"Agyba hatoló" technikával az öngyilkosság ellen

Publikálás dátuma
2017.11.03 06:17
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
A sokszor félelmet keltő, "agyba hatoló" technika ezúttal emberéletek megmentését célozza. Nevezhetjük egyfajta "gondolatolvasásnak" is.

Kutatók olyan algoritmust készítettek, amely az esetek mintegy 90 százalékában képes azonosítani azokat, akiknek öngyilkos gondolataik vannak. És ez még nem minden. Ez a mesterséges intelligencia azokat is ki tudta szűrni a tesztcsoportban, akik már korábban megpróbálták maguktól eldobni az életet. Az eredményekről a Nature Human Behavior című szakfolyóirat számolt be.

A Pittsburgh-i Carnagie Mellon egyetem pszichológia-tanszékének kutatói 17 olyan, 18 és 30 év közötti fiatalt vontak be a kísérletbe, akik a közelmúltban beszéltek pszichológusaiknak öngyilkos gondolataikról. Ezzel egy időben felkértek 17 jó mentális állapotban lévő, úgynevezett „neurotipikus” (akiknek idegrendszeri fejlődése és állapota normális) személyt, hogy vegyenek részt a munkában. Ezt követően mind a 34 résztvevővel elvégezték a mágneses rezonancia-képalkotást (MRI). Ez a vizsgálat segít közvetlenül feltérképezni az agyi tevékenységet az oxigénnel teli vér áramlásán keresztül.

A résztvevők, amikor bekerültek az MRI-gépbe (egy körülbelül 2 méter hosszú henger), egy képernyőn 30 szót láttak megjelenni egymás után. Egyes szavak pozitív kicsengésűek voltak (például gondtalanság, életerő, kedvesség), mások pedig negatívak (kegyetlenség, aggodalom, sötétség). Tíz szó kifejezetten az öngyilkossághoz és a halálhoz volt kapcsolható, mint például a reményvesztett, a gyászos, vagy a kétségbeesett. A kutatók ezután azt kérték pácienseiktől, hogy gondolkozzanak el minden szó értelmén, miközben megfigyelték az agy érintett részeit működés közben.

Az MRI valamennyi felvételét betáplálták egy algoritmusba. Minden egyes szónál a kutatók jelezték a számítógépnek, hogy az adott kép öngyilkos gondolatokat tápláló vagy egészséges személyekhez tartozik-e. Ezután olyan képeket mutattak neki, amelyeket nem ismert, és azt a feladatot kapta, hogy „osztályozza” az embereket. Az algoritmus az esetek 91 százalékában nem tévedett. A tudósok, hogy próbára tegyék a programot, olyan felvételeket küldtek neki 21, öngyilkosságot fontolgató ember agyáról, amelyeket azok rossz minősége miatt eredetileg kihagytak az elemzésből. Az algoritmus ezúttal is 87 százalékos pontossággal eltalálta a helyes választ.

A következő lépésben a kutatók kizárólag a szuicid hajlamú betegekkel foglalkoztak. Két csoportba osztották őket: az egyikbe (9 fő) azok kerültek, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, a másikba (8 fő) azok, akik még nem. Az algoritmus ismét jól működött: az esetek 94 százalékában felismerte azokat, akik már túl voltak első próbálkozásukon.

Figyelmeztet
2016-ban a Cincinnati Egyetem kutatói olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes volt kiszűrni a szuicid gondolatokat verbális és akusztikus adatok alapján. Tavaly óta a Facebook is használja a Deep Text programot, amely 20 különböző nyelven elemzi a felhasználók posztjait, és azok hangvétele, szóhasználata alapján figyelmeztet a veszélyre.

2017.11.03 06:17

Kétmilliót ajánl egy Baranya megyei polgármester azoknak, akik a faluba költöznek

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település” – mondta Bechli Erzsébet.
Kétmillió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Kelet-Mecsek lábánál megbúvó Ófalu azokat, akik lakhelyül választanák a 300 fős, zömmel német nemzetiségiek lakta falucskát – írja a Pécsi STOP. A portálnak Bechli Erzsébet polgármester azt mondta:
„Nem szeretnénk megvárni, míg elnéptelenedik a település, ezért arra gondoltunk, hogy vissza nem térítendő támogatással és telekkel ösztönöznénk a fiatalokat a letelepedésre”.
Kitért arra is, hogy jelenleg nem sok az üresen álló ház, de több olyan van, ahol csupán egy idős ember él.
„Ófalu egy apró, sváb település, idén januárban 333 fő lakott itt a statisztikák szerint, 94 százalékuk német nemzetiségi. Külföldi részről nagy az érdeklődés a falu ingatlanjai iránt, így azok az átlagosnál magasabb áron keresnek gazdát”
–fogalmazott.
Az önkormányzat honlapján található rendelet szerint a helyi önkormányzati támogatásban azok a községbe beköltözők vagy helyben tartósan letelepedők részesíthetők, akik – házastársak, élettársak vagy gyermeket egyedül nevelő szülők, – munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek, – és nincs lejárt határidejű tartozásuk a helyi önkormányzat felé. A portál azt írja, az egy alkalommal nyújtható, vissza nem térítendő támogatás mehet magántulajdonban álló telken lakóház építésére 2 millió forint összegben, valamint használt lakás vásárlásához szintén 2 millió forint összegben. Harmadik támogatási formaként az önkormányzat a Liszt Ferenc utcában közművesített építési telket biztosít lakóház építéséhez, emellett 200 ezer forintot is ad az ezt választóknak. A rendelet szerint a támogatás összege erejéig az érintett ingatlanra jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be 10 éve az ófalui önkormányzat javára. Bechli Erzsébet azt mondta, a támogatás kiosztását megelőzi egy felmérés önkormányzati részről azzal kapcsolatban: látnak-e elegendő garanciát arra, hogy a támogatást igénylő be is tartja a szerződésben foglaltakat. 2001-től 2007-ig már futott ez a támogatási rendszer, de nem volt folyamatos, majd egy 10 éves szünet után tavaly indult be ismét – tette hozzá.
2018.09.23 11:11
Frissítve: 2018.09.23 11:11

Bolgár György nem ír többet a 168 órába

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:35
„A jelenlegi helyzetben csak valamilyen együttműködés segíthet” Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom.”
Bolgár Györgyöt kirúgták a 168 Órától – erősítették meg a hvg.hu-nak több forrásból a DK-közeli Nyugati Fény értesülését.
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de valószínűleg most már mindenki igazat mond, én is csak erre tudok gondolni”
– mondta Bolgár, akinek „Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában.
Az okokról a Nyugati Fény azt írta, a közvetve Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köthető Brit Média Kft-nek tulajdona van a 168 Órában és a Klubrádióban, és ők nem örültek annak a Heisler András interjúnak, amelyben a másik zsidó felekezet, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a a Köves-féle EMIH és a kormány közt a Sorsok Háza múzeum működtetéséről létrejött megállapodást.
2018.09.23 10:35
Frissítve: 2018.09.23 10:36