A makacs látszat

Azt eddig is tudtuk, hogy 2015-16-ban hazánkban grasszáltak a későbbi párizsi merénylet elkövetői. A belga születésű francia Salah Abdeslam, a terroristacsoport szellemi vezetője először 2015 augusztusában, majd szeptemberben kétszer is Magyarországon járt. Ide érkeztek a nyári menekülthullámmal későbbi társai, a párizsi és a brüsszeli robbantások tényleges elkövetői, akik valószínűleg kijárták az Iszlám Állam kiképzőiskoláját. Közülük Abdeslam tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított innen gépkocsival. A magyar szervek elég alaposan dokumentálták mindhárom utat, olyan részletekbe menően, hogy hol parkolt vagy ki vásárolt neki feltöltő-kártyás mobilt.

Legyünk jóindulatúak és tegyük fel, hogy a szolgálatok mindezt utólag rekonstruálták, és nem jelenidejű megfigyelés alatt tartották. 2015 nyarának végén ugyanis a Keleti pályaudvarnál biztosan képviseltette magát a világ minden komolyabb titkosszolgálata. De nyilván egymásra figyeltek, nem értek rá holmi migránsokra. Ellenben, ha már ekkor tudtak a magyar szervek Abdeslamról, akkor jó esélyük van a világ legamatőrebb szolgálata címre.

De mit kezdjünk a zoom.hu értesülésével, hogy Abdeslam 2016 januárjában - a párizsi merénylet után, már körözés alatt - ismét ideutazott, s a Győrkös István-féle Magyar Nemzeti Arcvonal embereivel tárgyalt? A magyar szervek, akkor már a nyugati társszervek kérésére, végigkövették az útját. Hogy az Arcvonal - amely eddig orosz kapcsolatairól híresült el - megfigyelése ezután szintet lépett-e, nem tudni. Tény, Győrkös októberben tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel a saját házánál, és egy rendőr - azóta is tisztázatlan körülmények között - meghalt.

A párizsi merénylő és a magyar szélsőjobb így összekapcsolódott. Legalábbis látszat szerint, s nyilván ez a szolgálatok és a kormány érdeke. Csak reménykedhetünk, hogy a cél nem még a fentieknél is nagyobb bakik elfedése.

Szerző
2017.11.14 07:05

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29