Óriási a kereslet az informatikusok iránt

Publikálás dátuma
2017.11.14 06:26
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak februártól, vagy legkésőbb szeptembertől azok az informatika szakos hallgatók, akik legalább 3,5-es tanulmányi átlagot érnek el, és teljesítenek legalább 24 kreditet. 

Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint első évben ennek hatására 10-20 százalékkal, több éves távlatban pedig akár 40 százalékkal is növekedhet az informatika szakokra jelentkezők száma.

Az ösztöndíj célja ugyanakkor nem csupán az informatikai képzések vonzóbbá tétele, hiszen egy – a korábbi évekhez képest kiugrónak számító - 10 százalékos növekedés már most is megfigyelhető a jelentkezések és a felvettek számában. A lemorzsolódás ugyanakkor óriási - mintegy 30-40 százalékos - ezeken a szakokon. Az informatikai munkaerőpiacon ugyanis akkora a munkaerőhiány, hogy már az egy-két szemesztert végzett hallgatók is „lábon elkelnek”. Vagy az egyetem mellett kezdenek el dolgozni, emiatt pedig nem tudják megfelelően teljesíteni a tanulmányi követelményeket, vagy pedig végleg munkába állnak egy cégnél.

Az új ösztöndíj bevezetésével ezért azt is szeretnék elérni, hogy az informatika szakokon tanulók ne hagyják ott az egyetemet néhány szemeszter múlva. A lemorzsolódás ugyanis azért is nagy probléma, mert így rendkívül kevesen jutnak el mesterképzésre, emiatt pedig nincs utánpótlási bázisa az egyre öregedő oktatói karnak, és nincs elegendő, az informatikai rendszereket mélyebben is átlátó szakember.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) egy 2015-ös felmérése szerint a hazai munkaerő-piacról mintegy 22 ezer informatikus hiányzott. Laufer Tamás, az IVSZ elnökének becslése szerint azóta ez a szám mintegy 30 ezerre nőtt, ami már az ország versenyképességét veszélyezteti. Ezek közül az álláshelyek közül mintegy 10 ezer olyan, ami egyetemi informatikai végzettséget igényelne.

Sokan ugyanakkor úgy gondolják, hogy az egyetemek nem képesek a legújabb technológiákat oktatni – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. A tárca ezért 21 felsőoktatási intézménnyel és 4 vállalattal kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében az informatikus hallgatók naprakész, ingyenes, a piaci szereplők által is oktatott tananyagokhoz és vizsgalehetőségekhez juthatnak hozzá ingyenesen, valamint gyakornoki program is indul, amelynek során a hallgatók az együttműködő cégeknél vállalhatnak munkát még a képzésük ideje alatt.

2017.11.14 06:26

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29