Kisebbségi kormányt alakíthat a cseh oligarcha

Publikálás dátuma
2017.10.28 07:32
Milos Zeman cseh elnök újra az alkotmány határait feszegetné FOTÓ: MTI/AP/Petr David Josek
Fotó: /
Milos Zeman cseh elnöknek a Barrandov televízióban elhangzott szavaiból egyértelműen kitűnik, kinek volt a legjobb, hogy rendkívül bizonytalan belpolitikai viszonyok alakultak ki az egy héttel ezelőtti parlamenti választás után: neki. Az államfő ugyanis saját elképzelései szerint alakítaná a belpolitikai történéseket, ismét feszegetné az alkotmány határait, amely eredetileg csak korlátozott jogköröket biztosít az államfő számára. Volt már példa ilyenre, még 2013-ban, néhány hónappal államfővé választása után, amikor kihasználva a belpolitikai válságot saját jelöltjét, Jirí Rusnokot jelölte a kormányfői székbe, aki több mint fél évig kormányozhatott.

Most is hasonló helyzet alakulhat ki, mert hiába kapott kormányalakítási megbízást Zemantól a voksolás győztese, a liberális populista ANO milliárdos elnöke, Andrej Babis, első nekifutásra aligha jár sikerrel, mert eddig csak a szélsőjobboldali SPD, a bevándorlás-, és romaellenes Tomio Okamura pártja jelezte, hogy szövetségre lépne vele. Babis azonban azt közölte, nem kíván koalíciót az egész Európa által aggódva szemlélt tömörüléssel.

Zeman azonban nem hagyná annyiban a történéseket. Az interjúban ugyanis jelezte, ha Babis első kísérlete kudarcba fullad, másodszorra is őt bízza meg a kormányalakítással, mert a második helyen végzett jobboldali Polgári Demokrata Párt (ODS) jóval kevesebb mandátumot szerzett, ezért annak elnöke, Petr Fiala nem szolgálna rá a miniszterelnöki tisztségre. (A cseh sajtóban már megjelentek olyan találgatások, hogy Fiala kísérletezhet a kabinet megalakításával.)

Az euroszkeptikus és közismerten oroszbarát Zeman elő is állt nagy tervével: szerinte mindenképpen Babisnak kell próbálkoznia a kabinet életre hívásával, mert előbb-utóbb úgyis úgy dönt, hogy az SPD-vel lép koalícióra. A négymilliárd dolláros vagyonnal rendelkező oligarcha eddig nem mutatott készséget erre, az azonban rendkívüli veszélyeket jelentene az Európai Unió számára is, ha egy ilyen szélsőséges párt kerülne a cseh kabinetbe.

Nem túlzás azt mondani, hogy a cseh politikai színtér vált a leginkább széttöredezetté Európában. Az eddigi kakukktojás a voksolás harmadik helyén végzett Kalózpárt volt, amelynek ideológiájáról vajmi keveset lehetett tudni. Mind több jel utal arra, hogy a „kalózok” a szélsőbalhoz állnak legközelebb, amit az is jelez, hogy Janisz Varufakisz egykori ultrabalos görög pénzügyminiszter is lelkesen ünnepelte a pártnak a választáson elért több mint tíz százalékos eredményét.

Szerző
2017.10.28 07:32

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07