Előfizetés

A Jobbikban nem téma Simicska Lajos

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.11.15. 06:02

Simicska Lajos fia már nem a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője, de a Jobbik szóvivője szerint szóba sem kerül, hogy a párt jelöltjeként induljon a választáson.

A jobbikosok nagyon rosszul fogadják, hogy Simicska Lajos beállt a párt mögé – állította Bertha Szilvia, a Jobbik volt parlamenti képviselője. Ennek a pártnak szerinte a tagság és a szimpatizánsok adták az erejét. A helyi szervezetek jelentős része mára passzivitásba vonult. Sokan úgy érzik, hogy a Jobbik feladta függetlenségét, amelynek megőrzése akkor is fontos lett volna, ha Bertha Szilvia kérdésünkre elismerte: a párt részéről akadtak „közönséges megnyilvánulások”.

Tisztára piaci alapon
Simicska Lajos és a Jobbik szívélyes viszonyára lehet példa, hogy Simicska plakátcégei méltányos áron biztosítottak hirdetési felületet a Jobbiknak, közreműködtek a béruniós kampányban, majd minden valószínűség szerint abban is, hogy a Jobbik reklámeszközöket vásárolhasson. Mirkóczki Ádám erre így reagált: a Fidesznek voltak korábban ingyenes, le nem számlázott óriásplakát-felületei, tehát a Fidesz valósította meg a választási csalást és a tiltott pártfinanszírozást, nem a Jobbik. Közlése szerint „mi piaci szerződést kötöttünk, tisztességes módon megvásároltuk a felületeket”.

Simicska feltűnése a Jobbik környékén elsősorban morális kérdéseket vet fel, de kérdés az is, milyen befolyással lesz a párt politikájára. Láthatjuk, hogy „pénzuralmi vezetése” idején mivé vált a Fidesz – tette hozzá.

Bertha Szilvia 2014-ben már nem került be az Országgyűlésbe, új pártot alapított: könnyen ráfogható, hogy a sértettség beszél belőle. Azok a jobbikos politikusok azonban, akik jelenleg is a parlamentben ülnek, nem bizonyultak túl közlékenynek, amikor szerettük volna megtudni, miként élik meg, hogy az egykori „fideszes oligarchát”, Simicska Lajost ma már a Jobbik szövetségeseként tartják számon.

Volner János frakcióvezető először nem látta akadályát annak, hogy nyilatkozzon, aztán mégsem reagált megkeresésünkre. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője annyi mondott, hogy mivel Simicska nem jut szerephez a Jobbikban, nem is foglalkoztatja a téma. Pusztán annyi történik, hogy a Fidesz külföldön Soros Györgyben találta meg az aktuális ellenséget, belföldön pedig Simicska Lajosban, akit „próbálnak ráhúzni a Jobbikra”. Ráadásul két olyan emberről van szó, aki – jegyezte meg Szávay – a legtöbbet tette azért, hogy a Fidesz létrejöhetett, megerősödhetett és Orbán Viktorból egyáltalán miniszterelnök válhatott.

Közben kívülről az látszik, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiabirodalom nemcsak nagy teret szán a Jobbiknak, kifejezetten barátságosan viszonyul a párthoz. Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet új főszerkesztője a 24.hu-nak azt mondta: „sokkal jobban szeretném, ha 2018 után nem Orbán Viktornak, hanem Vona Gábornak hívnák az ország miniszterelnökét”. (A portál kitért arra is, hogy Schlecht az 1990-es években a Fidesz és Orbán Viktor bizalmi embere volt, ő intézte el több, jelentős köztartozást begyűjtő Fidesz-cég eltüntetését Josip Tot és Kaya Ibrahim iratai segítségével. Schlecht Csaba így válaszolt: "Ha ennek a történetnek a valós hátterére kíváncsi, akkor ne engem kérdezzen, hanem forduljon Orbán Viktorhoz. Hajrá, Magyarország!" A simicskás sajtócégeknél kedden bejelentett személycserékről lásd: 

Továbbra sincs más a háttérben, mint az, hogy a kormánypárti politikusok totális bojkottal viseltetnek a Simicska tulajdonában álló sajtóorgánumokkal szemben – indokolta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Népszavának, hogy pártja egy idő óta miért kap több lehetőséget. Ugyanakkor – folytatta – ezek a sajtóorgánumok szemernyivel sem kedvesebbek velük, mint a többi ellenzéki politikussal, és még csak többet sem szerepelnek a jobbikosok, mint a baloldaliak.

