A Fidesz döntené el, ki a bűnös

Publikálás dátuma
2017.10.31 06:00
KÉT ÉV NYOMOZÁS, VÁDASKODÁS Czeglédy Csaba szúrta a Fidesz szemét - FOTÓ: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: /
 Egyszerre játszaná el a Fidesz az ügyészség és a bíróság szerepét Czeglédy Csaba ügyében. Bár a két év nyomozás után, éppen az országgyűlési választási kampány nyitányán előzetes letartóztatásba helyezett, adócsalással meggyanúsított, Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt támogatottsággal megválasztott, szombathelyi önkormányzati képviselő és 17 társa ügyében még vádirat sem született, a Fidesz már országgyűlési határozati javaslatban állapítaná meg a bűnösséget.

Noha a kormányoldal eredeti tervei szerint már hétfőn napirendre vették volna az Országgyűlésben az ominózus határozati javaslatot, ám végül mégis inkább "a normál eljárásban", így valamivel később kerül a Ház elé, várhatóan november 13-14-én. A többek között Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető által is benyújtott előterjesztés azt foglalná írásba, amit a párttal szimbiózisban élő propagandasajtó sulykol hónapok óta: a diákszövetkezeteket üzemeltető Czeglédy és társai „tudatosan megkárosítottak” mintegy ezer fiatal munkavállalót. Csakhogy időközben a propagandatermékek sorban helyreigazításra kényszerülnek az ügyben. Így pénteken a Matolcsy-érdekkörbe sodródott Origo már kénytelen volt a Czeglédyvel kapcsolatban bedobott állításai jó részét visszavonni, ma pedig a Fővárosi Törvényszék az M1 Híradó "tudósításai" miatt a közmédia szolgáltatóját kötelezheti ugyanerre.

A hatóságok titkolózása miatt valójában alig tudni valamit magáról a gyanúról és a folyamatban lévő eljárásról. Ami biztos: a helyi baloldal fenegyerekeként ismert, korábban több fideszes visszaélést leleplező Czeglédy által vezetett Human Operator Zrt. országszerte 4-5 ezer diákot foglalkoztatott, a diákmunkaerő-piac egyik fontos szereplője volt. A bomba június 13-án robbant, amikor a Csongrád megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága házkutatásokat tartott, majd őrizetbe vette a politikust. A helyi ügyészség közleménye – melyben kapásból néven nevezték a szocialista önkormányzati képviselőt – azt állította, hogy a Czeglédy által vezetett Zrt. fiktív, valós munkát nem végző iskolaszövetkezeteknek kiszámlázott megbízásokkal mintegy 3 milliárd forintnyi adó megfizetését kerülte el.

A rajtaütés napján befagyasztották a cég számláit, így a Human Operator Zrt. útján foglalkoztatott diákok egy része nem kapta meg a júniusban esedékes májusi fizetését. Hogy pontosan hány diáknak ragadt benn a pénze, máig nem tudni, mivel a rajtaütésen a NAV lefoglalta a cég minden adathordozóját, szerverét, iratait és azóta sem adta vissza azokat. A jelek szerint a nyomozók nem kapkodják el az ügyet: a HVG információja szerint ugyanis mindössze október közepén, négy hónappal a házkutatások után nyitották ki az ott lefoglalt iratokkal teli zsákokat, hasonlóképp Czeglédyt is hónapokkal a rabosítása után hallgatták ki először, lapunk ráadásul úgy tudja: eddig összesen kétszer volt a nyomozók előtt.

FOTÓ: MTI/KÁLMÁNDY FERENC

FOTÓ: MTI/KÁLMÁNDY FERENC

Míg a hatóságok a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem válaszolnak sajtómegkeresésekre – így a Népszava egyetlen kérdésére sem tájékoztatott a NAV –, addig teljes fordulatszámra kapcsoltak a kormánypropaganda részeként üzemelő médiumok. A hasonló korábbi ügyekben már megszokott menetrend szerint a kormányportálok rendszeresen tudósítanak az egész véletlenül birtokukba került, diszkrét, nyomozási adatokról. Ezen túlmenően sorban jelennek meg az olyan vadabbnál vadabb, nyilvánvaló hazugságok is, mint hogy Czeglédy-t egy fővárosi „luxusétteremben vették őrizetbe”, vagy épp hogy a cégvezető még börtönbe ülve is havi 4,5 millió forintot keres.

Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy propagandistákkal szemben indított sajtóperekben eljáró ügyvédje, Litresits András a Népszavának elmondta: a valóságban az esküvőjére készülő önkormányzati képviselőt Szombathelyen, családi körben vették őrizetbe. Konkrétan hajnali hatkor jelentek meg a nyomozók a politikus lakótelepi lakásán, és az időközben felébredő kiskorú gyerekek szeme láttára kezdtek házkutatásba. Az ügyvéd, illetve Czeglédy általa ismertetett beszámolója szerint a nyomozók még a gyerekszobát is átnézték bizonyítékok után kutatva.

A Fidesz és a propagandasajtó a leggyakrabban ismételt állítása, hogy „több, mint ezer” diákmunkást nem fizetett ki a Human Operator Zrt., illetve akaratlagosan megkárosította a diákokat. A valóságban éppen az akcióját a fizetésnaphoz közelre időzítő NAV volt az, amely június 13-án zárolta a cég minden számláját, így ellehetetlenítve a fennmaradt május havi bérek kifizetését. Ráadásul, mivel a NAV minden adathordozót, hivatalos iratot lefoglalt, így egyelőre maguk Czeglédyék sem tudják, a hatósági fellépés nyomán pontosan hány diák fizetése ragadhatott be. Litresits András szerint ügyfele úgy véli: nem lehet szó több mint száz diákról. Bár 13-a volt a fizetésnap, a hétvége miatt a Human Operator már június 9-én pénteken és június 12-én hétfőn átutalta az ügyfelei nagyobb részének a fizetést, így az utolsó napra csak pár tucat diák járandósága maradt. „Ha másnap van az egész, vélhetően már mindenki megkapja a járandóságát” – állítja Litresits András szerint Czeglédy.

A kormánysajtóban és a Fideszben terjedő, „több, mint ezer” kifizetetlen diákról szóló állítás a hazai iskolaszövetkezeteket tömörítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) vezetőjétől, Fiák István ügyvédtől ered. Mint azonban megtudtuk: Fiák állítását kizárólag arra alapozza, hogy még június 15-én létrejött egy károsult diákokat tömörítő Facebook-csoport, amelynek jelenleg 885 tagja van. Bár még ez sem lenne ezer, ráadásul az gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy a csoportból ténylegesen kik a kifizetetlen diákok, hiszen akár a Népszava, az ügyben egyáltalán nem érintett újságíróját is minden további nélkül felvették oda tagnak.

A bizonyítható károsult egyelőre jóval kevesebb. A botrány kirobbanása után a Diákész ingyenes jogsegélyt ajánlott fel a károsult diákoknak. A szervezet július végi MTI közleményben még csak 11 igazolt károsultról és 802 ezer forint elmaradt fizetésről beszélt. Az elnök lapunknak most úgy fogalmazott: 170 magát károsultnak valló diák kért jogsegélyt tőlük, ám ebből október közepéig csak 36-tól fogadtak el ügyvédi meghatalmazást kártérítésük jogérvényesítésére. Igaz, a kérdésre idővel akár válasz is születhet, mivel közben a Diákész rendkívüli segítségért fordult Kövér László házelnökhöz és a Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

És láss csodát: míg a több tízezernyi Quaestor-károsult esetében, vagy más ügyekben az ilyen típusú kérelmekre eddig süketnek bizonyultak a kormánypárt vezetői, a Fidesz most határozati javaslatban javasolja, hogy soron kívül kártalanítsák a pórul járt diákokat. Sőt, a kormánypárt még ezen is tovább megy: „indokoltnak látja”, hogy a hatóságok azt is kivizsgálják, a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze a balliberális pártok finanszírozásához. Nemcsak Czeglédy és társai bűnösségét mondanák tehát ki, de azt is, hogy – mint azt a közben a magát újra aktiváló ex- elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula már ki is jelentette – a Czeglédy által elcsalt pénz az MSZP és a DK pártkasszájában landolt.

