Lőrinczy György: Show must go on

Publikálás dátuma
2017.11.18. 06:46
FOTÓK: Szalmás Péter
Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója a zaklatási botrány utáni újrarendeződésről, az évadbéli változásokról és a művészi munkáról.

- Elcsitulni látszik az ügy első nagy hulláma. Vissza tudott már térni a normális kerékvágásba?

- Pályám során eddig személyesen nem találkoztam a zaklatás fogalmával. Nem tudtam, milyen ez, és most mégis begyűrűzött az életembe. Az elején sok mindent másként láttam, mint ahogyan most látok. Nagyon nehéz volt például néznem a csodálatos A Notre Dame-i toronyőrnek az ügy kirobbanása utáni első szériáját. Minden gesztus és szó más értelmet kapott. Érzelmileg nehéz volt, de az én feladatom most, hogy hideg fejjel, racionálisan vezessem az intézményt.

Névjegy
Kulturális menedzser, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az NKA alelnöke; a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, emellett a Postakürt Alapítvány kuratóriumi elnöke.Tizennyolc éven át vezette a Pentaton koncertügynökséget.

- Mi történik most?

- Folytatjuk a belső vizsgálatot, amelynek a teljes kommunikációját és jogi részét kiszerveztük egy ügyvédi irodának. Pszichológusokat kértünk fel, hogy a társulat tagjai szükség esetén hozzájuk is fordulhassanak, azok a dolgozók pedig, akik úgy érzik, hogy sérelem érte őket, ha szeretnék, az ügyvédnél letétbe tehetik a vallomásaikat, így megőrizve az anonimitásukat. Ily módon csak az esetleges elkövető fogja megismerni a nevüket, az iroda pedig el tudja látni sértetti képviseletüket az esetleges bírósági eljárásokban. Nekünk az ügyvéd annyit mond ilyen esetben, hogy van X ügy, és javaslatot tesz a további lépésekre. Ha lesz is ilyen, én akkor sem fogom ismerni a részleteket. A konkrétumok nélküli pletykákat le kell zárnunk. Lényegileg: az Operettszínház igazgatósága szeretne a jövőben a művészi munkára, az újratervezésre koncentrálni. Mi ezentúl nem nyilatkozunk erről az ügyről, a továbbiakban ez az ügyvédi iroda dolga lesz.

- Lesz új etikai kódex?

- Kaptam külföldi partnerszínházaktól mintákat, pszichológusok és több jogászcsapat dolgozik az ügyön. A korábban megkeresett Helsinki Bizottság jogászai a szakmai ernyőszervezetünkkel, a Színházi Társasággal közösen folytatják a munkát egy, az egész színházi szakmára irányuló protokoll kidolgozására. Az Igazságügyi Minisztérium egyébként 2017 júniusa óta biztosít bejelentési lehetőséget az áldozatsegítő program keretében, és mivel mi állami intézmény vagyunk, ezt a lehetőséget is felajánljuk a dolgozóknak. Marad az együttműködés az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és természetesen a belső vizsgálat vezetőihez is fordulhat bárki segítségért.

- Feltételezem, nem könnyű a történtek után kitalálni, pontosan mi is szerepeljen abban a kódexben.

- Rengeteg nagy kérdést felszínre hozott az utóbbi három hét. Például tényleg szükséges-e, hogy az emberségből, emberi létből adódó, eleve létező, eddig evidenciaként kezelt normákat lefektessük. Hol kell kezdődnie az etikai kódexnek? Honnan kezdjük? Azt is le kell írnunk, hogy nem szúrok le senkit konyhakéssel? Óriási dilemmák kötődnek ehhez a folyamathoz. Kinek, mi fér bele? Megmondhatja-e valaki a másiknak, hogy az szexuális zaklatásnak, támadásnak tekintsen-e valamit, amit magától amúgy nem tekintene annak?

- Mi történik a művészeti vezetői poszttal, amelyet eddig Kerényi Miklós Gábor töltött be?

- Jövőre lejár a megbízatásom, ősszel pályáznom kell, ezért úgy döntöttem, a következő pályázat beadásáig nem lesz betöltve ez a poszt. Jelenleg Makláry László főzeneigazgató, Bodor Johanna balettigazgató, Dinyés Dániel első karmester és Lőrinczy Attila vezető dramaturg végzi a művészeti vezetési feladatokat a színházban. Ehhez a csapathoz meghívtunk egy tanácsadói testületet – ez lett a főigazgatói tanácsadói testület –, amelynek tagjai külsősök, tehát megbízási szerződéssel dolgoznak. Ők Székely Kriszta és Béres Attila rendezők, Silló István, Bolba Tamás karmesterek és Galambos Attila dramaturg. Ennek a csapatnak a feladata segíteni abban, hogy megmaradjon az eddigi művészeti színvonal, emellett pedig közösen új dolgokat találjunk ki.