– Ezek tények, statisztikai adatok, tehát alaptalan az a sugalmazás, hogy a szóban forgó orgánumok „jobbikossá” váltak volna – közölte Mirkóczki. Szerinte sokkal fontosabb és izgalmasabb kérdés, hogyan létezik az, hogy a közpénzből fenntartott közszolgálati médiumokban lassan évek óta nem tehette be a lábát a „legnagyobb ellenzéki párt” szinte egyetlen politikusa sem: „ezek is tények”.

Bertha Szilvia szerint felmerül például az is, hogy Novák Előd eltávolítására az elnökségből és a frakcióból, valamint felesége, Dúró Dóra háttérbe szorítására nem pont azért volt-e szükség, mert Simicska Lajos így látja garantáltnak elszámoltatása elmaradását. Annyi biztos: nem érződik, hogy Simicska vehemens támadásoknak lenne kitéve a Jobbik részéről.

A Jobbikban nem téma Simicska Lajos – ismételte meg Mirkóczki Ádám, amit Szávay István is mondott. Ugyanez kicsit bővebben: „Nem vele kelünk, nem vele fekszünk, és egyáltalán nincs semmiféle befolyása a Jobbik politikájára. Az egyik legfontosabb programpontunk az elszámoltatás, ami alól senkinek sem lesz kivétel, ha vétett a törvények ellen”.

Mirkóczki úgy vélte, nem kell különösebben magyarázni azt sem, hogy a Jobbik elsősorban a kormány ellen és az Orbán-kormányt „gátlástalanul kiszolgálók” ellen folytat politikai küzdelmet. Szerinte nehéz ennél racionálisabban megmagyarázni a lényeget, de azt is hozzátette, hogy „egy Jobbik-kormány alatt a törvények alól senkinek nem lehet és nem is lesz felmentés, ha bármilyen bűncselekményt elkövetett”.

Simicska Lajos fia, Simicska Ádám – aki egészen mostanáig a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője volt – nyáron azt nyilatkozta, a parlamenti választáson csak az a kérdés, hogy a Jobbiknak kétharmada lesz-e a parlamentben. A fideszes sajtóban híresztelni kezdték, hogy Simicska Ádám felkerül a Jobbik listájára, méghozzá előkelő, befutó helyen.

Simicska Ádámnak nemhogy befutó helye lenne, de még a képviselő-jelöltsége sem kerül szóba – utasította vissza a feltevést a Jobbik szóvivője. „Tudtommal a Fidelitas tagja volt, és nem a Jobbiké. Mindez csak a Habony-művek által generált ugyanolyan hazugság, mint szinte minden, amit velünk kapcsolatban állítanak” – Mirkóczki Ádám. Nem tartja véletlennek, hogy a Jobbik eddig már több mint hetven pert nyert meg jogerősen „velük és hazugságaikkal” szemben.

Személycserék, tisztáldozatok
Faragó Csaba, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. korábbi vezetője, Magyarország volt rendkívüli és meghatalmazott szingapúri nagykövete váltotta Simicska Ádámot a Magyar Nemzet napilapot kiadó és az MNO.hu hírportált üzemeltető Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. társügyvezetői posztján – áll a kedden kiadott közleményben.
A Magyar Nemzet főszerkesztői tisztét a Lánchíd Rádió ügyvezető főszerkesztője, Schlecht Csaba tölti be. A kiadó köszönetet mondott az eddigi főszerkesztő, D. Horváth Gábor „áldozatos munkájáért”. A Hír TV Zrt. igazgatósága egyidejűleg Faragó Csabával bővült, aki a jövőben a Hír TV vezérigazgatói tisztségét is ellátja. Pauwlik László, a Hír TV Zrt. korábbi vezérigazgatója – Tarr Péter műsorokért felelős vezérigazgató-helyettes mellett – a társaság vezérigazgató-helyetteseként folytatja munkáját.
A közlemény szerint a személyi változások azt a célt szolgálják, hogy az olvasók, a nézők és a hallgatók számára is „egyértelműbbé és érezhetően egységesebbé váljon a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió felelős politikai-közéleti szerepvállalása.

Vaklicit - Engedtek a gyártók, örül a minisztérium

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.11.15. 06:01
FOTÓ: Németh András Péter
Noha sok a kérdés és kétség a vitatott közbeszerzés miatt, a kormány állítja: máris 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket.