Nem számítanak a tények

Pikáns fejlemény, hogy továbbra is több ezer megkárosított fiatalról beszélt a Fidesz szóvivője a hétvégén, annak ellenére, hogy az Origo nevű kormánypárti portál helyreigazításában pontosan, tényszerűen megjelent: valójában 11 diákot károsíthatott meg, 800 ezer forint értékben a baloldali képviselő cége. Puskás Imre minderre úgy reagált, nem hallotta a helyreigazításról szóló hírt, szerinte akkor is több ezer diáknak több tíz millió forintos kára keletkezett.2017.10.31 06:00

Miközben orvosok mondanak fel, Kásler Miklós fizetésemelést kapott

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:41
Kásler Miklós. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
Az emberminiszter valamiben jól teljesíthetett, hiszen bére augusztus elsejétől 1,78 millió forintra emelkedett egy kormányzati dokumentum szerint.
Hiába mondta fel önkéntes túlmunkaszerződését a Honvéd Kórház legalább harminc orvosa, hagyták ott a Magyar Narancs szerint ápolók és orvosok egyaránt az ajkai kórház intenzív osztályát, ez még nem ok arra, hogy az Emmi-miniszter Kásler Miklós ne kapjon fizetésemelést.
Az Átlátszó szúrta ki a kormány.hu oldalon, a  hogy a Tízparancsolatot tökéletes népegészségügyi programnak tartó tárcavezető bére augusztus elsejétől 1,1 millió forintról augusztus elejétől 1, 78 millió forintra emelkedett.
A portál megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Miniszterelnökséget, hogy milyen pozitív tapasztalatok alapján döntöttek a fizetésemelés mellett, de egyelőre még nem kaptak választ. 
2018.09.26 12:41

A főváros hozzávágott 205 milliót a rászoruló sportklubokhoz

Publikálás dátuma
2018.09.26 12:05

Fotó: / Ferenczy Dávid
Mindenki tudja, milyen siralmas anyagi helyzetben vannak a vezető magyar sportegyesületek, a Fővárosi Közgyűlés nem is bírta tovább nézni vergődésüket.
Kiemelt budapesti sportegyesületek 205 millió forintos támogatásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés- írja az MTI.  A támogatásokról szóló előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes írta alá, és 24 igen, 2 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A döntés értelmében utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 40 millió forintot kap, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 80 milliót, a Vasas Sport Club 15 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 20 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre szintén 20 milliót, a Kőbányai Sport Club 15 milliót, a Budapesti Vasutas Sport Club 10 milliót, valamint 5 millió forintot kap a Központi Sport és Ifjúsági Egyesület.
Mindez talán érthető is lenne, ha nem olyan sportszervezetekről lenne szó, amik évente akár több milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak és szinte számolatlanul öntik beléjük a TAO-támogatásoka. A Portfólió becsléseken alapuló összefoglalója alapján a Fradi tavaly közel 5,3 milliárdos, a Honvéd 1,8 milliárdos, az Újpest 1,78 milliárdos költségvetéssel gazdálkodott. Nem állhat olyan rosszul az MTK sem, ami a Sportbiznisz blogoldal szerint 2016-ban 1,8 milliárdos büdzsé felett rendelkezett, és 1,1 milliárdos árbevételt könyvelhetett el. 
Az utánpótlás-nevelés ügyében oly nagyvonalú fővárosnak eközben kormányzati támogatást kellett kérnie ahhoz is, hogy be tudják fejezni a Lánchíd és a Váralagút felújítását.  Tarlós szerdán büszkén jelentette be, hogy a sok feltételhez kötött állami pluszforrás megérkezett a munkához.
A döntés kapcsán Gy. Németh Erzsébet (DK) fel is vetette, hogy miért kell olyan egyesületeket támogatni, amelyek jelentős TAO-támogatást kapnak, és luxusnak nevezte, hogy a főváros "súlyos" tízmilliókkal támogatja ezeket. Tarlós István főpolgármester erre annyit mondott, a támogatásra szánt keret „szűkebb” a tavalyinál – hogy miért kell erre egyáltalán költenie a fővárosnak, az nem derült ki. 
2018.09.26 12:05
Frissítve: 2018.09.26 12:18