A diákok figyelmét persze le lehet kötni, arra bármelyik pedagógus képes, hogy őrizze a gyerekeket. De a helyettesítések sokszor zsúfoltak, gyakran előfordul csoportösszevonás, aminek a szakmai minősége tovább vitatható. Egy ács szakoktató nem fog egy komplett informatikaórát levezényelni - mutatott rá az érdekvédő.

Mindemellett a pedagógusokat eleve a legmagasabb terhelési szinten foglalkoztatják. Tóth József szerint a nyugdíjazásból eredő fluktuáció is nagy, a fiataloknak pedig nem vonzó a pálya, ami a szakképzésben azért is nagy baj, mert a számos részterület megfelelően képzett szakembereket, sok pedagógus jelenlétét igényelné.

Nem alkalmazták, mert kritizálta a kormányt
Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) azt a szakközépiskolát, ahová azért nem vettek fel egy tanárt, mert kiderült, hogy a Facebookon a kormány oktatáspolitikáját kritizálta. Az állást végül egy olyan jelentkező kapta meg, akinek tanári végzettsége sincs.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az elutasított tanerőt politikai véleménye alapján diszkriminálták, ezért fordultak az EBH-hoz. A hatóság nekik adott igazat, ám az iskola megtámadta a döntést, így az ügy még nem ért véget.

Kisüt a nap, feltámad a szél

Publikálás dátuma
2017.10.24. 00:32

Kedden északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, kisebb eső csupán eleinte délkeleten alakulhat ki.  Az északias szelet a Dunántúlon és keleten, északkeleten viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 4-9, délután 10-15 fokot mérhetünk - írja az Időkép. 

Szerdán eleinte lesz naposabb idő, később nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek, de eső nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a nyugatira, délnyugatira forduló szél. A hideg, -1, +5 fokos reggelt követően délután 12-16 fokra van kilátás. 

Csütörtökön északon, északkeleten lesz több felhő az égen, de csapadék nem várható, a legtöbb napsütésre pedig délnyugaton számíthatunk. Helyenként élénk lehet a nyugatias szél. Melegszik az idő, délután 14-19 fokra készülhetünk.

Pénteken a kezdeti változóan felhős-napos időt követően délután északnyugat felől feltámadó széllel, záporokkal hidegfront érkezik. A front előtt még 15-20 fokot mérhetünk. Szombaton szeles, hűvös időre van kilátás, elszórt záporokkal.

Nem merült fel Balázs Péter neve

Publikálás dátuma
2017.10.23. 21:28

Nem tárgyalt Balázs Péterrel, s nem egyeztetett a személyéről sem – mondta lapunknak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke tehát cáfolta, hogy egyáltalán felmerült volna a korábbi külügyminiszter neve, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt. Balázs Péter is kerek-perec cáfolt az atv.hu-nak: nem kereste meg egyetlen párt sem, de nem is vállalná, hogy a DK-MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

A hétvégén a b1-blogon bukkant fel a "hír", hogy az MSZP és a DK – a szocialisták javaslatára – közös miniszterelnöknek jelölheti az egykori uniós biztost, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatóját. Információink szerint azonban Balázs nevét még az Együtt sem vetette fel, pedig Bajnai Gordon korábbi külügyminisztere a párt alapító tagja volt. Az Együtt viszont most ismét a Párbeszéddel indul a választáson, s nem kívánnak közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet állítani, ahogyan jelenleg a szocialisták számára sem ez a prioritás.

Molnár Gyula a Népszavának megismételte a három héttel ezelőtti választmányi ülésükön hozott döntéseket: nem folytatnak kormányfő-jelölti castingot, de minden lehetőséget megvizsgálnak. Molnár állítja: elnökként ő tárgyalhat, így amint lesz bejelenteni valója, ismerteti azt. Most azonban még a 106 egyéni választókerületi jelöltről akarnak megállapodni más pártokkal. Az MSZP elnöke azt is elmondta: Botka László távozása után igyekeztek rendezni soraikat, így a volt kormányfőjelölt által "behozott" civil és ellenzéki szereplők – Komáromi Zoltán, Szent-Iványi István, Ács Sándorné és Andor László – partnerei maradnak a szocialistáknak, akik új kommunikációs csapattal – Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Bárány Balázs, Gőgös Zoltán és Korózs Lajos aktívabb részvételével –, valamint a volt pártelnökök, Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila bevonásával készülnek a 2018-as választásra.