Bár a legsúlyosabb betegségek innovatív orvosságaira meghirdetett vaklicit eredményét még nem hirdették ki, a döntés megszületett – tudta meg a Népszava. Lapunk kérdésére erről a szakállamtitkárság annyit közölt, hogy az új molekuláknál első alkalommal alkalmazott vaklicit nyomán mintegy 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket. Ez az összeg legalább 300 beteg terápia költségének felel meg. A betegszervezetek és az onkológusok által is vitatott közbeszerzés után – mint azt a tárca írta – a betegek azt a terápiát kaphatják meg, amelyre szükségük van.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozó nyár közepén állt elő azzal, hogy november elsejétől az úgynevezett vaklicit keretében megversenyeztetné a legsúlyosabb betegségek legújabb gyógyszereit. Az eljárás érintette a legkorszerűbb innovatív szereket, köztük azt a néhányat is, amelyek befogadásáról tavaly döntöttek, és csak idén áprilistól érhetők el. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. Most azonban a módszer kiterjesztésével olyan szereket kényszerítenek árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

A már le is zajlott, új gyógyszer-beszerzésben olyan betegségcsoportok érintettek, mint a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is. Éppen ezért beteg- és orvosszakmai szervezetek is tiltakoztak az eljárás ellen, mondván, ezek a gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők. Ezt az állítást erősíti a megversenyeztetett hatóanyagok többségében a gyógyszerhatóság állásfoglalása is.

Miután az új finanszírozási rend november elsejétől lépett hatályba, ám a vaklicit eredményét nem hirdették ki, a Népszava a szaktárcánál érdeklődött. A válaszból kiderült: a hó elejétől valamennyi súlyos betegség innovatív terápiája elérhető az intézményekben. A már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Az új betegeknél – a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganat, a melanoma, és az egyes súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór valamint az időskori makuladegeneráció terápiájában – a finanszírozó azt javasolja, hogy ha nincs egyéb szakmai indok, elsőként a kedvezőbb áru készítménnyel kezdjék meg az orvosok a kezelést. Egy korábbi háttérbeszélgetésen Bidló Judit, a NEAK szakmai főtanácsadója azt mondta: mindez nem jelenti azt, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja.

Mint írták: a meghirdetett vaklicit első eljárásában mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. A második eljárásban 8 csoportban hirdetett eljárást a NEAK az árcsökkentés reményében. (Ekkor javasolták, hogy első körben a kedvezőbb árú terápiát alkalmazzák az orvosok.) Ha a doktor mégis úgy véli, hogy az adott betegnél jobb eredmény érhető el másik készítménnyel, akkor azt is alkalmazhatja.

Új MR-készüléket kapott a Péterfy
Kicserélték a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjában az MR-készüléket. Az új gép a traumatológia teljes idegsebészeti feladatait képes ellátni a koponyától, az ízületeken át a lágyrészek diagnosztikájáig – tudta meg a Népszava Sásdi Antal főigazgatótól. További előnye a gépnek, hogy a 120 kilónál súlyosabb betegek is beleférnek majd. A főigazgató beszélt arról is, hogy az intézmény röntgen, CT, MR vizsgálataihoz az eszközöket az Affidea Magyarország biztosítja. A cég a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található telephelyén tavaly mintegy 24,5 ezer MR-vizsgálatot végzett, idén novemberig is közel húszezerszer vizsgálatnál tartanak. Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt három évben 800 millió forintnyi beruházást hajtottak végre a Péterfy Baleseti Központjában, az idei gépcserére 514 millió forintot költöttek.Fagyos reggel után sok lesz a napsütés

Publikálás dátuma
2017.11.14. 23:32
Illusztráció: Shutterstock
Szerdán eleinte északon pára- ködfoltokra számíthatunk, néhol még megélénkülhet a szél, napközben mérséklődik a légmozgás, a déli tájakat leszámítva sok lesz a napsütés. Délen, délnyugaton az esti óráktól gyenge eső, szitálás is előfordulhat. Hajnalban sokfelé fog fagyni, délután 5-10 fokot mérhetünk. Nem lesz front térségünkben.

Csütörtökön északkeleten lehet több napsütés, máshol erősen felhős, borult lesz az ég. Kisebb eső, szitálás délen, délnyugaton fordulhat elő. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnali fagy északon, északkeleten várható, itt néhol pára-, ködfoltok is megjelenhetnek. Napközben 5-11 fok valószínű. 

Péntek hajnalban is helyenként pára, köd képződhet, majd napközben keleten változóan felhős, máshol felhős, borús időre számíthatunk, kisebb csapadék csak néhol északon fordulhat elő. Gyenge lesz a légmozgás. 7-12 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton hidegfront érkezik térségünkbe, feltámad az északnyugati szél, sokfelé elered az eső, mindössze 5-10 fokot mérhetünk. Vasárnap szintén szeles napra készülhetünk, néhol kisebb eső, magasabb tájakon hózápor előfordulhat. Lehűlés veszi kezdetét, 4-8 fokra számíthatunk - írja az Időkép.