- Mi történik Kerényi Miklós Gábor rendezéseivel?

- Természetesen azokat a már elkészült, sikeres műveket, amelyeket Kerényi Mikós Gábor rendezett, játszani fogjuk, amíg a közönség kíváncsi rájuk. Rengeteg ember kemény munkája van bennük, és nem szeretnénk megtagadni azt, amit művészileg az utóbbi tizenöt évben felépítettünk. A sevillai borbély előadásait megtartjuk, éppúgy, mint Szegeden, hiszen az egy Szentendrén bemutatott előadás, kész produkcióként tekintünk rá. Fischl Mónika hónapok óta készül, hogy csodálatos Rosina legyen, és az Operettszínház színpadán is bemutatkozhasson operaszerepben.

- Mi lesz a készülő, de még nem bemutatott rendezéseivel?

- A Levi Strauss életét feldolgozó Jávori Ferenc Fegya-darab, A farmerkirály bemutatója most elmarad. A rendezővel nagyon nagy utolsó munka várt volna a stábra a következő hónapokban. Próbálkozhattunk volna rendezőcserével, de egyelőre így láttuk helyesnek. Bérleteinket három előadással oldjuk meg. Részben külföldi meghívásra készül a Mindhalálig musical gála, amit november végén mutatunk be, ez kerül be a Premier bérletekbe. Emellett több Rebecca-előadást játszunk majd. Ez Béres Attila legendás rendezése volt az Operettben, nagyon készülünk a felújítására. Ezenkívül felújítjuk az Én és a kisöcsémet is – e három produkció pótolja a kieső bemutatót.

- Mennyiben alakul át a Kálmán Imre Teátrum programja?

- Hogy a klezmer-rajongók ne maradjanak program nélkül, tavasszal bemutatunk egy Mohácstól Los Angeles-ig című Jávori Ferenc-Fegya szerzői estet, amelyben a szerző több darabjából hallhatunk részleteket mindig változó fellépőkkel. Lesz új bemutató is, méghozzá márciusban: Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című darabja Hegedűs D. Géza rendezésében, címszerepben Szemenyei Jánossal, és olyan művészekkel, mint Peller Anna és Oszvald Marika. Ami még újdonság: Felföldi Anikó közelgő kerek születésnapja alkalmából új díszlettel újítjuk fel az Amerikai komédiát.

- Mit gondol, a közelgő bemutatókra hatással lesznek művészileg a történtek?

- A sors iróniája, hogy két új előadásunk is vonatkozó témákat feszeget: a Kékszakáll című Offenbach-operett – amelyben a szenátort Szacsvay László alakítja majd – a hatalom és szexualitás kérdéskörét, a Dorian Gray-musical pedig azt, hogy mit áldoz be az ember a hírnévért, az örökkévalóságért.

- Mit tudhatunk a korábbi művészeti vezető családtagjainak jövőjéről?

- Maximális tiszteletemet szeretném kifejezni mind a Frankó Tündének, mind Kerényi Miklós Máténak. Mindkettőjükkel tisztáztuk, hogy az ügy és a művészi munka egymástól független. Igazságtalannak tartottam azokat a megjegyzéseket, amelyek a szakmai kvalitásaikat kérdőjelezték meg az utóbbi hetekben. Tünde ismert és elismert énekesnőként, a Pavarotti Énekverseny döntőseként lett KERO felesége, Máté pedig Kerényi Imre, Szirtes Tamás és Léner Péter osztályában végzett a Színművészetin, édesapjától teljesen függetlenül. Tünde egészen fantasztikus premiert csinált november elején a Luxemburg grófjában, most A sevillai borbélyban Berta lesz, közben vendégszerepelt Egerben, a Kreatív kapcsolatokban. Lenyűgöző, hogy milyen magas művészi színvonalon teljesíti az előadásait. Ugyanez érvényes Mátéra is. Ők mindketten a színház elismert és a közönség által szeretett művészei, amíg nekik való feladatunk lesz, és ők úgy érzik, hogy tudják és szeretnék vállalni azokat – márpedig mindketten ezt jelezték –, addig a társulat boldog, hogy itt vannak. Én személyesen is.

- Milyen a hangulat a romeltakarítás közben-után a házban?

- Nagyon érdekes, a művészeknél mennyire működik a show must go on. A társulatnak azt mondtam: másfajta színházat fogunk csinálni, mert olyat, mint eddig volt, nélküle úgysem tudnánk.

