Elbukott az államadósság elleni harc

Publikálás dátuma
2017.10.30 06:21
A kabinet csak nyögvenyelősen hajlandó beszámítani az állami Eximbank hiteleit - Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Az Orbán-kormány elérte, hogy ne legyen a választási küzdelem témája az államadósság-elszámolás módosítása.

A háborúkat leszámítva a GDP-arányos államadósság a 2010-ben, majd 2014-ben hivatalba lépett Orbán-kormányok idején érte el csúcsát. Pedig megválasztásukkor a foglalkoztatottság növelése mellett az államadósság csökkentését is megígérték. Utóbbit a propagandajelszavak ellenére elbukták. Pedig még trükköket is bevetettek a számok (átmeneti) kozmetikázására. Eredménytelenül. A GDP-arányos államadósság 2010 óta legalábbis nem akkora mértékben mérséklődött, ahogy ezt a magyar kormány, illetve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állítja. Mindez ádáz vitákat eredményezett egyik oldalról az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat), másrészt az MNB és a KSH között. A felek lassan másfél éve boncolgatják, mi is az államadósság: mi számít magán- illetve állami kiadásnak.

A vita három területet érint: a teljesen állami Eximbank gazdálkodását, a megszületésük óta száz sebből vérző jegybanki alapítványokat és az úgynevezett garanciaalapokat. Az Eurostat álláspontja egyértelmű: ezek - közvetve vagy közvetlenül - a költségvetés részei, ezért veszteségeik növelik az államadósságot. A magyar fél ezt tagadja. Jóllehet a garanciaalapok esetében már engedtünk. Így az elmúlt hónapban az Eurostatnak küldött jelentésünk már tartalmazta a szükséges átsorolást. Ide tartozik például az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap. Ezek álltak helyt 2015 óta a Quaestor-, Buda-Cash- és Hungária Értékpapír-károsultak veszteségcsökkentéséért. Mivel felhalmozott tőkéjük nem fedezte az összes igényt, azt valójában a költségvetést megillető pénzekből pótolták ki. Áttételesen ugyancsak közpénzek kerültek az úgynevezett Szanálási Alapba, amit az MNB az átmenetileg állami tulajdonba került bankok rossz hiteleinek megtisztítására használ. Ilyen hitelintézet például az MKB, amely mára Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Balog Ádám elnök-vezérigazgató és mások érdekkörébe került. E tétel valóságnak megfelelő átsorolása a G7.hu portál számításai szerint 169 milliárddal rontotta a 2015-ös államadósságot.

Az Eximbank ügyében viszont az Orbán-kabinet megmakacsolta magát. Figyelmen kívül hagyták az Európai Statisztikai Döntőbizottság állásfoglalását, amely szerint a hitelintézet gazdálkodása az államháztartás része - értékelte a helyzetet lapunknak Katona Tamás. Az egyetemi tanár szerint ez az ügy önmagában is két százalékponttal növeli a GDP-arányos államadósságot, ami a 2016-os esztendő zárszámadása szerint 73,9 százalékra rúgott. Ha nem számítjuk a magánnyugdíjpénztárak 3 ezer milliárdos vagyonának elkobzását - lényegében államosítását, ami 11 százalékponttal javított az adósságon -, valójában 80 százalék körül járhatunk. És akkor még nem beszéltünk a jegybanki alapítványok tiltott állami pénzeléséről - emlékeztetett Katona Tamás. Ezek állampapírt vásároltak az elsődleges piacon, amit az Európai Központi Bank kifogásolt. Bár szerzeményeik egy részét eladták, a pontos számok nem ismertek és történtek összevonások is. Így ennek államadósság-növelő hatását nehéz meghatározni.

Katona Tamás szerint az államadósság javításának kérdése mégse lesz az országgyűlési választások előtti pártcsatározások témája. A magyar fél ugyanis azt kérte az európai hivataltól: adjon időt a számok átírására, mert az úgymond bonyolult. Bár az Eurostat egy ideje a magyar jelentéseket a módszertani fenntartásaikat hangsúlyozó záradékkal látja el, a kérést valószínűleg elfogadják. Így a kérdésre várhatóan csak jövő év április 23-án térnek vissza. Hetekkel a magyar parlamenti választások várható időpontja után.

Problémás Eximbank
Az Eximbankkal magával is akadnak gondok. Az unió szerint az állami pénzintézet nem eredeti rendeltetése szerint működik, hisz nem csak magyar vállalkozások külpiaci megjelenését segíti. Így beálltak kormányközeli körök belföldi tevékenysége mögé is. Vajna András - Andy Vajna - filmügyi kormánybiztos és médiaguru szintén a tőlük kapott kölcsönből vette meg a TV2-t. Az Eximbank kapcsán - ugyancsak a G7.hu számításai szerint - hozzávetőleg egymilliárd dollár, illetve 400 millió euró a tét.Szerző
2017.10.30 06:21

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35