Pro Urbe-díj Lőrinczynek
Budapest Főváros Közgyűlése november 17-én Pro Urbe Budapest-díjat adományozott Lőrinczy Györgynek Budapest kulturális életében betöltött több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért, a Kálmán Imre Teátrum létrehozásáért, valamint a főváros kulturális értékeinek nemzetközi megismertetéséért.Elsüllyedt a hazai hajógyártás

Publikálás dátuma
2017.11.18. 06:24
FOTÓ: FORTEPAN

Az egykor világszínvonalú, a 90-es években összeomlott hajógyártást - a Nemzetgazdasági Minisztérium által öt éve megalkotott Nemzeti Hajózási Stratégia ellenére - változatlanul a visszaesés jellemzi - közli az Opten. A 144 ilyen profilú társaság éves összárbevétele alig haladja meg a hárommilliárdot és közülük egyik se éri el az egymilliárdot. A jelenleg működő vállalkozások elsősorban sport- és kedvtelési célú hajókat, csónakokat, jachtokat és vitorlásokat készítenek. Pedig a régi időket idéző felfutás feltételei adottak: a megfelelő képzettségű és gyakorlatú szakemberek még rendelkezésre állnak - írja a céginformációs szolgáltató. 

Szerző

A Moody's óvatos a minősítéssel

Publikálás dátuma
2017.11.18. 06:22
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Magyarország sok lábon álló gazdaságszerkezete és külső pénzügyi sérülékenységének csökkenése támogatja ugyan a jobb magyar hitelminősítést, viszont magas államadóssága továbbra is korlátozza azt, hogy adósságunk besorolása stabilról pozitívra változzon - közölte csütörtök este kiadott közleményében a Moody's Investors Service. A világ mérvadó hitelminősítő intézeteinek egyikének értékelése meglepő időpontban érkezett - mondta lapunk érdeklődésére Nyeste Orsolya. Az Erste Bank szenior elemzője emlékeztetett arra, hogy a Moody's bár felülvizsgálati naptárában szerepelt ugyan, hogy véleményt mond Magyarország gazdaságának állapotáról, azonban egyszer sem éltek ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor a másik két cég, a Fitch Raiting és az S&P stabilról pozitívra módosította 2017-ben osztályzatunkat.

Az közismert - mondta a szakértő, hogy a magyar gazdaság bővülését a jelenlegi ciklusban az elemzők dinamikusnak tartják. Ugyanakkor a Moody's figyelmeztet: hosszabb távú gazdasági kilátásokat rontja a munkaerőhiány, illetve az, hogy a magyar gazdaság erőteljesen rá van szorulva az uniós forrásokra, amelyek 2021-től kezdődő új uniós költségvetési ciklusban csökkenhetnek. A Moody's-t általában óvatosabbnak tartják a Fitch-nél és az S&P-nél, mostani nyilatkozatuk is azt vetíti előre, hogy a másik két hitelminősítőnél várható a jövő évi felminősítésünk, de a Moody's-nál ez elmaradhat. Nyeste Orsolya utalt arra, is, hogy ha egy hitelminősítő egy ország osztályzatának kilátásait pozitívra javítja, akkor egy éven belül köteles felminősíteni, vagy ha ezt nem teszi, akkor a kilátásokat ismét stabilra kell módosítania.

Bár nem függ szorosan össze a Moody's mostani nyilatkozatával, de érdemes megemlíteni, hogy Brüsszel hajlik arra, hogy hazánknak és a régió többi országainak a 2020-ban induló, új uniós ciklusban lényegében ugyanolyan mértékű strukturális és kohéziós támogatásban részesítsék, mint a jelenlegi. Erre lehet következtetni abból, hogy az illetékes uniós biztos nem ért egyet azzal a javaslattal, amely akár 20-30 százalékkal is csökkentené ezeknek a támogatási formáknak az összegét. A végleges költségvetés tervezetét az Európai Bizottság jövő év májusában kívánja bemutatni. Az viszont Magyarország esetében korlátozó tényező lehet, hogy ha, - mint hírlik -, az Európai Unió több tagországa a jogállamiság meglétéhez kötné az uniós pénzek kifizetését.

Meghátrál a kormány Exim-ügyben
A Központi Statisztikai Hivatal írásban ígérte meg az Eurostatnak, hogy a legközelebbi, 2018 tavaszán (áprilisban) esedékes körben az Eximbankot már az államháztartáson belülre számolja el - értesült a Portfolió.
Vagyis a kormány elbukta a trükközést. Visszafele 2015-ig kis mértékben emelni kell majd a GDP arányos államadósság értéket - ami abban az évben a csökkenő tendenciát megakasztja.

Szerző